ZDRAVA ISHRANA - recepti
Moderator: anex
-
Hierarchia
Moras imati neko metalno sito (moze obicna sitka, samo malo veca) i nju stavljas u serpu. Ja sam u Holandiji jednom prilikom kupila metalni rupicasti tanjir sa nogicama, tako da kad ga ubacim u serpu, dolijem vodom do tih nogica i postavim povrce na tanjir. I poklopim. Bitno je da ti povrce ne pliva u vodi.debela wrote:meni je i dalje nepoznanica to kuhanje na pari. kako da skuham povrce na pari molim vas
-
Hierarchia
Znam da ima, ali je problem sto ti treba nohut u konzervi. Znaci mora biti omeksan. Ili da taj potopis i prokuhas u vodi.anais_nin wrote:ima u Bademu na Carsiji, mi to zovemo nohutHierarchia wrote: Humus
- 200 g nahuta (grah slanutak/leblebija - ima u Merkuru na Otoci)leblebije su kad se nohut ispece
- anais_nin
imas kupiti serpe koje dodju sa tim "mrezastim", supljikavim dodatkom na vrhu....tako da samo u donji dio serpe uspes vodu koja isparava onda na povrce koje ti je u ovom gornjem dijeludebela wrote:meni je i dalje nepoznanica to kuhanje na pari. kako da skuham povrce na pari molim vas
ja isto tako obozavam stvari pripremljene u WOKu
P.S. chupka hvala, ne da volim nego obozavam BROKULE, KARFIOL i TIKVICE
-
FFK as Lucy01
Ako nemas lonac specijalno za kuhanje na pari, mozes staviti metalnu cjedilicu (jel' se tako kazedebela wrote:meni je i dalje nepoznanica to kuhanje na pari. kako da skuham povrce na pari molim vas
Ne treba ni pariti pretjerano, jer povrce postane mlohavo (kao da je skuhano)...jednostano probas i vidis je li dovoljno popareno.
-
Hierarchia
Ja vec duze vrijeme planiram kupiti wok. Ne znam gdje to mogu naci... Citala sam da je najzdravija hrana upravo iz woka.
- pitt
Ja imam onaj ko steamer ili kako se to zove. Nesto kao sito sto dodje sa serpom. Naspes malo vode ubacis povrce na to i kuhas. Vrlo jednostavno i za improvizovati.debela wrote:meni je i dalje nepoznanica to kuhanje na pari. kako da skuham povrce na pari molim vas
@Hierarchia
bulgur wheat - tucano i ocisceno zito
Italian persley - Talijanski persun, malo drugaciji listovi od naseg, mada mozes i nas koristiti.
scallions- mladi luk
Mint- nana
-
FFK as Lucy01
Ja volim salate, pa cu samo da picim po salatama
Za ovu je potrebno:
-zelena salata (ovdje ih ima milion vrsta-ja koristim Romaine zato sto je extra hrskava)
-jedna narandza ili mandarina
-malo maslinovog ulja (ako nema moze i obicno)
-badema
-sezamove sjemenke
-pecena piletina (najbolje grilana)
-crvena rotkva isjecena na tanke kriske
-limunov sok
Salati oprati, isjeci, dodati oguljenu i na kriske razdvojenu narandzu, isjecenu piletinu, rotkvu, limunov sok, maslinovo ulje i sve izmijesati. Posuti isjeckanim bademima i sezamovim sjemenkama.....mmmmm
Za ovu je potrebno:
-zelena salata (ovdje ih ima milion vrsta-ja koristim Romaine zato sto je extra hrskava)
-badema
-sezamove sjemenke
-limunov sok
Salati oprati, isjeci, dodati oguljenu i na kriske razdvojenu narandzu, isjecenu piletinu, rotkvu, limunov sok, maslinovo ulje i sve izmijesati. Posuti isjeckanim bademima i sezamovim sjemenkama.....mmmmm
-
Hierarchia
Hvala Pitt. Ja imam slican recept, ali ide na slatko:pitt wrote:Ja imam onaj ko steamer ili kako se to zove. Nesto kao sito sto dodje sa serpom. Naspes malo vode ubacis povrce na to i kuhas. Vrlo jednostavno i za improvizovati.debela wrote:meni je i dalje nepoznanica to kuhanje na pari. kako da skuham povrce na pari molim vas
@Hierarchia
bulgur wheat - tucano i ocisceno zito
Italian persley - Talijanski persun, malo drugaciji listovi od naseg, mada mozes i nas koristiti.
scallions- mladi luk
Mint- nana
pola kile zita (gerslo, najbolje) kuhati jedno sat vremena u litri mlijeka (dolijevati po potrebi). Dodati secera po zelji, komad cokolade za kuhanje ili krema (Nutelle). Neka se krcka dok tecnost ne ispari i dok se ne dobije kasa. Odlicno je kao desert, ukusno (inace vecina ljudi mrzi zito) i jaaaako zdravo.
