s turistima u Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Jerry25

#1 s turistima u Sarajevo

Post by Jerry25 »

Pozdrav svima!
Svaki put kad se vraćam u vaš grad obuzme me neka sjeta i preplave uspomene na dane provedene tamo. Nije to bilo puno dana, ali dovoljno da ih nikada ne zaboravim. Naravno, dio tih osjećaja pripisujem samom gradu, ali mislim da je većina proistekla iz/zbog ljudi s kojima sam se tamo družio - zbog Sarajlija.
Toliko od uvoda. Ponovo se vraćam ali sada s punim autobusom turista. Tamo nas negdje u centru dočekuje lokalni vodič, ali htio bi svojim gostima napraviti jedan uvod o Sarajevu dok se vozimo prema centru. Dio toga svega sam osmislio, ali imam par pitanja za vas ovdje.
Prvo, dali netko ima volje i želje napisati mi par informacija o nekim zdanjima koje se nalaze uz put kada se dolazi iz pravza Ilidže ( i kojim redom dolaze). Od onog velikog križanja do centra ima dosta zgrada poput Avaza, Mome i Uzeira i vjerojatno još pokoja a ja ne znam ništa o njima (a turisti će se vjerojatno pitat kakve su to zgrade). I dalje, koje mi se još znamenitosti nalaze na putu do centra a da se vide iz autobusa.
Što nikako ne smijem propustiti reći turistima o Sarajevu?
Dal postoje o vašem gradu kakve legende?
Najbolji ćevapi - jel Ferhatović ili Željo? Ili nešto treće?
Koje slastice kupiti i gdje?
Najbolji suveniri i gdje?

Znam da sam o tome svemu mogao misliti kada sam boravio tamo, ali tada su o svemu brinuli moji domaćini. Sada sam ja takoreći domaćin i molim vas za pomoć.
Ako vam na pamet padn bilo kakav savjet, prijedlog ili sl. bio bih vam vrlo zahvalan.
Eto, možda se vidimo u subotu!:)
Punao hvala na odgovorima!
edu

Post by edu »

ne bi bilo lose pokazati im tornjeve avaza i (koji su nastali na unistenoj zgradi oslobodjenja..koju su unistile jna i cetnici sa okolnih brda)..i odmah iz tornjeva malu zgradu oslobodjenja..te im to objasniti kao sjajnu paradigmu skorojevica kojih prije rata nije nigdje bilo a koji su sada "veliki igraci"..za vlasnika avaza se voli reci kako je u sarajevo dosao sa dvije kese..(ne novaca..)..a sad ima to sto ima..a oslobodjenje koje je prije rata ipak bilo veliko..sad je na mizernom nivou..o profesionalnom aspektu ovaj put necemo..odvratnu zgradurinu televizije ako mozes preskoci..dalje..na malti imas caffe tito..jedan od rijetkih na balkanu..mozda im bude interesantno za pogledati..zatim imas muzeje na m. dvoru..koliko mi je poznato zemaljski ne radi vec duze vrijeme..nema se para..nakon toga..zgrada skupstine..ispred imas satorsko naselje poljoprivrednika koji se vec 200 i nesto dana na taj nacin bore za svoja prava..lijevo holiday..reci da su '92. sa vrha holidaya snajperisti pucali po masi koja se nalazila ispred..skenderija..mozda spomenuti dvoranu koja se sad zove Mirza Delibasic pa tako napraviti uvod za kratku pricu o bosni i grenoblu '79..gore imas postu koja je bila zapaljena u ratu..vijecnicu..ista sudbina takodjer..itd...
Qler

Post by Qler »

mislim da strance boli neka stvar sa cime je radoncic dosao u sa.... edu... lijepo bi bilo pokazati tornjeve i reci sta je bilo i sta se desilo starim... a to ko je i sta i kako kupio... je bas glupo pricati turistima....
edu

Post by edu »

