ma i ja sam tog misljenja, a jel to po Islamu????Postoje valjda propisiblack wrote:de ba sta odmah zapinjete...neka nosi kako hoce i sta hoce ..
Mislim, ako se zena vec pokrije. A koliko vidim ova je pokrivena, ili...
ma i ja sam tog misljenja, a jel to po Islamu????Postoje valjda propisiblack wrote:de ba sta odmah zapinjete...neka nosi kako hoce i sta hoce ..
Ko diro ko sikiro?amrino wrote:Meni samo nije jasno zasto se na ovom poforumu uvijek i samo otvaraju teme koje su postavljene u negativnom kontekst- kao sto je uostalom i ova- ...zasto svi samo traze u svemu ono negativno, kakav je to iskrivljeni pristup?
Jel neko hoce da kaze da pokrivanje zena ima samo negativne konotacije?
Ja nisam pokrivena ali imam rodice i bliske prijateljice koje jesu i moram reci da im ponekad jako zavidim. Porivene su u nasem bosanskom stilu- znaci normalno se oblace- bez rukavica i tmurnih i tamnih boja...vesele su sretne, nikad im se ne desavaju neugodne cituacije kao meni i sto jest jest- imaju postovanje i od strane onih najvecih huligana...sve u svemu- nikad nista negativno nisu dozivljeje- naprotiv!
Ova slika iznad pokazuje da zena moze itekako biti lijepa i kad je pokrivena...ma da ne duzim- mrsko mi pisati- gledajte na malo vedriju stranu zivota!
Selam!
kao i svaka tema na podforumu Religija i ova ce od iskrenog pitanja zavrsiti na medjusobnom pljuvanju i nadurivanju ko je u pravu i ko je veci vjernikfreak_with_a_laptop wrote:E de ti meni pokazi sta je to negativno u Temporinom post-u? Konstatacija ti je bezze.amrino wrote:Meni samo nije jasno zasto se na ovom poforumu uvijek i samo otvaraju teme koje su postavljene u negativnom kontekst- kao sto je uostalom i ova- ...zasto svi samo traze u svemu ono negativno, kakav je to iskrivljeni pristup?
Ja nisam pokrivena ali imam rodice i bliske prijateljice koje jesu i moram reci da im ponekad jako zavidim. Porivene su u nasem bosanskom stilu- znaci normalno se oblace- bez rukavica i tmurnih i tamnih boja...vesele su sretne, nikad im se ne desavaju neugodne cituacije kao meni i sto jest jest- imaju postovanje i od strane onih najvecih huligana...sve u svemu- nikad nista negativno nisu dozivljeje- naprotiv!
Ova slika iznad pokazuje da zena moze itekako biti lijepa i kad je pokrivena...ma da ne duzim- mrsko mi pisati- gledajte na malo vedriju stranu zivota!
Selam!
Ko ti brani da se pokrijes? Ili ti je frka, sto bi ti to malo da se pokrijes, a malo ne, onako - po potrebi i po raspolozenju?
Nisam pokrivena, nit namisljam da se pokrijem a nisam ni upadala u neugodne situacije radi toga
Shalom i tebi duso!_BosanaC wrote:Ko diro ko sikiro?amrino wrote:Meni samo nije jasno zasto se na ovom poforumu uvijek i samo otvaraju teme koje su postavljene u negativnom kontekst- kao sto je uostalom i ova- ...zasto svi samo traze u svemu ono negativno, kakav je to iskrivljeni pristup?
Selam!![]()
![]()
Shalom
propis postoji..ali u okviru tog propisa zene ubacuju nesto svoje sto ne mora nuzno biti vezano za propis, nekad je to vezano i za kulturu i obicaj jednog naroda ili podneblja,sto je i razumljivo jer sve su zene zene..i zele da izgledaju lijepo itd. razlika je u nacinu pokrivanja recimo jedne malajke i bosanke ili zene iz pakistana i ne znam arabljanke itd. tema je dosta opsirna i tesko je sve reci..naravno kao i na svim temama dolazi do svadje i supljiranja..puno onih koji jedva cekaju ovakve teme da bi se zakacili i pljuvali po necemu ili nekome..dok na drugim temama prosipaju svoju "multikulturalnost" "tolernaciju" svoje "kosmopolitsko" misljenje itd.mamica 31 wrote:ma i ja sam tog misljenja, a jel to po Islamu????Postoje valjda propisiblack wrote:de ba sta odmah zapinjete...neka nosi kako hoce i sta hoce ..
