Saobracajne nesrece na putevima BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

U principu svaki dan pređem bar 180 kilometara po cestama u BiH... u oba entiteta , po raznim kantonima ... poslom naravno... i svaki dan moram kočiti il se sklanjati sa ceste nekom lokalnom trektoristi koji ne mari zbog pune linije, koji pretiče pred krivinom ili u tunelu... jer on ima neko jako auto l neku službenu akreditaciju... jednom prilikom jedan papak sa crnim golfom 5 i sa nekim rotacijama, a sam u autu umalo me nije izgurao sa ceste..... takvih i sličnih scena je more...
Nasuprot tim drumskim harambašama... stoje drumski razbojnici (čitaj policija) koja čuči uvijek na istim mjestima, koja ne zaustavlja koga treba, koja ima fleksibilan sistem naplate kazni a nema pendrek nikako.... ili šta možemo kad živimo u državi u kojoj je vrhunac pravde danas da mene zapišu jer nisam vezao pojas..... :(

Šta očekivati kad su papani sa traktora prešli na audi vozila i niko kao oni....

Kad nemamo države... nemamo ničega..... i svakim danom je sve očiglednija rupa u kojoj mi u stvari živimo....a furamo se da to tako nije...
zena21

Post by zena21 »

hm... davno sam jednom otvorila slicnu temu jer jednostavno ne mogu da vjerujem da svaki dan, ali bas svaki dan procitas da je bar jedna osoba poginula... a u vecini slucajeva je vise nego jedna... kao ovo juce :(

i sama sam vozac, putujem cesto... najcesce prema moru... svasta se covjek nagleda...od malih trkaca do auta 20 godina starih... kada svemu tome dodamo stanje nasih puteva, eto recepta za katastrofu...

a po gradu su mi pjesaci daleko najgori ucesnici u saobracaju :x :x :x
(cast izuzecima koji postuju signalizaciju i pravila)
ins

Post by ins »

Ljudi ce ginuti sve dok:

1. Policija ne pocne raditi svoj posao i svojim djelovanjem ne postane preventivni faktor, a ne reketaska organizacija za punjenje kantonalnih/regionalnih budzeta!

2. Policija ne pocne raditi svoj posao i svojim djelovanjem ne postane preventivni faktor, a ne reketaska organizacija za punjenje kantonalnih/regionalnih budzeta

3. Policija ne pocne raditi svoj posao i svojim djelovanjem ne postane preventivni faktor, a ne reketaska organizacija za punjenje kantonalnih/regionalnih budzeta

4. Vidi pod 3
5. Vidi pod 4

..... :x Stoka!
karanana

Post by karanana »

ins wrote:Ljudi ce ginuti sve dok:

1. Policija ne pocne raditi svoj posao i svojim djelovanjem ne postane preventivni faktor, a ne reketaska organizacija za punjenje kantonalnih/regionalnih budzeta!

2. Policija ne pocne raditi svoj posao i svojim djelovanjem ne postane preventivni faktor, a ne reketaska organizacija za punjenje kantonalnih/regionalnih budzeta

3. Policija ne pocne raditi svoj posao i svojim djelovanjem ne postane preventivni faktor, a ne reketaska organizacija za punjenje kantonalnih/regionalnih budzeta

4. Vidi pod 3
5. Vidi pod 4

..... :x Stoka!
....stoka ne napravi autoput. i tada ce ginuti ali ce ginuti vise oni koji su sami krivi za to nego slucajne zrtve.
ins

Post by ins »

Na zalost, ne postoji zemlja u kojoj je svaki kilometar ceste auto put. I kada bude ovih 300+ km autoputa, opet ce ostati hiljade kilometara obicnih cesta..
karanana

Post by karanana »

Tacno, ali kod nas ti je vecina nesreca na dionici kouda bi trebao ici autoput na potezu od Mostara pa do Zepca.
Klodovik

Post by Klodovik »

Dragi čitaoci, učesnici u saobraćaju, sutra, 08.08.2006. godine, počinje primjena Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Zakon je objavljen u Službenom glasniku BiH broj 6/06 od 31.01.2006. godine i na web stranici Ministarstva komunikacija i transporta BiH http://www.mkt.gov.ba.

