Careva dzamija. Problem...

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

seln wrote:
Danko_Bananko wrote:Ja predlazem jedno kolektivno vjesanje istih...more taman na drvecu oko Careve...time bi pokazali kolko je to goruci problem naseg drustva..i opravdali BHT kojem je ova vijest sa teme bila vijest dana u sinocnjem dnevniku...

Za nadati se da bi taj cin vjesanja raznoraznih MUDZA, MUDZOSA, VEHBOSA i ostalih polticki nepodobnih nadimaka doprinijeti naglom blagostanju, dobijanju tuzbe prtiv SCG i ostalom svekolikom rahatluku nasih naroda i narodnosti.

Jedino bi se morala izrazit sucut onima koji ne smiju, jer nije politicki korektno, nikog drugog ni spomenuti, a kamoli uvrijediti, dok su im pripadnici ovih raznih MUDZ-VUDZI plemena bili idealan objekt izivljavanja...

Zivjela demokratska, multi-kulti tolerantna i nadasve gradjanska republika Bosna i Hercegovina
Prizivati toleranciju za vehabije je kao prizivati demokratiju za komuniste....
ja ti analogije!
haj sve je to prezvakano 1000000000000000000000000 puta o vehabijama na ovom forumu....
nejse...ti bi da budes musliman kakv hoces ali usto i da pobijes sve vehabije!
izvini al tako sam te shvatio iz tvojih postova!
encian

Post by encian »

ja se ne slazem ni sa vehabijama ni sa reisom.

sta sam onda ja? :lol:
seln

Post by seln »

Bosanac sa dna kace wrote:
seln wrote:
Danko_Bananko wrote:Ja predlazem jedno kolektivno vjesanje istih...more taman na drvecu oko Careve...time bi pokazali kolko je to goruci problem naseg drustva..i opravdali BHT kojem je ova vijest sa teme bila vijest dana u sinocnjem dnevniku...

Za nadati se da bi taj cin vjesanja raznoraznih MUDZA, MUDZOSA, VEHBOSA i ostalih polticki nepodobnih nadimaka doprinijeti naglom blagostanju, dobijanju tuzbe prtiv SCG i ostalom svekolikom rahatluku nasih naroda i narodnosti.

Jedino bi se morala izrazit sucut onima koji ne smiju, jer nije politicki korektno, nikog drugog ni spomenuti, a kamoli uvrijediti, dok su im pripadnici ovih raznih MUDZ-VUDZI plemena bili idealan objekt izivljavanja...

Zivjela demokratska, multi-kulti tolerantna i nadasve gradjanska republika Bosna i Hercegovina
ja ti analogije!
haj sve je to prezvakano 1000000000000000000000000 puta o vehabijama na ovom forumu....
Onda slabo shvacas.....
ja bih da budem musliman kakav hocu, i NIGDJE nisam napisao da bih pobio vehabije i NIGDJE nisam napisao da vehabije nisu muslimani. Opet te pozivam da me citiras ili da prestanes sa iznosenjem lazi o meni.
Ono sto meni kod vehabija smeta je njihovo penetrantno misionarstvo i to uglavnom medju muslimanima. Zasto ne pozivaju "anamo one" u islam?
Zasto svaki od njih, pa i najpismeniji smatra da je pozvan da siri da'wu?
U principu, imaju pravo da vjeruju u sta hoce, ali sto se mene licno tice, ne zelim ih kao prijatelje.
Bosanac sa dna kace

seln wrote:
seln wrote: Prizivati toleranciju za vehabije je kao prizivati demokratiju za komuniste....
ja ti analogije!
Onda slabo shvacas.....
ja bih da budem musliman kakav hocu, i NIGDJE nisam napisao da bih pobio vehabije i NIGDJE nisam napisao da vehabije nisu muslimani. Opet te pozivam da me citiras ili da prestanes sa iznosenjem lazi o meni.
Ono sto meni kod vehabija smeta je njihovo penetrantno misionarstvo i to uglavnom medju muslimanima. Zasto ne pozivaju "anamo one" u islam?
U principu, imaju pravo da vjeruju u sta hoce, ali sto se mene licno tice, ne zelim ih kao prijatelje.
pa de objasni ovaj post:
:roll:
Bosanac sa dna kace

encian wrote:ja se ne slazem ni sa vehabijama ni sa reisom.

