ADSL

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

succa

Post by succa »

Bosanac sa dna kace wrote:
succa wrote:
mobsterc wrote: mozes vidjeti samo trenutno koliko si potrosio ili nabaviti program koji ce ti zabiljeziti sve konekcije
Ako govoriš o ADSL-u imaš mogućnost detaljnog pregleda svake konekcije, nije ti potreban nikakav program.
pa de kako?
BH Telecom portal-BIHnet korisnik-Prijava-BIHnet stanje računa-detaljan pregled stanja računa-detaljni pregled konekcija i to je to. Naravno ako si na BIHnet ADSL-u.
mobsterc

Post by mobsterc »

covjek je fino rekao da je u turskoj :lol:
al' et', mora se malo...
ponovo ti je to kako ti oni prikazu, ako se neko drugi kaci na tvoj account nece ti prikazati, tako da ti ipak treba neki program ako hoces da stvarno pratis, tamo ti moze staviti da si skinuo 100 giga i ti tu ne mozes nista da uradis :roll:
ja kada sam nekada prije htio da provjerim, da li ima neko drugi ko mi se kaci, odgovorili su mi sa mac adresama koje su koristile sifru, eh sada da li cu ja da mazem nutellu po tim adresama - to njih ne zanima :D
succa

Post by succa »

mobsterc wrote:covjek je fino rekao da je u turskoj :lol:
al' et', mora se malo...
ponovo ti je to kako ti oni prikazu, ako se neko drugi kaci na tvoj account nece ti prikazati, tako da ti ipak treba neki program ako hoces da stvarno pratis, tamo ti moze staviti da si skinuo 100 giga i ti tu ne mozes nista da uradis :roll:
ja kada sam nekada prije htio da provjerim, da li ima neko drugi ko mi se kaci, odgovorili su mi sa mac adresama koje su koristile sifru, eh sada da li cu ja da mazem nutellu po tim adresama - to njih ne zanima :D
Džaba ti program kad oni obračunavaju po svom, na meni je da češće mijenjam šifru i da im vjerujem jer se njihova pika. Doduše nisam ni im'o takvih problema, a nadam se da i neću.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

a men rekose da ti se na ovaj paket ne moze niko zakacit :-?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Bosanac sa dna kace wrote:a men rekose da ti se na ovaj paket ne moze niko zakacit :-?
Ne mere ako dooooobro kanafu zategnes... :D
pesak

Post by pesak »

Ja sam cula da ovi ,kod nas, koji namestaju adsl, i ne nameste pravu brzinu, nego ti kao prikljuce, a na brzini si od isdn-a... :roll:
succa

Post by succa »

pesak wrote:Ja sam cula da ovi ,kod nas, koji namestaju adsl, i ne nameste pravu brzinu, nego ti kao prikljuce, a na brzini si od isdn-a... :roll:
Probaj izmjeriti pa ćeš vidjeti na čemu si. http://www.speedtest.net/index.php
Papanka

Post by Papanka »

Dial-Up ima mogući pristup bilo gdje. Brzina doseže oko 56 kbps, ovisno o modemu, ISP kapacitetu, internetskom prometu. Veliki je izbor internet service providera koji pružaju ovu uslugu. Za Dial-up je potrebna telefonska linija. Dial-up pristup osigurava Internet pristup samo jednom korsniku. Suočava se sa dialing procesom za pristup Internetu. Dial-up usluga nije skalabilna radi ograničenosti propusnog opsega na 56 kbit/s.
Kod Integrated Services Digital Network (ISDN) -a brzina doseže 64 ili 128 kbps, ovisno, internetskom prometu. Takođe je potrebna telefonska linija. Funkcionira na način da dijeli postojeću telefonsku liniju na dva frekventna kanala kako bi se omogućio prijenos više informacija. Brži od klasičnih telefonskih modema ali je i dalje samo dial-up pristup (nije trajno spojen na Internet). Spajanje na Internet putem ISDN mreže pruža niz prednosti nad analognim, modemskim spajanjem, a najveća prednost svakako je brzina, uz mogućnost spajanja jednim ili oba ISDN kanala.Pristup Internetu putem ISDN linija omogućen je sa jednim B kanalom (1B - 64 kbps) i sa oba B kanala (multilink 2B - 128 kbps). U zavisnosti od opreme na kojoj se realizira ISDN pristup omogućava uključenje drugog kanala po potrebi (tzv. band-on-demand) čime se povećava brzina pristupa, ali i racionalnije koriste kapaciteti ISDN linija. Moguće je grupiranje kanala u cilju ostvarenja bržeg pristupa Internetu npr. 384 kbps. Potrebno je dovesti jedan PCM sistem izravno do kućne centrale ili rutera (usmjernik) lokalne računarske mreže. Ovaj pristup je prihvatljiv hotelima i većim poduzećima, organizacijama. Sa ISDN-om, digitalne informacije se direktno prenose - bez posredstva analognih uređaja kao što su modemi. ISDN modem ne postoji. ISDN modem je u stvari ISDN Terminal Adapter. On ništa ne modulira i demodulira jer se sve odvija digitalno. Kada se na internet spoji preko dva kanala (tj. 128k), onda je i cijena surfanja dva puta viša...
ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) – naziv za broadband (zajednički naziv za tehnologije brzog interneta) tehnologiju koja omogućava veoma brzu komunikaciju. Asymmetric (– Asimetričnost znači da download kanal omogućava veće brzine u odnosu na upload (podaci brže stižu do korisnika nego što se šalju od njega), što daje posebnu efikasnost u korišćenju svih web servisa. ADSL je istovremeno korištenje interneta i telefona. ADSL tehnologija se zasniva na postojećoj telefonskoj infrastrukturi i ima mnogo prednosti u odnosu na slične tehnologije, i to upravo zbog brzine, jednostavnosti i efikasnosti korišćenja internet servisa. Za ADSL pristup nam je potrebno dva dodatna uređaja splitter (namijenjen je razdvajanju govornih i data informacija koje do njega stižu istom telefonskom linijom) i drugi uređaj je Router) koji povezuje korisnikov računar (ili mrežu računara) na internet. Prenos glasa i prenos podataka odvijaju se istovremeno kao dva nezavisna - posebna servisa. Prednosti ADSL-a su pored vec navedenih: nema procedure konektovanja, za pristup Internetu ne naplaćuju se telefonski impulse već fiksna mjesečna sumu. ADSL paketi imaju fiksnu cijenu, uz potencijalnu doplatu za dodatni protok. Uvođenje je , ako ima tehničkih uslova, brzo i jednostavno, bez potrebe da se provlače novi kablovi ili mijenjaju postojeći.
ADSL omogućava gledanje filmova (muzičkih i drugih spotova, video programa) i brzo preuzimanje velikih fajlova istovremeno telefoniranje i surfovanje brža i potpunija komunikacija (brzo slanje većih attachment-a)
bonez

Post by bonez »

YOUTUBE = 3 MINUTE = 15 MB
Post Reply