Hvala, DogFather, morat cu to jednom probati. Zaista je lijepo znati da je out there tako puno muskaraca koji vole i znaju kuhati. Za razliku od emancipovanih zena.Dog_Father wrote:Ja ne pravim nista po PS-u, nego mi je sve odokativno tako da ti ne mogu u gramima govoriti.Hierarchia wrote:Moze li neki od kuhara biti ljubazan i ispisati recept za te famozne klepe.Dog_Father wrote:Eh vidis, nisam ni ja odavno klepe, moglo bi se za veceru.
Znaci ja napravim tijesto isto kao za pizzu. Brasno, soli, toplog mlijeka i tople vode, digo kvasac i eventualno jaje, mada nije obavezno. Znaci zakuhas to sve i ostavis nekih 20-30min na toplom mjestu pokriveno. Mozes jednom dok cekas sve promjesati. Tijesto treba da bude malo tvrdje.
U drugoj posudi pomjesas mljevenu junetinu, sitno sjeckani luk, biber i sol. Moze i malkice bijelog luka. Dobro je da i ova smjesa odstoji 10ak minuta.
Kad je spremno, razvuces tijesto na debljinu od nekih 3mm. Sa posudom precnika 10ak cm ili manje izrezujes krugove. Znaci pritisnes posudu u tijesto i eventualno oblik izrezes nozem ako ne ide samo pritiskom.
Na svaku krug, samo na polovinu stavis odgovarajucu kolicinu mesne smjese. Prevrnes drugu polovicu tako da zatvoris klepu i krajeve spojis sa viljuskom. Znaci pritisces viljuskom po ivici.
Stavis da prokuha voda slana sa malo maslaca. Kad voda prokljuca dodajes klepe u vodu. Kad sve klepe isplivaju na povrsinu, vadis ih i slazes u tepsiju. To ce potrajati par minuta. Slozis ih u tepsiju, da budu blizu jedna drugoj. Peces nekih 20ak minuta do pola sata na osrednjoj temperaturi. Rekao bih nekih 180-200 stepeni.
Kad porumene, zalijes ih vrhnjem za kuhanje ili smjesom kiselog vrhnja (pavlake) i mlijeka. Poslije toga jos 2-3 minute u rernu, i to je to.
Ekstra uz njih ide jogurt.
Prijatno
Sta spremate za klopu danas?
Moderator: anex
-
Hierarchia
-
zmijaIzmaj
danas ide dzambolaja sa kobasicama, ljutim
tabasko sos glavni sastojak
...odoh po namirnice 
-
Hierarchia
Ove koje imaju obaveze, da ne stignu muzu rucak napraviti.Odabi wrote:A ko spada u te emancipovane?![]()
-
Hierarchia
shin wrote:A sta je opasna_emancipovana?Hierarchia wrote:Ove koje imaju obaveze, da ne stignu muzu rucak napraviti.Odabi wrote:A ko spada u te emancipovane?![]()
Eh, to je jos jedan stadij iznad. Tzv. stadij "impotentnog muskarca i punca na vratu".
-
Hierarchia
Super zvuci, debs, ali mislim da je potreban neki prilog.
-
Aorta
Ditto, DogFather. Preduhitrio si me sa receptom.Dog_Father wrote:Ja ne pravim nista po PS-u, nego mi je sve odokativno tako da ti ne mogu u gramima govoriti.Hierarchia wrote:Moze li neki od kuhara biti ljubazan i ispisati recept za te famozne klepe.Dog_Father wrote:Eh vidis, nisam ni ja odavno klepe, moglo bi se za veceru.
Znaci ja napravim tijesto isto kao za pizzu. Brasno, soli, toplog mlijeka i tople vode, digo kvasac i eventualno jaje, mada nije obavezno. Znaci zakuhas to sve i ostavis nekih 20-30min na toplom mjestu pokriveno. Mozes jednom dok cekas sve promjesati. Tijesto treba da bude malo tvrdje.
U drugoj posudi pomjesas mljevenu junetinu, sitno sjeckani luk, biber i sol. Moze i malkice bijelog luka. Dobro je da i ova smjesa odstoji 10ak minuta.
Kad je spremno, razvuces tijesto na debljinu od nekih 3mm. Sa posudom precnika 10ak cm ili manje izrezujes krugove. Znaci pritisnes posudu u tijesto i eventualno oblik izrezes nozem ako ne ide samo pritiskom.
