Radna dozvola za strance

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

luciferino

#1 Radna dozvola za strance

Post by luciferino »

Gdje se dobija i kako?
Dori

Post by Dori »

Nisam 100% sigurna, ali mom drugu je prvo trebala boravisna dozvola, pa je s tim otisao u MUP i dobio radnu dozvolu....Kostala je prije 4 godine oko 150KM
luciferino

Post by luciferino »

Znate li mozda koliko vremena treba da se dobije? Osoba za koju pitam već ima odobren boravak (i to je koštalo 50$ + 150 KM za ljekarski pregled + za prevode dokumenata).
cheguevara_k1

Post by cheguevara_k1 »

Posto sam je i sam dugo vremena ganjao, jer ne htjedoh biti Bosnjak vec Bosanac, da ti pomognem. Taj boravak sto ima , to mu ne pije vode!!!
Kao prvo odes u ulicu Djoke Mazalica br. cini mi se 3 ( na M.Dvoru ) i tu ti je Zavod za zaposljavanje odjel za strance. Oni ce ti dati spisak potrebnih dokumenata u zavisnosti od toga je li u pitanju d.o.o, szr, sztr... U glavnom, potrebno je brdo papira i cini mi se sad po novom da u koliko postoji neko na birou sa tim profilom struke za koji se trazi radna dozvola za stranca, doticni ne moze dobiti dozvolu. Ja zahvaljujuci diplomama nisam imao tih problema.
Naredni korak je da kada prikupis izvode, kopiju pasosa, finansijski izvjestaj firme, itd... Kod njih predajes zahtjev i dobijas potvrdu s kojom ides u MUP. U MUP-u ( preko puta marsalke u potkrovlju, radi jedan drski ciko i zove se ja mislim Ekrem ) predajes zahtjev za boravak na osnovu potvrde iz zavoda.
Onda sacekas da te pozovu iz MUP-a da ti lupe vizu u pasos i ides u zavod da podignes dozvolu.
Zaboravio sam kolika je taksa u MUP-u ( mislim oko 50 USD u KM-ovima), a u zavodu se placa ja mislim 200+250 km takse na ime budzeta federacije. Ako hoces potrazicu veceras kuci papire stare da ti napisem sta je tacno potrebno od papira u zavodu.

p.s. treba i ljekarsko uvjerenje koje se vadi u Vrazovoj i kosta 120 km
luciferino

Post by luciferino »

Super, hvala na informacijama che, a za papire se nemoj mučiti, napiši mi jednom šta treba kada ti ne bude mrsko. :-)
Ovaj moj već ima odobren boravak na osnovu sklopljenog braka sa bosanskom državljankom. E sada ga treba zaposliti :-) , ali za to treba radna dozvola. I sasula sam se od šege kada si spomenuo drskog čiku iz potkrovlja. Oplakah.
:lol: :lol: :lol:
A znaš li onu policajku na recepciji, kratko ošišana i malo ljuća?

Sada mi nešto nije jasno. Da li treba dobiti radnu dozvolu prije nego što negdje konkuriše ili se radna dozvola ganja tek kada ga prime?
Lace

Post by Lace »

luciferino wrote:Super, hvala na informacijama che, a za papire se nemoj mučiti, napiši mi jednom šta treba kada ti ne bude mrsko. :-)
Ovaj moj već ima odobren boravak na osnovu sklopljenog braka sa bosanskom državljankom. E sada ga treba zaposliti :-) , ali za to treba radna dozvola. I sasula sam se od šege kada si spomenuo drskog čiku iz potkrovlja. Oplakah.

