Hidzab

Rasprave o vjerskim temama.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

black wrote:de ba sta odmah zapinjete...neka nosi kako hoce i sta hoce ..
ma i ja sam tog misljenja, a jel to po Islamu????Postoje valjda propisi :)
Mislim, ako se zena vec pokrije. A koliko vidim ova je pokrivena, ili...
Last edited by mamica papucarka on 09/02/2007 11:42, edited 1 time in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

amrino wrote:Meni samo nije jasno zasto se na ovom poforumu uvijek i samo otvaraju teme koje su postavljene u negativnom kontekst- kao sto je uostalom i ova- ...zasto svi samo traze u svemu ono negativno, kakav je to iskrivljeni pristup?
Jel neko hoce da kaze da pokrivanje zena ima samo negativne konotacije?
Ja nisam pokrivena ali imam rodice i bliske prijateljice koje jesu i moram reci da im ponekad jako zavidim. Porivene su u nasem bosanskom stilu- znaci normalno se oblace- bez rukavica i tmurnih i tamnih boja...vesele su sretne, nikad im se ne desavaju neugodne cituacije kao meni i sto jest jest- imaju postovanje i od strane onih najvecih huligana...sve u svemu- nikad nista negativno nisu dozivljeje- naprotiv!
Ova slika iznad pokazuje da zena moze itekako biti lijepa i kad je pokrivena...ma da ne duzim- mrsko mi pisati- gledajte na malo vedriju stranu zivota!
Selam!
Ko diro ko sikiro? :shock: :D

Shalom :D
Pearl

Post by Pearl »

freak_with_a_laptop wrote:
amrino wrote:Meni samo nije jasno zasto se na ovom poforumu uvijek i samo otvaraju teme koje su postavljene u negativnom kontekst- kao sto je uostalom i ova- ...zasto svi samo traze u svemu ono negativno, kakav je to iskrivljeni pristup?
Ja nisam pokrivena ali imam rodice i bliske prijateljice koje jesu i moram reci da im ponekad jako zavidim. Porivene su u nasem bosanskom stilu- znaci normalno se oblace- bez rukavica i tmurnih i tamnih boja...vesele su sretne, nikad im se ne desavaju neugodne cituacije kao meni i sto jest jest- imaju postovanje i od strane onih najvecih huligana...sve u svemu- nikad nista negativno nisu dozivljeje- naprotiv!
Ova slika iznad pokazuje da zena moze itekako biti lijepa i kad je pokrivena...ma da ne duzim- mrsko mi pisati- gledajte na malo vedriju stranu zivota!
Selam!
E de ti meni pokazi sta je to negativno u Temporinom post-u? Konstatacija ti je bezze.

Ko ti brani da se pokrijes? Ili ti je frka, sto bi ti to malo da se pokrijes, a malo ne, onako - po potrebi i po raspolozenju?

Nisam pokrivena, nit namisljam da se pokrijem a nisam ni upadala u neugodne situacije radi toga :oops:
kao i svaka tema na podforumu Religija i ova ce od iskrenog pitanja zavrsiti na medjusobnom pljuvanju i nadurivanju ko je u pravu i ko je veci vjernik :zzzz: svi kazu da je Bog taj koji ce na kraju da presudi ko je bio u pravu i ko je iskren vjernik, a onda nadju za shodno da oni kazu sta i kako treba.. :zzzz:

e black, ja se obicno tek u tom trenutku ukljucim, kad pocne busanje u prsa "e da si pravi vjernik ti bi znao to i to..."... ali sam i to prestala.. nema poente.. :-? nisam na foumu dugo, ali nikad ranije nisam vidjela vise netrepeljivosti izmedju onih koji bi trebali da budu "na istoj strani".. ranije su bar bili "sukobi" na relaciji vjernici-nevjernici...
amrino

Post by amrino »

