Ćirilica...

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ja_sarajevo

Post by ja_sarajevo »

Odabi wrote:Ne znam samo zasto ljudi imaju toliku averziju prema cirilici... pismo kao i svako drugo. Na kraju krajeva... na nasim prostorima jeste nepismenost ne znati oba pisma (posebno starijim generacijama)!
bas tako :)
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Vise bih voleo da znam arapski ili hebrejski nego cirilicu.
uozo

Post by uozo »

Ljubitelj Zabara wrote:Vise bih voleo da znam arapski ili hebrejski nego cirilicu.
Ja naj volim ono ekserasto pismo. :shock: :D
Ljubitelj Zabara

Nego imam jedno pitanje.
U bivsoj SFRJ su se uvek ucili : engleski, nemacki, francusji i ruski jezik.
Engleski gotovo u svakoj skoli, nemacki redje, francuski jako retko, a ruski isto kao i engleski, tj. gotovo u svakoj skoli.
Zasto bas ruski?
Zasto se nije ucio arapski?
Tito je bio osnivac Nesvrstanih, a to su uglavnom bile arapske zemlje.
Ne samo to, nego su i nasa preduzeca radila u arapskom svetu ( gradjevinska operativa ).
Znaci bilo je mnogo razloga da se uci arapski, a on se NIGDE i NIKAD nije ucio.
digger

Post by digger »

digital wrote:Koliko mi je poznato, cirilica nije obavezno pismo u osnovnim skolama u BiH.
Nekad bilo, ne ponovilo se. Ovdje ipak treba ukljuciti razum. Onda su nepismeni i svi oni koji ne znaju Arapski? ...
Nece bas biti tako. RS je—koliko je meni poznato—dio BiH i cirilica je pismo kojim se mnogi Srbi sluze.

Sto se tice Arapskog, slazem se... izuzev ako BiH postane dzumhurija. :D
Belluci

Post by Belluci »

Ja mislim da svako treba znati i latinicu i cirilicu na ovim prostorima.Ne znam jel cirilica sad obavezna u skoli,al ako nije,trebala bi biti,cisto iz prakticnih razloga.Sta ako neko ode do Beograda,eto ne mora do Beograda,nek ode do Jahorine(samo sat vremena udaljeno od Sa)i ne zna citati sa putokaza,gdje se nalazi,i gdje treba ici...To je bas sramota.A i toliko knjiga je napisano samo cirilicom...Covjek ostane uskracen za neke stvari
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Belluci wrote:Ja mislim da svako treba znati i latinicu i cirilicu na ovim prostorima.Ne znam jel cirilica sad obavezna u skoli,al ako nije,trebala bi biti,cisto iz prakticnih razloga.Sta ako neko ode do Beograda,eto ne mora do Beograda,nek ode do Jahorine(samo sat vremena udaljeno od Sa)i ne zna citati sa putokaza,gdje se nalazi,i gdje treba ici...To je bas sramota.A i toliko knjiga je napisano samo cirilicom...Covjek ostane uskracen za neke stvari
Znaje je znanje, jelde ? :D

Normalno da nema nista lose u poznavanju chirilice
Jara

Post by Jara »

Danko_Bananko wrote:
Belluci wrote:Ja mislim da svako treba znati i latinicu i cirilicu na ovim prostorima.Ne znam jel cirilica sad obavezna u skoli,al ako nije,trebala bi biti,cisto iz prakticnih razloga.Sta ako neko ode do Beograda,eto ne mora do Beograda,nek ode do Jahorine(samo sat vremena udaljeno od Sa)i ne zna citati sa putokaza,gdje se nalazi,i gdje treba ici...To je bas sramota.A i toliko knjiga je napisano samo cirilicom...Covjek ostane uskracen za neke stvari
Znaje je znanje, jelde ? :D

Normalno da nema nista lose u poznavanju chirilice
Dapače... 8-)
Better Man

Post by Better Man »

Za Digital, ima apsolutno pravo da ih naziva nepismenima one koji ne znaju čirilicu, jer to je pismo sa naših prostora, odnosno prostora ex Yu, a što se tiće Arapskog jezika to nije naša kultura i potpuno je strano za nas Južne Slavene, odnosno Bosance i Hercegovce! Ko ne zna čirilicu ne može biti ništa drugo do nepismen!
Last edited by Better Man on 13/02/2007 20:11, edited 1 time in total.
Ljubitelj Zabara

Za Digital, itekako su nepismeni oni koji ne znaju čirilicu, jer to je pismo sa naših prostora, odnosno prostora ex Yu, a što se tiće Arapskog jezika to nije naša kultura i potpuno je strano za nas Južne Slavene, odnosno Bosance i Hercegovce!
Izgleda da je tebi i domace pismo strano.
Meni su arapski jezik i kultura prelepi.
amrino