Sada mi nešto nije jasno. Da li treba dobiti radnu dozvolu prije nego što negdje konkuriše ili se radna dozvola ganja tek kada ga prime?
ne moze dobiti radnu dozvolu prije nego dobije zaposlenje...neko mora ispuniti zahtijev...firma koja mu ponudi posao :D
luciferino

Post by luciferino »

Lace wrote:
luciferino wrote:Super, hvala na informacijama che, a za papire se nemoj mučiti, napiši mi jednom šta treba kada ti ne bude mrsko. :-)

ne moze dobiti radnu dozvolu prije nego dobije zaposlenje...neko mora ispuniti zahtijev...firma koja mu ponudi posao :D
E ta mi je informacija trebala. Hvala puno!
logo

Post by logo »

jao komplikacija!
Logicno bi bilo ako je covjek ozenjen osobom iz BiH, da automatski ima boravisnu i radnu dozvolu (naravno uz popratne troskove al s manje komplikacija).
A na koliko vremena daju tu radnu dozvolu?
luciferino

Post by luciferino »

logo wrote:jao komplikacija!
Logicno bi bilo ako je covjek ozenjen osobom iz BiH, da automatski ima boravisnu i radnu dozvolu (naravno uz popratne troskove al s manje komplikacija).
Problem je u tome što ništa ne piše na jednom mjestu nego uvijek ima nešto dodatno, neki dodatni formular, neko dodatno plaćanje. Birokratija jedna neviđena. Nije ni meni logično zašto bi išao dva puta na sistematski jednom za boravišnu, a drugi put za radnu dozvolu.
Koliko se sjećam radna dozvola se izdaje na godinu dana ili onoliko koliko traje boravišna dozvola.
cheguevara_k1

Post by cheguevara_k1 »

Boravisna dozvola se izdaje po razlicitim osnovama kao sto su : brak, zaposlenje, skolovanje. Svaka se dobija po nekom osnovu i razlikuje se, jer cini mi se da sa boravisnom dozvolom po osnovu braka ili zaposlenja sticu se uslovi za dobijanje drzavljanstva ( moj slucaj ) a po osnovu skolovanja ne. A ljekarski treba 2 puta ( bar je meni trebao ) da bi ti uzeli sto vise para. Taksu u zavodu za zaposljavanje ( cca 450 km ) ne uplacuj unaprijed ni za zivu glavu.
luciferino

Post by luciferino »

cheguevara_k1 wrote:Boravisna dozvola se izdaje po razlicitim osnovama kao sto su : brak, zaposlenje, skolovanje. Svaka se dobija po nekom osnovu i razlikuje se, jer cini mi se da sa boravisnom dozvolom po osnovu braka ili zaposlenja sticu se uslovi za dobijanje drzavljanstva ( moj slucaj ) a po osnovu skolovanja ne. A ljekarski treba 2 puta ( bar je meni trebao ) da bi ti uzeli sto vise para. Taksu u zavodu za zaposljavanje ( cca 450 km ) ne uplacuj unaprijed ni za zivu glavu.
Mislim da su te žestoko zeznuli sa ljekarskim, naročito ako si ga uradio dva puta u periodu od godinu dana. Vjerovatno su ti radili i RTG pluća, a radi zračenja, nije preporučljivo da se RTG radi u tako kratkim intervalima (pitanje je da li se opšte i smije raditi). Stvarno su kreteni. Inače, za boravišnu dozvolu radi se i HIV test tako da cijena dođe 150 KM.

Šta da ti kažem, znaš i sam. Oderaše...
cheguevara_k1

Post by cheguevara_k1 »

Najcrnje je to sto su mi jedino HIV test i radili i to na moj izricit zahtjev, a ovo ostalo teta me samo pitala jesi li zdrav , ja rekao jesam i ona mi dala papir :)
Skunk

Post by Skunk »

Izvini a iz koje drzave je stranac ako nije tajna?
luciferino

Post by luciferino »

Skunk wrote:Izvini a iz koje drzave je stranac ako nije tajna?
SAD

Nije tajna.
Skunk

Post by Skunk »

Samo US drzavljanstvo ili jos neko?
luciferino

Post by luciferino »