Osnovni cilj Zakona je povećanje bezbjednosti na putevima u BiH. Konferencija evropskih ministara transporta (CEMT) preduzima opsežne mjere da se do 2012. godine broj saobraćajnih nesreća u Evropi smanji za 50%. U BiH je taj broj, nažalost, u blagom porastu. Tako, na primjer, u 2002. godini ukupan broj saobraćajnih nesreća u BiH je iznosio 32.502, a u 2005. godini 33.568, što prestavlja povećanje za 3.28%. U posljednjih nekoliko godina, na putevima u BiH, godišnje smrtno nastrada, u prosjeku, oko 400 ljudi.

http://www.mkt.gov.ba/bos/arhiva/saopstenje.php?id=99
Bubamaja

Post by Bubamaja »

A ne pitate se kako ce to izgledati kad naprave auto-put ? :shock: Najveci postotak stanovnista nije nikad vozio auto-putem niti ucio kako to treba. I tu postoje pravila i kultura ponasanja.
Pa kad ga naloze po ravnici s golfom 2 da vidi jel se prasi iza......... :roll:
a nedaj boze da vozi iza nekoga..uvijek prvi i nikog ispred njega u krajnjoj lijevoj....na sve sto naidje odmah blica ...cuj blica!!! ovdje gdje ja zivim to niko ne radi...ne smijes blicati....vozi iza njega dok ne skonta da se skloni..jest'ponekad suplje jer ima i ovdje onih sto se zamisle ili se jutrom nisu probudili pa udju u krajnju lijevu i tako bi do posla. Voze doduse 100km/s sto nije ni malo. Al 's druge strane mu mrsko im se prestrojavat u dvije trake nasuprot koje su potpuno praze...uffffff :x te mrzim al'ne mozes im nista .... malo im pridjes blize nebi li se probudili :zzzz: ...iako je i to kaznjivo ali nikako blicanje.... :?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Bubamaja wrote:A ne pitate se kako ce to izgledati kad naprave auto-put ? :shock: Najveci postotak stanovnista nije nikad vozio auto-putem niti ucio kako to treba. I tu postoje pravila i kultura ponasanja.
Pa kad ga naloze po ravnici s golfom 2 da vidi jel se prasi iza......... :roll:
a nedaj boze da vozi iza nekoga..uvijek prvi i nikog ispred njega u krajnjoj lijevoj....na sve sto naidje odmah blica ...cuj blica!!! ovdje gdje ja zivim to niko ne radi...ne smijes blicati....vozi iza njega dok ne skonta da se skloni..jest'ponekad suplje jer ima i ovdje onih sto se zamisle ili se jutrom nisu probudili pa udju u krajnju lijevu i tako bi do posla. Voze doduse 100km/s sto nije ni malo. Al 's druge strane mu mrsko im se prestrojavat u dvije trake nasuprot koje su potpuno praze...uffffff :x te mrzim al'ne mozes im nista .... malo im pridjes blize nebi li se probudili :zzzz: ...iako je i to kaznjivo ali nikako blicanje.... :?

a sta fali blicanju?
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Problem je mentalitet ljudi koji voze dobro oèuvane makine od 20 godina po zemlji koja ima takve puteve da bi se isprekidana linija trebala zakonski zabraniti...
Bubamaja

Post by Bubamaja »

Mmmm mozda nekulturno Saraf a? :roll:
karanana

Post by karanana »

Bubamaja wrote:Mmmm mozda nekulturno Saraf a? :roll:
A bogami i protivzakonito. ne znam jeli kod nas ali svugdje u svijetu jeste.
darius_maximus

Post by darius_maximus »

Naravno da ima nesreca kad su putevi uzasni, auta su uglavnom stara, vozaci ne postuju dosta propisa, pije se i vozi, pa saberi sve to... Ma ima svega, jednom sam vozio autoputem do Visokog, kad vidim pretice mene kadet zaustavnom trakom, i pretekne me, i prestroji se u moju traku, i ode covjek, poslije 2-3 minuta opet ja njega sustigao, jer on uspori opet, i ja u lijevu i preteknem ga i vratim se u desnu, kad opet vidim pretice on mene zaustavnom... E svasta rekoh...
Jucer mi je na tranzitu vjeverica izletila pred auto, jedva je izbjegoh... :D
A pjesaci su mi iskreno najgori kad ne obracaju paznju ni na sta, kao recimo kod Zeljinog, tamo sam vec izbjegavao ljude koji slusaju mp3, koji tipkaju poruke...
A papaka koji misle da sve ostalo sto se krece samo smeta njihovom autu da pokaze koliko je dobro i brzo su mi najgori...kad pretekne kolonu pa se uvali na prvo mjesto na semaforu, a i ne vidi kad ce se upaliti zeleno, ja bih ga sastavio odzada da ga izguram na onu raskrsnicu...

