Ko i šta je to patriota u BiH?

Realista

Post by Realista »

Za mene je patriota onaj koji govori otvoreno o svemu sto u zemlji ne valja i cini nesto da se to promijeni.
Najsumnjiviji su mi oni sto se busaju patriotizmom. Pogledajte Ameriku i Bushov "patriotizam," a onda uzmite covjeka kao sto je Michael Moore koga zovu izdajnikom.
Najlakse se omotati zastavom i *urciti nekom smusenom verzijom povijesti u kojoj si maltene ti bio u svim tim bitkama 1000 godina unazad do danas (o kojima pojma nemas) i svim tim utakmicama (koje si gledao na TV) kojima se ponosis.

Babuskaro, zato ti meni onako patriotski zvucis.

-- Onako, mimo teme, strasno bih volio da se kod nas provede neko DNK ispitivanje gena pa da se svakome dostavi lista predaka. Znate li vi recimo da se racuna da jedan od 200 ljudi na Svijetu danas ima "krvnu vezu" sa Dzingis Kanom? Svi smo mi i Mongoli i Avari, a bome bilo je i tu i Turaka (odnosno onih od kojih su Turci nastali, Vikinga, crnaca i sta ti ja znam. Mijenjala su se na ovim prostorima i vjera i nacija i rasa, i "cisti i pravi" ne postoje. Odlutah ja od teme. Bolje da dalje ne idem.
fido1

Post by fido1 »

PATRIOTA.
To ti je kada sjednes za PAT, jedes RIO mare i gadjas OTA barica
(ovo je neka endemska vrsta)
Superbalija

Post by Superbalija »

komi wrote:Lijanovići

Stranka Radom za Boljitak

on je već bogat tako da barem se nadam da ne bi krao
Ne dolazi u obzir! Vlast patriotima i onima kojima je Bosna na srcu! 8-)
crni321

Post by crni321 »

nineac wrote:Uskoro neće biti patriota u ovoj državi, jer je veliki broj njih iselio odavde zbog "patriotske" politike SDA!
Ako oni ostanu na vlasti još par godina, svi ljudi koji su spremni nešto dati za bosnu će otići, a ostat će samo "istinske patriote" kao što su Ismet bajramović-Ćelo, Muhamed Gaši,Bakir Izetbegović i svi oni za čije bogastvo su se borili ti ljudi koji sada nemaju šta jesti, ili koji su otišli preko bare i sada dolaze ovdje kao turisti sa jednom mišlju u glavi: ŠTO RANIJE NISAM OTIŠO!!!
Daj ne se,ri majketi, sto se non stop ponavljas, to sto mrzis SDA je tvoj problem, boli me ku.ac za njih sve!!
Kao prvo ja i moji mnogobrojni prijatelji borili smo se iz ljubavi prema svojoj jedinoj zemlji, veliki broj njih zivot polozilo, veliki dio ostao invalida, i uvijek i u svako vrijeme sam se spreman zrtvovati za svoju jedinu domovinu, (sa sehadetom u srcu), ako bogda to je amanet mojoj djeci!
Nikada niti u bilo cije ime se nisam borio, niti cu boriti kao i moja familija, sem Bozijeg, sve ostalo je smijesno i djecije price!!
Drzava nije nicija prcija, nije Bakir , niti Celo odvojio pola Sarajave i nazvao ga nakaradnim imenom , kao i pola nam Bosne!!
Nemoj se ziv bio boriti za moja prava, kao i mojih najblizih, nase stanje nam je sasvim jasno, pa mi smo prezivjeli nije nas fala bogu revolucija pojela, kako to tvoj SDP kaze!!!
Jos nesto SDA kolko mi je poznato nokog nije protjerala iz Bosne, ljudi idu gdje im je bolje, medjutim SDP ni manje ni vise posla jednu lijepu grupu dokazanih boraca cak na Kubu, evo sad svim silama pokusavaju da ih zadrze tamo dok izbori ne produ, a u Sarajevo dovode ni manje ni vise nego Gradonacelnike, mislim na Ljubisu Markovica jednog lijepo ugladenog cetnicica , ravno iz Rogaske Slatine, po njihovom nejma dovoljno pametnih ljudi u Sarajevu.
Lijep pozdrav
margareta

#30 ŠTA JE TO BITI BIH PATRIOTA?

