Katolicke skole u BiH

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

zlata

Post by zlata »

bezzeze wrote:
zlata wrote: U bolnicu odes nekad....ili nikad. Eto...ja sam se rodila u zidovskoj. Stvarno! :-)

Ali...skolstvo traje godinama....isto k'o sto ti je i obitelj-porodica i susjedstvo...najvaznije u formiranju licnosti...isto tako i skolstvo. BiH muslimani i "Muslimani" zive u kriscanskom europskom miljeu...isto k'o i Zidovi...i vec su vrlo asimilirani....i fizicki i kulturno...a vecina ih nisu ortodoksni vjernici. Ne fali im puno pa da se posve asimiliraju.
Kakve veze ima asimiliacija sa ksc sarajevo?.

Po tvome covjek se asimilirao u sredini u kojoj zivi i pri tome su ga automatski prekrstili?
Asimiliranje je normalni proces. Pa nece se domacin mjenjati. To je sada nova tema.

Vjeronauk je neobavezni predmet a bivsi i sadasnji ucenici (kako rece h&h) nam mogu reci o kvaliteti edukacije.
Pa ja tvrdim da ima veze. Da nema...onda bi katolicima samo stalo do vjeronauka u crkvama...a ne do katolickih skola! Da su bosanski "muslimani" malo ortodoksniji...mozda bi sve to bilo nevazno...al'k'o sto sam rekla...(a govorim iz iskustva) ne treba im puno da se najprije "asimiliraju"...pa eventualno i "pokrste". Bas sam nedavno kontaktirala s'bliskim rodjakom...koji mi je poc'o pricati o nasem zejdnickom porijeklu.
Slusajuci njega...pomislio bi drugi...da nismo nikako rod. Njegova verzija "nase zajednicke" povjesti...je posve druga...i ispada da nismo ni rod, ni narod. Upravo...po njegovom...mi nismo ni to sto jesmo (imenom)...jer smo nekad davno islamizirani...i sve te godine nase "muslimanske" povijesti vise i ne vaze! K'o da nismo ni postojali!
bezzeze

Post by bezzeze »

zlata wrote:Pa ja tvrdim da ima veze. Da nema...onda bi katolicima samo stalo do vjeronauka u crkvama...a ne do katolickih skola! Da su bosanski "muslimani" malo ortodoksniji...mozda bi sve to bilo nevazno...al'k'o sto sam rekla...(a govorim iz iskustva) ne treba im puno da se najprije "asimiliraju"...pa eventualno i "pokrste". Bas sam nedavno kontaktirala s'bliskim rodjakom...koji mi je poc'o pricati o nasem zejdnickom porijeklu.
Slusajuci njega...pomislio bi drugi...da nismo nikako rod. Njegova verzija "nase zajednicke" povjesti...je posve druga...i ispada da nismo ni rod, ni narod. Upravo...po njegovom...mi nismo ni to sto jesmo (imenom)...jer smo nekad davno islamizirani...i sve te godine nase "muslimanske" povijesti vise i ne vaze! K'o da nismo ni postojali!
pazi, vlasnik zgrade ksc je katolicka crkva pa je onda i logicno da se skola zove ksc "sv. josip".
ne mozes ocekivati da se skola zove "skolski centar zlata"
centar nudi opce obrazovanje, mozda dobro, ne znam. ti kao roditelj mozes kontrolisati to "prekrstavanje" i tacno znati sta je dijete ucilo ili ce uciti. mozes tacno znati s kim je dijete i sta pricalo.

i dalje ne vidim vezu asimilacije sa pokrstavanjem.

usput gdje si to ti pa se ljudi u ne znanju pokrstavaju? kako to da ti nisi pokrstena?
zlata

Post by zlata »

Isparvnije bi bilo...korektnije...da si upit'o...."Kako su to svi ostali pokrsteni"!

Nemam nista protiv tog da se skola zove katolicka...al'se ne slazem da jedan takav milje ne moze uticati na identitet i opredijeljenje jednog agnostika.

Ako je "raison d'etre" jedne takve institucije...bas da pored skolovanja..naglasi svoje katolicanstvo-kriscanstvo...nemoguce je da ne utice i na ucenike....ako postoji bas da bi se oni skolovali i odgojili...oformili kao ljudi...ne samo svjetovno nego i duhovno.