sta sam onda ja? :lol:
i ja sam ti tu negdje! :D
seln

Post by seln »

seln wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: ja ti analogije!
Onda slabo shvacas.....
pa de objasni ovaj post:
:roll:
Ok, objasnjenje i kraj diskusije(jer u nedostatku argumenata ides u cjepidlacenje:)

mislim da u prirodi religije(bilo koje) kao dogme nije da bude tolerantna, jer svaka religija(bar svaka velika) postavlja nekoliko osnovnih premisa u koje ne smije biti sumnje.
Mislim da utoliko vise ovo vazi za vehabije, kod njih nema ni traga od onog tolerantnog i radoznalog islama iz doba Abassija i Osmanlija, kod njih je prisutan redukcionizam tipa "sve sto nije izricito dozvoljeno, zabranjeno je".
Koliko su tolerantni, pokazali su vise puta. O djelovanju Jusufa Barcica i onog
Imamovica sam imao priliku vise puta licno se uvjeriti, a oni su valjda najvise eksponirani clanovi vehabijske zajednice. Gledao sam snimak na kojem Barcic poziva na neposlusnost roditeljima ako se to kosi sa stavovima vehabija i imame IZ naziva zalutalim.Da im je ambicija stvoriti neku vrstu serijatskog zakonodavstva, to i ne kriju.

Ocigledno ja i ti imamo razlicite pristupe ovoj temi. Ja sam pristalica sekularne drzave, tolerantnog i liberalnog islama okrenutog napretku i misljenja sam da je dozvoljeno sve sto nije izricito zabranjeno.
Ti imas rigidniji pristup toj temi(tvoje pravo) ili jednostavno reagujes na bilo kakvu kritiku bilo kojeg segmenta islama. Samim tim ova nasa diskusija nema smisla. Zadrzi svoje misljenje, ja cu svoje, pa cemo ispred Mizan-Terazije saznati istinu.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

seln wrote:

ja o vjesanju, on o toleranciji, ccc

Iluzije o toleranciji samoproglasenih tolerantnih sam davno izgubio, stoga u duhu drustva i vremena, osim vjesanja ne vidim drugi izlaz..

...nit laksi put do toliko prizeljkivane Evrope
seln

Post by seln »

Danko_Bananko wrote:
seln wrote:

ja o vjesanju, on o toleranciji, ccc

Iluzije o toleranciji samoproglasenih tolerantnih sam davno izgubio, stoga u duhu drustva i vremena, osim vjesanja ne vidim drugi izlaz..

...nit laksi put do toliko prizeljkivane Evrope
Jadan islam, ko ga danas brani....
P.S. Sa Muderisom u Europu!
Bosanac sa dna kace

dobroj pa si pristo da zavrsimo diskusiju.... :-?
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Bananko je govorio !

Haug ! ( prijevod selama na indijanski )
seln

Post by seln »

Danko_Bananko wrote:Wrong !

Ja bih rekao :

Blago islamu ko ga sve napada ;)
kako mu je blago, vidimo svaki dan iznova...
a tvoja jadna parafraza bi trebala valjda oznaciti mene i ostale srpsko-komunisticke forumase kao napadace na islam.
Pa neka...
seln

Post by seln »

Danko_Bananko wrote:Bananko je govorio !

Haug ! ( prijevod selama na indijanski )
Ne, bananko je supljiro...
senada

Post by senada »

seln wrote:
Reiz hurmas je odlucio da ignorise problem u nadi da ce problem nestati.
Ne zelim paniciti, ali broj "selefija" raste, sve vise osoba u mojoj okolini pusta brade i zagovara rusenje nisana na mezarjima(ono, obican kamen je dosta),
organizuje se paralelni hadz(prednjaci onaj blizanac Emira Hadzihafizbegovica, onaj Porca) a nesto se prica i o paralelnoj IZ u BiH. Sve ih je vise, agresivniji su, pucaju na prave ciljne grupe(mladi, pokajnici, ljudi u problemima) a imaju i vise
dirhema.

Bojat je se da ce reis-efendija uskoro pjevati:
Datule su bile slatke
a gace su sada kratke....
Istina je da se ovdje vehabizam grana i dobiva na snazi nevjerovatnom brzinom... Razlog tome je sto se od devedesetih vjera poistovjetila s' politikom i nacijom a samim tim i s' patriotizmom. Obzirom da je Evropski nacin praktikovanja Islama tradicijski tolerantan, demokratican i blag, bosnjackom korpusu infiltrirana je dogma da se u takvoj formi nije sposoban oduprijeti srpskom radikalizmu, sto je rezultiralo "pustanjem korijena" vehabizma na prostoru "pod kontrolom vecinsko" bosnjacke komponente, uz indiferentan ili blagonaklon odnos IVZ i bosnjackih predstavnika vlasti.