Post by margareta »

Ne treba nama niko da nas zavađa pa da vlada , dovoljni smo mi sami sebi za svaku mogucu inemogucu destrukciju.
regina

#31 Re: ŠTA JE TO BITI BIH PATRIOTA?

Post by regina »

Patriota nije emocionalna odluka, već činjenična stvar.
Ili činiš dobro svojoj zemlji, ili si ravodušan, ili činiš zlo.

Ovi prvi su patriote, drugih je većina i oni su stanovnici, a treći su neprijatelji.

Riječ patriota u posljednje vrijeme ima patetičan prizvuk, a to tako ne treba da bude. Časna je stvar voljeti svoju zemlju. Ali onom neopterećenom ljubavi, koja neće smetati tvojoj zemlji. Jer kao majka, država bi da zaštiti i zločesto dijete, ne bil' se popravilo. A takva zaštita pravi probleme sa okruženjem...tja
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Patriota je BH drzavljanin koji voli Bosnu i stiti njene interese bez ozbira na situaciju i na njeno trenutno politicko stanje.

p.s. Bosna pripada narodu a ne pojedincima.
Eto kompletnog odgovora. Pa da se zatvori tema
privremeni

Post by privremeni »

ma to je tuberan, a obolio busajuci se u prsa o svom patriotizmu :x
Fair Life

Post by Fair Life »

Patriotizam je govor koji se radja u ratu, dio je pripreme i propagande rata, i traje dok traje rat (danas se ta vrsta patriotizma dokazuje pred Haskim tribunalom).
Ne vidim sta ce danas patriotska retorika miroljubivo raspolozenim gradjanima i politicarima. Njima, to jest nama, potrebne su vrline mira, tolerancije i gradjanske odgovornosti, ono sto Francuzi zovu civizam, bas zato da ga ne bi brkali s patriotizmom.
_______
Treba nama jos uciti...
margareta

#35 "PATRIOTIZAM"

Post by margareta »

Prave patriote su , ili bi trebali biti, kao pravi vjernici : šutjeti ,voljeti i raditi.
pitt

Post by pitt »

Za neke (nazalost i na forumu) jedine su patriote oni koji obozavaju D. Merlina i njegovu muziku :(
zlata

Post by zlata »

Za mene...domovina je PATRIA, a patriote....su ljudi...koji IZNAD SVEGA...vole svoju zemlju, svoju domovinu...kakvu, takvu.

Fair Life...velis da nam treba vise "civizma". I nacionaliste zele taj "civizam"...i kadri su ga ostvariti...ALI...samo "SVOJI" SA "SVOJIMA".

Cini mi se da za najiskrenije patriote...pucanstvo, ljudi...cine samo jedan dio domoljublja. Domovinu nam ljudi mogu i oplemeniti, obogatiti..a mogu...i zatrovat'. Kako ko!

Kad me uhvati "saudade"...("tuzna, zedna ceznja" na Portugalskom)...ne trazim vise ljude...NEGO...upalim racunar...i zedno beljim u avionske snimke Une, Sane, Save, Vrbasa...i "grada" na Uni gdje su mi pradidovi nekad vojskovali.

Eh sad...VELIKO pitanje..je KAKO tu ljubav, (i tuznu ceznju)..."prevesti" u nekakvo posteno DIJELO.

Uostalom...kako mozemo postati veci domoljubi...kad su nam slozeni identiteti koji velikim dijelom crpe inspiraciju, i korjenje...VAN...Bosne i Hercegovine!? I jos, umjesto iskrenih domoljuba..(.stalno nas napominju)...da trebamo biti, "svojnarodoljubi"...inace...nismo "prave" patriote.

Zivili smo u Jugoslaviji sa vrlo malo Jugoslavena...i ta se je zemlja raspala...a osudjeni smo na Bosnu i Hercegovinu...sa jos manje Bosanaca-Hercegovaca. Kako takova moze opstati?

Kako biti Bosanski-Hercegovacki domoljub-patriota...kad "ne postoje" Bosanci-Hercegovci? Kako prevesti uski vijerski-etnicki identitet U "civizam"...PA onda u patriotizam-domoljublje?