Ma ima ovoga, da te Bog dragi sacuva...
Bubamaja

Post by Bubamaja »

karanana wrote:
Ma ja rekoh u svom postu da niko ne radi i da ne smijes ali vjerovatno mu nije jasno jer kod nas je to NORMALA cak i pozeljno , fensi ...sta li ?
Zato i jest moje pitanje ko ce obrazovati vozace kako se vozi na auto-putu, hajd ovi sto sad polazu imaju sanse al'sta je s ostalima.... kad krene lola traktorom na auto-put jer mu je precica... :?
darius_maximus

Post by darius_maximus »

karanana wrote:
Nezakonito bi trebalo biti po svoj logici... Na tim brzinama svako skretanje paznje ili pritisak moze biti poguban... Znam da je bila prica o tome u Njemackoj, kao ljudi koji se primicu odzada, blicaju itd. pa laganini kamere snime, policija je uvijek tu negdje, pa se malo to smirilo...
Bubamaja

Post by Bubamaja »

darius_maximus wrote:
karanana wrote:
Nezakonito bi trebalo biti po svoj logici... Na tim brzinama svako skretanje paznje ili pritisak moze biti poguban... Znam da je bila prica o tome u Njemackoj, kao ljudi koji se primicu odzada, blicaju itd. pa laganini kamere snime, policija je uvijek tu negdje, pa se malo to smirilo...
Jest, jest Darius, Njemacka je bila poznata po najkulturnijim vozacima. Imaju dobre ceste, dobra auta i sto je najvaznije najbrze se vozi u Evropi...znaci morali su i postivati propise i sto je najvaznije jedni druge.... ma joooooooj kad vidim malog niskog crvenog konjica da mi dolijece u traku pored ili nedaj boze iza mene odmah mu se sklanjam i odpozdravljam, sta ces ima prednost svakako :lol: :lol:

Svakog ljeta prodjem citavu Njemacku kad idem u Bosnu i mogu ti reci da zadnjih godina su malkice ofalili sto se tice kulture, valjda se ona starija generacija povukla s ceste :lol: :lol:

A moRe bit'i da je nasih jos puno gore :lol: :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

hmmm... nije mi jasno da onda u automobilima prave i ugradjuju uredjaje.... za nekulturno ponasanje?

ono hajmo realno... njemacki mentalitet i nas mentalitet su razliciti... ja volim kad mi neko blica ... iz suprotnog pravca. znaci da trebam usporiti u svakom slucaju (ili je murija ili se nesto desilo na cesti).

onda ima vozaca koji se u lijevoj traci zaborave, pa ostanu... sta fali da im se blicne i da se sklone. nikome ni iz dzepa ni u dzep.
a inace svasta sam cuo, ali jos nisam cuo za udes zbog blicanja.
uostalom, blicanje je samo signalizacija, koja je predvidjena u autu ;)... zasto je ne koristiti :)
gol-man

Post by gol-man »

Ja u subotu vozim autoputem , hajd mozda nekih 130 (nije golf 2:-) ,ford focus star 3 god) i vidim u daljini pretice reno scenic kamiona. Stigao ja kamion i ja ga prestigao , ali onaj reno ide nekih 100 pa sam stigao i njega, ali on konstantno ide lijevom trakom , i vozi vozi nikad u desnu. Ja se prestrojim u desnu i malo po gasu , kad unutra 4 zene. Vozacica se unijela u pricu , mase rukama objasnjava nesto, k'o da po mahali vozi a ne autoputem. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bubamaja

Post by Bubamaja »

Sarafcina wrote:

hmmm... nije mi jasno da onda u automobilima prave i ugradjuju uredjaje.... za nekulturno ponasanje?

ono hajmo realno... njemacki mentalitet i nas mentalitet su razliciti... ja volim kad mi neko blica ... iz suprotnog pravca. znaci da trebam usporiti u svakom slucaju (ili je murija ili se nesto desilo na cesti).