ma ne brini kad se budes htjela pokriti samo ti dodji i objasnicu ti svePearl wrote: e black, ja se obicno tek u tom trenutku ukljucim, kad pocne busanje u prsa "e da si pravi vjernik ti bi znao to i to..."... ali sam i to prestala.. nema poente..nisam na foumu dugo, ali nikad ranije nisam vidjela vise netrepeljivosti izmedju onih koji bi trebali da budu "na istoj strani".. ranije su bar bili "sukobi" na relaciji vjernici-nevjernici...
ja sam skoro ljudima morala objasnjavat nase obicaje. Ama svi su se sokirali kada sam rekla sa sam muslimanka. Valjda nisu ocekivali muslimanku u farmerkama i sa kapuljacom na jakniblack wrote:ma ne brini kad se budes htjela pokriti samo ti dodji i objasnicu ti svePearl wrote: e black, ja se obicno tek u tom trenutku ukljucim, kad pocne busanje u prsa "e da si pravi vjernik ti bi znao to i to..."... ali sam i to prestala.. nema poente..nisam na foumu dugo, ali nikad ranije nisam vidjela vise netrepeljivosti izmedju onih koji bi trebali da budu "na istoj strani".. ranije su bar bili "sukobi" na relaciji vjernici-nevjernici...
![]()
vise volim da sama ucim i otkrivam, nego da mi neko prenosi svoje zakljucke i razmisljanjablack wrote:ma ne brini kad se budes htjela pokriti samo ti dodji i objasnicu ti svePearl wrote: e black, ja se obicno tek u tom trenutku ukljucim, kad pocne busanje u prsa "e da si pravi vjernik ti bi znao to i to..."... ali sam i to prestala.. nema poente..nisam na foumu dugo, ali nikad ranije nisam vidjela vise netrepeljivosti izmedju onih koji bi trebali da budu "na istoj strani".. ranije su bar bili "sukobi" na relaciji vjernici-nevjernici...
![]()
mamice, posto si ti vani, razumijem te.. ljudi tamo imaju viziju "talibanske zene" kao primjera muslimanke svuda u svijetu.. do toga dovodi neobavijestenost, totalna nezainteresovanost, kao i propaganda..mamica 31 wrote:ja sam skoro ljudima morala objasnjavat nase obicaje. Ama svi su se sokirali kada sam rekla sa sam muslimanka. Valjda nisu ocekivali muslimanku u farmerkama i sa kapuljacom na jakniblack wrote:ma ne brini kad se budes htjela pokriti samo ti dodji i objasnicu ti svePearl wrote: e black, ja se obicno tek u tom trenutku ukljucim, kad pocne busanje u prsa "e da si pravi vjernik ti bi znao to i to..."... ali sam i to prestala.. nema poente..nisam na foumu dugo, ali nikad ranije nisam vidjela vise netrepeljivosti izmedju onih koji bi trebali da budu "na istoj strani".. ranije su bar bili "sukobi" na relaciji vjernici-nevjernici...
![]()
![]()
A tema me jako interesuje, iako ne ulazim u diskusije na ovom podforumu, bas zbog tih svadja i prepirki.
Hajmo biti malo tolerantniji.
joj_BosanaC wrote:Najgore je kada sa normalne rasprave dodjemo na pricu ko je bolji od koga, sto se ne desava tako rijetko, i ne samo na forumu nego i u stvarnom zivotu. Medjutim, prije nego sto covjek upita nekoga bilo bi lijepo da procita vjerske knjige, da razmisli o vremenu kada su te knjige nastale, tadasnjim obicajima, tadasnjem polozaju zena...
Neka se oblaci kako god ko hoce, samo neka ne nabija na nos onom drugom kako ga njegovo oblacenje/ponasanje vrijedja. I mirna Bosna, sto bi rekao Dodo![]()
S druge strane, opste je poznato da su BH gradjani podlozni pretjerivanju i odlazenju iz krajnosti u krajnost... Pa je mala sansa da cura koja je do juce nosala dopitschnjak obuce i rukavice, i sakrije oci, i krene vise vaziti o tim nekakvim obicajima i normama nego djevojka koja to ne radi zbog sredine nego zbog sebe i svojih uvjerenja, sto je po meni i najbitnije.