_BosanaC wrote:
Selam!
Ko diro ko sikiro? :shock: :D

Shalom :D
Shalom i tebi duso!
Sta bih ja bez tebe? :-D
black

Post by black »

mamica 31 wrote:
black wrote:de ba sta odmah zapinjete...neka nosi kako hoce i sta hoce ..
ma i ja sam tog misljenja, a jel to po Islamu????Postoje valjda propisi :)
propis postoji..ali u okviru tog propisa zene ubacuju nesto svoje sto ne mora nuzno biti vezano za propis, nekad je to vezano i za kulturu i obicaj jednog naroda ili podneblja,sto je i razumljivo jer sve su zene zene..i zele da izgledaju lijepo itd. razlika je u nacinu pokrivanja recimo jedne malajke i bosanke ili zene iz pakistana i ne znam arabljanke itd. tema je dosta opsirna i tesko je sve reci..naravno kao i na svim temama dolazi do svadje i supljiranja..puno onih koji jedva cekaju ovakve teme da bi se zakacili i pljuvali po necemu ili nekome..dok na drugim temama prosipaju svoju "multikulturalnost" "tolernaciju" svoje "kosmopolitsko" misljenje itd.
black

Post by black »

Pearl wrote: e black, ja se obicno tek u tom trenutku ukljucim, kad pocne busanje u prsa "e da si pravi vjernik ti bi znao to i to..."... ali sam i to prestala.. nema poente.. :-? nisam na foumu dugo, ali nikad ranije nisam vidjela vise netrepeljivosti izmedju onih koji bi trebali da budu "na istoj strani".. ranije su bar bili "sukobi" na relaciji vjernici-nevjernici...
ma ne brini kad se budes htjela pokriti samo ti dodji i objasnicu ti sve :oops: :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

black wrote:
Pearl wrote: e black, ja se obicno tek u tom trenutku ukljucim, kad pocne busanje u prsa "e da si pravi vjernik ti bi znao to i to..."... ali sam i to prestala.. nema poente.. :-? nisam na foumu dugo, ali nikad ranije nisam vidjela vise netrepeljivosti izmedju onih koji bi trebali da budu "na istoj strani".. ranije su bar bili "sukobi" na relaciji vjernici-nevjernici...
ma ne brini kad se budes htjela pokriti samo ti dodji i objasnicu ti sve :oops: :D
ja sam skoro ljudima morala objasnjavat nase obicaje. Ama svi su se sokirali kada sam rekla sa sam muslimanka. Valjda nisu ocekivali muslimanku u farmerkama i sa kapuljacom na jakni :D
A tema me jako interesuje, iako ne ulazim u diskusije na ovom podforumu, bas zbog tih svadja i prepirki.
Hajmo biti malo tolerantniji. :)
Pearl

Post by Pearl »

black wrote:
vise volim da sama ucim i otkrivam, nego da mi neko prenosi svoje zakljucke i razmisljanja :D tako bar mogu reci da sam za sve sto sam krivo mislila sama kriva.. a ne da sam "zavedena" ;)

ali.. hvala na ponudi :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

samo vas gledam 8-) :D :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Najgore je kada sa normalne rasprave dodjemo na pricu ko je bolji od koga, sto se ne desava tako rijetko, i ne samo na forumu nego i u stvarnom zivotu. Medjutim, prije nego sto covjek upita nekoga bilo bi lijepo da procita vjerske knjige, da razmisli o vremenu kada su te knjige nastale, tadasnjim obicajima, tadasnjem polozaju zena...

Neka se oblaci kako god ko hoce, samo neka ne nabija na nos onom drugom kako ga njegovo oblacenje/ponasanje vrijedja. I mirna Bosna, sto bi rekao Dodo :D

S druge strane, opste je poznato da su BH gradjani podlozni pretjerivanju i odlazenju iz krajnosti u krajnost... Pa je mala sansa da cura koja je do juce nosala dopitschnjak obuce i rukavice, i sakrije oci, i krene vise vaziti o tim nekakvim obicajima i normama nego djevojka koja to ne radi zbog sredine nego zbog sebe i svojih uvjerenja, sto je po meni i najbitnije.

