Šest dugih godina-sjećanja

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

xon_sa

Post by xon_sa »

elSaik wrote:
Skoro wrote:Ma trebas shvatiti majsotore da je zelji i jadnim malim strumficima ovo najbitniji period u historiji, heeej sarajevo ih nije pobjedilo sest godina! Veliko je to za njih. shvatite ih.... :(
Po izboru UEFA najboljih BiH klub u posljednjih 50 godina je FK Željezničar... toliko o našoj historiji ;)
Nema dalje :)
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Škoro :oops: nisi mor'o opet da se prosipaš :D :D sa svojom ograničenošću s realnim svijetom..... :D :D tipični pitar zbog kojeg ću navijati za Basel...... :D :D
iverson75

Post by iverson75 »

vjecnobordo wrote:Kako go, mi smo ispred vas. Sadašnjost ili prošlost svejedno je. Valjda ne treba pojašnjavati, barem sadašnjost, a i u prošlosti su sve statistike na našoj strani.
Prvi derbi:6-1, prvi derbi u sarajevu poslije rata:5-0, omjer u derbijima izjednačen(do 9.kola :D ), gol razlika debelo na našoj strani, i sigurno nismo levati i ne gubimo od kojekavkog LITEXA sa 7-0 :? :? . Za taj Litex je čulo 2% manijaka do te famozne tekme, a onda ga počnete i sanjati.
Ova tema je dokaz koliki ste kompleksaši, čovjek otvori temu litex, avi na to uzvratite ovom.

P.S:Samo nemojte sad navoditi nekakav Kup sajamskih gradova i famozne vam tekme sa FEHERVAROM, sa onakvim protivnicima i Pofalićki bi došao dokle ste i vi(Sion, Dinamo Minsk...)
najveca sramota u istoriji kupa sampiona sa prostora bivse yu je pobjeda tada finskih amatera iz lahtija, eskima sa nesto juznije od sjevernog pola, i tamo i vamo na kosevu je bilo sramotnih 1:2, i ptice na grani znaju da je te godine 84/85 sarajevo bilo prvak jer je zeljo bio zauzet sa haranjem po evropi .....a 1:6 od anderlechta iz kupa uefa koju godinu ranije nije vrijedno ni spominjati, sarajevo je klup za koga niko u evropi ne zna jer nije odigralo nijednu utakmicu vrijednu paznje....to je jedini klub na ovim prostorima koji nikada nije napunio stadion osim kad igra sa svojim vjecnim i cuvenijim rivalom....na kraju krajeva taj klub jednostavno nema neku istorijsku utakmicu ako to sad nije bijednih sarajevo-genk 0:1 i 2:1....taj tvoj fehervar je zabio parizu sg safet susica 4 gola u parizu, izbacio manchester utd, tada jakom partizanu zabio 5:0 i pobjedio reala na bernabeu u revanshu 1:0....
iverson75

Post by iverson75 »

evo sta kaze najzad wikipedia pa poredite:

Sarajevo u Evropi [uredi]

Prvu utakmicu u Evropi Sarajevo je igralo protiv Kiparskog Olympiakosa. Nakon ukupne pobjede od 5-3 na Koševo je došao poznati Manchester United, predvođen Georgom Bestom. Nakon 0-0 u Sarajevu, igrači bordo tima su u uzvratu izgubili sa 2-1 i tako završili svoj prvi izlet u Evropu. Svoj drugi pokušaj u Ligi prvaka Sarajevo je imalo protiv finskog prvaka Kuusysi Lahti 1986. godine. U dvije utakmice Sarajevo gubi sa ukupnim rezultatom od 4-2. Što se tiče evropskog nogometa Sarajevo nije imao puno uspjeha u poslijeratnom periodu. Najveća utakmica FK Sarajeva od 1992. god. je igrana protiv Bešiktaša iz Istanbula. Naime bordo momčad je u Istanbulu iznenadila cijelu bh. javnost odigravši 2:2. Nažalost, na Koševu su u revanšu izgubili 5:0. Osvajanjem drugog mjesta u sezoni 2005/06. Sarajevo je izborilo takmičenje u Kupu UEFA, ali su porazom od Rapida iz Bukurešta svoj put završili u 2. pretkolu
.