Post by amrino »

Better Man wrote:Za Digital, ima apsolutno pravo da ih naziva nepismenima one koji ne znaju čirilicu, jer to je pismo sa naših prostora, odnosno prostora ex Yu, a što se tiće Arapskog jezika to nije naša kultura i potpuno je strano za nas Južne Slavene, odnosno Bosance i Hercegovce! Ko ne zna čirilicu ne može biti ništa drugo do nepismen!
Ne bih se ja slozila da to nije nasa kultura. Koliko god da je ljudi pisalo glagoljicom i bosancicom- vise ih je pisalo arebicom. Osmanlije su ovdje bile 500 godina- ... kako su Osmanlije, islam i Arapi povezani ne moram ni da ti pricam. Meni samo nije jasno kako neko ne vidi ljepotu nase raznolikosti- imati takvu istoriju...time se treba ponositi, cijeniti svaki njen dio...a ne pokusavati, na svakom koraku, ograditi se od jednog njenog dijela i kao ne prihvatati ga- nema se tu sta prihvatati- mi smo samo dobili naslijedje- koje se ne moze promijeniti- ali zato trebamo iz njega izvuci ono najbolje.
Interceptor

Post by Interceptor »

Ne volim da ucestvujem u ovim temama, ali...
Po meni samo nazadna osoba moze izjaviti da nece nesto da uci. Ja sam ateista pa sam procitao dosta vjerskih knjiga (pored biblije i kur'ana). Znam cirilicu, a volio bih i arapski jezik, i svahili, itd.
U svakom slucaju ko ne zna cirilicu, engleski, njemacki, turski, rumunski, itd, ostaje nazalost uskracen za toliko izvora znanja. A cirilca nema veze sa nacinalizmom.
Pomislite samo kako bi oni ljudi koji su je stvarali reagovali kada bi znali za sta je vezuju-jer stvaraoci nikada nisu i nacionalisti...
Axel

Post by Axel »

Свети словенски апостоли Ћирило и Методије
Ст. Слав Апостлес Цyрил анд Метход
27. фебруар - 14. фебруар
24. мај - 11. мај

Костантин, у калуђерству назван Ћирило, и Михаило, у калуђерству Методије, били су рођена браћа, родом из Солуна. Њихов отац Лав, био је виши војни чиновник. Ћирило се родио 826. године, а Методије је био старији десетак година од Ћирила.

Методије је најприје био у војничкој служби, а послије је неко вријеме управљао једном словенском облашћу грчког царства, док се није закалуђерио. Млађи брат Ћирило, оде у Цариград, своме рођаку логотету, и ту се на царском двору васпитавао заједно са престолонаследником Михаилом. Овдје је стекао највећи део свога образовања и знања, и могао је добити високе државне службе, али га љубав према науци одвела у духовнике. Био је прво библиотекар цркве Софије, а послије оде из Цариграда у манастир, где се закалуђери. После честих позивања вратио се у Цариград за професора философије.

Ето знате ли прочитати. Вама је најбоље да укинете и латиницу и ћирилицу и почнете учити арапски, угледајте се на вашу браћу из горње Маоче. Боже сачувај и још очекујете да неко од хришћана живи са вама у истој држави. :roll:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

digital wrote:Koliko mi je poznato, cirilica nije obavezno pismo u osnovnim skolama u BiH.
Nekad bilo, ne ponovilo se. Ovdje ipak treba ukljuciti razum. Onda su nepismeni i svi oni koji ne znaju Arapski? (ja ga ne znam, iako sam ga silom morao uciti)

ukljuci ga pa reci sta cemo sa milionima knjiga koje su u bibliotekama.. na cirilici
Pearl

Post by Pearl »

amrino wrote:
Better Man wrote:Za Digital, ima apsolutno pravo da ih naziva nepismenima one koji ne znaju čirilicu, jer to je pismo sa naših prostora, odnosno prostora ex Yu, a što se tiće Arapskog jezika to nije naša kultura i potpuno je strano za nas Južne Slavene, odnosno Bosance i Hercegovce! Ko ne zna čirilicu ne može biti ništa drugo do nepismen!
Ne bih se ja slozila da to nije nasa kultura. Koliko god da je ljudi pisalo glagoljicom i bosancicom- vise ih je pisalo arebicom. Osmanlije su ovdje bile 500 godina- ... kako su Osmanlije, islam i Arapi povezani ne moram ni da ti pricam. Meni samo nije jasno kako neko ne vidi ljepotu nase raznolikosti- imati takvu istoriju...time se treba ponositi, cijeniti svaki njen dio...a ne pokusavati, na svakom koraku, ograditi se od jednog njenog dijela i kao ne prihvatati ga- nema se tu sta prihvatati- mi smo samo dobili naslijedje- koje se ne moze promijeniti- ali zato trebamo iz njega izvuci ono najbolje.
pa onda bi trebao blizi da bude turski jezik, zar ne? mada je arapski rasprosranjeniji, vise koristi se moze imati od njega (ne uzimajuci u obzir vjerske razloge za poznavanje jezika)
poznavanje bilo kojeg jezika i bilo kojeg pisma moze biti samo plus.. nikako minus.. nisu dzaba jos Rimljani rekli:
Quot linguas calles, tot homines vales

