EZAN

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
DONY

Post by DONY »

Ahmmeda za Predsjednika.
DONY

Post by DONY »

Haqqani ti si opasan!!
Haqqani

Post by Haqqani »

Procitao sam knjigu , da te Allah nagradi.

U vezi izvodjenja ezana sa filharmonijom od strane Hafiza Alilija , u pitanju je sasvim druga stvar , za razliku od stavljanja ezana u jedan tonsko ritmicki sklop , koji je popracen disonantnom harmonijom.

Alilijev ezan ima za podlogu konsonantni akord , u stvari vjerujem da je u pitanju interval kvinte , koji je najcisci interval u muzici . Taj interval sviraju gudaci , dakle prirodni instrumenti sa prirodnim strunama od zivotinjske dlake .

Bilo kakav tribal , drum n bass, fractal , lounge ... opet ponavljam , bolje je da se ne igra.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

DONY, nije Haqqani opasan,sjajan je to momak, samo se, eto, ne slažemo uvijek :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

DONY wrote:Haqqani ti si opasan!!
nije haqqani opasan...njemu treba vremena... dotada uvijek imamo Ahmmeda ili neke druge... nije neznanje najgora stvar, a Boga mi ni razlicitost u stavovima... Cak i da se ne slozimo po ovom pitanju, od toga su Dony opasnije tvoje kvalifikacije...

Svako dobro.
Haqqani

Post by Haqqani »

Ahmede , mislim da je Dony u pravu :)
Stitch__

Post by Stitch__ »

evo sad je bog postao i muzicar :D jel pise u kur'anu kojim se taktom izvodi ezan :?
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

@Goa

E upravo iz ovih razloga te stvari ne treba¹ pitati na ovim mjestima nego se provrtiti malo po netu i naæi ono ¹to te zanima...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Stitch__ wrote:evo sad je bog postao i muzicar :D jel pise u kur'anu kojim se taktom izvodi ezan :?
a tebi stichko..malo opcih info o Kur'anu, ne bi skinulo krunu s glave... da ne lupash... :roll:
Haqqani

Post by Haqqani »

U renesansnoj duhovnoj muzici , postojala su odredjena pravila , koja su se morala postovati .

Najbolji primjer je primjer prekomjerne kvarte ( F - H ), koja se u to doba zvala diabolo in musica. Njeno koristenje je bilo eksplicitno zabranjeno .

Braco i sestre , ja vam govorim neke stvari , zbog mog znanja o njima , a ne zbog dokazivanja ...
DONY

Post by DONY »

Ahmmede,sa uzivanjem vec duze vrijeme citam tvoje postove i ovaj forum puno vise vrijedi sa tvojim prisustvom.Hvali Ti.Bas uzivam.
Goa

Post by Goa »

ztluhcs wrote:@Goa

E upravo iz ovih razloga te stvari ne trebaš pitati na ovim mjestima nego se provrtiti malo po netu i naći ono što te zanima...
sta ces kad cijenim misljenje forumasa!

Ma malo pretjerujemo o tom remixu ja nisam mislio na umjetnicko djelo, vec jednostavno jedanput ezan ili dio ezana smiksati sa nekoliko dobrih semplova i to je to

Nikad nisam znao sto je ezan za rani sabah drugaciji od ostalih?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Haqqani wrote:Procitao sam knjigu , da te Allah nagradi.

U vezi izvodjenja ezana sa filharmonijom od strane Hafiza Alilija , u pitanju je sasvim druga stvar , za razliku od stavljanja ezana u jedan tonsko ritmicki sklop , koji je popracen disonantnom harmonijom.

Alilijev ezan ima za podlogu konsonantni akord , u stvari vjerujem da je u pitanju interval kvinte , koji je najcisci interval u muzici . Taj interval sviraju gudaci , dakle prirodni instrumenti sa prirodnim strunama od zivotinjske dlake .

Bilo kakav tribal , drum n bass, fractal , lounge ... opet ponavljam , bolje je da se ne igra.

Da, u pitanju je interval kvinte, iako ga ne reproduciraju uvijek i samo gudači. Hafizovu izvedbu ezana, dakako, nisu pratili samo gudači.