Sad, da je taj ucenik sin jednog hafiza....koji klanja pet vakata i ne mrda iz saff-a....prica bi bila vec druga. Radi se o ljudima koji poricu vaznost institucionaliziranog duhovnog...a zele poslati sina u jednu instituciju...koja bas duhovno a priori....promovira...kroz svjetovno....(a zato i postoji).
IDEA

Post by IDEA »

bezzeze wrote:
zlata wrote:Pa ja tvrdim da ima veze. Da nema...onda bi katolicima samo stalo do vjeronauka u crkvama...a ne do katolickih skola! Da su bosanski "muslimani" malo ortodoksniji...mozda bi sve to bilo nevazno...al'k'o sto sam rekla...(a govorim iz iskustva) ne treba im puno da se najprije "asimiliraju"...pa eventualno i "pokrste". Bas sam nedavno kontaktirala s'bliskim rodjakom...koji mi je poc'o pricati o nasem zejdnickom porijeklu.
pazi, vlasnik zgrade ksc je katolicka crkva pa je onda i logicno da se skola zove ksc "sv. josip".
ne mozes ocekivati da se skola zove "skolski centar zlata"
centar nudi opce obrazovanje, mozda dobro, ne znam. ti kao roditelj mozes kontrolisati to "prekrstavanje" i tacno znati sta je dijete ucilo ili ce uciti. mozes tacno znati s kim je dijete i sta pricalo.

i dalje ne vidim vezu asimilacije sa pokrstavanjem.

usput gdje si to ti pa se ljudi u ne znanju pokrstavaju? kako to da ti nisi pokrstena?

Jedan primjer: dvoje djece iz iste porodice - jedno u KSC a jedno u jednoj od gimnazija. Prvo sluša predavanja na čistom hrvatskom ali mu profesor ne nalazi da je pogrešna ni jedna riječ koju izgovori ili napiše na bosanskom samo sugeriše da ih ne mješa u istoj rečenici, drugo stalno ispravljaju i podcrtavaju u pismenim i smanjuju ocjenu ako riječ nije čisto novobosanska.

Vjerovatno je u nekim drugim mjestima naopačke. Znači zavisi od mjesta gdje se škola nalazi: manjinska - veoma tolerantna, večinska želi totalnu kontrolu uma

Primjer je istinit i toliko o toleranciji
zlata

Post by zlata »

Mi smo ovdje raspravljali o uticaju jedne takve sredine....na njezine ucenike...u vjersko-kulturnom pogledu.

Sto se tice jezika...to je baska prica. Jezik koji ti zoves "novobosanski"...se meni cini kao nekadasnji srpsko-hrvatski sa nekoliko starobosanskih "ocuvanica"...a najmanje "novokovanica" (za razliku od knjizevnog hrvatskog).

Sreca....da jos svi govorim maternjim jezikom....pa se jos razumi'mo! :D
BECHO

Post by BECHO »

zlata wrote:Mi smo ovdje raspravljali o uticaju jedne takve sredine....na njezine ucenike...u vjersko-kulturnom pogledu.

Sto se tice jezika...to je baska prica. Jezik koji ti zoves "novobosanski"...se meni cini kao nekadasnji srpsko-hrvatski sa nekoliko starobosanskih "ocuvanica"...a najmanje "novokovanica" (za razliku od knjizevnog hrvatskog).

Sreca....da jos svi govorim maternjim jezikom....pa se jos razumi'mo! :D
Hej moja zlato, ti nemeres jos prihvatit' cinjenicu da bosanski jezik postoji. Kakav bona srpsko-hrvatski jezik? Pusti se toga, to je nametnut jezik, koji je stvoren pod uticajem dvije dominantne republike u tadasnjoj bivsoj Jugi. Pazi sad ovo, u BiH se pricaju dijalekti ili akcenti koji se vise razlikuju od hrvatskog i srpskog nego sto se srpski razlikuje od hrvatskog i obrnuto, a ipak su samo ta dva jezika bila priznata u bivsoj drzavi. Dakle, ako danas imamo drzavu koja se zove Bosna i Hercegovina - a imamo je -, zasta bi ja sad treb'o svoj jezik nazivati hrvatskim, srpskim, srpsko-hrvatskim, pored jezika koji me asocira na moju zemlju a koji se spominje i u mnogim starim pisanim dokumentima, kao jezik koji se upotrebljavao na ovim prostorima. Sta mislis kako bi sad Crno-Gorci trebali nazivati svoj jezik, s obzirom da su stekli nezavisnost? Sigurno ne srpski ili srpsko-hrvatski. Bujrum Srbima i Hrvatima iz BiH da pricaju jezik koji hoce ali meni kao Bosancu nemoze niko oduzeti pravo da govorim bosanskim jezikom. tacka... :) A uostalom kod Srba i Hrvata, nema ono 'bujrum' u nacinu komunikacije, tako da je to jos jedan od dokaza da nas lijepi BOSANSKI jezik postoji. :D
zlata