Skunk wrote:Samo US drzavljanstvo ili jos neko?
Kod ovog mog samo US.
Lace

Post by Lace »

nije logicno...ja ih znam koji je nemaju

fol s boravisnom dozvolom je da je moras produzavati 5 godina uzastopno dok ne dobijes stalni boravak ili drzavljanstvo...a ljudi lijeni pa ne rade to...e ako naprave pauzu od godinu-dvije...proces opet pocinje iz pocetka...novih pet godina...a da bi dobio radnu moras imati dva uslova

dozvolu boravka po osnovu braka
dozvolu boravka po osnovu rada pa ganjad radnu dozvolu ...paralelno (obicno moras imati dokaz da si zapsolen...znaci firma podnosi zahtjeve, papire, itd

proces ukljucuje paralelno podnosenje zahtjeva i MUP-u i Zavodu za zaposljavanje, tj. jedno se veze na drugo
Lace

Post by Lace »

luciferino wrote:
cheguevara_k1 wrote:Boravisna dozvola se izdaje po razlicitim osnovama kao sto su : brak, zaposlenje, skolovanje. Svaka se dobija po nekom osnovu i razlikuje se, jer cini mi se da sa boravisnom dozvolom po osnovu braka ili zaposlenja sticu se uslovi za dobijanje drzavljanstva ( moj slucaj ) a po osnovu skolovanja ne. A ljekarski treba 2 puta ( bar je meni trebao ) da bi ti uzeli sto vise para. Taksu u zavodu za zaposljavanje ( cca 450 km ) ne uplacuj unaprijed ni za zivu glavu.
Mislim da su te žestoko zeznuli sa ljekarskim, naročito ako si ga uradio dva puta u periodu od godinu dana. Vjerovatno su ti radili i RTG pluća, a radi zračenja, nije preporučljivo da se RTG radi u tako kratkim intervalima (pitanje je da li se opšte i smije raditi). Stvarno su kreteni. Inače, za boravišnu dozvolu radi se i HIV test tako da cijena dođe 150 KM.

Šta da ti kažem, znaš i sam. Oderaše...
ma dovoljno je uraditi jedno ljekarsko...original predas tamo gdje ga traze a na drugo mjesto, ovjerenu kopiju...ja sam 4 godine za druge ganjala te dozvole...i meni su to trazili samo u MUP-u a kad MUP izda potvrdu da je uzeo perdmet u razmatranje tu potvrdu nosis u zavod...ili obratno kada Zavod izda potvrdu, nosis je u MUP...jedini problem je sto svake godine izrotiraju slijed predavanja dokumenata...meni se desilo da sam 3 godine uzastopno predavala papire i svaku pu je provedura bila drugacija

ovaj HIV test se nije radio prije dvije godine...i ljekarsko je kostalo oko 100 KM a zadnja informacija od prosle godine je bila 120 KM (uzmu krv, mokracu, snime pluca, razgovor sa neuropsihijatrom)

napomena: u MUP-u automatski kada kazes da ti treba dozvola boravka za stranca koji radi u stranoj organizaciji, daju ti formulare za dobijanje dozvole boravka po osnovu volonterskog rada (jer tim stranim drzavljanima plate ide preko maticne zemlje i tamo se i doprinosi placaju)...sto ti ne zahtjeva radnu dozvolu...ali ako tog stranca zelis prijaviti po lokalnim zakonima...treba ti i radna dozvola i radna knjizica...pa pazi dobro sta ce ti reci u MUP-u i koje ce ti upute dati
Skunk

Post by Skunk »

Pa lakse vam je da on tebi sredfi papire u Americi.Osim ako si povratnik pa ti ne trebaju. Mani se nasih kretena, sve je mimo ostalog svijeta.
howyesno