-
Hierarchia
Koliki komadi piletine? Zalogaj?Lucy01 wrote:Ja volim salate, pa cu samo da picim po salatama![]()
Za ovu je potrebno:
-badema
-sezamove sjemenke
-limunov sok
-
Hierarchia
Jesi li skuzila koliko kosta? Pa, wok ima debelo dno i visoke zidove. S jedne strane dno se jako zagrije (duze se ceka prije pripremanja hrane) i hrana se tretira brzo (ne gube se vitamini), a takodjer je i bitna i visina tog zida zbog pare.debela wrote:hvala parasiprobacu prvo sa cjediljkom da vidim uopste na sta to lici.
vok sam vidjela u ovim velikim samoposlugama, merkator, vf...
kako se u tome sprema hrana? mislim u cemu je fol s vokom?
- danas
ne uzimaj wok ako nemas jaku pravu vatru -- znaci, na elektricnom sporetu ti je ovo bacanje para. samo na plin, na otvoren plamen.debela wrote:hvala parasiprobacu prvo sa cjediljkom da vidim uopste na sta to lici.
vok sam vidjela u ovim velikim samoposlugama, merkator, vf...
kako se u tome sprema hrana? mislim u cemu je fol s vokom?
- anais_nin
ja sam pravo dobar kupila u mercatoru prije par godina i stvarno je dobro sluzioHierarchia wrote:Ja vec duze vrijeme planiram kupiti wok. Ne znam gdje to mogu naci... Citala sam da je najzdravija hrana upravo iz woka.
-
Hierarchia
Imas li neki dobar recept za povrce?anais_nin wrote:ja sam pravo dobar kupila u mercatoru prije par godina i stvarno je dobro sluzioHierarchia wrote:Ja vec duze vrijeme planiram kupiti wok. Ne znam gdje to mogu naci... Citala sam da je najzdravija hrana upravo iz woka.a restoran HOT WOK preko puta bicakcica mi je par puta posluzio kao dobra inspiracija....red hot chilli snappers
mi je najbolja stavka na meniju
- anais_nin
ja sam svoj negdje oko 30km platila, imali su neki od onih "praznicnih" snizenja....sad ce to opet oko nove godinedebela wrote:slagacu za cijenu ali mi se cini da je oko 50 km. ko prvi vidi neka ostavi info
Hierarchia, sad ce recepti samo da restartam komp zeza me do bola
-
Hierarchia
Ovo je dobra (prakticna i zdrava) stvar za brojnije goste na veceri:
Paelja od piletine
500-600 g pilećih prsa, bez kostiju
1 kašika maslinovog ili običnog ulja
1 srednji crni luk
1-2 čena belog luka, zdrobljenog
2,5 dl nemasne pileće supe
1 šolja nekuhanog pirinča, duguljastog (moze basmati)
1 kašičica origana
1/2 kašičice aleve paprike
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1/8 kašičice šafrana
3,5 dl kuhanog paradajza
1 srednja crvena paprika (ne ljuta)
3/4 šolje smrznutog graška
1 šolja konzerviranog kukuruza
Pileca prsa isjeci na komade veličine zalogaja. Na vrelom ulju proprziti piletinu. Kad promijeni boju, izvaditi je na tanjir. U ulju poprziti luk, bijeli luk, i postepeno dodavati grasak, narezanu papriku, kukuruz, paradajz. Dodati pilecu supu (moze povrcna kocka ubacena u vodu) i zaciniti svim zacinima.
Na samom kraju dodati rizu i ona narezana pileca prsa.
Dinistati sve oko 15 minuta. Iskrenuti sve iz serpe u jednu tepsiju i na 200 stepeni oko pola sata. Ono povrce izadje na povrsinu, riza se fino ukuha, izgleda sareno i prekrasno. A smeka jos ljepse.