eto, meni zao sto sam i latinski zaboravila iako ga ne mogu ama bas nigdje iskoristiti :D
Pearl

Post by Pearl »

Sarafcina wrote:
Nekad bilo, ne ponovilo se. Ovdje ipak treba ukljuciti razum. Onda su nepismeni i svi oni koji ne znaju Arapski? (ja ga ne znam, iako sam ga silom morao uciti)

ukljuci ga pa reci sta cemo sa milionima knjiga koje su u bibliotekama.. na cirilici
spaliti.. a sta drugo :?

kad je mogao Hitler, mozemo i mi :D:D
hobit

Post by hobit »

Ipak vise ljudi u RS pise i jedno i drugo pismo nego u federaciji. Samo ne znam zasto se cirilica dozivljava u federaciji iskljucivo kao srpsko pismo, al to je opet nepoznavanje sopstvene istorije.
Pearl

Post by Pearl »

hobit wrote:Ipak vise ljudi u RS pise i jedno i drugo pismo nego u federaciji. Samo ne znam zasto se cirilica dozivljava u federaciji iskljucivo kao srpsko pismo, al to je opet nepoznavanje sopstvene istorije.
upravo.. jer je bosancica ipak prvo bosansko pismo (a bosancica je, sjetimo se casova istorije, nastala iz cirilice pod uticajem glagoljice) ... ko cirilicu negira, negira i bosancicu a time i Bosnu ;);)

ne znam da li se bar na filozofskom fakultetu izucava arebica... jer i to je ipak nesto nase, specificno.. iako se vise ne koristi, dio je nase kulture...

samo jedna slikica na "mrskoj" cirilici, tj bosancici:
Image

za one koji ne znaju, to je Povelja Kulina bana iz 1189.g, prvi pisani dokument na bosanskom jeziku ;)
amrino

Post by amrino »

Axel wrote:Свети словенски апостоли Ћирило и Методије
Ст. Слав Апостлес Цyрил анд Метход
27. фебруар - 14. фебруар
24. мај - 11. мај

Костантин, у калуђерству назван Ћирило, и Михаило, у калуђерству Методије, били су рођена браћа, родом из Солуна. Њихов отац Лав, био је виши војни чиновник. Ћирило се родио 826. године, а Методије је био старији десетак година од Ћирила.

Методије је најприје био у војничкој служби, а послије је неко вријеме управљао једном словенском облашћу грчког царства, док се није закалуђерио. Млађи брат Ћирило, оде у Цариград, своме рођаку логотету, и ту се на царском двору васпитавао заједно са престолонаследником Михаилом. Овдје је стекао највећи део свога образовања и знања, и могао је добити високе државне службе, али га љубав према науци одвела у духовнике. Био је прво библиотекар цркве Софије, а послије оде из Цариграда у манастир, где се закалуђери. После честих позивања вратио се у Цариград за професора философије.

Ето знате ли прочитати. Вама је најбоље да укинете и латиницу и ћирилицу и почнете учити арапски, угледајте се на вашу браћу из горње Маоче. Боже сачувај и још очекујете да неко од хришћана живи са вама у истој држави. :roll:
Ova tema treba da bude o pismu, jeziku, kulturi, istoriji- ni u jednom slucaju o politici. Nema potrebe za takvim tonom i dizanjem tenzija...nastupas isto kao i oni koji misle da nam ne treba cirilica...zbog cega to ne bi ucili i arapski? Iz svake kulture treba uzeti ono najbolje..."vehabije" su jos jedna od sarolikih stvari nase istorije...posljedica rata. Nije ih niko trazio kao sto nije ni Austrougare, Osmanlije, cetnike, ustase, balije...ali su ipak tu...i iz takve situacije treba izvuci ono najbolje a ne huskati na mrznju, netoleranciju i krvoprolice.
Kroz ovu napacenu zemlju proslo je svega i svacega...a ona je jos uvijek tu i mi zajedno s njom. Valja nam dostojanstveno nositi breme sto su nam nasi preci ostavili i da se potrudimo da nasoj djeci u amanet sve to prenesemo ne kao teret nego kao dar, bogatstvo- jer to uistinu i jeste.
gbojan2004