Post by howyesno »

najjaci :lol: :lol: :lol:

drug, pa sta je to kod nas jos logicno? :? :(
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

za HIV test..mozete dobiti potvrdu u zavodu za transf. kod KUKA..besplatno ako donirate krv
bude nalaz gotov sutradan
za ova ljekarska - obavezno kopirati i davati ovjerene kopije..a zadrzati orginal jer se moze na ovaj nacin koristiti vise puta (mislim da je "rok valjanosti" ljekarskog 3 ili 6 mjeseci)
i jos nesto..procitah da je potrebno 5 god. (za boravak po osnovu braka) i 8 god. po drugom osnovu za dobivanje licne karte..je li to tacno i koliko onda treba za dobivanje drzavljanstva??
koliko znam u USA se manje trazi..nije valjda da je kod nas to duze??
luciferino

Post by luciferino »

Compos_Sui wrote:za HIV test..mozete dobiti potvrdu u zavodu za transf. kod KUKA..besplatno ako donirate krv
za ova ljekarska - obavezno kopirati i davati ovjerene kopije..a zadrzati orginal jer se moze na ovaj nacin koristiti vise puta (mislim da je "rok valjanosti" ljekarskog 3 ili 6 mjeseci)
i jos nesto..procitah da je potrebno 5 god. (za boravak po osnovu braka) i 8 god. po drugom osnovu za dobivanje licne karte..je li to tacno i koliko onda treba za dobivanje drzavljanstva??
Formalno je potrebno 5, ali ja sam pronašla sljedeće na http://www.mupks.ba/Dokumenti/Državljan ... fault.aspx
ali ne znam kako to tumačiti.
Poseban osnov sticanja državljanstva ( član 4. stav 1. tačka 5.) je na osnovu Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Jugoslavije (“Službeni glasnik BiH” – dodatak međunarodni ugovori, broj 4/03).

Državljanstvo jedne države ugovornice može steći državljanin druge države ugovornice pod uslovima:

1. da je navršio 18 godina života,
2. da ima prijavljen boravak najmanje tri godine na teritoriji države ugovornice
čije državljanstvo stiče, odnosno najmanje godinu dana ako je u
braku sa državljaninom te države ugovornice,
3. da u državi ugovornici čije državljanstvo stiče nije osuđivan za krivična
djela za koja je propisana kazna zatvora preko tri godine
4. da mu nije izrečena mjera bezbjednosti protjerivanja stranca iz države
ugovornice čije državljanstvo stiče za posljednje tri godine prije
podnošenja zahtjeva ili zaštitna mjera udaljavanja stranaca sa teritorije
države ugovornice čije državljanstvo stiče za posljednju godinu dana prije
podnošenja zahtjeva,
5. da se iz njegovog ponašanja može zaključiti da će poštivati pravni
poredak države ugovornice čije državljanstvo stiče.

Državljanin države ugovornice koji boravi u inostranstvu,a u braku je sa državljaninom druge države ugovornice, najmanje tri godine, može steći državljanstvo druge države ugovornice ako ispunjava uslove iz tačke 1., 3., 4. i 5.

Postupak sticanja državljanstva po osnovu navedenog Ugovora, sprovodi se u postupku utvrđenom zakonodavstvom države ugovornice čije državljanstvo stiče, a što pretpostavlja primjenu naprijed navedenih Zakona ukoliko se radi o sticanju državljanstva BiH i F BiH.
Ako postoji ugovor o dvojnom državljanstvu, valjda znači da može nakon 3 godine :?

+

Čini mi se da jednom kada te puste u USA na osnovu braka, nema više peglanja svakih godinu dana.
melb26sa

Post by melb26sa »

luciferino wrote:
Compos_Sui wrote:za HIV test..mozete dobiti potvrdu u zavodu za transf. kod KUKA..besplatno ako donirate krv
Formalno je potrebno 5, ali ja sam pronašla sljedeće na http://www.mupks.ba/Dokumenti/Državljan ... fault.aspx
Poseban osnov sticanja državljanstva ( član 4. stav 1. tačka 5.) je na osnovu Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Jugoslavije (“Službeni glasnik BiH” – dodatak međunarodni ugovori, broj 4/03).