Joj Fair Life...puno hoda i stenjanja...lutanja...do te domovine!
violentjack

Post by violentjack »

patriota je osoba koja ide u RIO DE JANEIRU U PATRIJU :lol: :lol:
violentjack

Post by violentjack »

:-D KAKAV JE ZIVOT U PORTUGALU?
zlata

Post by zlata »

Nisam u Portugalu...nego sam dugo ziv'la u Brazilu. Brazil je RAJ. Kupi kartu dok si u SAD. Idi...pa se uvjeri.
Fair Life

Post by Fair Life »

zlata wrote:... Joj Fair Life...puno hoda i stenjanja...lutanja...do te domovine!
Znam. Ja sam vec umoran od puta u "tudjim opancima". Nisam navikao.

Inace mi je sve u i na meni za nekoliko brojeva tijesnje. Ne zelim vise tako, izucu se i rasladiti ranjave noge na kakvom potoku, a zatim "svojim putem" bez obaveza prema proslosti i drugima. Jalov je to posao, to hodanje ispred ili iza drugih.

Najbolje sam sa sobom.

Pozdrav
Nacionalniid_BOSANCI

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Sarajevska Princeza wrote:Moje misljenje je ili si patriota ili nisi.... ili volis ili ne volis. Cuj patriotizam je nesto sto dolazi od srca - ljubav prema Bosni koju nijedan faktor ne bi trebao da pokoleba jer ako su pojedinci napravili kiks ne moras kaznjavati cjelokupnu drzavu i ugasiti ljubav prema njoj, vec naprotiv boriti se protiv takvih pojedinaca iz ljubavi prema Bosni. Jedni odu drugi dodju ha ya.... sad si patriota sad nisi.... :lol: To nije to.

Ja mislim da to moze reci samo neko ko se ne osjeca BH drzavljaninom ali ono u srcu - ne samo na papiru.... :lol:
Mozda grijesim - neznam, tako mi to zvuci.... :-)
:) Odlican post i odlicna definicija patriotizma.
Samo bih dodao da sam ja samo i jedino pripadnik i patriota Bosanskohercegovackog Narodnog i Nacionalnog identiteta (razlicitih religija i iz razlicitih etnickig grupa) i da mi je velika zelja da se taj identitet uskoro upise u BiH Ustav kao ravnopravan i konstitutivan drugim identitetima.

Znaci sto se tice Srba, Hrvata, Bosnjaka i drugih niko i ne trazi da se oni odricu svojih identiteta i neka ostanu to sto jesu ili zele biti. Medjutim mi pripadnici Bosanskohercegovackog Narodnog i Nacionalnog identiteta (razlicitih religija i iz razlicitih etnickih grupa) zelimo se isto izjasnjavati kako mi to zelimo i osjecamo. Mi ne zelimo da smo pod teritorijalnom, ekonomskom, politickom, Narodnom i Nacionalnom okupaciom drugih ne patriotskih BH identiteta.

Ja se kao pojedinac ne mogu svrstati u kategoriju Narodnih i Nacionalnih identiteta: Srbi, Hrvati, Bosnjaci i drugi nego jedino u kategoriju mog BiH Narodnog i Nacionalnog identiteta.

Hvala na paznji!

Veliki pozdrav za tebe Sarajevska Princeza kao i za Zlatu! :D
Sarajevska Princeza

Post by Sarajevska Princeza »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:Odlican post i odlicna definicija patriotizma. Veliki pozdrav za tebe Sarajevska Princeza kao i za Zlatu! :D
Hvala N_ID. :)
Last edited by Sarajevska Princeza on 12/08/2004 07:33, edited 1 time in total.
Kazimoglu

Post by Kazimoglu »