onda ima vozaca koji se u lijevoj traci zaborave, pa ostanu... sta fali da im se blicne i da se sklone. nikome ni iz dzepa ni u dzep.
uostalom, blicanje je samo signalizacija, koja je predvidjena u autu ;)... zasto je ne koristiti :)

Ehh Saraf ti ga sad zavr'no do krajnosti :lol:

Pa nisam rekla da blicanje iz suprotnog pravca nije dozvoljeno. Naravno da se smije upozoriti na nesto, ili samo kao pozdrav ( to je bas fino i kulturno jel'TE :D )
Ali i to sto je kod nas ustaljeno da ti jave gdje murija cuci nije bas po zakonIKu, jer ako se ti drzis pravila i vozis kao sto treba nece ti smetati murjia i neces morati SMANJIVATI gas pa jel' ( e tu si se izdao :lol: )

A da blicas nekom s ledja ne smijes jer to ti je haman isto ko i sto radi "pratnja" oko koje se povela prica. Reko bi ti nas co'ek : dje ces ba na Velebit ...kud ti se zuri pa sad bas moras da ga preteknes i najgore onda predje te i ispred tebe uspori ... :-? e haj sad :-x .....pravi Bik predvodnik..mora na prvo mjesto pa to ti je..... :x

Nego, nemoj ti sta licno shvatit i zamjerit..malo moje frustracije s ceste a i dosadno mi pa sam se raspisala..... :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Bubamaja wrote:
Sarafcina wrote:

Ehh Saraf ti ga sad zavr'no do krajnosti :lol:

Pa nisam rekla da blicanje iz suprotnog pravca nije dozvoljeno. Naravno da se smije upozoriti na nesto, ili samo kao pozdrav ( to je bas fino i kulturno jel'TE :D )
Ali i to sto je kod nas ustaljeno da ti jave gdje murija cuci nije bas po zakonIKu, jer ako se ti drzis pravila i vozis kao sto treba nece ti smetati murjia i neces morati SMANJIVATI gas pa jel' ( e tu si se izdao :lol: )

A da blicas nekom s ledja ne smijes jer to ti je haman isto ko i sto radi "pratnja" oko koje se povela prica. Reko bi ti nas co'ek : dje ces ba na Velebit ...kud ti se zuri pa sad bas moras da ga preteknes i najgore onda predje te i ispred tebe uspori ... :-? e haj sad :-x .....pravi Bik predvodnik..mora na prvo mjesto pa to ti je..... :x

Nego, nemoj ti sta licno shvatit i zamjerit..malo moje frustracije s ceste a i dosadno mi pa sam se raspisala..... :D

ma ne brini... ne shvatam :D.. znam tacno o kojim frustracijama pricamo :)

nego.. ja kad vidim muriju.. ja blicam svima :)
a ko misli da je to zabranjeno.. nek me tuzi :D... il jos bolje nek me proba kazniti :).
a s druge strane.. ne znam ja koliko brzo vozi onaj s druge strane... a ne zna ni on za mene.

poenta nase murije je sto oni nece da stoje na mjestima koja su poznata po udesima... nego se nacale tamo gdje su znakovi ili zaklonjeni ili nelogicno postavljeni.... kao da rade na normu... umjesto da djeluju preventivno ...

u principu... da znas da je na nekim (kriticnim) mjestima patrola u gotovo svakom trenutnku (ono jako jako cesto)... ti ces tu smanjiti brzinu. I to se tako i rjesava. Nije svrha postaviti radare i kamere i patrole da love (sakriveni) ... nego da treniraju ljude. Da postoje mjesta gdje se jednostavno mora, ali ono bas mora usporiti. Pa kad sakupis jos love za radare, a onda stavis na jos takvih mjesta... e kad pokriju sve lokacije gdje se gube glave... e onda neka stavljaju i sebi u halu ako hoce...
Motokultivator

Post by Motokultivator »

Raja ce ginuti sve dok se ne promijeni zakon i dok se on ne bude dosljedno provodio, transparentno.