Post by zlata »

Becho....ne zaj*ebavaj. :D Samo mogu prihvat'ti cinjenicu da mi dijalekte svog zajednickog jezika zelimo pretvor'ti u razlicite jezike.

A ti i dalje slobodno govori bosanski. Mislim...sto bi ti svoj dijalekt zajednickog nam jezika zvao drukcije....ako si iz BiH...govoris tako...a i niko ti ne usporava to pravo...da svoj dijalekt zoves bosanskim jezikom.

Samo...ne brkaj slobodu svakog...da se izjasni kako zeli...i prostu cinjenicu da nam nikako ne trebaju prevodioci....unatoc svim naporima politiziranih jezikoslovaca...i ambicioznih politicara. Imamo zajednicki jezik i nekoliko dijalekata...koje su...najvise iz politickih (i povijesnih-geografskih) razloga...proglaseni jezicima.
BECHO

Post by BECHO »

zlata wrote:Becho....ne zaj*ebavaj. :D Samo mogu prihvat'ti cinjenicu da mi dijalekte svog zajednickog jezika zelimo pretvor'ti u razlicite jezike.
Dobro, recimo da je tako. Kako bi ti onda nazvala taj zajednicki jezik? Slazem se ja s tobom, da mi svi pricamo isti jezik sa razlicitim dijalektima ali hajmo ga onda nazvati Juznoslavenski, umjesto konstatno potencirati ka dominantnoscu nekih, koji bi prisvojili sve sto se prisvojiti moze. Kad bi se danas ukinuli postojeci jezici i kad bi smo uveli "Juznoslavenski" u svim drzavama regije, sa mogucnocu biranja dijalekata po geografskoj ili nacionalnoj pripadnoscu, ja ne bi imao nista protiv.

Sta to znaci...

DA Juznoslavenskom jeziku sa bosanskim, srpskim, hrvatskim, crnogorskim dijalektom :)

NE Srpskom, hrvatskom, srpsko-hrvatskom jeziku sa bosanskim, crno-gorskim, srpskim, hrvatskim dijalektom. :x
array

Post by array »

Zabranili onli vjeronauku ili ne svrha postojanja katolicke skole je odgojiti djecu u katolickom maniru. Ne bi mi to smetalo ni sekunde da se oni sami financiraju a da pri tom uce po bosanskom nastavnom programu. Tako se radi u Americi, privatne (vecinom vjerske) skole se potpuno same financiraju ali na kraju svi studenti moraju uzeti SAT test koji je isti u cijeloj Americi.
Kod nas privatne skole primaju plate iz istog budzeta kao i drzavne sto je presedan u svijetu sa izuzetkom mozda Vatikana. Tako onda oko 80% plata za katolicke nastavnike dolazi od muslimanskih poreza a pri tom nemaju nikakve kontrole nad onim sta ti nastavnici predaju!

Bosanskom idiotizmu nikad kraja.
Prenj

Post by Prenj »

array wrote:Tako onda oko 80% plata za katolicke nastavnike dolazi od muslimanskih poreza
...
"muslimanski porezi ... :?
spongebob

Post by spongebob »

BECHO wrote:
zlata wrote:Becho....ne zaj*ebavaj. :D Samo mogu prihvat'ti cinjenicu da mi dijalekte svog zajednickog jezika zelimo pretvor'ti u razlicite jezike.
Dobro, recimo da je tako. Kako bi ti onda nazvala taj zajednicki jezik? Slazem se ja s tobom, da mi svi pricamo isti jezik sa razlicitim dijalektima ali hajmo ga onda nazvati Juznoslavenski, umjesto konstatno potencirati ka dominantnoscu nekih, koji bi prisvojili sve sto se prisvojiti moze. Kad bi se danas ukinuli postojeci jezici i kad bi smo uveli "Juznoslavenski" u svim drzavama regije, sa mogucnocu biranja dijalekata po geografskoj ili nacionalnoj pripadnoscu, ja ne bi imao nista protiv.