A btw. i sam imam sklonosti :oops: odredjene :D prema macama poput one s @blackove slike :D :D ali to je do mene :D 8-)
Pearl

Post by Pearl »

mamica 31 wrote:
black wrote:
ja sam skoro ljudima morala objasnjavat nase obicaje. Ama svi su se sokirali kada sam rekla sa sam muslimanka. Valjda nisu ocekivali muslimanku u farmerkama i sa kapuljacom na jakni :D
A tema me jako interesuje, iako ne ulazim u diskusije na ovom podforumu, bas zbog tih svadja i prepirki.
mamice, posto si ti vani, razumijem te.. ljudi tamo imaju viziju "talibanske zene" kao primjera muslimanke svuda u svijetu.. do toga dovodi neobavijestenost, totalna nezainteresovanost, kao i propaganda..

to su isti ljudi koji su se jednako sablaznjavali na izjave da se u sarajevu muslimanke ne kamenuju kao i da znamo sta je fen (ne karikiram, nije se desilo "mojoj prijateljici" nego meni licno)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

_BosanaC wrote:Najgore je kada sa normalne rasprave dodjemo na pricu ko je bolji od koga, sto se ne desava tako rijetko, i ne samo na forumu nego i u stvarnom zivotu. Medjutim, prije nego sto covjek upita nekoga bilo bi lijepo da procita vjerske knjige, da razmisli o vremenu kada su te knjige nastale, tadasnjim obicajima, tadasnjem polozaju zena...

Neka se oblaci kako god ko hoce, samo neka ne nabija na nos onom drugom kako ga njegovo oblacenje/ponasanje vrijedja. I mirna Bosna, sto bi rekao Dodo :D

S druge strane, opste je poznato da su BH gradjani podlozni pretjerivanju i odlazenju iz krajnosti u krajnost... Pa je mala sansa da cura koja je do juce nosala dopitschnjak obuce i rukavice, i sakrije oci, i krene vise vaziti o tim nekakvim obicajima i normama nego djevojka koja to ne radi zbog sredine nego zbog sebe i svojih uvjerenja, sto je po meni i najbitnije.

A btw. i sam imam sklonosti :oops: odredjene :D prema macama poput one s @blackove slike :D :D ali to je do mene :D 8-)
joj
bosanac, ova zena ti ovo boldirano ne razumije
de procitaj, pa pojasni :D
senada

Post by senada »

poznajem mnogo 60. i vise-godisnjih zena rodjenih sarajki koje nikada za zivota nisu skinule sal, i nikada nisu imale nikakvih problema zbog toga, niti su svoja pravila nametale drugima, cak ni djeci.

predrasude i kriticki stavovi prema svemu sto je drugo i drugacije kose se sa osnovnim demokratskim nacelima, pravima i slobodama upraznjavanja individualnih i kolektivnih kulturnih, vjerskih, tradicijskih i dr. obicaja ukljucujuci i pravo na slobodan izbor i stil odijevanja...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

zena wrote:
_BosanaC wrote:Najgore je kada sa normalne rasprave dodjemo na pricu ko je bolji od koga, sto se ne desava tako rijetko, i ne samo na forumu nego i u stvarnom zivotu. Medjutim, prije nego sto covjek upita nekoga bilo bi lijepo da procita vjerske knjige, da razmisli o vremenu kada su te knjige nastale, tadasnjim obicajima, tadasnjem polozaju zena...

joj
Ups :D Umjesto mala htjedoh napisati velika :oops: sansa :D i tako :-)

Ma blentara me boli uzas, pos'o kuca pos'o (a birtije nigdje vec godinama) :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

zena wrote:

joj
Ups :D Umjesto mala htjedoh napisati velika :oops: sansa :D i tako :-)

Ma blentara me boli uzas, pos'o kuca pos'o (a birtije nigdje vec godinama) :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

