sa zakasnjenjem ovo se mora citiratisarayewo wrote:@Jerry... Evo ja cu probati objasniti naci nesto iole zanimljivo.
Nedzarici - vec pomenuti Avaz
Alipasino - veliko naselje, izgradjeno za rapidno rastucu radnicku klasu
na kraju Alipasina, sa suprotne strane ulice - ogromna siva zgrada - zgrada televizije - poznata i po tome sto je jedna od najvise granatiranih zgrada u ratu.
Izmedju Alipasina i Otoke, sa lijeve strane - tramvajska garaza, poznata kao Remiza... takodje cesta meta agresorskih granata.. Jedna zanimljivost je da je u ratu prvi pokusaj obnove ovog saobracaja bio u tome sto je uzet putnicki vagon za voz, dodatno oblozen zastitnom limarijom i zakacen na kamionet-tegljac koji se inace koristi za odvlacenje pokvarenih tramvaja.
Otoka - fakat ne znam... jedino dom zdravlja sa lijeve strane
Cengic Vila - jedino tramvajska okretaljka koja je ja mislim 70-ih predstavljala kraj rute... mozda neki pokazatelj razvoja grada
Dolac Malta - nova zgrada poste sa lijeve strane, prije nje veterinarski fakultet. Nize zgrade poste katolicka crkva (da me ubijes ne znam kako se zove)
Socijalno - s desne strane zgrada Elektroprivrede. niz ulicu desno pored nje mozes vidjeti stadion Zelje.
Pofalici - opet nista posebno. S jedne strane srednja ekonomska skola, s druge niz ulicu Mercator
Odavde pocinje nesto interesantniji dio. Dio grada koji ces dotle proci je relativno mladji i nema puno znamenitosti.
Prvo ces sa lijeve strane naici na bivsu Kasarnu Marsal Tito - sada sarajevski Univerzitet. Kurioziteta je mnogo - na pocetku rata u njoj je bilo 30,000 vojnika JNA, koji su istjerani tako sto je zarobljen General Milomir Kukanjac (tada ja mislim general korpusa JNA za BiH) i predan uz uslov da vojska napusti grad. Do prije par godina kasarna je bila minirana i potpuno zapustena...
Kada dodjes do kraja Marsalke, sa desne strane imas prvo bijelu zgradu - Muzej Revolucije, pa nakon toga i Zemaljski Muzej...
Potom slijedi sa lijeve strane Holiday Inn (velika zuta zgrada) i UNISovi neboderi a sa desne zgrada skupstine i izvrsnog vijeca (bijeli izgorjeli neboder). Ulica koja vodi pored zgrade skupstine izlazi na most Suade Dliberovic i Olge Sucic - nekadasnji Vrbanja Most - sada tako nazvan po imenima djevojke i zene koje su tu poginule na demonstracijama u aprilu 92. te se smatraju i prvim zrtvama opsade Sarajeva...
Eto nadam se da je to od pomoci...
idemo redom
*Nedzarici - vec pomenuti Avaz--a sta je sa zgradom Ujedinjenih Naroda-Sadasnja Evropska Policija
pa redom prodajni salon AUDI ,VW.SKODA ,FORD VOLVO,PORSCHE.(zar to nije novina za drzavu tek izaslu iz rata)
*Alipasino - veliko naselje, izgradjeno za rapidno rastucu radnicku klasu--
prvobitna zgrada AVAZ-a sad HYPO ALPE ADRIA BANK
*
na kraju Alipasina, sa suprotne strane ulice - ogromna siva zgrada - zgrada televizije - poznata i po tome sto je jedna od najvise granatiranih zgrada u ratu.--NIJE SAMO ONA NAJVISE GRANATIRANA U TOKU MINULOG RATA,gdje su silne zrtve pokosene neprijateljskim granatama stradalim upravo na Alipasinom Polju.Djeca,starci ,civili, gradjani ,djeca iz osnovne skole sadasnjeg naziva FATIMA GUNIC
POSLIJERATNA izgradnja vistafon centra ,Centar za koncerte, koji je promjenio svrhu zbog lokaliteta, sada je pijaca.Maleziska djamija na lokalitetu izmedju Otoke i A.Polja.
Te rekreativni zatvoreni bazen koji je u izgradnji.
*Otoka - fakat ne znam... jedino dom zdravlja sa lijeve strane
novi trzni centar koji je u izgradji, na istom lokalitetu kao i stari.
*Cengic Vila - jedino tramvajska okretaljka koja je ja mislim 70-ih predstavljala kraj rute... mozda neki pokazatelj razvoja grada
---GRESKA U KORACIMA, Cengic Vila okretaljka za tramvaj dvojku,
tramvaj broj tri je i prije sedamdesetih godina imao svoju rutu do ILIDZE
*
Dolac Malta - nova zgrada poste sa lijeve strane, prije nje veterinarski fakultet. Nize zgrade poste katolicka crkva (da me ubijes ne znam kako se zove
ZGRADA POSTE tj BH TELEKOMA koliko se sjecam postojala je i prije rata,samo sto je obnovljena iza rata.
*Pofalici - opet nista posebno. S jedne strane srednja ekonomska skola, s druge niz ulicu Mercator
MERCATOR JE NIZ ULICU PORED ZGRADE PENZISKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA, a Pofalici.... POFALICE TREBA SPOMENUTI I NE ZABORAVITI PO NAJVECOJ BITCI ZA OPSTOJNOST GRADA U MINULOM RATU. NEKA JE SLAVA I HVALA SVIM PALIM BORCIMA U TOJ BITCI.
*Prvo ces sa lijeve strane naici na bivsu Kasarnu Marsal Tito - sada sarajevski Univerzitet. Kurioziteta je mnogo - na pocetku rata u njoj je bilo 30,000 vojnika JNA, koji su istjerani tako sto je zarobljen General Milomir Kukanjac (tada ja mislim general korpusa JNA za BiH) i predan uz uslov da vojska napusti grad. Do prije par godina kasarna je bila minirana i potpuno zapustena...
---Koliko ja znam , a to mogu potvrditi i drugi Vojska bivse JNA nije istjerana nego je otisla sama tj napustila kasarnu jer je bila u okruzenju, a cak su nasi borci bili vrlo korektni prema odlazecoj gardi i nudila im ostanak uz osiguranu bezbjednost, ako lazem neka me neko opomene.
Do prije par godina kasarna je bila tj u njoj su bili smjesteni pripadnici medjunarodnih snaga i bila je minirana samo sa jedne strane,duz ulice koja granici sa tramvajskom prugom.
HVALA...
AKO GRIJESIM OPOVRGNITE ME