No, ako je vjerovati krilatici - Kada Bog hoce kazniti jedan narod, postavi mu loseg gospodara - onda su reis i bosnjacko rukovodstvo Bosnjacima dosli ko krpa na zakrpu, u paketu sa svojim nus pojavama.
seln

Post by seln »

Dobar dio problema u IZ, kako sa vehabijama tako i sa drugima, potice od toga da je reis-efendija za parolu uzeo stihove Zabranjenog pusenja
"ja sa svima najbolje
ja sa svima fin"

Kada IZ grca u problemima, jedan dio vjernika prihvata neka radikalna misljenja a drugi dio rezignira i odseljava, kada je najpotrebnije da poglavar IZ kaze nekoliko jasnih rijeci, on se ogranicava na bezvoljne izjave tipa "kome nije dobro, nek ide"......i otisli su. Ali ne vehabije vec oni drugi, koji rezigniraju i odlaze.
BIHBOSNJAK

Post by BIHBOSNJAK »

Bas juce sam bio u jednom granapu,gdje radi momak sa bradom,neki bi ga nazvali imenom vehabija,i to je bio najljubazniji covjek kojeg sam vidio u posljednjih par godina.Ovakve i slicne teme mi sve vise lice na skretanje paznje masama tamo gdje nema problema da bi se smanjio znacaj tekucih i mnogo vaznijih problema kojih ova drzava ima na pretek.

U 12h je podne namaz umjesto da se udaramo u prsa i borimo za to tko je veci ili bolji musliman,mozda bi trebali ustati i u 12 h klanjati podne namaz.Onda bi se vjerovatno sve kockice poslozile jer i mi i oni koje nazivaju ovako ili onako isto ce tad biti na namazu.Ugledajmo se na bolje a ne na losije primjere.Svi smo mi braca samo to treba da uvidimo.
Last edited by BIHBOSNJAK on 16/02/2007 11:50, edited 1 time in total.
seln

Post by seln »

BIHBOSNJAK wrote:Bas juce sam bio u jednom granapu,gdje radi momak sa bradom,neki bi ga nazvali imenom vehabija,i to je bio najljubazniji covjek kojeg sam vidio u posljednjih par godina.Ovakve i slicne teme mi sve vise lice na skretanje paznje masama tamo gdje ga nema da bi se smanjio znacaj tekucih i mnogo vaznijih problema kojih ova drzava ima na pretek.
Istina, i ja sam vidio vehabije koji su bili vrlo uljudni i ljubazni (pod pretpostavkom da je taj momak vehabija, kako moze raditi u granapu gdje se prodaje i alkohol), ali uvijek samo pojedinacno.
Cim su u grupi, odmah prestaje ona ljubaznost, "halali", "inshallah", "elhamdulillah", a pocinje "kjafir", "zalutali", "kaurin"...
onakoBezveze

Post by onakoBezveze »

biscanka84 wrote:Hajde mi bogati reci kako ti praktikujes svoju vjeru? klanjas li redovno? odbijas li alkohol? ako DA onda svaka cast ali ako ne onda samo pricaj u suplju jer ti uopste nisi vjernik tako da vehabijama nemas sta reci jer oni,kako god,bar se drze onog sto je naredjeno
Biscanka, halo ba, o cemu ti pricas? Otkad se vehabije drze onoga sto je naredjeno? Jesil ti bila u Saudijskoj Arabiji kad, da vidis ljepote jedne kad vehabije kroje pravila?

Njima je bitnije da su pantole iznad clanaka, nego postivanje najelementarnijih ljudskih prava. Njima je bitnije da se zene ne daju voziti auto, a pusti to sto rodjak moze otici na sud i razvesti rodicu od njenog covjeka, zato sto mu ovaj ne pase. Ili pusti da skola citava djevojcica izgori, a da ne daj boze ne bi one izasle vani da ih neko nepokrivene vidi ...

Vehabije su glupsoni najtezi, kakva god je situacija u vezi Islamske zajednice u Bosni, oni su mila majka u poredjenju sa ovim debilima.
BIHBOSNJAK

Post by BIHBOSNJAK »

A gdje ti pronalazis te informacije,koliko su one vjerodostojne?Ja ono sto znam sigurno jeste da su ovdje gorjela djeca,ali ne zbog vehabija.
biscanka84

Post by biscanka84 »

BHG wrote:
biscanka84 wrote:Hajde mi bogati reci kako ti praktikujes svoju vjeru? klanjas li redovno? odbijas li alkohol? ako DA onda svaka cast ali ako ne onda samo pricaj u suplju jer ti uopste nisi vjernik tako da vehabijama nemas sta reci jer oni,kako god,bar se drze onog sto je naredjeno
vjera je moja (a trebala bi bit svacija) intimna stvar i kako ja praktikujem vjeru je moja licna stvar....te kao takvu tebe i bilo koga drugog netreba da je briga kako je ja praktikujem i obrnuto...i ovdje se nasa diskusiju o tome prekida jer apsolutno nemas pravo da dajes zakljucke jesam li ja pravi vjernik ili ne...
a kao sto rekoh neka njih sve dok su mirni...kad pocnu prosipat agresivnost pocecu i ja...
pa eto ako je to tvoja intimna stvar tako je to i njihova i oni imaju ama bas svako pravo da praktikuju kako god oni zele.I stime se svaka prica zavrsava
seln