Moji putevi patriotizma su svih preko 1500 dana (1992-1996) bili hladni u sred ljeta,gladni imraèni, sa "Pivarom", karnisterima u 2 ruke po 50 l , sa obje krvave "Markale", sama sa dvoje djece (3 i 6 god.) , sa suprugom kog skoro nikad ne bi ( u armiji intezivno od 1992 -1996.god. ),i bez ri¾e ,bez soli bez ¹eèera , pra¹ke bra¹na , bez kapi ulja , samo sa strahovima , explozijama ,detonacijama , sami sa Bogom isobom. Od hroniènog , najte¾eg oblika gladovanja , strahova ,¹okova , tereta itd.,te¹ko mi oboli¹e oboje djece . Jednom sam humanitarno dala krv samo da bih donijela djeci 250gr. keksa i paket datula, a ponuðeni mi sok iz èa¹e, nisam imala srca popiti bez djece . drugi puta kad su se djeca opet bukvalno ukopala od gladi,opet sam oti¹la u "Belje" preko puta "Markala" dati krv, ali laborant mi reèe da sam anemièna i da je meni potrebna krv . Oti¹la sam na"Bjelave" ali i tu isto-moja anemija , pa nazad kuci preizgladnjeloj djeci.Ko to nije dozivljavao godinama,normalno da ne mo¾e vjerovati,shvatiti. Zbog bolesti djece, ali i
dugova,re¾ijskih-sve tu¾be itd., prodamo stan ,blizu "Vjeène vatre" , i ku
-pimo drugi, " na vrat na nos" ,pa razlikom otplatimo dugove i lijeèim djecu , evo do danas . Stan smo prodali Ahmetspahic Amiru , izbjeglici iz Vi¹egrada, a ovaj smo kupili od oca i majke Neboj¹e Raduloviæa, uposlenika NTV"HAJAT"-a. Ni¹ta me materijalno kao velièina ne mo¾e obradovati,jer zadovoljna sam da mi djeca ne gladuju, da nisu bosa ni gola, da se ne mrznu zimi i to je to. Samo kap u okeanu za koji bih lagala da je patriotizam . Za mene - patriotizam je ljubav prema domovini koja ti daje onoliko koliko joj daje¹ .
Ja nisam patriota.

u zemlju u kojoj manijaci-lazovi i njihove lsuge, kao rece Visoki predstavnik, i brinu se smao za voju guzicu, nije ni mejsto za patriotizam.

Zao mi je tvojih patnji, tvoje napacene djece i muza koji bar tada bijase idealista. ali idealisti grade sviejt. da ih je samo malo vise. olos i talasku ce se morati ptije i li kasnije ukloniti.

talaska je i poseban "kemijski" sastav. ne da tako laklo bez mnogo prasine ni ukloniti.
Kazimoglu

Post by Kazimoglu »

Moji putevi patriotizma su svih preko 1500 dana (1992-1996) bili hladni u sred ljeta,gladni imraèni, sa "Pivarom", karnisterima u 2 ruke po 50 l , sa obje krvave "Markale", sama sa dvoje djece (3 i 6 god.) , sa suprugom kog skoro nikad ne bi ( u armiji intezivno od 1992 -1996.god. ),i bez ri¾e ,bez soli bez ¹eèera , pra¹ke bra¹na , bez kapi ulja , samo sa strahovima , explozijama ,detonacijama , sami sa Bogom isobom. Od hroniènog , najte¾eg oblika gladovanja , strahova ,¹okova , tereta itd.,te¹ko mi oboli¹e oboje djece . Jednom sam humanitarno dala krv samo da bih donijela djeci 250gr. keksa i paket datula, a ponuðeni mi sok iz èa¹e, nisam imala srca popiti bez djece . drugi puta kad su se djeca opet bukvalno ukopala od gladi,opet sam oti¹la u "Belje" preko puta "Markala" dati krv, ali laborant mi reèe da sam anemièna i da je meni potrebna krv . Oti¹la sam na"Bjelave" ali i tu isto-moja anemija , pa nazad kuci preizgladnjeloj djeci.Ko to nije dozivljavao godinama,normalno da ne mo¾e vjerovati,shvatiti. Zbog bolesti djece, ali i
dugova,re¾ijskih-sve tu¾be itd., prodamo stan ,blizu "Vjeène vatre" , i ku
-pimo drugi, " na vrat na nos" ,pa razlikom otplatimo dugove i lijeèim djecu , evo do danas . Stan smo prodali Ahmetspahic Amiru , izbjeglici iz Vi¹egrada, a ovaj smo kupili od oca i majke Neboj¹e Raduloviæa, uposlenika NTV"HAJAT"-a. Ni¹ta me materijalno kao velièina ne mo¾e obradovati,jer zadovoljna sam da mi djeca ne gladuju, da nisu bosa ni gola, da se ne mrznu zimi i to je to. Samo kap u okeanu za koji bih lagala da je patriotizam . Za mene - patriotizam je ljubav prema domovini koja ti daje onoliko koliko joj daje¹ .
Ja nisam patriota.

