EZAN
-
Haqqani
Procitao sam knjigu , da te Allah nagradi.
U vezi izvodjenja ezana sa filharmonijom od strane Hafiza Alilija , u pitanju je sasvim druga stvar , za razliku od stavljanja ezana u jedan tonsko ritmicki sklop , koji je popracen disonantnom harmonijom.
Alilijev ezan ima za podlogu konsonantni akord , u stvari vjerujem da je u pitanju interval kvinte , koji je najcisci interval u muzici . Taj interval sviraju gudaci , dakle prirodni instrumenti sa prirodnim strunama od zivotinjske dlake .
Bilo kakav tribal , drum n bass, fractal , lounge ... opet ponavljam , bolje je da se ne igra.
U vezi izvodjenja ezana sa filharmonijom od strane Hafiza Alilija , u pitanju je sasvim druga stvar , za razliku od stavljanja ezana u jedan tonsko ritmicki sklop , koji je popracen disonantnom harmonijom.
Alilijev ezan ima za podlogu konsonantni akord , u stvari vjerujem da je u pitanju interval kvinte , koji je najcisci interval u muzici . Taj interval sviraju gudaci , dakle prirodni instrumenti sa prirodnim strunama od zivotinjske dlake .
Bilo kakav tribal , drum n bass, fractal , lounge ... opet ponavljam , bolje je da se ne igra.
-
Kwaheri
nije haqqani opasan...njemu treba vremena... dotada uvijek imamo Ahmmeda ili neke druge... nije neznanje najgora stvar, a Boga mi ni razlicitost u stavovima... Cak i da se ne slozimo po ovom pitanju, od toga su Dony opasnije tvoje kvalifikacije...DONY wrote:Haqqani ti si opasan!!
Svako dobro.
-
Haqqani
U renesansnoj duhovnoj muzici , postojala su odredjena pravila , koja su se morala postovati .
Najbolji primjer je primjer prekomjerne kvarte ( F - H ), koja se u to doba zvala diabolo in musica. Njeno koristenje je bilo eksplicitno zabranjeno .
Braco i sestre , ja vam govorim neke stvari , zbog mog znanja o njima , a ne zbog dokazivanja ...
Najbolji primjer je primjer prekomjerne kvarte ( F - H ), koja se u to doba zvala diabolo in musica. Njeno koristenje je bilo eksplicitno zabranjeno .
Braco i sestre , ja vam govorim neke stvari , zbog mog znanja o njima , a ne zbog dokazivanja ...
-
Goa
sta ces kad cijenim misljenje forumasa!ztluhcs wrote:@Goa
E upravo iz ovih razloga te stvari ne trebaš pitati na ovim mjestima nego se provrtiti malo po netu i naći ono što te zanima...
Ma malo pretjerujemo o tom remixu ja nisam mislio na umjetnicko djelo, vec jednostavno jedanput ezan ili dio ezana smiksati sa nekoliko dobrih semplova i to je to
Nikad nisam znao sto je ezan za rani sabah drugaciji od ostalih?
- Ahmmed
Haqqani wrote:Procitao sam knjigu , da te Allah nagradi.
Da, u pitanju je interval kvinte, iako ga ne reproduciraju uvijek i samo gudači. Hafizovu izvedbu ezana, dakako, nisu pratili samo gudači.
Iskreno, ali zaista iskreno, ne mogu da dokučim, kako bi jedan tribal ili lounge, na bilo koji način, mogao dovesti u pitanje islamsko poimanje ezana.
-
Kwaheri
Goa wrote:sta ces kad cijenim misljenje forumasa!ztluhcs wrote:@Goa
E upravo iz ovih razloga te stvari ne trebaš pitati na ovim mjestima nego se provrtiti malo po netu i naći ono što te zanima...
Ma malo pretjerujemo o tom remixu ja nisam mislio na umjetnicko djelo, vec jednostavno jedanput ezan ili dio ezana smiksati sa nekoliko dobrih semplova i to je to
Nikad nisam znao sto je ezan za rani sabah drugaciji od ostalih?
...u sabahskom ezanu postoji dodatana recenica pred kraj ezana "Namaz je bolji od spavanja.."
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Nevermind, poenta je bila da su neke stvari flameable...Goa wrote: sta ces kad cijenim misljenje forumasa!
Ovakav post je upravo to...
Savr¹eno predvidivi odgovori od strane ljudi koji malo objektivnije i liberalnije shvataju napisane rijeèi (zbog èega ih cijenim
Google zna sve ba
Pozdrav,
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
AhmmedAhmmed wrote: Iskreno, ali zaista iskreno, ne mogu da dokuèim, kako bi jedan tribal ili lounge, na bilo koji naèin, mogao dovesti u pitanje islamsko poimanje ezana.
Nikako naravno, ranije napisah da sam ezan èuo mali milion puta jer se uklapa u laganiju muziku (neke ambijente, ethno, new age, psy i sl...)
Ponavljam da su to dobrim dijelom izvoðaèi sa islamskih podruèja i vjerovatno bi trebali biti upoznati s tim u sluèaju da je to smrtni grijeh...
Helem, da ka¾em da se to ljudima sviða - èak i onima koji ne pripadaju islamskoj vjeroispovjesti jer to primaju na drugaèiji naèin i ne vide ezan kao "pritisak" u tom sluèaju...
- Ahmmed
ztluhcs wrote:AhmmedAhmmed wrote: Iskreno, ali zaista iskreno, ne mogu da dokučim, kako bi jedan tribal ili lounge, na bilo koji način, mogao dovesti u pitanje islamsko poimanje ezana.![]()
Nikako naravno, ranije napisah da sam ezan čuo mali milion puta jer se uklapa u laganiju muziku (neke ambijente, ethno, new age, psy i sl...)
Ponavljam da su to dobrim dijelom izvođači sa islamskih područja i vjerovatno bi trebali biti upoznati s tim u slučaju da je to smrtni grijeh...
Helem, da kažem da se to ljudima sviđa - čak i onima koji ne pripadaju islamskoj vjeroispovjesti jer to primaju na drugačiji način i ne vide ezan kao "pritisak" u tom slučaju...
Haqqani, evo ti,dijelom, odgovora!