Paelja od piletine
500-600 g pilećih prsa, bez kostiju
1 kašika maslinovog ili običnog ulja
1 srednji crni luk
1-2 čena belog luka, zdrobljenog
2,5 dl nemasne pileće supe
1 šolja nekuhanog pirinča, duguljastog (moze basmati)
1 kašičica origana
1/2 kašičice aleve paprike
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1/8 kašičice šafrana
3,5 dl kuhanog paradajza
1 srednja crvena paprika (ne ljuta)
3/4 šolje smrznutog graška
1 šolja konzerviranog kukuruza
Pileca prsa isjeci na komade veličine zalogaja. Na vrelom ulju proprziti piletinu. Kad promijeni boju, izvaditi je na tanjir. U ulju poprziti luk, bijeli luk, i postepeno dodavati grasak, narezanu papriku, kukuruz, paradajz. Dodati pilecu supu (moze povrcna kocka ubacena u vodu) i zaciniti svim zacinima.
Na samom kraju dodati rizu i ona narezana pileca prsa.
Dinistati sve oko 15 minuta. Iskrenuti sve iz serpe u jednu tepsiju i na 200 stepeni oko pola sata. Ono povrce izadje na povrsinu, riza se fino ukuha, izgleda sareno i prekrasno. A smeka jos ljepse.
-
Hierarchia
Potrazit cu onda pred Novu godinu u Merkatoru. Nesto sam skepticna prema toj cijeni, jer mi djeluje prejeftino za tako masivnu serpu. Ja sam uvijek mislila da je pravo skup. Hajde, vidjet cu.
- anais_nin
velika jesteHierarchia wrote:Potrazit cu onda pred Novu godinu u Merkatoru. Nesto sam skepticna prema toj cijeni, jer mi djeluje prejeftino za tako masivnu serpu. Ja sam uvijek mislila da je pravo skup. Hajde, vidjet cu.
-
FFK as Lucy01
Otprile kao zalogaj, a kolicina zavisi od toga koliko volis piletinuHierarchia wrote:Koliki komadi piletine? Zalogaj?Lucy01 wrote:Ja volim salate, pa cu samo da picim po salatama![]()
Za ovu je potrebno:
-badema
-sezamove sjemenke
-limunov sok
-
Hierarchia
Ja cesto pravim te salate sa ribom (tunjevina iz konzerve).
Prokuhas makarone (sitne). Narezes dvije crvene paprike i dva paradajza, dodas u procijedjene i ohladjene makarone. Dodas konzervu kukuruza, masline, konzernu tunjevine. Dresing: pavlaku pomijesati sa malo majoneze, senfa, sirceta, dodati bosiljak, sol i biber. Preliti dresingom salatu i promijesati. Prakticna je, brzo se pravi, nema puno keckanja po sporetu (osim ako makarone ne pokipe
)
Prokuhas makarone (sitne). Narezes dvije crvene paprike i dva paradajza, dodas u procijedjene i ohladjene makarone. Dodas konzervu kukuruza, masline, konzernu tunjevine. Dresing: pavlaku pomijesati sa malo majoneze, senfa, sirceta, dodati bosiljak, sol i biber. Preliti dresingom salatu i promijesati. Prakticna je, brzo se pravi, nema puno keckanja po sporetu (osim ako makarone ne pokipe
-
FFK as Lucy01
I ja...uf dobra pravoHierarchia wrote:Ja cesto pravim te salate sa ribom (tunjevina iz konzerve).
Prokuhas makarone (sitne). Narezes dvije crvene paprike i dva paradajza, dodas u procijedjene i ohladjene makarone. Dodas konzervu kukuruza, masline, konzernu tunjevine. Dresing: pavlaku pomijesati sa malo majoneze, senfa, sirceta, dodati bosiljak, sol i biber. Preliti dresingom salatu i promijesati. Prakticna je, brzo se pravi, nema puno keckanja po sporetu (osim ako makarone ne pokipe)
-
Hierarchia
Kakvu susenu? Nikad cula...Lucy01 wrote:I ja...uf dobra pravoHierarchia wrote:Ja cesto pravim te salate sa ribom (tunjevina iz konzerve).
Prokuhas makarone (sitne). Narezes dvije crvene paprike i dva paradajza, dodas u procijedjene i ohladjene makarone. Dodas konzervu kukuruza, masline, konzernu tunjevine. Dresing: pavlaku pomijesati sa malo majoneze, senfa, sirceta, dodati bosiljak, sol i biber. Preliti dresingom salatu i promijesati. Prakticna je, brzo se pravi, nema puno keckanja po sporetu (osim ako makarone ne pokipe)
, samo umjesto iz konzerve koristim susenu tunjevinu (zdravija
)