Kako ispeći janje?! i kako ga pojesti?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

buzzer

Post by buzzer »

tip cijenjenim poguzijama:

ako vas put na brac nanese odite na vidovu goru povrh zlatnog rata u planinarski dom "vladimir nazor". dok tu janjetinu nije probao, ponosni bosnjo je mislio da onoj gojkovoj nema premca...mmmmmmmmm, tad sam naucio da joj je crno vino mlogo adekvatnija pratnja od pive...i onda razvaljen gledas pucinu sa cca 700 m nadmorske visine i, ako je vedro, vidis italiju pa doviknes: sta je zabari, more li zaporak (u krajini poznatiji kao shpinjetak)...mmmmmmmmmmmm :P
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Stvarno ste zaista :D
Treba vas sve prijavit službi za sprečavanje okrutnosti nad životinjama.
Meni ostavite malo rebarca i bubrežnjak. :D
karanana

Post by karanana »

buzzer wrote:tip cijenjenim poguzijama:

ako vas put na brac nanese odite na vidovu goru povrh zlatnog rata u planinarski dom "vladimir nazor". dok tu janjetinu nije probao, ponosni bosnjo je mislio da onoj gojkovoj nema premca...mmmmmmmmm, tad sam naucio da joj je crno vino mlogo adekvatnija pratnja od pive...i onda razvaljen gledas pucinu sa cca 700 m nadmorske visine i, ako je vedro, vidis italiju pa doviknes: sta je zabari, more li zaporak (u krajini poznatiji kao shpinjetak)...mmmmmmmmmmmm :P
He, ovo zvuci kao dobra ideja da se ode i isproba. Samo znas sta me malo "odbija" od ovoga: Recimo, govorili su mi da je i Pashka janjetina odlicna, ali jedan od razloga sto je toliko hvale da valja je sto na razanj iznad janjeta stave prase pa se mast s praseta slijeva i pada na janje. Da li je to isti slucaj s tom janjetinom na Bracu? U tom slucaju necu to da probavam.
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Boga mi, ja ću do Tuzle u jednu simpatičnu čaršijicu. Ima tamo jedna rečica, pa piće u ladan potok. Jagnje ću odavde da ponesem.
Kazu da je jagnjetina iz okoline Sarajeva, numero uno.
luciferino

Post by luciferino »

Pa gdje ćete ljudi janje malo tako tretitat? Hajmo sad svi fino u vegeterijance pa pasti travu. :P

E ja baš ne znam kako se okreće, ali znam janjetinu fino spremiti u gusanom loncu. Uzmete butić, fino ga premažete maslinovim uljem u koje je nasjeckan bijeli luk, posolite, pobiberite, navegetišete i zapečete s krompirima.
Pa još napravite kakvu finu salatu...joj... :-)
sabanss

Post by sabanss »

seljak_cojek wrote:Stvarno ste zaista :D
Treba vas sve prijavit službi za sprečavanje okrutnosti nad životinjama.
Meni ostavite malo rebarca i bubrežnjak. :D
Ne znas ni ti sta valja :D

Ono oko bubrega je malo masno, ali ubjedljivo najukusnije ;-)
amalka

Post by amalka »

Fuj, janjetinaa :roll: :roll: Ne volem janjetinu, miris pogotovo :roll: :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ja sam vegetarijanac :oops: i jedem samo biljozdere :D

A ko ne zna nataknuti, okrenuti, ispeci, pojesti, taj Bosanac nije :oops:
luciferino

Post by luciferino »

Kažu da ima razlike između ravničarske i planinske (gorske) janjetine. Bar su meni uvijek govorili da planinska ne kandiše.

Nemoj bolan tako Bosanac. Deder podijeli tajnu sa nama....emmm...Hercegovcima?
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

Lace wrote:
Pearl wrote:ja ne volim janjetinu... tako da me pripremanje iste uopste ne sekira :)
ista sam ti taka :D ...a sta su zaporci :-? :D
Zaporci su donji dijelovi prednjih nogu janjeta koji se koriste za zatvaranje stomaka tj. trbuha. Posto se preko istih u cijelom vremenu okretanja raznja prelivaju sokovi koje pecenje luci spadaju u najukusnije dijelove pecenja.
Ja ih recimo najvise volim kao mezu uz sevdahli veceri i gitaru...