@bosanac,
Hvaljen neka je Gospodar, Onaj koji unosi promjene u ljudska srca ;)

Ne sudi, da ti ne bude suđeno ;)

btw... :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

„O sinovi Ademovi, vama smo odjeću podarili koja će stidne dijelove tijela vašega pokrivati, a i odijela za gizdanje smo vam dali, ali, odjeća bogobojaznosti je odjeća najbolja! – To su, eto, neki Znakovi Allahovi da bi se oni opomenuli.“

„O, Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerkama svojim i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti.“

«O vjernici, ne ulazite u sobe Vjerovjesnikove, osim ako vam se dopusti radi jela, ali ne da čekate dok se ono zgotovi; tek kada budete pozvani, onda uđite, i pošto jedete, raziđite se ne upuštajući se jedni s drugima u razgovor. To uznemirava Vjerovjesnika, a on se stidi da vam to rekne, a Allah se ne stidi istine. A ako od njih nešto zatražite, tražite to iza zastora. To je čišće i za vaša i za njihova srca…» (El-Ahzab, 53.)."

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Muškarcu je zabranjeno da gleda u avret muškarca, a ženi je zabranjeno da gleda u avret žene."

Evropsko vijece za fetve - 2004
'nošenje marame je vjerska zapovijed i obaveza propisana islamskim pravom, i nije običan vjerski i politički simbol. Muslimanske žene smatraju to značajnim djelom praktikovanja i učenja njihove vjere. Ova odanost je propis koji nije uslovljen nekim (specifičnim) javnim mjestom, bez obzira da li je to mjesto za vjerske obrede ili zvanična ili nezvanična ustanova. Po svojoj prirodi, islamsko učenje ne poznaje suprotnost ili diobu života muslimana koji praktikuju svoju vjeru. Ovo je činjenica oko koje su islamski učenjaci u prošlosti i sadašnjosti saglasni i koja je potvrđena od strane muslimanskih stručnjaka u svim dijelovima svijeta.'

Vijeće je naglasilo 'da je nošenje marame od strane muslimanske žene treba biti bazirano na ličnom ubjeđenju i na razumijevanju. Ako ovo nije slučaj, tu gubi svoju religijsku vrijednost.

a do i od marame...

Uci, u ime Gospodara Svoga...
biscanka84

Post by biscanka84 »

Ove arapkinje ovdje koje nose maramu su skroz skrnjavile svetost hidzaba.Uz maramu nabace kilu sminke,utegnu se da ne moze vise,suknja do koljena,utegnute pantalone itd.Pitam jednu pa zar ti nije zabranjeno,kaze ona cuti da znas kako je u Libanonu..ovo nije nista :shock:

ja koja ne nosim maramu odgovorno tvrdim da nosim vise "hidzab" od 90% Arapkinja...jer hidzab nije samo marama nego sve sto nosis

Samo jedan primjer :roll:

Image
Last edited by biscanka84 on 09/02/2007 15:12, edited 2 times in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

BECHOOOOO pomagaj

:D
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

mamica 31 wrote: A tema me jako interesuje, iako ne ulazim u diskusije na ovom podforumu, bas zbog tih svadja i prepirki.
Bravo zeno, tema je bas fina, ali je kao i dobar broj tema na religiji od starta nakrivo nasadjena. Isto koda imamo ljude zaduzene za miniranje tema. Tako da bih radije često istu temu otvorio ponovo, sa pokusajem da to bude jedan pismen razgovor... :roll:
Pearl

Post by Pearl »

Abu FEED el-Castro wrote:
mamica 31 wrote: A tema me jako interesuje, iako ne ulazim u diskusije na ovom podforumu, bas zbog tih svadja i prepirki.
Bravo zeno, tema je bas fina, ali je kao i dobar broj tema na religiji od starta nakrivo nasadjena. Isto koda imamo ljude zaduzene za miniranje tema. Tako da bih radije često istu temu otvorio ponovo, sa pokusajem da to bude jedan pismen razgovor... :roll:
prvo zamolis moderatora da te "podrzi", otvoris novu temu i sve subverzivne elemente uklanjas po kratkom postupku..