A btw. i sam imam sklonostiodredjene
prema macama poput one s @blackove slike
![]()
ali to je do mene
![]()
Upszena wrote:joj_BosanaC wrote:Najgore je kada sa normalne rasprave dodjemo na pricu ko je bolji od koga, sto se ne desava tako rijetko, i ne samo na forumu nego i u stvarnom zivotu. Medjutim, prije nego sto covjek upita nekoga bilo bi lijepo da procita vjerske knjige, da razmisli o vremenu kada su te knjige nastale, tadasnjim obicajima, tadasnjem polozaju zena...
Neka se oblaci kako god ko hoce, samo neka ne nabija na nos onom drugom kako ga njegovo oblacenje/ponasanje vrijedja. I mirna Bosna, sto bi rekao Dodo![]()
S druge strane, opste je poznato da su BH gradjani podlozni pretjerivanju i odlazenju iz krajnosti u krajnost... Pa je mala sansa da cura koja je do juce nosala dopitschnjak obuce i rukavice, i sakrije oci, i krene vise vaziti o tim nekakvim obicajima i normama nego djevojka koja to ne radi zbog sredine nego zbog sebe i svojih uvjerenja, sto je po meni i najbitnije.
![]()
ali to je do mene
![]()
bosanac, ova zena ti ovo boldirano ne razumije
de procitaj, pa pojasni
Upszena wrote:joj_BosanaC wrote:Najgore je kada sa normalne rasprave dodjemo na pricu ko je bolji od koga, sto se ne desava tako rijetko, i ne samo na forumu nego i u stvarnom zivotu. Medjutim, prije nego sto covjek upita nekoga bilo bi lijepo da procita vjerske knjige, da razmisli o vremenu kada su te knjige nastale, tadasnjim obicajima, tadasnjem polozaju zena...
![]()
ali to je do mene
![]()
bosanac, ova zena ti ovo boldirano ne razumije
de procitaj, pa pojasni
'nošenje marame je vjerska zapovijed i obaveza propisana islamskim pravom, i nije običan vjerski i politički simbol. Muslimanske žene smatraju to značajnim djelom praktikovanja i učenja njihove vjere. Ova odanost je propis koji nije uslovljen nekim (specifičnim) javnim mjestom, bez obzira da li je to mjesto za vjerske obrede ili zvanična ili nezvanična ustanova. Po svojoj prirodi, islamsko učenje ne poznaje suprotnost ili diobu života muslimana koji praktikuju svoju vjeru. Ovo je činjenica oko koje su islamski učenjaci u prošlosti i sadašnjosti saglasni i koja je potvrđena od strane muslimanskih stručnjaka u svim dijelovima svijeta.'
Vijeće je naglasilo 'da je nošenje marame od strane muslimanske žene treba biti bazirano na ličnom ubjeđenju i na razumijevanju. Ako ovo nije slučaj, tu gubi svoju religijsku vrijednost.

Bravo zeno, tema je bas fina, ali je kao i dobar broj tema na religiji od starta nakrivo nasadjena. Isto koda imamo ljude zaduzene za miniranje tema. Tako da bih radije često istu temu otvorio ponovo, sa pokusajem da to bude jedan pismen razgovor...mamica 31 wrote: A tema me jako interesuje, iako ne ulazim u diskusije na ovom podforumu, bas zbog tih svadja i prepirki.
prvo zamolis moderatora da te "podrzi", otvoris novu temu i sve subverzivne elemente uklanjas po kratkom postupku..Abu FEED el-Castro wrote:Bravo zeno, tema je bas fina, ali je kao i dobar broj tema na religiji od starta nakrivo nasadjena. Isto koda imamo ljude zaduzene za miniranje tema. Tako da bih radije često istu temu otvorio ponovo, sa pokusajem da to bude jedan pismen razgovor...mamica 31 wrote: A tema me jako interesuje, iako ne ulazim u diskusije na ovom podforumu, bas zbog tih svadja i prepirki.