"a to ko je i sta i kako kupio"

vazno je da arkan ima para..a otkud mu..to je nebitno..veoma je vazno da stranci znaju..jer strance imamo i u tuzilastvu..a stranac nam i vodi drzavu!
edu

Post by edu »

i da..najbolji cevapi su u petici..a ako hoce virsle..onda ih odvedi u zelju! :D :-)
karanana

Post by karanana »

edu, lijepo si poceo post, ali kad si ga preokrenuo na nasu svakodnevnicu...kradje, malverzacije, bogacenja...pretjerao si. jeli bi zaista to ti ispricao stranim turistima ili su to neke frustracije koje pokazujes na ovom topicu na kojem to nije mjesto?
edu

Post by edu »

e eto vi amerikancima napisite hvalospjeve..kako je ovdje sve divno..krsno..pa ce vas onda oni pitati..ako je to tako..zasto nasa vlada izdaje saopstenja u kojima se kaze da je bosna i hercegovina zemlja opasnog zivljenja..i da je treba zaobilaziti!

recite ljudima da se cuvaju dzeparosa..narkomana..majmuna koji ne zaustavljaju vozila na pjesackom prelazu..itd..manite se bajki!
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

edu wrote:e eto vi amerikancima napisite hvalospjeve..kako je ovdje sve divno..krsno..pa ce vas onda oni pitati..ako je to tako..zasto nasa vlada izdaje saopstenja u kojima se kaze da je bosna i hercegovina zemlja opasnog zivljenja..i da je treba zaobilaziti!

recite ljudima da se cuvaju dzeparosa..narkomana..majmuna koji ne zaustavljaju vozila na pjesackom prelazu..itd..manite se bajki!
Edu jara, haj' zavezi Tita ti u tebe...
karanana

Post by karanana »

dzeparosi, pjane, ludi vozaci...to je samo u sarajevu. siguran sam da nju jork, pariz, bec nemaju takvih problema

Najbolji cevapi kod hodzica, pljeska kod mrkve
Jerry25

Post by Jerry25 »

Nadam se da vas ovaj turbulentni početak neće zaustaviti u vašim izlaganjima. :-) Edu je krasno krenuo i nipošto ne zamjeram što iznosi "zakulisne" događaje. To ne znači da ću o njima nužno i pričati. Za dozu negativnosti u priči o Sarajevu pobrinuo se rat. Vjerujem da ću za posljeratnu tematiku izabrati teme s pozitivnim predznakom.
Realne "prijetnje": đeparoši, narkomani, psiho-vozači i slična bagra dio su izlaganja o svakom gradu kojeg vodim.
Nego, zašto se Momo i Uzeir tako zovu ili su se zvali? Dal je neka firma njihov vlasnik? (kroz maglu mi dolazi da je to bio JAT) Varam se? :?
monolog

Post by monolog »

Jerry25 wrote:Nadam se da vas ovaj turbulentni početak neće zaustaviti u vašim izlaganjima. :-) Edu je krasno krenuo i nipošto ne zamjeram što iznosi "zakulisne" događaje. To ne znači da ću o njima nužno i pričati. Za dozu negativnosti u priči o Sarajevu pobrinuo se rat. Vjerujem da ću za posljeratnu tematiku izabrati teme s pozitivnim predznakom.
Realne "prijetnje": đeparoši, narkomani, psiho-vozači i slična bagra dio su izlaganja o svakom gradu kojeg vodim.
Nego, zašto se Momo i Uzeir tako zovu ili su se zvali? Dal je neka firma njihov vlasnik? (kroz maglu mi dolazi da je to bio JAT) Varam se? :?
Momo i Uzeir su UNISovi neboderi, a prozvani su po dvojici likova iz neke stare humoristicke serije koju ja nikad nisam vidio :roll: Inace, tako su nazvani odmah nakom gradnje, a mozes reci da su dobili ime u duhu bratstva i jedinstva.