Post by gbojan2004 »

Niko nije obavezan da zna cirilicu ,ali za nekoga ko zivi na ovim prostorima bilo bi logicno i svidjalo se nekome ili ne neophodno da poznaje cirilicu,zar ne?
Nedavno sam gotovo umro od smijeha kad sam se nasao u situaciji da gledam studentkinju 4. godine kriminalistike kako ne umije da procita naslov na cirilici od 5 slova.To se gospodo,zove nepismenost.
Sutra ce ona da bude inspektor i zvati prevodioca kad joj iz RS stigne dopis???
encian

Post by encian »

ja se frapirah kad su mi rekli da se tokom rata nije ucila cirilica. sreca uvidjeli su gresku poslije, pa izgleda da su poceli opet. znam da u srednjoj muzickoj u SA pisu jednu heftu na cirilici jednu na latinici. znam isto da poslije rata u gimnazijama nisu smjeli zahtjevati da se zna cirilica jer je neke skole nisu ucile. ali isto tako nisi mogao imati vise od 2 ako je ne znas. tamo su se potrudili da nas obrazuju vise od ideje odbacivanja sopstvenog naslijedja.

fakat ne znam odakle ljudima pravo da pljuju po cirilici. cirilica je vise nasa nego latinica, srpski problem sto je svojataju.

nedavno jednom japancu procitah clanak iz novina na ruskom. osta covjek odusevljen, a meni drago :-D .

znaci citam:
- latinicu
- cirilicu
- arapski
- grcki alfabet
- katakanu
- hiraganu
i jos oko 500 kandzija. ih pa gdje mi je kraj ..... :D :-D :D :-D :D :-D :D :-D :D :-D :D :-D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Axel wrote:
:? :zzzz: :run: :angry:
ovo nije vrijedno komentara! :x de Boga ti procitaj postove!
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

encian wrote:ja se frapirah kad su mi rekli da se tokom rata nije ucila cirilica. sreca uvidjeli su gresku poslije, pa izgleda da su poceli opet. znam da u srednjoj muzickoj u SA pisu jednu heftu na cirilici jednu na latinici. znam isto da poslije rata u gimnazijama nisu smjeli zahtjevati da se zna cirilica jer je neke skole nisu ucile. ali isto tako nisi mogao imati vise od 2 ako je ne znas. tamo su se potrudili da nas obrazuju vise od ideje odbacivanja sopstvenog naslijedja.

fakat ne znam odakle ljudima pravo da pljuju po cirilici. cirilica je vise nasa nego latinica, srpski problem sto je svojataju.

nedavno jednom japancu procitah clanak iz novina na ruskom. osta covjek odusevljen, a meni drago :-D .

znaci citam:
- latinicu
- cirilicu
- arapski
- grcki alfabet
- katakanu
- hiraganu
i jos oko 500 kandzija. ih pa gdje mi je kraj ..... :D :-D :D :-D :D :-D :D :-D :D :-D :D :-D
jest ucila se tokom rata cirilica, ja bio 3-4 razred, dvije hefte cirlica , 2 latinica, na podrucju tuzlanskog kantona!
kasnije ja mislim posle 6-7 razreda smo poceli samo latinicu koristit.
ah masallah jes nam neko pismen! :D
encian

Post by encian »

Bosanac sa dna kace wrote:
encian wrote:ja se frapirah kad su mi rekli da se tokom rata nije ucila cirilica. sreca uvidjeli su gresku poslije, pa izgleda da su poceli opet. znam da u srednjoj muzickoj u SA pisu jednu heftu na cirilici jednu na latinici. znam isto da poslije rata u gimnazijama nisu smjeli zahtjevati da se zna cirilica jer je neke skole nisu ucile. ali isto tako nisi mogao imati vise od 2 ako je ne znas. tamo su se potrudili da nas obrazuju vise od ideje odbacivanja sopstvenog naslijedja.

znaci citam:
- latinicu
- cirilicu
- arapski
- grcki alfabet
- katakanu
- hiraganu
jest ucila se tokom rata cirilica, ja bio 3-4 razred, dvije hefte cirlica , 2 latinica, na podrucju tuzlanskog kantona!
kasnije ja mislim posle 6-7 razreda smo poceli samo latinicu koristit.
ah masallah jes nam neko pismen! :D

:lol:
svaka cast tuzla onda! znam za SA 100% da osnovna u kojoj sam ja naucila cirilicu istu nije predavala tokom rata. i znam jos djece iz drugih skola koji je nisu ucili.

ma hajmo realno: ako ce vam ikad zatrebat pa taman da procitate samo znakove kraj puta, zar nije bolje znat nego ne znat?!
Post Reply