Radna dozvola za strance
- cheguevara_k1
Ovo gore se odnosi samo na ugovor o dvojnom drzavljanstvu izmedju BiH i SRJ ( nakon raspada SRJ vazi samo za srbiju )
-
melb26sa
Slazem se sa cheguevara_k1 - mi nemamo sporazum o dvojnom drzavljanstvu sa dosta zemalja - ukljucujuci Ameriku (jer Amere ne interesuje imas li ti jos koje drzavljanstvo, cak ne traze da se odreknes prethodnog da uzmes njihovo) i zato se sada i trazi izmjena clana 17? Zakona o drzavljanstvu BiH - ako se ne izmjeni dosta nasih ljudi ce ostati bez BiH drzavljanstva.
Ne znam dokle je doslo sa ovom izmjenom clana 17?
Ne znam dokle je doslo sa ovom izmjenom clana 17?
- lady midnight
chekaj,samo da provjerim jesam li ja ovo shvatila kako trebacheguevara_k1 wrote:Posto sam je i sam dugo vremena ganjao, jer ne htjedoh biti Bosnjak vec Bosanac, da ti pomognem. Taj boravak sto ima , to mu ne pije vode!!!
Kao prvo odes u ulicu Djoke Mazalica br. cini mi se 3 ( na M.Dvoru ) i tu ti je Zavod za zaposljavanje odjel za strance. Oni ce ti dati spisak potrebnih dokumenata u zavisnosti od toga je li u pitanju d.o.o, szr, sztr... U glavnom, potrebno je brdo papira i cini mi se sad po novom da u koliko postoji neko na birou sa tim profilom struke za koji se trazi radna dozvola za stranca, doticni ne moze dobiti dozvolu. Ja zahvaljujuci diplomama nisam imao tih problema.
Naredni korak je da kada prikupis izvode, kopiju pasosa, finansijski izvjestaj firme, itd... Kod njih predajes zahtjev i dobijas potvrdu s kojom ides u MUP. U MUP-u ( preko puta marsalke u potkrovlju, radi jedan drski ciko i zove se ja mislim Ekrem ) predajes zahtjev za boravak na osnovu potvrde iz zavoda.
Onda sacekas da te pozovu iz MUP-a da ti lupe vizu u pasos i ides u zavod da podignes dozvolu.
Zaboravio sam kolika je taksa u MUP-u ( mislim oko 50 USD u KM-ovima), a u zavodu se placa ja mislim 200+250 km takse na ime budzeta federacije. Ako hoces potrazicu veceras kuci papire stare da ti napisem sta je tacno potrebno od papira u zavodu.
p.s. treba i ljekarsko uvjerenje koje se vadi u Vrazovoj i kosta 120 km
- cheguevara_k1
Pa kada sam prvi put predavao zahtjev u rublici nacionalnost sam upisao : Srbijanac, jer tamo sam rodjen ( u Beogradu ). I moji su od tamo, nisu odavde. Kazu oni meni, moras tu da napises Bosnjak, a ja kazem nece moci, ako dobijem BH drzavljanstvo, bicu Bosanac, ali Bosnjak ne mogu, posto je postao naziv za vjeru ( umjesto musliman ), a nije vise naziv nacije. I onda su me prcili, dok nisu odustali
Ali to je vec neka druga tema i nema veze sa radnom dozvolom
Ali to je vec neka druga tema i nema veze sa radnom dozvolom
- The Nightwatchman
#30 Re: Radna dozvola za strance
zna li neko kakva je situacija u ovom novom odjelu za strance na stupu? kako to sve zajedno izgleda, ima li neki kontakt telefon, ima li redova? jesu li drski

- x0z0y0
#31 Re: Radna dozvola za strance
kakva je procedura za dobijanje LK (za strance) ?
rekose mi da tek nakon 5 god. onosno po dobijanju rjesenja za stalni boravak ..moze se podnijeti zahtjev za LK
meni to nema smisla...jer isto tako se moze podnijeti zahtjev i za drzavljanstvo i pasos...pa cemu onda LK?!
zar ta LK za strance nije nesto kao zeleni karton...?! i trebala bi se dobiti nakon kracg perioda ...a ne imati isti uslov kao i drzavljanstvo

rekose mi da tek nakon 5 god. onosno po dobijanju rjesenja za stalni boravak ..moze se podnijeti zahtjev za LK
meni to nema smisla...jer isto tako se moze podnijeti zahtjev i za drzavljanstvo i pasos...pa cemu onda LK?!
zar ta LK za strance nije nesto kao zeleni karton...?! i trebala bi se dobiti nakon kracg perioda ...a ne imati isti uslov kao i drzavljanstvo
- cheguevara_k1
#32 Re: Radna dozvola za strance
A sta sa nekim ko ima neko drzavljanstvo uz koje mu ne treba BH drzavljanstvo ? Logicno je da mu treba LK za strance. Tako da kad se ispune svi uslovi za prijem u drzavljanstvo, imas mogucnost izbora: a. Drzavljanstvo i b. LK za strance.