Od "Avaza" do Marindvora nema bas puno zanimljivih gradjevina... Mozda Bosmal-neboderi koji su kao najvisi u zemlji (i o kojim bi Edu mozda mogao nesto vise reci :) :D :-) ).

Ali eto, mozes opaliti pricu da je to jedna vrsta setnje kroz vrijeme. Betonsko Alipasino, austrougarski centar i osmanska carsija - jasno se vidi kako i kada je grad rastao.
senada

Post by senada »

monolog wrote:Momo i Uzeir su UNISovi neboderi, a prozvani su po dvojici likova iz neke stare humoristicke serije koju ja nikad nisam vidio :roll: Inace, tako su nazvani odmah nakom gradnje, a mozes reci da su dobili ime u duhu bratstva i jedinstva.
Rejhan Demirdjic i Rudi Alvadj su bili vrsni glumci, komicari, sa.legende... poznati su po dvojcu - Momi i Uzeiru, nedjeljnjoj radijskoj dijaloskoj satiri na racun tadasnjih politicko-drustvenih zbivanja...
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Gastronimija: cevapi i pljeskavica pod imperativom kod mrkve (zeljo i ferhatovic su se totalno pokvarili), burek u "bosni" na carsiji odmah kod mrkve se nalazi, sa aspekta turiste interesantna je i restoran inat kuca zbog zanimljive lokacije i nacina na koji je sagradjena, sto se tice hrane za pocetak dovoljno ako te bude interesovalo dalje pm.
Znamenitosti: Pa kako ti rekose do centra i starog grada i nema se sta puno vidjeti osim socrealisticne arhitekture, kad vec dodjete u centar/stari grad, interesantno bi bilo posjetiit mjesto atentata na austijskoh prestolonasljednika iako nema nekih vidljih obiljezja ali vrijedi se potrudit, zatim tu su begova dzamija, medresa, carsija u totalu, i jos masa gradjevina da ih ne nabrajam svakako su smjestene u geografsko malom prostoru.

Licno bih ti preporucio jednodnevni izlet na okolne planine Igman/Bjelasnic/JAhorina ako imate vremena i bus na raspologanju cijeli dan, ako vas vrijeme posluzi bice vam zasigurno odlicno.
Takodjer, jedan panoramski na Baricama ili Trebevicu vjerovatno bi bio interesantan.
Mozda jos na kraju, ako se ko interesuje za vrijeme ratno, posjetite tunel muzej na Dobrinji.

Prijatan boravak u nasem gradu,
neutralac

Post by neutralac »

Datum: 17.04.2006
Incident na parkiralištu u Sarajevu gdje se okupljaju zaljubljeni parovi

D. Muminović

Vehabije rastjeruju zaljubljene parove
SARAJEVO - Grupa od petnaestak mladića, sa karakterističnim bradama svojstvenim radikalnim muslimanima - vehabijama, u subotu naveče pokušala se obračunati s ljubavnim parovima koji su u vozilima bili u na parkingu nedaleko od sarajevske bolnice "Jezero".

Prema tvrdnjama parova, koji su se u subotu oko 22.30 zatekli na lokalitetu poznatom po okupljanju parova u automobilima, incident je izbjegnut samo zato jer su se parovi razbježali.

"Bila sam s momkom u vozilu kada se začulo neko uzvikivanje. Govorili su 'Allahu ekber', 'kjafiri', 'otići ćete u džehenem' i druge parole te su išli prema parkiranim vozilima. Mi smo bili među prvima tako da smo uspjeli pobjeći od agresivnih bradonja. Neke su uspjeli okružiti i lupati im po autima i dalje ih maltretirati", kazala je jedna Sarajka ne želeći da otkrije svoj identitet i dodala da se na smrt prepala.

Tvrdi da su mladići došli u kombiju, kojim su prepriječili put. Jedini izlaz bio je vožnja preko livade.