Sta to znaci...

DA Juznoslavenskom jeziku sa bosanskim, srpskim, hrvatskim, crnogorskim dijalektom :)

NE Srpskom, hrvatskom, srpsko-hrvatskom jeziku sa bosanskim, crno-gorskim, srpskim, hrvatskim dijalektom. :x
hehe, sto prepisujes...to sam ja vec pisao na temi o djeci mjesovitih brakova...I ja svoj jezik zovem juzno-slavenskim, sa ili bez crte :)
bezzeze

Post by bezzeze »

zlata wrote:Isparvnije bi bilo...korektnije...da si upit'o...."Kako su to svi ostali pokrsteni"!
nisi mi odgovorila gdje se to ljudi pokrstavaju u ne znanju?. pojasni mi vezu prelaska na krscanstvo tvoje familije i pohadjanja ksc sarajevo. da li su oni bili studenti ksc gdje su ih poslije zavrsenog casa biologije nasilno prekrstili?. nemoj mi demagogije nego konkretno taj i taj tad i tad u ksc Sarajevo.
moramo li naglasiti da ksc nije u vatikanu?.
jesi li ti pohadjala ksc ?. ili pricamo iz zadnjice? kako si se, opet pitam uspjela oduprijeti tom pokrstavanju?.
daj mi jos objasni kako po tvom ide taj proces pokrstavanja.

Za arraya,
nismo mi momak s grane pali pa da ne znamo kako se skole na zapadu finansiraju. usput, ni te skole sto ih spominjes (uglavnom vjerske) se ne finansiraju same, nego roditelji placaju sto kroz porez sto kroz placanje skolovanja. tako ce biti i kod nas vremenom ili je to vec pocelo.
Ostali tekst nema smisla komentarisati nego samo dati link ili kopirati navod gdje kaze,

“Škole Centra upisane su u registar državnih škola. Plan i program je u skaldu sa Zakonom koji dopušta razlike oko 20%. Diplome su izjednačene sa diplomama drugih škola u Federaciji BiH “ http://www.ksc-sarajevo.com.ba/Plan%20i%20program.htm

Znaci postoji neko na vlasti ko kaze ta skola je ispravna ili ne
zlata

Post by zlata »

Molim te NE PRAVI SE BLENTAV.

Svi mi kuzimo o cemu se radi. Meni je jako drago da su i Bosnjacka i Katolicka gimnazija super skole...ali u drzavi mojih snova...iz drustvenih-drzavnih kasa se financiraju drzavne-drustvene-svjetovne skole...a ne etnicke-vjerske.

K'o fol Bosnjaci i Hrvati Saraj'va su bili nepismeni dok se nisu pojavili rahmetli Alija je i njegova kcer....i katolicki popovi....da ih skoluju. I k'o fol....to je sve samo zato sto nam ne valjaju (ili nisu valjale) skole prije 1992-e.

Sto se tice pokatolicavanja skoro svih potomaka mog pradida i njegove zene....to je bas kako si rek'o odradjeno "nesvjesno" tj....kako velis "iz guzice"...ili bolje receno "preko one stvari" i miljea. Jos niko od njih nije pohadjo katolicki vjeronauk. A mogu tek zamisliti kol'ko bi to sve brze proslo da su isli u katolicke skole...umjesto 2 generacije....potraj'o bi samo jednu...taj proces....od saffa do oltara. :D
bezzeze

Post by bezzeze »

zlata wrote:Molim te NE PRAVI SE BLENTAV.

Svi mi kuzimo o cemu se radi. Meni je jako drago da su i Bosnjacka i Katolicka gimnazija super skole...ali u drzavi mojih snova...iz drustvenih-drzavnih kasa se financiraju drzavne-drustvene-svjetovne skole...a ne etnicke-vjerske.

K'o fol Bosnjaci i Hrvati Saraj'va su bili nepismeni dok se nisu pojavili rahmetli Alija je i njegova kcer....i katolicki popovi....da ih skoluju. I k'o fol....to je sve samo zato sto nam ne valjaju (ili nisu valjale) skole prije 1992-e.

