Pa ja tvrdim da ima veze. Da nema...onda bi katolicima samo stalo do vjeronauka u crkvama...a ne do katolickih skola! Da su bosanski "muslimani" malo ortodoksniji...mozda bi sve to bilo nevazno...al'k'o sto sam rekla...(a govorim iz iskustva) ne treba im puno da se najprije "asimiliraju"...pa eventualno i "pokrste". Bas sam nedavno kontaktirala s'bliskim rodjakom...koji mi je poc'o pricati o nasem zejdnickom porijeklu.bezzeze wrote:Kakve veze ima asimiliacija sa ksc sarajevo?.zlata wrote: U bolnicu odes nekad....ili nikad. Eto...ja sam se rodila u zidovskoj. Stvarno!![]()
Ali...skolstvo traje godinama....isto k'o sto ti je i obitelj-porodica i susjedstvo...najvaznije u formiranju licnosti...isto tako i skolstvo. BiH muslimani i "Muslimani" zive u kriscanskom europskom miljeu...isto k'o i Zidovi...i vec su vrlo asimilirani....i fizicki i kulturno...a vecina ih nisu ortodoksni vjernici. Ne fali im puno pa da se posve asimiliraju.
Po tvome covjek se asimilirao u sredini u kojoj zivi i pri tome su ga automatski prekrstili?
Asimiliranje je normalni proces. Pa nece se domacin mjenjati. To je sada nova tema.
Vjeronauk je neobavezni predmet a bivsi i sadasnji ucenici (kako rece h&h) nam mogu reci o kvaliteti edukacije.
Slusajuci njega...pomislio bi drugi...da nismo nikako rod. Njegova verzija "nase zajednicke" povjesti...je posve druga...i ispada da nismo ni rod, ni narod. Upravo...po njegovom...mi nismo ni to sto jesmo (imenom)...jer smo nekad davno islamizirani...i sve te godine nase "muslimanske" povijesti vise i ne vaze! K'o da nismo ni postojali!