Ne, nije rijec o idolizaciji ljudi, rijec je o postovanju njihovih djela i njihovog odnosa prema Allahu Uzvisenom.Gost123 wrote:zasto idealizirate(a cini mi se i idolizirate) prve muslimane? i muhamed je bio covjek, kao i aisa i ostali, sa svim svojim manama i vrlinama. muhamed se toliko borio protiv idola, a meni se cini da je ipak ljudska priroda pobijedila, i da su muslimani danas idolizirali prve muslimane.Danko_Bananko wrote: Je li jadno dovoljna rijec da opise nekoga ko se naziva muslimanom, i osjeca toliko oholo kompetentnim da mijenja Kur'an, omalovazava licnost Muhammeda s.a.w.s, pa svoj bestidni govor siri i na Majku vjernika Aisu r.a ?
Bojim se da nije... ali me plaho interesuje ko je slijedeci na udaru tvog bestidnog uma ?
Ma jok Pearl, takav način je barem meni stran. Ja, i da sam tamam vlasnik foruma, ne bih radio takvo sto, cenzure i sl. To gubi smisao i ukus. Čisto je ovo jos jedan apel da se učesnici fino izrazavaju, suzdrzavaju, drze teme i pravca... nista visePearl wrote:prvo zamolis moderatora da te "podrzi", otvoris novu temu i sve subverzivne elemente uklanjas po kratkom postupku..Abu FEED el-Castro wrote:Bravo zeno, tema je bas fina, ali je kao i dobar broj tema na religiji od starta nakrivo nasadjena. Isto koda imamo ljude zaduzene za miniranje tema. Tako da bih radije često istu temu otvorio ponovo, sa pokusajem da to bude jedan pismen razgovor...mamica 31 wrote: A tema me jako interesuje, iako ne ulazim u diskusije na ovom podforumu, bas zbog tih svadja i prepirki.
e sad, to granici sa tvrdolinijaskom cenzurom![]()
.. jer sankcionisanje po principu "ko nije sa mnom protiv mene je" ipak nije bit foruma jer se sankcionise prema tvom misljenju i razmisljanju.. ..
tesko..i naravno da namjerno miniraju i dolaze na ovakve teme..ako se kaze nesto u tom pravcu onda se vecina brani "slobodom govora" bla bla..i pricom o cenzuri, tvrdolinijasima itd. niko nesmeta naprotiv, ali kamo srece da je vise tolerancije i zdrave i normalne diskusije..slabo toga ovde ima..svi hoce da su za sve kompetentni i pametni..inace smo kao narod takvi..Abu FEED el-Castro wrote:Ma jok Pearl, takav način je barem meni stran. Ja, i da sam tamam vlasnik foruma, ne bih radio takvo sto, cenzure i sl. To gubi smisao i ukus. Čisto je ovo jos jedan apel da se učesnici fino izrazavaju, suzdrzavaju, drze teme i pravca... nista visePearl wrote:prvo zamolis moderatora da te "podrzi", otvoris novu temu i sve subverzivne elemente uklanjas po kratkom postupku..Abu FEED el-Castro wrote: Bravo zeno, tema je bas fina, ali je kao i dobar broj tema na religiji od starta nakrivo nasadjena. Isto koda imamo ljude zaduzene za miniranje tema. Tako da bih radije često istu temu otvorio ponovo, sa pokusajem da to bude jedan pismen razgovor...
e sad, to granici sa tvrdolinijaskom cenzurom![]()
.. jer sankcionisanje po principu "ko nije sa mnom protiv mene je" ipak nije bit foruma jer se sankcionise prema tvom misljenju i razmisljanju.. ..
![]()
Nazalost, dok se na religijskim temama, argumentima smatraju vlastita misljenja, a ne relevantni dokazi, na pismene razgovore ces morati jos pricekati.Abu FEED el-Castro wrote:Bravo zeno, tema je bas fina, ali je kao i dobar broj tema na religiji od starta nakrivo nasadjena. Isto koda imamo ljude zaduzene za miniranje tema. Tako da bih radije često istu temu otvorio ponovo, sa pokusajem da to bude jedan pismen razgovor...mamica 31 wrote: A tema me jako interesuje, iako ne ulazim u diskusije na ovom podforumu, bas zbog tih svadja i prepirki.