e sad, to granici sa tvrdolinijaskom cenzurom :-) :D .. jer sankcionisanje po principu "ko nije sa mnom protiv mene je" ipak nije bit foruma jer se sankcionise prema tvom misljenju i razmisljanju.. .. :)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Gost123 wrote:
Danko_Bananko wrote: Je li jadno dovoljna rijec da opise nekoga ko se naziva muslimanom, i osjeca toliko oholo kompetentnim da mijenja Kur'an, omalovazava licnost Muhammeda s.a.w.s, pa svoj bestidni govor siri i na Majku vjernika Aisu r.a ?
Bojim se da nije... ali me plaho interesuje ko je slijedeci na udaru tvog bestidnog uma ?
zasto idealizirate(a cini mi se i idolizirate) prve muslimane? i muhamed je bio covjek, kao i aisa i ostali, sa svim svojim manama i vrlinama. muhamed se toliko borio protiv idola, a meni se cini da je ipak ljudska priroda pobijedila, i da su muslimani danas idolizirali prve muslimane.
Ne, nije rijec o idolizaciji ljudi, rijec je o postovanju njihovih djela i njihovog odnosa prema Allahu Uzvisenom.

Pokusat cu ti iz islamskih izvora ( Kur'an i Sunnet ) navesti par stvari kojei bi trebale pomoci da shvatis zbog cega su nasi stavovi takvi, i zbog cega su Muhammed s.a.w.s, a nakon njega, njegova familija i pratioci, zjenica oka svakog muslimana, i zbog cega je ruzan i neistinit govor ogromna uvreda svakom muslimanu koji drzi do vjere .

Nije poznat ni jedan čovjek u historiji, od stvaranja Adema, a.s, do danas, da su najsitniji detalji njegovog života precizno zabilježeni i do nas prenešeni, kao što je to bio Muhammed, s.a.w.s. Isto tako ne postoji ni jedan drugi čovjek, osim Muhammeda, s.a.w.s, da je njegova biografija tako precizno proučena i naučno obrađena.

Nema sumnje da je sve to bilo Allahovom, s.w.t, naredbom i Njegovom odredbom, jer je Allah, s.w.t, stvorio Muhammeda, s.a.w.s, kao uzor cjelokupnom čovječanstvu i dao da njegovu biografiju slijede vjernici. Allah, s.w.t, kaže: 'Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje.” (El-Ahzab, 21 ajet)

Obracajuci se Poslaniku s.a.w.s u suri Al-Imran, u 31. ajetu, Allah s.w.t kaze : "Reci: “Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!” – a Allah prašta i samilostan je.

U suri El-Enbija, 107.ajet, Uzviseni s.w.t za njega kaze : “...a tebe smo samo kao milost svjetovima poslali.

U suri El-Kehf, 6 ajet, Allah s.w.t se obraca Poslaniku s.a.w.s nakon sto je on bio tuzan zbog toga sto neki ljudi nisu prihvatili Uputu koju je od Allaha prenio : "Pa zar ćeš ti za njima od tuge svisnuti, ako oni u govor ovaj neće da povjeruju?”

I kao secer na kraju, rijeci Uzvisenog iz sure Al-Imran 65.ajet : " I tako mi Gospodara tvoga, oni nece biti vjernici dok za sudiju u sporovima medjusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dusama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore."

- Pa kako ne idealizirati osobine ovog covjeka nakon ovoikih pohvala od samog Gospodara Velicanstvenog...a ovo sto sam naveo je samo dio od onih ajeta u kojima Uzviseni idealizira Njegovog s.w.t omiljenog poslanika s.a.w.s.