"Da nije tragično, ismijala bih se od srca, kako je počela bježanija preko livade. Mislim da su bili organizovani. Na kombiju nije bilo ni registracije", kazala je prestravljena studentica.

Iako se policiji rijetko prijavljuju ovi slučajevi, jer je žrtve stid priznati da ih je neko omeo i maltretirao tokom ljubavnog zanosa, javna je tajna da u Sarajevu postoje "patrole" vehabija koje glume "šerijatsku policiju" i maltretiraju mlađe parove koji u javnosti iskazuju ljubav. Nerijetka su i maltretiranja parova koji šetaju Vilsonovim šetalištem.

U sarajevskom MUP-u tvrde da ovaj incident od subote nije prijavljen, ali da im je poznato da se ovakvi i slični incidenti dešavaju u glavnom bosanskohercegovačkom gradu.

"Ovaj incident, za koji vi tvrdite da se desio i koji bi se mogao podvesti pod narušavanje javnog reda i mira, nije prijavljen policiji. Ranije je bilo slučajeva sličnog ponašanja pojedinaca. Činjenica je da tog nedoličnog ponašanja ima i da ostavlja ružnu sliku o gradu, ali nažalost obično se ništa ne uradi. Teško je ljudima priznati i nakon izlaska s djevojkom doći i policiji prijaviti slučaj. To je 'sramota' i nama uveliko otežava posao", kazao je Jusuf Zornić, portparol sarajevske policije.

:D
vesela

Post by vesela »

senada wrote:
monolog wrote:Momo i Uzeir su UNISovi neboderi, a prozvani su po dvojici likova iz neke stare humoristicke serije koju ja nikad nisam vidio :roll: Inace, tako su nazvani odmah nakom gradnje, a mozes reci da su dobili ime u duhu bratstva i jedinstva.
Rejhan Demirdjic i Rudi Alvadj su bili vrsni glumci, komicari, sa.legende... poznati su po dvojcu - Momi i Uzeiru, nedjeljnjoj radijskoj dijaloskoj satiri na racun tadasnjih politicko-drustvenih zbivanja...

joj bona senada, koji Rudi Alvadj :? ...to ti je bio Aleksandar Micic!...ja se ne sjecam radio-emisije...znam da je bila tv-serija i da je nama, djeci, bilo zlo kad tata kaze: e sad tisina!...sjecas se onog:e moj efendija!...ma djenabete jedan, sikter da te moje oci ne vide :D
vesela

Post by vesela »

joooj senada, da se ispravim dok me nisi "napala"...aleksandar je bio fistik...jesam li u pravu?...ma kazem ja tebi neki dan:stari se, stari :D
sarayewo

Post by sarayewo »

@Jerry... Evo ja cu probati objasniti naci nesto iole zanimljivo.

Nedzarici - vec pomenuti Avaz

Alipasino - veliko naselje, izgradjeno za rapidno rastucu radnicku klasu

na kraju Alipasina, sa suprotne strane ulice - ogromna siva zgrada - zgrada televizije - poznata i po tome sto je jedna od najvise granatiranih zgrada u ratu.

Izmedju Alipasina i Otoke, sa lijeve strane - tramvajska garaza, poznata kao Remiza... takodje cesta meta agresorskih granata.. Jedna zanimljivost je da je u ratu prvi pokusaj obnove ovog saobracaja bio u tome sto je uzet putnicki vagon za voz, dodatno oblozen zastitnom limarijom i zakacen na kamionet-tegljac koji se inace koristi za odvlacenje pokvarenih tramvaja.

Otoka - fakat ne znam... jedino dom zdravlja sa lijeve strane :)

Cengic Vila - jedino tramvajska okretaljka koja je ja mislim 70-ih predstavljala kraj rute... mozda neki pokazatelj razvoja grada

Dolac Malta - nova zgrada poste sa lijeve strane, prije nje veterinarski fakultet. Nize zgrade poste katolicka crkva (da me ubijes ne znam kako se zove :))

Socijalno - s desne strane zgrada Elektroprivrede. niz ulicu desno pored nje mozes vidjeti stadion Zelje.