Sto se tice pripreme, dovoljno je "samo" osoliti. Kao sto vec neko rece i iznutra i sa vanjske strane raznja. Dodao bih jos da se kod prednjih plecki, znaci izmedju prsa i plecke napravi rez nekih 2-3 cm i u njeg isto tako stavi soli, kao i na butinama. Ako ne znate kad je gotovo tj. peceno onda se mozete orijentisati na zglobovima zadnjih nogu tog meni jako dragog papkara. Kad pukne koza i tetive na njima i vidite kost pa je pipnete a ona hladna, a u tom su se i lopatice plecke pocele odvajati od ledja.......Skidaj namah dobro je. Zatim slijedi otvaranje pive i kretanje na juriiiiis!

Ukoliko je to pak puno muke predlazem Sarajku kod Semizovca, narucis, oni ti donesu i kuci ako treba. Super janjetina ali kamo cejf?!
muha_sa

Post by muha_sa »

Arslane pjanduro :-D :-D pa gdje si ti majka mu stara :-D moram bez tebe cugat i zaporkama mezit :D
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

muha_sa wrote:Arslane pjanduro :-D :-D pa gdje si ti majka mu stara :-D moram bez tebe cugat i zaporkama mezit :D
OOOOOO Muha legendo, pa sta ima? Evo me stari odavna ne bih na ovome forumu! Imo sam buljug nakih obaveza! Al' kad spomenuse razanj i zaporak moja babura sama pronadje trag! :D :D

Sta ima? Ode li se kod Mese u Ruzu? Kako zdravlje i famelija, unucic? I njemu je vakat uskoro ucit kako razanj da slozi! :-D
amrino

Post by amrino »

karanana wrote:
buzzer wrote:tip cijenjenim poguzijama:

He, ovo zvuci kao dobra ideja da se ode i isproba. Samo znas sta me malo "odbija" od ovoga: Recimo, govorili su mi da je i Pashka janjetina odlicna, ali jedan od razloga sto je toliko hvale da valja je sto na razanj iznad janjeta stave prase pa se mast s praseta slijeva i pada na janje. Da li je to isti slucaj s tom janjetinom na Bracu? U tom slucaju necu to da probavam.
Fol je u tome- bar su meni tako neki ljudi objasnili- da ovcice pasu travu koja je uvijek slana od mora...tako da je meso "prirodno" slano.
Kazu da nema ukusnije janjetine od te...morske... :D
nuraH

Post by nuraH »

a sta ako je trava popisana???
onda meso bude prirodno .... sta? :shock:
luciferino

Post by luciferino »

nuraH wrote:a sta ako je trava popisana???
onda meso bude prirodno .... sta? :shock:
Haj molim te ne kvari nam ćejf.
amrino

Post by amrino »

Joj ljudi...jedva cekam 1. maj...potocic...janje...copkas ga fino rukicom, pa malo grickash rep i zaporke...joj...miline :D :D :D
vesela

Post by vesela »

Arslan wrote:Zaporci su donji dijelovi prednjih nogu janjeta koji se koriste za zatvaranje stomaka tj. trbuha. Posto se preko istih u cijelom vremenu okretanja raznja prelivaju sokovi koje pecenje luci spadaju u najukusnije dijelove pecenja.Ja ih recimo najvise volim kao mezu uz sevdahli veceri i gitaru...

Sto se tice pripreme, dovoljno je "samo" osoliti. Kao sto vec neko rece i iznutra i sa vanjske strane raznja. Dodao bih jos da se kod prednjih plecki, znaci izmedju prsa i plecke napravi rez nekih 2-3 cm i u njeg isto tako stavi soli, kao i na butinama. Ako ne znate kad je gotovo tj. peceno onda se mozete orijentisati na zglobovima zadnjih nogu tog meni jako dragog papkara. Kad pukne koza i tetive na njima i vidite kost pa je pipnete a ona hladna, a u tom su se i lopatice plecke pocele odvajati od ledja.......Skidaj namah dobro je. Zatim slijedi otvaranje pive i kretanje na juriiiiis!
:thumbup: ...ovo je provjereno najbolji nacin i koristi se generacijama!...ja pamtim familijarne izlete i neizostavno okretanje janjadi na raznjevima...moji su uvije stavljaji citave krompire u janje...mnogi vole vise taj krompir nego meso!...ja bogami volEm oboje!

p.s.
kakve ba jabuke? to se stavlja prasicima u usta!
Post Reply