Državljanstvo jedne države ugovornice može steći državljanin druge države ugovornice pod uslovima:

1. da je navršio 18 godina života,
2. da ima prijavljen boravak najmanje tri godine na teritoriji države ugovornice
čije državljanstvo stiče, odnosno najmanje godinu dana ako je u
braku sa državljaninom te države ugovornice,
3. da u državi ugovornici čije državljanstvo stiče nije osuđivan za krivična
djela za koja je propisana kazna zatvora preko tri godine
4. da mu nije izrečena mjera bezbjednosti protjerivanja stranca iz države
ugovornice čije državljanstvo stiče za posljednje tri godine prije
podnošenja zahtjeva ili zaštitna mjera udaljavanja stranaca sa teritorije
države ugovornice čije državljanstvo stiče za posljednju godinu dana prije
podnošenja zahtjeva,
5. da se iz njegovog ponašanja može zaključiti da će poštivati pravni
poredak države ugovornice čije državljanstvo stiče.

Državljanin države ugovornice koji boravi u inostranstvu,a u braku je sa državljaninom druge države ugovornice, najmanje tri godine, može steći državljanstvo druge države ugovornice ako ispunjava uslove iz tačke 1., 3., 4. i 5.

Postupak sticanja državljanstva po osnovu navedenog Ugovora, sprovodi se u postupku utvrđenom zakonodavstvom države ugovornice čije državljanstvo stiče, a što pretpostavlja primjenu naprijed navedenih Zakona ukoliko se radi o sticanju državljanstva BiH i F BiH.
Ako postoji ugovor o dvojnom državljanstvu, valjda znači da može nakon 3 godine :?

+

Čini mi se da jednom kada te puste u USA na osnovu braka, nema više peglanja svakih godinu dana.
U USA kad te puste na osnovu braka "mladjeg" od 2 godine, nakon godinu i 9 mjeseci saljes da ti uklone uslove boravka. Tada dobivas 10-godisnju zelenu kartu i mirna si osim ako neces uzimati drzavljanstvo za sta predajes godinu kasnije - sveukupno treba 3 godine i naravno da si i dalje u braku sa USC.

Naravno, moze ti se desiti kao i meni da ti zelena karta nikada ne dodje pa te onda drzava tj USCIS prisiljava da izjavis da je izgubljena, unistena i slicno i da im platis jos $370 da dobijes zamjensku... kako bi se mogla vratiti u USA nakon posjeta familiji... :D
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

luciferino wrote:

2. da ima prijavljen boravak najmanje tri godine na teritoriji države ugovornice čije državljanstvo stiče, odnosno najmanje godinu dana ako je u braku sa državljaninom te države ugovornice,

hm i meni se cini da ako ima sporazum o dvojnom drzavljanstvu izmedju 2 drzave moze dobiti drzavljanstvo BiH nakon 3 odnosno 1 godine..bar prema ovome sto pise
ili se ovo odnosi samo za drzavljane Srbije...
zbunjujuce
morat cu zvat MUP :-?
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

(Uslovi za odobrenje stalnog boravka)
(1) Odobrenje stalnog boravka izdaje se strancu pod uslovima da:

a) na osnovu odobrenja privremenog boravka neprekidno živi na teritoriji BiH najmanje pet godina prije podnošenja zahtjeva za odobrenje stalnog boravka,

b) raspolaže sredstvima za izdržavanje uključujući i sredstva za zdravstvenu zaštitu,

c) posjeduje ljekarsko uvjerenje izdato u posljednja tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva, iz kojeg je vidljivo da ne boluje od oboljenja visokog rizika za okolinu, odnosno da je poslovno sposoban.

(2) Boravak izvan BiH u trajanju do 90 dana u toku jedne godine ne smatra se prekidom boravka u smislu stava 1. tačka a) ovog člana.
http://www.msb.gov.ba/home/index.php?op ... &Itemid=37

a na osnovu stalnog boravka dobije se licna karta ..a valjda i drzavljanstvo
Post Reply