Međunarodni uspjesi
Kako u domaćim takmičenjima, Željezničar je imao uspjeha i u Evropskim kupovima. Prvo učestvovanje Željezničara nekom od važnijih evropskih takmičenja bilo je u sezoni 1971/72. Nakon što su u prethodnoj sezoni osvojili drugo mjesto Željezničar je nastupio u prvoj sezoni novog evropskog takmičenja - kupa UEFA. U prvom kolu je izbačen belgijski Club Brugge ukupnim rezultatom 4-3, a dalje su padali Bologna, škotski St. Johnstone, da bi u četvrtfinalu Želju na penale izbacio mađarski Ferencvaros. Najbolji strijelci Želje u ovom takmičenju su bili Josip Bukal sa 7 golova i Edin Sprečo sa 5 golova.

Najveći međunarodni uspjeh Željezničar je postigao u sezoni 1984/85. Naime, te sezone "plavi” sa Grbavice pod vodstvom Ivice Osima bili su nadomak finala Kup-a UEFA. U prvom kolu žrijeb je htio da Željezničar igra sa bugarskim Slivenom. Bugari su slavili na svom terenu (1:0), da bi u uzvratu u Sarajevu doživjeli debakl, 5:1 za Željezničar. Drugo kolo donosi švicarski Sion. Nakon "mršave" pobjede na Grbavici od 2:1, u drugom meču Željo je uspio očuvati minimalnu prednost, remizirajući (1:1). Šesnaestina finala i put u Krajovu (Rumunija). Univerzitatea je bila bolja sa 2:0. Očekivalo se da je ta prednost neuhvatljiva. No, Željo je tada zaista bio veliki klub, na vrhuncu slave. Rumuni su "ispraćeni" sa četiri pogotka u mreži. Ulazak među osam je bio veliki uspjeh. Na Grbavici su savladani uvijek neugodni Rusi. Dinamo iz Minska je poražen rezultatom 2:0. Druga utakmica i plasman u polufinale. Željezničar je sačuvao prednost igrajući opet neriješeno 1:1. U polufinalu protivnik Želje je bio Videoton, ekipa koja je do tada eliminisala velikane poput Manchester Uniteda, PSG-a i beogradskog Partizana koji je poražen čak sa 5:0. Prva utakmica u Sekesfehervaru. Mađari su vodili sa 2:0, da bi tadašnji reprezentativac Haris Škoro postigao gol za smanjenje vodstva. U finišu Videoton povečava prednost. Krajnji ishod ovog meca glasio je 3:1. Prepuna Grbavica dočekala je 24. aprila 1984. godine u veličanstvenoj atmosferi. Golovima Bahtića i Ćurića Željo je bio jednom nogom u finalu elitnog evropskog natjecanja. Igrao se 87 minut. Najteži sportski trenutak u historiji Želje. Prvi prelazak preko centra Mađari su iskoristili na pravi nacin. Dovoljno je reci Cuhaji. Boje Željezničara u Evropi branili su: Škrba, Berjan, Baljić, Šabanadzović, Capljić, Komšić, Ćilić, Bahtić, Škoro, Mihajlović, Baždarević, Nikić, Šamarđija.

Željezničar je igrao i u Kupu šampiona, i to nakon osvojene titule 1972 godine. U sezoni 1972/73 Željo je igrao protiv engleskog tima Derby County i izgubio obje utakmice, u gostima 0-2, dok je na Koševu gdje je igran revanš bilo 1-2.

Nakon uspostavljanja Premijer lige BiH Željezničar je stalni učesnik evropskih takmičenja. U prethodnim godinama Željezničar se sastajao sa škotskim Kilmarnockom (d: 1-1, g: 0-1), poljskom Wislom (d: 0-0, g: 1-3), bugarskim Levskim (d: 0-0, g: 0-4), kiparskim Anorthosisom (d: 1-0, g: 3-1), škotskim Heartsom (d: 0-0, g: 0-2) i bugarskim Litexom (d: 1-2, g: 0-7). Najveći poslijeratni uspjeh je postignut u sezoni 2002/03. kada je Željezničar došao do 3. pretkola Lige Prvaka. Najprije je pobjeđen Akranes ukupnim rezultatom 4-0. Nakon toga Željo je u 2 utakmice bio bolji od norveškog predstavnika Lilestroma da bi na kraju pred 40 000 gledalaca na stadionu Koševo Željezničar ugostio engleski Newcastle. Nažalost nije bilo snage za nešto više pa je Željo ispao ukupnim rezultatom 5-0. Nakon ispadanja iz Lige Prvaka Željo nastavlja takmičenje u Kupu UEFA, ali nesretno ispada od španske Malage ukupnim rezultatom 0-1.