Kod nas u zakonu ima jedna finta, neznam na pamet, a sad mi mrsko trazit. Uglavnom kaze se da je vozac duzad da prilagodi brzinu vozila uslovima na putu. I sta god, al bas sta god da se dogodi, vozac je kriv.
U dojclandu npr. to mi je prico kolega koji je zavrsio saobracajni fakultet u pomenutoj zemlji, taj clan je podijeljen u TROJE.
Za sigurnost u saobracaju odgovorni su, redoslijedom
Put (znaci oni koji odrzavaju put)
Vozilo (onaj koji daje potvrdu da je vozilo ispravno)
Vozac

Eh kod nas ovog puta i vozila nidje. Kad bi avion pao na tebe dok vozis, bio bi kriv. Jer zakonom je propisano da ti svako more rec. Sto si bio tu u tom trenutku, koji te sejtan naveo da ides tuda (kako kaze jedan policijski sluzbenik, ovo zadnje je citat)

Eh, kad se sad izuzme sve ovo gore napisano, posto je drzava takva kakva je. Ipak su krivi vozaci. Kod nas pod 1. kad bi bila kakva transparentna komisjija za odredjivanje psihofizicke sposobnosti (ono inace sto bi se trablo raditi kad ganjas vozacku) mislim da bi bar 20% vozaca ostalo bez vozacke, jer je sve nesto natakareno, gluho bilo. Pod 2. nasi vozaci su vjerovano jedni od boljih u svijetu (onih 80%), al kad su u pitanju voznje do 70km/h i uz to jos brdo. A kad dodju na otvoreno i kada se treba voziti iznad 90km/h tu se izgube. Nemaju pojma o stabilnosti vozila, o procjeni, more l se sta pretec, nemerel, kolki radijus krivine more bit za voznju 90, 100, 130, tu svi padaju, tako da ne mogu ni na popravni (ginu)

Uh, sto se ja napisah. :D
kujundzija

Post by kujundzija »

ins wrote:Na zalost, ne postoji zemlja u kojoj je svaki kilometar ceste auto put. I kada bude ovih 300+ km autoputa, opet ce ostati hiljade kilometara obicnih cesta..
Ines a kad ce to bit tih +300 km autoputa,nikad a mozda ni tad barem kako sad stvari stoje jel tako
kujundzija

Post by kujundzija »

gol-man wrote:Ja u subotu vozim autoputem , hajd mozda nekih 130 (nije golf 2:-) ,ford focus star 3 god) i vidim u daljini pretice reno scenic kamiona. Stigao ja kamion i ja ga prestigao , ali onaj reno ide nekih 100 pa sam stigao i njega, ali on konstantno ide lijevom trakom , i vozi vozi nikad u desnu. Ja se prestrojim u desnu i malo po gasu , kad unutra 4 zene. Vozacica se unijela u pricu , mase rukama objasnjava nesto, k'o da po mahali vozi a ne autoputem. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Hahaha sta ces opalio se zenski trac u autu heheeh :)
sinus

Post by sinus »

U vezi ove nesreće...ako neko slučajno nije pročitao
Kako je potvrđeno u policiji, poginuli su Admir Šuvalić (29), Almin Šuvalić (26), Zlatko Šuvalić (27), Jasmin Lučić (30), dok će za petu osobu naknadno biti utvrđen identitet, a za koju se pretpostavlja da je iz Prištine.

Mjesto nesreće je samo 500 metara udaljeno od Lašvanske petlje, gdje se, prema svemu sudeći, iz pravca Busovače automobil "ford eskort" karavan, njemačkih registarskih tablica MSG 222, i uključio na magistralni put M-17. Vozilom je najvjerovatnije upravljao nastradali Admir Šuvalić.

Nedugo nakon toga, vozilo se zabilo u šleper "Man" preduzeća "Tranzit export" iz Sarajeva (123-T-206), kojim je upravljao Dževad Planinčić (29) iz Visokog.
Gotovo svaki dan sam na magistralnom putu M-17 i vidio sam dosta udesa.Ono što sam ja vidio večinom je bilo zbog krivice vozača. Preticanje na punoj liniji, čak i na duploj punoj, preticanje sa desne strane na petljama (auto se uključilo sa petlje, a frajer ga pretekne sa desne strane trakom za uključivanje), loša procjena prilikom preticanja, prebrza vožnja po mokrom putu, neiskustvo i neznanje vozača...a samo mali dio nesreća je uzrokovan nekim drugim faktorom. Sve u svemu mislim da nije do zakona koliko je do samih ljudi.
Motokultivator

Post by Motokultivator »

Evo malo za one koji vole brze voznje.

OPREZ, ko ima slab zeludac nek ne klikce

http://autoplay.ru/2007/08/16/samye_str ... otret.html
Post Reply