u zemlju u kojoj manijaci-lazovi i njihove lsuge, kao rece Visoki predstavnik, i brinu se samo za svoju guzicu, nije ni mjesto za patriotizam.

Zao mi je tvojih patnji, tvoje napacene djece i muza koji bar tada bijase idealista. ali idealisti grade svijet. da ih je samo malo vise. olos i talasku ce se morati prije i lli kasnije ukloniti.

talaska je i poseban "kemijski" sastav. ne da tako laklo bez mnogo prasine ni ukloniti.
Sarajevska Princeza

Post by Sarajevska Princeza »

bosmen wrote:Ma na¹a Princeza draga,ona na sve teme stigne .
Samo tako,uz tebe smo
Hvala! pa znas kako je navece poslije posla..... energije najvise :lol:
ChoNumb

Post by ChoNumb »

Tesko je biti patriota u drzavi koja skoro da i nije drzava. Sa jednim dijelom drzave koji ima ogromnu nezavisnost od cijele drzave, sa drugim dijelom koji bi neki jos da dijele, a oni koji bi trebali da je brane i da budu patrioti sklapaju koalicije i saveze samo da bi dobili svoje mjesecne pausale i honorare, u zemlji gdje zastava, grb, himna nisu nacionalni simboli, vec nametnuti, izmisljeni, neprirodni, gdje su tri predsjednika, pa nikad ne znam ko je predsjednik, u zemlji gdje na vise od 50% teritorije se ne osjecam sigurnim, u zemlji gdje skoro nema razlike izmedju kriminala i politike, u zemlji u kojoj su se pojedinci "patriote" obogatili na racun mog patriotizma i patriotizma drugih, u zemlji gdje troclano predsjednistvo potrosi 170.000 KM za toalet papir, probiju godisnji budzet za milion KM i nakon toga se nista ne desi, u zemlji u kojoj djeca samo sto nisu pocela skupljati slicice aktuelnih kriminalaca koji slobodno secu okolo, postavljaju bombe, ubijaju, pljakckaju, a poslije toga daju izvanredne intervjuje po novinama kao da su kakve medijske zvijezde. Ne mogu biti patriota za planine i rijeke, jer jos samo to nam je ostalo...
missA

Post by missA »

Maverick_ wrote:Ebiga :-? :roll: ,pa sta je sa liberalima,Rasim Kadic,tako nekako,zar su sve to donje stranke. Dole ljudi idu iz krajnosti u krajnost,ili SDA,koji su nasionalisti,ili SDP,koji ,realno receno,idu previse "lijevo" :roll: .
Potpuno se slazem!
komi wrote:Lijanovići
Stranka Radom za Boljitak
on je već bogat tako da barem se nadam da ne bi krao
On je toliko bogat, da ne bi smio ulaziti u politiku.
Ima talent za pos'o, a za ovo drugo ne!
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

recimo nedjad brankovic je patriota, covjek je dao slovencima najprofitnije terminale zeljeznica bih. :)

sto su gradile generacije ljudi ovde je rasppickano za nekoliko godina, a brankovici, izetbegovici, cavici, sacirbegovici, covici, su u nekoliko godina postali multimilioneri ili pak su prebacili novac na svoje zene ili pak dali svojim ljubavnicama ili pak poslali svojoj djeci za skolovanje vani itd itd

i na kraju ko je patriota.

vjerovatno neko ko nije obrazovan i ko ne zna za lopovluk i bjedu ovih gore likova i slicnih njima.
orkan

Post by orkan »

Malo sam obratila pozornost na termin 'obrazovani' lopovi. Uklapa se sa tvojm dokazima.
Post Reply