U 110. ajetu sure Al-Imran, Allah s.w.t kaze : " Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: trazite da se cine dobra djela, a od nevaljalih odvracate, i u Allaha vjerujete. "

Mufessiri Kur'ana redom navode da se ovaj ajet u prvom redu odnosi na ashabe Allahovog Poslanika s.a.w.s koji su bespogovorno slijedili svog Poslanika s.a.w.s, u potpunosti provodeci u dijelo ajet koji sam ranije naveo : "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!” – a Allah prašta i samilostan je"

Sta Poslanik s.a.w.s kaze o ashabima ( bar o onima iz skupine njih 10 kojima je Poslanik s.a.w.s od Allaha jos za svoh, i njihovog zivota prenio vijest da im je obecan Dzennet Firdews ) :

- Poslanik je rekao Ebu Bekru: "Ti si moj drug u pecini i ti si moj drug na Kevseru (Poslanikovo ekskluzivno vrelo u Džennetu)." (Tirmizi).

- "Džibril (alejhi selam) mi je došao. Uhvatio me je za ruku i pokazao mi moj Ummet kako ulazi u Džennet." Ebu Bekr (radiallahu anh) rece, "O Resulullah! Ja želim da budem sa tobom tamo." Resulullah mu odvrati, "O Ebu Bekre! Od mog Ummeta, ti ceš prvi uci u Džennet." (Tirmizi).

- " Poslanik je rekao, "Ušao sam u Džennet i ugledao prekrasnu palatu. Tamo sam vidjeo huriju (Džennetsku djevicu). Upitao sam je: Cija si ti? Ona mi rece: Ja sam stvorena za Omera ibn Hattaba. Ja sam želio da je vidim izbliza ali, O Omere, pobojao sam se da te to ne povrijedi!", Omer (radiallahu anh) mu odgovori, "O Resulullah! Ja bih za tebe žrtvovao i moju majku i mog oca i sve ostalo." (Buhari i Muslim)."

- Ebu Musa el~Ašari prenosi: Sjedio sam sa Poslanikom u bašti jednong Ensarije u Medini kada je neko pokucao na kapiju. Allahov Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) je rekao, "Otvori kapiju i prenesi radosnu vijest da ce taj posjetioc uci u Džennet!" Kada sam otvorio vrata ugledao sam Ebu Bekra Siddika (radiallahu anh) koji je ušao. Ja sam mu prenio radosnu vijest. On je rekao 'Elhamdulillah (hvaljen neka je Allah)'. Poslije toga je opet neko pokucao na kapiju. "Otvori kapiju i prenesi radosnu vijest o ulasku u Džennet!", rece Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem). Ja sam otvorio kapiju i ugledao Omera (radiallahu anh) koji je takode ušao kod nas. Kada sam mu prenio radosnu vijest i on rece 'Elhamdulillah'. Opet neko pokuca na kapiju. Allahov Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) rece, "Otvori kapiju i prenesi mu radosnu vijest o ulasku u Džennet i katastrofi koja ce ga zadesiti!" Ja sam otvorio kapiju i ugledao Osmana (radiallahu anh). Ja sam mu prenio radosnu vijest, i on je rekao 'Elhamdulillah'. (Buhari i Muslim).( ovaj status imaju jos sedmorica ashaba medju kojima je i Ali r.a, cetvrti halifa )

- "Jednom sam pitao Džibrila (alejhi selam) o Omerovim vrijednostima. Kada bih imao vremena koliki je bio život Nuha (alejhi selam) (950 godina), opet vam ne bih mogao nabrojati vrijednost njegovog položaja na vjecnom svijetu. Pa opet sve vrijednosti Omera su jednake samo jednoj vrijednosti Ebu Bekra (radiAllahu anhum)." (Ebu Jala).

- Majci pravovjernih Aiši r.a. su jednog dana, dok je postila, pristigla sredstva od 100 hiljada dirhema. Ona ih je veoma brzo podijelila siromasima, a iftarila se sa komadom hljeba! Na to joj je rekla njena služavka: - Da si i nama ostavila jedan dirhem, pa da sebi kupimo mesa?! Na to joj je Aiša odgovorila: “Da si me na to podsjetila, učinila bih.”