Sto se tice pokatolicavanja skoro svih potomaka mog pradida i njegove zene....to je bas kako si rek'o odradjeno "nesvjesno" tj....kako velis "iz guzice"...ili bolje receno "preko one stvari" i miljea. Jos niko od njih nije pohadjo katolicki vjeronauk. A mogu tek zamisliti kol'ko bi to sve brze proslo da su isli u katolicke skole...umjesto 2 generacije....potraj'o bi samo jednu...taj proces....od saffa do oltara. :D
evo mene, blente opet.

ovdje je tema ksc u bih a ne istorijski momenti tvoje familije. ja te iskljucivo pitam za pokrstavanje u danasnjim vremenima, i to u ksc (ja znam za ksc sarajevo). ja sam te shvatio da su tvoji pokrsteni juce. ti spomenu asimilaciju i pokrstavanje, a ja sam zelio da cujem sta se to desilo.
ja ovdje ne branim vjerske skole nego zelim da mi ti, argumentovano, kroz primjere das do znanja da su takve skole negativne (jer uticu na promjenu vjere) kako bi se ja slozio s tobom, i promjenio misljenje. nisam ja rekao da nam nisu valjale skole prije 1992 jer bi onda za sebe reko da ne valjam. jednostavno sam otvoren i za druge opcije koje se ne slazu sa tvrdnjama da je covjek nastao od majmuna koje se mladom studentu, drzavne skole prezentiraju kao neoboriva istina o covjecanstvu.

ne znam da li je ksc bas vjerska skola jer kako procitah
“Njegovana su posebno neka područa kao jezici, informatika i klasika. Englenski je jezik u nastavnom procesu od prvog razreda osnovne škole te do završetka srednjoškolskog obrazovanja, a od petog razreda drugi strani jezik ili njemački ili francuski, a također i informatika koja se izučava u dobro opremljenom kabinetu" http://www.ksc-sarajevo.com.ba/Plan%20i%20program.htm

sta bi dao da sam mogao imati engleski jezik u osnovnoj skoli, u petom vec ucim drugi strani jezik??????. Dobro opremljeni kabinet informatike???
Gdje su ovi sto su isli u ksc da iz prve rukce cujemo o cemu se radi?
zlata

Post by zlata »

Eto....ja sam isto takvo skolstvo imala...i bRez katolika, Srba i Bosnjaka.
Sad...da cu ti ja pisati doktoratsku dizertaciju o tome kako jedan milje ne moze uticati na vjerski-kulturni identitet...necu.

Mislim....da je vidljivo da utice...jer se katolici u ovom gradu gdje sad zivim nebi tol'ko zalagali za katolicke skole. Ogroman broj katolickih skola NISU UOPCE...IZNAD prosjeka...niti bolje od drzavnih-svjetovnih...al'ocito za crkvu i katolike i dalje imaju svoj raison d'etre. Ne zatvaraju...dapace...grade jos takvih.

Evo...bas jedne...dva karta od mog doma...i znam da je puno gora (zna se jer imamo testiranja svih ucenika) od one drzvane preko puta...al' jos skoluju klince.

Sad...tom agnostiku koji salje svog sina u katolicku skolu...je vjerojatno vise vazan kvalitet skolstva...nego "katolicki duh" istog. :

I nek'salje taj agnostik svoje dijete...kud god zeli. Al'da se ne foliramo...da fratru i hodzi nije drago...kad pridobiju "spase" jos koju "dusu"! :D A sto se tice ovih mojih...pa ja sam vec cula...da su se samo vratili na "pradidovsku viru"! :D Nisu mi jos rekli nista...al'vidim kako im se boje mijenjaju....kako im tek face posarene :lol: ...kad spomenem ISTA o "nama" kao muslimanima. :-) Vec mi se je dogodilo...da su mi "otkrili" ilmihale i raznu ostalu islamsku literaturu...u kuci..."od kud ovo". Al' nisu nikad pitali "od kud ovo" za raznu hrvatsku...bas s'"ekstremnim" nacionalistickim temama...ili ista drugo! :-)
justika_sa

Post by justika_sa »

pridjev "katolički" kao što ste i sami rekli, dolazi od vlasništva nad prostorima škole i karakteru uprave, a ne po karakteru obrazovanja koje se pruža u toj školi... Osim toga jedino što tu školu karakterizira katoličkom su: časna koja predaje vjeronauk, te svećenici koji su odgojitelji u internatu...