Iako je u sezoni 2004/05. izborio učestvovanje u Kupu UEFA zbog nedobijanja Uefine licence Željezničaru je uskraćen izlazak u evropu.
elSaik

Post by elSaik »

vjecnobordo wrote:Kako go, mi smo ispred vas. Sadašnjost ili prošlost svejedno je. Valjda ne treba pojašnjavati, barem sadašnjost, a i u prošlosti su sve statistike na našoj strani.
Prvi derbi:6-1, prvi derbi u sarajevu poslije rata:5-0, omjer u derbijima izjednačen(do 9.kola :D ), gol razlika debelo na našoj strani, i sigurno nismo levati i ne gubimo od kojekavkog LITEXA sa 7-0 :? :? . Za taj Litex je čulo 2% manijaka do te famozne tekme, a onda ga počnete i sanjati.
Ova tema je dokaz koliki ste kompleksaši, čovjek otvori temu litex, avi na to uzvratite ovom.

P.S:Samo nemojte sad navoditi nekakav Kup sajamskih gradova i famozne vam tekme sa FEHERVAROM, sa onakvim protivnicima i Pofalićki bi došao dokle ste i vi(Sion, Dinamo Minsk...)
Dinamo Minsk was the only club from the Byelorussian SSR ever present at the Soviet Top League, playing 39 of the 54 seasons, and winning the 1982 league.
:oops: :-) ;)
Chopper_Horrace

Post by Chopper_Horrace »

haj majke vam nemojte da i ova tema dodje do kosovske bitke lol hahah
Chopper_Horrace

Post by Chopper_Horrace »

usput vikipedia je net enciklopedija u koju svako moze dodati sta hoce i nadopunjavati je kako zeli...i kao takva bas i nije relevantna...sa cije god to strane bilo....
camac07

Post by camac07 »

Evo kako je to jedan stari navijač Želje opisao. Sve je rečeno. Zato se za Želju ne navija već se on jednostavno voli. I zato Željo nije samo Klub već Pokret. Čast još Veležu, sve ostalo je smješno i žalosno.

jedan stariji Željin navijac:

"Nas fudbal me, nekad, k'o djecaka zanimao. Dijete s Bjelava. Rezon je otici prvo na Kosevo. Daleko Grbavica. Sarajevo igra s Hajdukom. Ja s ocem usred navijaca SA, sto podvikuju:
"Hajde Zubane, hajde. .dodaj mu Lito, ma dodaj mu. .tooooo Slino. .Slino, Slino. . bravo Ovane, Ovan - je - pravi. .Glavaneee, Glavaneeee. . Prdo bolan, pazi. .joooj. .Prljača, Prljača. .

Dobro, nadimci, raja k'o raja (u nadimku uvijek cuci istina), al' kad cuh Prljača. .
Ma sta je ovo, ko su ovi. .sta ovo ovi vicu.

Zavikase i ime kluba. "Srjvo. .klap klap. .klap klap klap. .SRJVO. ."

Ja sam bio odgojeno dijete. Guvernanta ce me sve ispitati kad se vratim s utakmice; sta sam cuo, vidio. . sta valja, a sta ne valja. .

Nekako se i ta utakmica zavrsi. One novine na kojima su sjedili zapalise na hipten hrpa. Otac me pribio uz sebe i probijamo se nekako.
Dok izadjosmo i mrak pade.

Vracamo se kuci kroz jedno groblje, pa ispod mrtvacnice, pored abortane, pa pokraj drugog groblja, ja oca steg'o za ruku i dajem sebi obecanje:

"Ko me vidi na ovu stranu da idem nek' me kamenom u ledja spuca"

Jednog lijepog, suncanog dana, iskradem se iz svoje basce i odem na Grbavicu. Nebo vedro, boja mora ( a ja vec bio u Zelenici, obozavam more).
Navijaci grupisani: "Mi smo Zeljini - Zeljo je nas"! Uvucem se u grupu i udjem s njima na stadion. Zeljo - Partizan.
Vec na zgrijavanju krenu pjevanje uz melodiju "Na lijepom plavom Dunavu" u kojoj se izdizase nadimak Straus. Skuzih oviseg igraca plave kose, s brojem 8 na ledjima, kako uz pjesmu navijaca, u ritmu waltza, radi s loptom sto hoce. Nesto kasnije je dao i dva gola Soškiću.
Pjesma se orila "Kad masina tvoja krene". Prodje i Ciro iznad stadiona, pritisnu sirenu. .huu huu. ."dvaput, jer Zeljo dva gola dao, rece neko iz publike". Meni srce lupa ko Cirin stroj, ja vec procitao "Skitnice" od Jack Londona; miris tracnica, pragova i pare mi u nozdrvama.
Aksam se nekako lagano spustao na grad. Krenuh uz Miljacku, alejom, kraj Insituta hemije i matematike, pored Zemaljskog muzeja, Filozofskog fakulteta, bulevartom B.Kidrica, pokraj Higijenskog zavoda, jednog bioskopa, drugog, treceg. .Titovom ulicom, uz jorgovanom okiceni Dzidzikovac i rahat stigoh u svoju bascu na pocetku Bjelava.