Muslimanu u oci dirajte, ali ne dirajte u one koji su islam iznijeli na svojim plecima, koji su bili uz Poslanika s.a.w.s kad mu je najteze bilo, u jednog Talhu r.a koji je u bitci na Uhudu zadobio +60 rana stiteci svojim tijelom Poslanika s.a.w.s zbog cega je i dobio nadimak " Zivi Sehid"

Nije to nikakvo idoliziranje, to je samo postovanje prema takvim ljudskim velicinama koji su lijegali gladni da bi druge nahranili, koji su sav svoj imetak sa izbjeglicama dijelili 50:50, koji su zivjeli za onaj, a ne za ovaj svijet.

Nazalost, vakat je takav da je u drustvu, i vecini njegovih sitnijih elemenata, normalno da se ove vrijednosti omalovazavaju i obezvrijedjuju iznosenjem lazi i predrasuda, a da se ljudi koji ih pokusavaju obraniti promptno pribijaju na stub srama, i lijepe im se etikete poput extrema, radikala, fundamentalista, kod nas popularnih vehabija i ostalih babarognih nadimaka.

Ali hvala Allahu, pa je vjernicima lakse jer su spremni docekali takvo stanje, zahvaljujuci Allahu, a nakon njega prvenstveno ( jos jednom ) Muhammedu s.a.w.s koji nas je na to upozorio svoijim legendarnim hadisom :

" Doci ce vrijeme kada ce vjeru biti tesko ocuvati kao sto je tesko ocuvati zeravicu na dlanu. Ako je ispusti ugasit ce se, a ako je zadrzi oprzit ce ga.’’

Ja Resulullah, ne ostavljamo, pa nek przi
Last edited by Danko_Bananko on 09/02/2007 15:56, edited 1 time in total.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Pearl wrote:
prvo zamolis moderatora da te "podrzi", otvoris novu temu i sve subverzivne elemente uklanjas po kratkom postupku..

e sad, to granici sa tvrdolinijaskom cenzurom :-) :D .. jer sankcionisanje po principu "ko nije sa mnom protiv mene je" ipak nije bit foruma jer se sankcionise prema tvom misljenju i razmisljanju.. .. :)
Ma jok Pearl, takav način je barem meni stran. Ja, i da sam tamam vlasnik foruma, ne bih radio takvo sto, cenzure i sl. To gubi smisao i ukus. Čisto je ovo jos jedan apel da se učesnici fino izrazavaju, suzdrzavaju, drze teme i pravca... nista vise :sad: :-?
black

Post by black »

Pearl wrote:
Abu FEED el-Castro wrote: Bravo zeno, tema je bas fina, ali je kao i dobar broj tema na religiji od starta nakrivo nasadjena. Isto koda imamo ljude zaduzene za miniranje tema. Tako da bih radije često istu temu otvorio ponovo, sa pokusajem da to bude jedan pismen razgovor... :roll:

Ma jok Pearl, takav način je barem meni stran. Ja, i da sam tamam vlasnik foruma, ne bih radio takvo sto, cenzure i sl. To gubi smisao i ukus. Čisto je ovo jos jedan apel da se učesnici fino izrazavaju, suzdrzavaju, drze teme i pravca... nista vise :sad: :-?
tesko..i naravno da namjerno miniraju i dolaze na ovakve teme..ako se kaze nesto u tom pravcu onda se vecina brani "slobodom govora" bla bla..i pricom o cenzuri, tvrdolinijasima itd. niko nesmeta naprotiv, ali kamo srece da je vise tolerancije i zdrave i normalne diskusije..slabo toga ovde ima..svi hoce da su za sve kompetentni i pametni..inace smo kao narod takvi..
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Nazalost, dok se na religijskim temama, argumentima smatraju vlastita misljenja, a ne relevantni dokazi, na pismene razgovore ces morati jos pricekati.
Post Reply