Internat izdvajam... tj. uopce ga ne želim komentirati ovdje... jer mi se nikako ne svidja njegovo vodjenje i organiziranje života mladih učenika... S druge strane vjeronauk je predmet u SVIM školama... u osnovnoj školi recimo u mom naselju, ne postoji katolički vjeronauk... već samo islamski te etika... jesu li tu katolici diskrimirani? ili je to muslimanska škola? naravno da nije... nekada davno i ja sam je pohadjala...
Po mom mišljenju vjeronauku uopće, ama baš nikako nije mjesto u školama... NIKAKO... postoje crkve, postoje džamije, gdje se može organizirati vjeronaučna izobrazba... pogotovo u sredini kakva je naša... gdje su časovi vjeronauka pojedinih religija zapravo rascjep među učenicima... djele ih na manjinu i većinu... i umjesto da nas ta naša raznolikost obogaćuje... stvara opterećenje medju djecom...

S druge strane osim 2 državne gimnazije, KŠC i bošnjačka gimazija pruža najbolje obrazovanje... bilo to nama pravo ili ne... ne, ne mislim da bilo koja od njih islamizira ili katolicizira djecu... one su samo put do dobrog obrazovanja za našu djecu...
Maja_XXX

Post by Maja_XXX »

Evo ja kao bivsa ucenica KSC-a u Sarajevu moram se osvrnuti na ovu temu!
Roditelji(mjesani brak) su me tu upisali davne 1997 kad sam se vratila iz Norveske,ne iz nekih vjerskih razloga vec jednostavno sto je to tada bila najbolja i najopremljenija skola!
Moram priznati da je,iako mi se tada nije bas svidjala, KSC veoma dobra skola,top tek sad vidim,ne u smislu da pruza neko extra znanje(isto kao i ostale gimnazije) vec u kulturi same djece i profesora.Tacno se moze osjetiti razlika izmedju djece iz KSC-a i ,recimo,djece iz Pete Gimnazije.
A sto se tice vjerskih obiljezja,paaa,Boze moj to i jeste katolicki centar,zar ne,iako na to upucuje samo jedan veliki kriz na ulazu,slika Pape i vjeronauka!Ja nisam isla na vjeronauk i nisam se osjecala ni mrvicu drugacijom. od ostale djece.Isto moram istaci da je u toj mojoj generaciji najmanje bilo "cistih" katolika,vec su gotovo svi bili mjesani...Medjutim,cujem da se sad situacija nesto promjenila ,tj da se vise upisuju djecu koja su "cista".
sandzak_forever

Post by sandzak_forever »

Zlata@ bas mi je zanimljiva ta tvoja istorija tvoje familije..nisam jos imao priliku da upoznam porodice koji su ostavili islam i vratili se "pradedovskoj vjeri"

Sto se tice ovih skola,ja sam bas isao na stranicu KSC i video licno o cemu je,evo npr kad pogledate njihov skolski casopis,naslovna stranica je "Gospel na Bosanskom jeziku" i nesto o Bozicu.De mi recite da ovo nije katolicka skola?(nije da mi smeta,ne zanima me jer sam i sam tvrdoglavo uvereni ateista :D )
bezzeze

Post by bezzeze »

zlata wrote:Eto....ja sam isto takvo skolstvo imala...i bRez katolika, Srba i Bosnjaka.
mozda ti prvi, "katolici" nisu bili vjernici.

opet ti, ja cula ja nacula. gdje je taj kvart gdje si ti mjerila znanje? jel to u bih?.
opet pitam da li se familija "vratila" didovskoj vjeri jer je pohadjala ksc u bih?.
vrdas tamo vamo a nikako da mi kazes srz tvog problema. tvoj problem izgleda potice iz familije za koji je na kraju kriva katolicka skola u bih?

usput (kao savijet) sto ne bjezis od te familije?.
suncica24

Post by suncica24 »

