ako vas put na brac nanese odite na vidovu goru povrh zlatnog rata u planinarski dom "vladimir nazor". dok tu janjetinu nije probao, ponosni bosnjo je mislio da onoj gojkovoj nema premca...mmmmmmmmm, tad sam naucio da joj je crno vino mlogo adekvatnija pratnja od pive...i onda razvaljen gledas pucinu sa cca 700 m nadmorske visine i, ako je vedro, vidis italiju pa doviknes: sta je zabari, more li zaporak (u krajini poznatiji kao shpinjetak)...mmmmmmmmmmmm
Kako ispeći janje?! i kako ga pojesti?
Moderator: anex
- buzzer
tip cijenjenim poguzijama:
ako vas put na brac nanese odite na vidovu goru povrh zlatnog rata u planinarski dom "vladimir nazor". dok tu janjetinu nije probao, ponosni bosnjo je mislio da onoj gojkovoj nema premca...mmmmmmmmm, tad sam naucio da joj je crno vino mlogo adekvatnija pratnja od pive...i onda razvaljen gledas pucinu sa cca 700 m nadmorske visine i, ako je vedro, vidis italiju pa doviknes: sta je zabari, more li zaporak (u krajini poznatiji kao shpinjetak)...mmmmmmmmmmmm
- seljak_cojek
Stvarno ste zaista
Treba vas sve prijavit službi za sprečavanje okrutnosti nad životinjama.
Meni ostavite malo rebarca i bubrežnjak.
Treba vas sve prijavit službi za sprečavanje okrutnosti nad životinjama.
Meni ostavite malo rebarca i bubrežnjak.
- karanana
He, ovo zvuci kao dobra ideja da se ode i isproba. Samo znas sta me malo "odbija" od ovoga: Recimo, govorili su mi da je i Pashka janjetina odlicna, ali jedan od razloga sto je toliko hvale da valja je sto na razanj iznad janjeta stave prase pa se mast s praseta slijeva i pada na janje. Da li je to isti slucaj s tom janjetinom na Bracu? U tom slucaju necu to da probavam.buzzer wrote:tip cijenjenim poguzijama:
-
Ljubitelj Zabara
Boga mi, ja ću do Tuzle u jednu simpatičnu čaršijicu. Ima tamo jedna rečica, pa piće u ladan potok. Jagnje ću odavde da ponesem.
Kazu da je jagnjetina iz okoline Sarajeva, numero uno.
Kazu da je jagnjetina iz okoline Sarajeva, numero uno.
-
luciferino
Pa gdje ćete ljudi janje malo tako tretitat? Hajmo sad svi fino u vegeterijance pa pasti travu.
E ja baš ne znam kako se okreće, ali znam janjetinu fino spremiti u gusanom loncu. Uzmete butić, fino ga premažete maslinovim uljem u koje je nasjeckan bijeli luk, posolite, pobiberite, navegetišete i zapečete s krompirima.
Pa još napravite kakvu finu salatu...joj...
E ja baš ne znam kako se okreće, ali znam janjetinu fino spremiti u gusanom loncu. Uzmete butić, fino ga premažete maslinovim uljem u koje je nasjeckan bijeli luk, posolite, pobiberite, navegetišete i zapečete s krompirima.
Pa još napravite kakvu finu salatu...joj...
-
luciferino
Kažu da ima razlike između ravničarske i planinske (gorske) janjetine. Bar su meni uvijek govorili da planinska ne kandiše.
Nemoj bolan tako Bosanac. Deder podijeli tajnu sa nama....emmm...Hercegovcima?
Nemoj bolan tako Bosanac. Deder podijeli tajnu sa nama....emmm...Hercegovcima?
