Raja ce ginuti sve dok se ne promijeni zakon i dok se on ne bude dosljedno provodio, transparentno.
Kod nas u zakonu ima jedna finta, neznam na pamet, a sad mi mrsko trazit. Uglavnom kaze se da je vozac duzad da prilagodi brzinu vozila uslovima na putu. I sta god, al bas sta god da se dogodi, vozac je kriv.
U dojclandu npr. to mi je prico kolega koji je zavrsio saobracajni fakultet u pomenutoj zemlji, taj clan je podijeljen u TROJE.
Za sigurnost u saobracaju odgovorni su, redoslijedom
Put (znaci oni koji odrzavaju put)
Vozilo (onaj koji daje potvrdu da je vozilo ispravno)
Vozac
Eh kod nas ovog puta i vozila nidje. Kad bi avion pao na tebe dok vozis, bio bi kriv. Jer zakonom je propisano da ti svako more rec. Sto si bio tu u tom trenutku, koji te sejtan naveo da ides tuda (kako kaze jedan policijski sluzbenik, ovo zadnje je citat)
Eh, kad se sad izuzme sve ovo gore napisano, posto je drzava takva kakva je. Ipak su krivi vozaci. Kod nas pod 1. kad bi bila kakva transparentna komisjija za odredjivanje psihofizicke sposobnosti (ono inace sto bi se trablo raditi kad ganjas vozacku) mislim da bi bar 20% vozaca ostalo bez vozacke, jer je sve nesto natakareno, gluho bilo. Pod 2. nasi vozaci su vjerovano jedni od boljih u svijetu (onih 80%), al kad su u pitanju voznje do 70km/h i uz to jos brdo. A kad dodju na otvoreno i kada se treba voziti iznad 90km/h tu se izgube. Nemaju pojma o stabilnosti vozila, o procjeni, more l se sta pretec, nemerel, kolki radijus krivine more bit za voznju 90, 100, 130, tu svi padaju, tako da ne mogu ni na popravni (ginu)
Uh, sto se ja napisah.