Evo iz prve ruke... :-D
Kada sam ja birala srednju skolu, ista je imala najjaci kadar, najbolji program i opremu, tako da sam izabrala gimnaziju u sklopu KSC-a. Pored toga moram priznati da je razlog bio i taj sto sam "bjezala" iz sredine u kojoj su mi trazili da napisem kako se opredjeljujem na celu, tako da...
Vjeronauka ima samo za one koji isti pohadjati zele. U moje doba je bio i vjeronauk za muslimane, tako da je efendija dolazio cak i zbog samo njih dvoje, ali mislim da je to nekad kasnije se izgubilo samim tim sto je izgubilo smisao. Inace ja sam protiv vjeronauka uopste u skolama, bilo katolickim, bosnjackim ili... ali realno danas moj mladji brat koji pohadja osnovnu, javnu, skolu, stoji ispred vrata dok oni imaju vjeronauk. U javnoj, drzavnoj skoli! Tim svi argumenti o pokrstavanju padaju u vodu, jer onda ako tako gledamo provodi se masovno "pomuslimavanje" (nemam pojma kako se to uopste kaze) djece inace.
Ali ako vjeronauk gledamo kao stvar izbora...
Opet KSC je prva obrazovna ustanova koja je uvela Istoriju religije u program, i tu smo imali priliku cuti o svim religijama, nastanku, vjerovanju... I moram priznati da je bilo jako objektivno (doduse ako izuzmemo predavanje o Jehovinim svjedocima :D ).
Nije se radilo za Bozic i Uskrs, ali su oni koji slave neki drugi vjerski praznik imali, i obilato koristili :D , pravo da ne dodju cak po cijelu sedmicu u skolu. I da budu za vrijeme Ramazana pusteni na Iftar.
S druge strane, npr. za one koji su isli na vjeronauk je svake godine organizovan put negje po Europi, u vrijeme Nove godine i mada su i ostali mogli ici, nismo bas koristili mogucnost. Tako da nekako ispada a su najgore prolazili oni "neopredjeljeni". Ateisti.
Da, mahali smo Papi kad je dosao u Sarajevo, imali casne sestre kao predavace (istorije religije, nekom od razreda i hrvatskog jezika, neki predmeti u medicinskoj skoli), ali smo ucili i o hrvatskoj i bosanskoj i srpskoj knjizevnosti, hrvatskoj, bosanskoj, srpskoj istoriji... Geografija je bila jedna i nju smo obilato mrzili, samo zbog tersavog Jure.
Nisi smio doci u skolu u majici bez rukava i kracoj suknji (mada, ja jesam), bilo je pravilo "nema duge kose" nekih godinu dana dok se nismo poceli farbati u zeleno :D , cekali smo Svetog Nikolu s poklonima, slali djeci Turske pomoc...
Necu reci da se rado sjecam tog doba, samo zato jer sam isla u razred pun individualaca i "velicina" pa do cetvrtog srednje nismo otisli na kafu skupa, ali tad je to bila najjaca skola (sve do otvaranja internata koji je, po meni a i jos mnogima, pokvario koncept), i sad kad pogledam unazad...
Vjerovatno bih ponovo uradila isto. Ako u Drugoj ne bi bilo mjesta. :D
bezzeze

Post by bezzeze »

sandzak_forever wrote:Sto se tice ovih skola,ja sam bas isao na stranicu KSC i video licno o cemu je,evo npr kad pogledate njihov skolski casopis,naslovna stranica je "Gospel na Bosanskom jeziku" i nesto o Bozicu.De mi recite da ovo nije katolicka skola?(nije da mi smeta,ne zanima me jer sam i sam tvrdoglavo uvereni ateista :D )
nek si ti nama "video" o cemu se radi. http://www.ksc-sarajevo.com.ba/Novine.htm

a ko je rekao da nije katolicka skola? jel mi citamo sta se prica ili se automatski uzasavamo na letimicni pregled teksta u kojem uocavamo izraz"katolicki"?
nadalje sta fali BOSANSKOM gospelu i "nesto o bozicu"???? :shock: :shock:

komentari iz prve ruke navode da nije lose. mozda zato, (rekli bi zlobnici) sto su svi komentari upuceni od strane "pokrstenih ljudi u katolike".
sandzak_forever

Post by sandzak_forever »