Na svaku krug, samo na polovinu stavis odgovarajucu kolicinu mesne smjese. Prevrnes drugu polovicu tako da zatvoris klepu i krajeve spojis sa viljuskom. Znaci pritisces viljuskom po ivici.
Stavis da prokuha voda slana sa malo maslaca. Kad voda prokljuca dodajes klepe u vodu. Kad sve klepe isplivaju na povrsinu, vadis ih i slazes u tepsiju. To ce potrajati par minuta. Slozis ih u tepsiju, da budu blizu jedna drugoj. Peces nekih 20ak minuta do pola sata na osrednjoj temperaturi. Rekao bih nekih 180-200 stepeni.
Kad porumene, zalijes ih vrhnjem za kuhanje ili smjesom kiselog vrhnja (pavlake) i mlijeka. Poslije toga jos 2-3 minute u rernu, i to je to.
Ekstra uz njih ide jogurt.
Prijatno
Keep on cookin'!
-
mamica papucarka
sto ne mogu ovih foliranata sto kuhaju jednom sedmicno
cuj, onaj raspalio rostilj pa se hvali
cuj, onaj raspalio rostilj pa se hvali
-
Shoshana
Ovo je, nazalost, istinaharka wrote:Najbolji svjetski kuhari su muskarci
ne bi da im oduzimam tu titulu
kazem na zalost, jer su najbolji ne zato sto su neki hipertalenti, nego zato sto nemaju predrasuda u kuhanju... Dok mi osnovna pravila ucimo od nasih mama i slijepo ih se drzimo, muskarci pojma nemaju, pokusavaju nesto, eksperimentisu - i cesto uspijevaju.
Moj muz je jednom (za*ebo se, mislio da je biber) istres'o frtalj kesice cimeta na pileca prsa (pecena u rerni)... Taj ga je za*jeb toliko proslavio (fakat je za prste polizati) da se sad ufur'o da je prvoklasni kuhar
Zaboravih da dodam, ja danas pravim sushi
-
mamica papucarka
moj ima obicaj reci "nesto ti kuha"Shoshana wrote:Ovo je, nazalost, istinaharka wrote:Najbolji svjetski kuhari su muskarci
ne bi da im oduzimam tu titulu![]()
kazem na zalost, jer su najbolji ne zato sto su neki hipertalenti, nego zato sto nemaju predrasuda u kuhanju... Dok mi osnovna pravila ucimo od nasih mama i slijepo ih se drzimo, muskarci pojma nemaju, pokusavaju nesto, eksperimentisu - i cesto uspijevaju.
Moj muz je jednom (za*ebo se, mislio da je biber) istres'o frtalj kesice cimeta na pileca prsa (pecena u rerni)... Taj ga je za*jeb toliko proslavio (fakat je za prste polizati) da se sad ufur'o da je prvoklasni kuhar![]()
Zaboravih da dodam, ja danas pravim sushi
a za sushi svaka cast. To se ne bih usudila pravit
-
Ontario_layde
-
Hierarchia
Ipak sam se predomislila i napravila đulbastije.
Doduse, pretjerala sam sa kolicinom, pa ako neko hoce da se privali (vidi pod: SaraLe
), nek se javi. 
-
Hierarchia
S mesom ili povrcem?Ontario_layde wrote:kod mene danas MUSAKA njam,njam pa bujrum te...
-
Ontario_layde
S mesom a od povrca sam probala samo sa patlidzanom,jell ima jos neko povrce od kojeg moze musaka??Hierarchia wrote:S mesom ili povrcem?Ontario_layde wrote:kod mene danas MUSAKA njam,njam pa bujrum te...
-
Shoshana
Mamice, sushi je jako jednostavno napraviti. Jedino moras pronaci neku radnju koja prodaje yakinori/sushinori (one listove morske trave) i rizino sirce.
Ja sama pripremam svoj losos (ne usudim se staviti bas potpuno sirovu ribu - iako je po restoranima jedem) .. Ostalo za filovanje je stvar ukusa
Mozes staviti sta god hoces 
Ja sama pripremam svoj losos (ne usudim se staviti bas potpuno sirovu ribu - iako je po restoranima jedem) .. Ostalo za filovanje je stvar ukusa
-
mamica papucarka
sta su ono djulbastijeHierarchia wrote:Ipak sam se predomislila i napravila đulbastije.Doduse, pretjerala sam sa kolicinom, pa ako neko hoce da se privali (vidi pod: SaraLe
), nek se javi.
-
Ontario_layde
Pa ja bi zvala na taj rostilj cccshin wrote:Rostilj, laganica.
jesi cicija...