Iskreno, ali zaista iskreno, ne mogu da dokučim, kako bi jedan tribal ili lounge, na bilo koji način, mogao dovesti u pitanje islamsko poimanje ezana.
Stitch__

Post by Stitch__ »

zeno, ja priznajem da ne znam nista o tome, al sam iznio zakljucak kakav bi svaki laik o ovoj temi izveo iz hakinog posta :oops:
DONY

Post by DONY »

Zena,Ja daleko vise volim E.Karica nego Reisa Cerica.Ne bih objasnjavao.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Goa wrote:
ztluhcs wrote:@Goa

E upravo iz ovih razloga te stvari ne trebaš pitati na ovim mjestima nego se provrtiti malo po netu i naći ono što te zanima...
sta ces kad cijenim misljenje forumasa!

Ma malo pretjerujemo o tom remixu ja nisam mislio na umjetnicko djelo, vec jednostavno jedanput ezan ili dio ezana smiksati sa nekoliko dobrih semplova i to je to

Nikad nisam znao sto je ezan za rani sabah drugaciji od ostalih?

...u sabahskom ezanu postoji dodatana recenica pred kraj ezana "Namaz je bolji od spavanja.."

:)
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Goa wrote: sta ces kad cijenim misljenje forumasa!
Nevermind, poenta je bila da su neke stvari flameable...

Ovakav post je upravo to...

Savr¹eno predvidivi odgovori od strane ljudi koji malo objektivnije i liberalnije shvataju napisane rijeèi (zbog èega ih cijenim
:thumbup: ) i onih koji to malo èvr¹æe vide...

Google zna sve ba :)

Pozdrav,
Kwaheri

Post by Kwaheri »

DONY wrote:Zena,Ja daleko vise volim E.Karica nego Reisa Cerica.Ne bih objasnjavao.
:?

...ja bih mogla i pojasniti :D :D :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Ahmmed wrote: Iskreno, ali zaista iskreno, ne mogu da dokuèim, kako bi jedan tribal ili lounge, na bilo koji naèin, mogao dovesti u pitanje islamsko poimanje ezana.
Ahmmed :thumbup:

Nikako naravno, ranije napisah da sam ezan èuo mali milion puta jer se uklapa u laganiju muziku (neke ambijente, ethno, new age, psy i sl...)

Ponavljam da su to dobrim dijelom izvoðaèi sa islamskih podruèja i vjerovatno bi trebali biti upoznati s tim u sluèaju da je to smrtni grijeh...

Helem, da ka¾em da se to ljudima sviða - èak i onima koji ne pripadaju islamskoj vjeroispovjesti jer to primaju na drugaèiji naèin i ne vide ezan kao "pritisak" u tom sluèaju...
DONY

Post by DONY »

Ipak,zivot je puno jednostavniji,ali uzivamo da ga komplikujemo.Zbog cega to radimo?Znamo i jedni i drugi. :-) :-) :-)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Stitch__ wrote:evo sad je bog postao i muzicar :D jel pise u kur'anu kojim se taktom izvodi ezan :?
Što ti hoćeš jednog džina il džinku na vrat :D

DONY, hvala za lijepe riječi, puno te pozdravljam!
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zena wrote:
DONY wrote:Zena,Ja daleko vise volim E.Karica nego Reisa Cerica.Ne bih objasnjavao.
:?

...ja bih mogla i pojasniti :D :D :D

:)
Haqqani

Post by Haqqani »

Ahmede , koja je korist stavljanja ezana u muziku???
Ahmmed

Post by Ahmmed »

ztluhcs wrote:
Ahmmed wrote: Iskreno, ali zaista iskreno, ne mogu da dokučim, kako bi jedan tribal ili lounge, na bilo koji način, mogao dovesti u pitanje islamsko poimanje ezana.
Ahmmed :thumbup:

Nikako naravno, ranije napisah da sam ezan čuo mali milion puta jer se uklapa u laganiju muziku (neke ambijente, ethno, new age, psy i sl...)

Ponavljam da su to dobrim dijelom izvođači sa islamskih područja i vjerovatno bi trebali biti upoznati s tim u slučaju da je to smrtni grijeh...

Helem, da kažem da se to ljudima sviđa - čak i onima koji ne pripadaju islamskoj vjeroispovjesti jer to primaju na drugačiji način i ne vide ezan kao "pritisak" u tom slučaju...

Haqqani, evo ti,dijelom, odgovora!
Haqqani

Post by Haqqani »

Ahmede koja je korist kada se ezan prouci u kafani???
Locked