Bosanac sa dna kace wrote:seln wrote:Bosanac sa dna kace wrote:
ja ti analogije!
haj sve je to prezvakano 1000000000000000000000000 puta o vehabijama na ovom forumu....
nejse...ti bi da budes musliman kakv hoces ali usto i da pobijes sve vehabije!
izvini al tako sam te shvatio iz tvojih postova!
Onda slabo shvacas.....
ja bih da budem musliman kakav hocu, i NIGDJE nisam napisao da bih pobio vehabije i NIGDJE nisam napisao da vehabije nisu muslimani. Opet te pozivam da me citiras ili da prestanes sa iznosenjem lazi o meni.
Ono sto meni kod vehabija smeta je njihovo penetrantno misionarstvo i to uglavnom medju muslimanima. Zasto ne pozivaju "anamo one" u islam?
Zasto svaki od njih, pa i najpismeniji smatra da je pozvan da siri da'wu?
U principu, imaju pravo da vjeruju u sta hoce, ali sto se mene licno tice, ne zelim ih kao prijatelje.
pa de objasni ovaj post:
Prizivati toleranciju za vehabije je kao prizivati demokratiju za komuniste....

Ok, objasnjenje i kraj diskusije(jer u nedostatku argumenata ides u cjepidlacenje:)
mislim da u prirodi religije(bilo koje) kao dogme nije da bude tolerantna, jer svaka religija(bar svaka velika) postavlja nekoliko osnovnih premisa u koje ne smije biti sumnje.
Mislim da utoliko vise ovo vazi za vehabije, kod njih nema ni traga od onog tolerantnog i radoznalog islama iz doba Abassija i Osmanlija, kod njih je prisutan redukcionizam tipa "sve sto nije izricito dozvoljeno, zabranjeno je".
Koliko su tolerantni, pokazali su vise puta. O djelovanju Jusufa Barcica i onog
Imamovica sam imao priliku vise puta licno se uvjeriti, a oni su valjda najvise eksponirani clanovi vehabijske zajednice. Gledao sam snimak na kojem Barcic poziva na neposlusnost roditeljima ako se to kosi sa stavovima vehabija i imame IZ naziva zalutalim.Da im je ambicija stvoriti neku vrstu serijatskog zakonodavstva, to i ne kriju.
Ocigledno ja i ti imamo razlicite pristupe ovoj temi. Ja sam pristalica sekularne drzave, tolerantnog i liberalnog islama okrenutog napretku i misljenja sam da je dozvoljeno sve sto nije izricito zabranjeno.
Ti imas rigidniji pristup toj temi(tvoje pravo) ili jednostavno reagujes na bilo kakvu kritiku bilo kojeg segmenta islama. Samim tim ova nasa diskusija nema smisla. Zadrzi svoje misljenje, ja cu svoje, pa cemo ispred Mizan-Terazije saznati istinu.