Cek cek cek,shvatila si me pogresno,nista ja nemam protiv toga..samo zelim reci da to jeste katolicka skola i da ta religija igra vaznu ulogu u toj skoli.I nista nije lose u tome,ja bih svog sina da sam u BIH poslao ili u tu skolu ili u Bosnjacku gimnaziju..jer su to dve najelitnije skole,koga briga sto je jedna dominirano katolicka a druga dominirano islamska.Who cares? ja kao sto rekoh,ateista sam i sve religije su za mene,uz svo duzno postovanje prema vernicima,glupe.
bezzeze

Post by bezzeze »

sandzak_forever wrote:Cek cek cek,shvatila si me pogresno,nista ja nemam protiv toga..samo zelim reci da to jeste katolicka skola i da ta religija igra vaznu ulogu u toj skoli.I nista nije lose u tome,ja bih svog sina da sam u BIH poslao ili u tu skolu ili u Bosnjacku gimnaziju..jer su to dve najelitnije skole,koga briga sto je jedna dominirano katolicka a druga dominirano islamska.Who cares? ja kao sto rekoh,ateista sam i sve religije su za mene,uz svo duzno postovanje prema vernicima,glupe.
jel to ti provociras ili si smeten, mlad i brzoplet? prvi post "De mi recite da ovo nije katolicka skola?", drugi post "samo zelim reci da to jeste katolicka skola".

evo nekoliko ucenika nam kaze da ta religija i "ne igra tako vaznu ulogu" a ti nam isto iz prve ruke ( nisi u BiH a znas) ipak kazes kako ta religija igra vaznu ulogu jer si procitao "Gospel na Bosanskom jeziku". ne samo da si pogresno procitao jer pise bosanski gospel, nego ti je, opazam i zakljucujem pojam gospel nepoznanica.
znam ja da tebi to ne smeta inace bih ja na toj naslovnoj stranici "njihovog" skolskog casopisa nasao to "nesto o bozicu". jel vidi ko?
http://www.ksc-sarajevo.com.ba/Novine.htm
mozda bih morao noacale nositi.

nemam se namjeru raspravljati sa svima onima koji kazu da se u ksc ljudi pokrstavaju, uticu, tuku, lome i slicno vec ocekujem da mi neko dokaze i da primjere takvih radnji pa da kazem jeste tako je.

zahvaljujem se justika-sa, maja-xxx i suncica24 na informacijama vezanim za ksc
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Hm, naziv skole fino lijepo kaze da je KATOLICKA, dakle ko voli nek izvoli, jos nisam cuo da je neko od nemuslimana upisao medresu, dakle skola koja nosi naziv KATOLICKA ima cilj da svoje ucenike obrazuje i formira u duhu katolicke kulture i naslijedja na bilo koji nacin, da li ce to bit da se u menzi petkom servira samo riba ili da se nose dugi rukavi i duge suknje to je nebitno...
ja licno ne bih otisao u takvu skolu a nit bi mi moja prodica to dozvolila kao sto mi na fin i uljudan nacin nije dozvolila da odem u medresu!
bezzeze

Post by bezzeze »

Bosanac sa dna kace wrote: jos nisam cuo da je neko od nemuslimana upisao medresu, dakle skola koja nosi naziv KATOLICKA ima cilj da svoje ucenike obrazuje i formira u duhu katolicke kulture i naslijedja na bilo koji nacin, da li ce to bit da se u menzi petkom servira samo riba ili da se nose dugi rukavi i duge suknje to je nebitno...
pomalo ti je kilav taj argument da nisi cuo da je neko od nemuslimana upisao medresu. znaci ako nije niko upisao onda treba vratiti istom mjerom sta?????.
Nadasve postujem tvoj izbor i misljenje, neces ici niti bi isao ni u jednu ni u drugu skolu,
Nama studenti ksc rekose kako je vjeronauk po zelji.
to kako se oblace, nema veze sa religijom. to su neki kodeksi oblacenja koji se moraju postovati. mora biti nekog reda. za moga vremena plave ali samo plave kecelje su bile obavezna odjeca. inace, nemoj ni dolaziti u skolu.
Ostalo mi je nejasno da li je internat obavezan za sve ili i tu imas izbor.

pitanje za suncicu, maju i justiku-sa,
jeste li kao bivse ucenice ksc-sarajevo "obrazovane i formirane u duhu katolicke kulture i nasljedja na bilo koji nacin"?
Post Reply