Nikakvih vise nedoumica nisam imao, a guvernanti sam oci suzama napunio, pisuci zadacu na temu "Moj najljepsi dan"

Vjerovatno ju je dojmio moj opis plavog neba. .ko zna?"

Preneseno sa http://www.themaniacs.org
since1921
Location: Navijati za Sarajevo stvar je geografije a za ZELJU stvar filozofije

Post by since1921 »

Tekst koji budi emocije svaka cast.Sve je jasno TO JE TO.
DVA SMO SVIJETA RAZLICITA
camac07

Post by camac07 »

Dovoljno je reći Željo Jug Grbavica

http://youtube.com/watch?v=EW7Qta3wKa0& ... ed&search=
Skoro

Post by Skoro »

elSaik wrote:
Skoro wrote:Ma trebas shvatiti majsotore da je zelji i jadnim malim strumficima ovo najbitniji period u historiji, heeej sarajevo ih nije pobjedilo sest godina! Veliko je to za njih. shvatite ih.... :(
Po izboru UEFA najboljih BiH klub u posljednjih 50 godina je FK Željezničar... toliko o našoj historiji ;)
Opet laz. Najuspjesniji u evropskim nastupima u tih 50 god, ni govora o ostalom. Mi za to vrijeme 3 titule i jedan kup, vi tek dvije titule... evropski nastupi sine...
elSaik

Post by elSaik »

Skoro wrote:
elSaik wrote:
Opet laz. Najuspjesniji u evropskim nastupima u tih 50 god, ni govora o ostalom. Mi za to vrijeme 3 titule i jedan kup, vi tek dvije titule... evropski nastupi sine...
laž... :oops: ali navikao sam to od vas...
Skoro

Post by Skoro »

Ako je laz da smo mi do 2000. kada se svodila racunica na 50 god. osvojili 3 titule i jedan Kup a vi samo 2 titule onda sine bolje se ne javljaj na teme sporta i okreni se...recimo ka knjizevnosti, vidim jako te zanimaju djeciji literarni radovi :roll:
camac07

Post by camac07 »

Glupane, zar je teško skontati da se sve računa i domaće i međunarodno i sve. Sve su to rezultati jednog kluba. I kad se sve sračuna zna se ko je najbolji. Zar je to toliko teško skontat'. Jeste balavi većina ovdje ali što ste toliko glupi.
Majstorinho

Post by Majstorinho »

camac07 wrote:Glupane, zar je teško skontati da se sve računa i domaće i međunarodno i sve. Sve su to rezultati jednog kluba. I kad se sve sračuna zna se ko je najbolji. Zar je to toliko teško skontat'. Jeste balavi većina ovdje ali što ste toliko glupi.
E jesi mi ti neki doktor nauka... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nema sta da se konta.Lazete ko psi!
Majstorinho

Post by Majstorinho »

veca_sa wrote:
Majstorinho wrote:
camac07 wrote:Glupane, zar je teško skontati da se sve računa i domaće i međunarodno i sve. Sve su to rezultati jednog kluba. I kad se sve sračuna zna se ko je najbolji. Zar je to toliko teško skontat'. Jeste balavi većina ovdje ali što ste toliko glupi.
E jesi mi ti neki doktor nauka... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nema sta da se konta.Lazete ko psi!
otkud ti haveju
Hajde veca,ne zezaj.U srijedu direktan prenos Barcelona-Lyon :D
elSaik

Post by elSaik »

Skoro wrote:Ako je laz da smo mi do 2000. kada se svodila racunica na 50 god. osvojili 3 titule i jedan Kup a vi samo 2 titule onda sine bolje se ne javljaj na teme sporta i okreni se...recimo ka knjizevnosti, vidim jako te zanimaju djeciji literarni radovi :roll:
jest, računica se vodila 1954.-2004., a ne 1954.-2000. ;) jer je UEFA osnovana 1954., znači 1954 + 50 = 2004 ;)
Post Reply