-
Leonid Breznjev
Zaporci su donji dijelovi prednjih nogu janjeta koji se koriste za zatvaranje stomaka tj. trbuha. Posto se preko istih u cijelom vremenu okretanja raznja prelivaju sokovi koje pecenje luci spadaju u najukusnije dijelove pecenja.Lace wrote:ista sam ti takaPearl wrote:ja ne volim janjetinu... tako da me pripremanje iste uopste ne sekira...a sta su zaporci
![]()
Ja ih recimo najvise volim kao mezu uz sevdahli veceri i gitaru...
Sto se tice pripreme, dovoljno je "samo" osoliti. Kao sto vec neko rece i iznutra i sa vanjske strane raznja. Dodao bih jos da se kod prednjih plecki, znaci izmedju prsa i plecke napravi rez nekih 2-3 cm i u njeg isto tako stavi soli, kao i na butinama. Ako ne znate kad je gotovo tj. peceno onda se mozete orijentisati na zglobovima zadnjih nogu tog meni jako dragog papkara. Kad pukne koza i tetive na njima i vidite kost pa je pipnete a ona hladna, a u tom su se i lopatice plecke pocele odvajati od ledja.......Skidaj namah dobro je. Zatim slijedi otvaranje pive i kretanje na juriiiiis!
Ukoliko je to pak puno muke predlazem Sarajku kod Semizovca, narucis, oni ti donesu i kuci ako treba. Super janjetina ali kamo cejf?!
-
Leonid Breznjev
OOOOOO Muha legendo, pa sta ima? Evo me stari odavna ne bih na ovome forumu! Imo sam buljug nakih obaveza! Al' kad spomenuse razanj i zaporak moja babura sama pronadje trag!muha_sa wrote:Arslane pjanduro![]()
pa gdje si ti majka mu stara
moram bez tebe cugat i zaporkama mezit
Sta ima? Ode li se kod Mese u Ruzu? Kako zdravlje i famelija, unucic? I njemu je vakat uskoro ucit kako razanj da slozi!
-
amrino
Fol je u tome- bar su meni tako neki ljudi objasnili- da ovcice pasu travu koja je uvijek slana od mora...tako da je meso "prirodno" slano.karanana wrote:He, ovo zvuci kao dobra ideja da se ode i isproba. Samo znas sta me malo "odbija" od ovoga: Recimo, govorili su mi da je i Pashka janjetina odlicna, ali jedan od razloga sto je toliko hvale da valja je sto na razanj iznad janjeta stave prase pa se mast s praseta slijeva i pada na janje. Da li je to isti slucaj s tom janjetinom na Bracu? U tom slucaju necu to da probavam.buzzer wrote:tip cijenjenim poguzijama:
Kazu da nema ukusnije janjetine od te...morske...
-
luciferino
Haj molim te ne kvari nam ćejf.nuraH wrote:a sta ako je trava popisana???
onda meso bude prirodno .... sta?
-
vesela
Arslan wrote:Zaporci su donji dijelovi prednjih nogu janjeta koji se koriste za zatvaranje stomaka tj. trbuha. Posto se preko istih u cijelom vremenu okretanja raznja prelivaju sokovi koje pecenje luci spadaju u najukusnije dijelove pecenja.Ja ih recimo najvise volim kao mezu uz sevdahli veceri i gitaru...
Sto se tice pripreme, dovoljno je "samo" osoliti. Kao sto vec neko rece i iznutra i sa vanjske strane raznja. Dodao bih jos da se kod prednjih plecki, znaci izmedju prsa i plecke napravi rez nekih 2-3 cm i u njeg isto tako stavi soli, kao i na butinama. Ako ne znate kad je gotovo tj. peceno onda se mozete orijentisati na zglobovima zadnjih nogu tog meni jako dragog papkara. Kad pukne koza i tetive na njima i vidite kost pa je pipnete a ona hladna, a u tom su se i lopatice plecke pocele odvajati od ledja.......Skidaj namah dobro je. Zatim slijedi otvaranje pive i kretanje na juriiiiis!
p.s.
kakve ba jabuke? to se stavlja prasicima u usta!