Post by seln »

BIHBOSNJAK wrote:A gdje ti pronalazis te informacije,koliko su one vjerodostojne?Ja ono sto znam sigurno jeste da su ovdje gorjela djeca,ali ne zbog vehabija.
Djeca nisu gorjela zbog vehabija, vec zbog pravila da na prozorima moraju biti zeljezne resetka...valjda da te 10-godisnje curice na bi dosle u neko iskusenje, estagfirullah...
seln

Post by seln »

biscanka84 wrote:
BHG wrote:
vjera je moja (a trebala bi bit svacija) intimna stvar i kako ja praktikujem vjeru je moja licna stvar....te kao takvu tebe i bilo koga drugog netreba da je briga kako je ja praktikujem i obrnuto...i ovdje se nasa diskusiju o tome prekida jer apsolutno nemas pravo da dajes zakljucke jesam li ja pravi vjernik ili ne...
a kao sto rekoh neka njih sve dok su mirni...kad pocnu prosipat agresivnost pocecu i ja...
pa eto ako je to tvoja intimna stvar tako je to i njihova i oni imaju ama bas svako pravo da praktikuju kako god oni zele.I stime se svaka prica zavrsava
Kad bi samo prestala da izvrces cinjenice...niko ne dovodi u pitanje njihovo pravo da vjeruju u ono sto hoce...ali oni uglavnom pokusavaju da nametnu drugima svoje vjerovanje.
Mislim da bi najbolje bilo(koliko god porazno za BiH) da osnuju svoju vjersku zajednicu, izgrade svoje bogomolje i mirna Bosna.
fia

Post by fia »

...
Last edited by fia on 16/02/2007 12:46, edited 1 time in total.
BIHBOSNJAK

Post by BIHBOSNJAK »

Seln muslimani to ne zovu bogomolje

I moja nana ima resetke na prozoru,ali nismo se vodili idejom da nana ne dodje u iskusenje,vec protiv provalnika koji su danas na zalost cesta pojava.Jesmam li ja dusmanin svojoj nani?Jesu li resetke na vratima da nana ne izedje van bez marame?
Last edited by BIHBOSNJAK on 16/02/2007 12:28, edited 1 time in total.
biscanka84

Post by biscanka84 »

onakoBezveze wrote:
Biscanka, halo ba, o cemu ti pricas? Otkad se vehabije drze onoga sto je naredjeno? Jesil ti bila u Saudijskoj Arabiji kad, da vidis ljepote jedne kad vehabije kroje pravila?

Njima je bitnije da su pantole iznad clanaka, nego postivanje najelementarnijih ljudskih prava. Njima je bitnije da se zene ne daju voziti auto, a pusti to sto rodjak moze otici na sud i razvesti rodicu od njenog covjeka, zato sto mu ovaj ne pase. Ili pusti da skola citava djevojcica izgori, a da ne daj boze ne bi one izasle vani da ih neko nepokrivene vidi ...

Vehabije su glupsoni najtezi, kakva god je situacija u vezi Islamske zajednice u Bosni, oni su mila majka u poredjenju sa ovim debilima.

U Saudiji su zatvori puni "vehabija"...tako da oni nemaju nista s tom ideologijom

Ako bas zelis znati vehabije jedino podrzavaju talibanski Afganistan-sve ostale vlade su "tagutske ili "kafirske" za njih.ne kazem da ih podrzavam ali kad mi dodje neko ko nezna ni fatihu prouciti da trubi kako ovi nisu muslimani-e onda ih podrzavam.Jer prvo postani vjernik pa onda imas svako pravo da napadas one koji vjeru islam blate.
seln

Post by seln »

BIHBOSNJAK wrote:Seln muslimani to ne zovu bogomolje

I moja nana ima resetke na prozoru,ali nismo se vodili idejom da nana ne dodje u iskusenje,vec protiv provalnika koji su danas na zalost cesta pojava.Jesmam li ja dusmanin svojoj nani?Jesu li resetke na vratima da nana ne izedje van bez marame?
BihBosnjak, znam kako to muslimani zovu(ovim vjerovatno mene iskljucujes iz ummeta).
Svako ima pravo da sva vrata i prozore zakuje i onemoguci ulazak(ili izlazak) , ali iole pametan covjek mora biti svjestan mogucih posljedica. Cemu sluze pozarna vrata u svim javnim ustanovama?
Locked