Pofalici - opet nista posebno. S jedne strane srednja ekonomska skola, s druge niz ulicu Mercator

Odavde pocinje nesto interesantniji dio. Dio grada koji ces dotle proci je relativno mladji i nema puno znamenitosti.

Prvo ces sa lijeve strane naici na bivsu Kasarnu Marsal Tito - sada sarajevski Univerzitet. Kurioziteta je mnogo - na pocetku rata u njoj je bilo 30,000 vojnika JNA, koji su istjerani tako sto je zarobljen General Milomir Kukanjac (tada ja mislim general korpusa JNA za BiH) i predan uz uslov da vojska napusti grad. Do prije par godina kasarna je bila minirana i potpuno zapustena...

Kada dodjes do kraja Marsalke, sa desne strane imas prvo bijelu zgradu - Muzej Revolucije, pa nakon toga i Zemaljski Muzej...

Potom slijedi sa lijeve strane Holiday Inn (velika zuta zgrada) i UNISovi neboderi a sa desne zgrada skupstine i izvrsnog vijeca (bijeli izgorjeli neboder). Ulica koja vodi pored zgrade skupstine izlazi na most Suade Dliberovic i Olge Sucic - nekadasnji Vrbanja Most - sada tako nazvan po imenima djevojke i zene koje su tu poginule na demonstracijama u aprilu 92. te se smatraju i prvim zrtvama opsade Sarajeva...

Eto nadam se da je to od pomoci...
Harrys

Post by Harrys »

Jerry25,ovdje ima dosta interesantnih stvari za procitati. :)

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=15104
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

senada wrote:
Autor: Nikola Škrba

-Koji je od UNIS-ovih twinsa Momo, a koji Uzeir?
-Momo je onaj što je bliže crkvi na M.Dvoru.

Svaka cigla Marijinog Dvora (Zgrada do tram. stanice M.Dvor-prema Ilidži) ima utisnuto srce ljubavi prema njegovoj Mariji i inicijale vlasnika ciglane, austrijanca Augusta Brauna.

Svako drvo na Marijin Dvoru između dvije putne trake je u stvari, drvo za vješanje...Pred oslobođenje Sarajeva 1945.g., pedesetak rodoljuba su objesile ustaše.
zikamu

Post by zikamu »

senada wrote:
...napisah nesto (nikola skrba) sto sto je prethodnik vec napisao, te odmah izbrisah, da ne ispadnem "pametan"... :D
Irm@

#21 Re: s turistima u Sarajevo

Post by Irm@ »

Jerry25 wrote:Najbolji ćevapi - jel Ferhatović ili Željo? Ili nešto treće?
Koje slastice kupiti i gdje?
cevapi-Mrkva i nist vishe-i gosti nece se osjetiti na cevape gdje god krenu :D
slastice-pa imas butik Badem na Bascarsiji-za rahat lokume i sl...
i naravno Egipat-za tahan halvu rolate suhe kolace i sl :)
Panasonic

Post by Panasonic »

monolog wrote:
Jerry25 wrote:Nadam se da vas ovaj turbulentni početak neće zaustaviti u vašim izlaganjima. :-) Edu je krasno krenuo i nipošto ne zamjeram što iznosi "zakulisne" događaje. To ne znači da ću o njima nužno i pričati. Za dozu negativnosti u priči o Sarajevu pobrinuo se rat. Vjerujem da ću za posljeratnu tematiku izabrati teme s pozitivnim predznakom.
Momo i Uzeir su UNISovi neboderi, a prozvani su po dvojici likova iz neke stare humoristicke serije koju ja nikad nisam vidio :roll: Inace, tako su nazvani odmah nakom gradnje, a mozes reci da su dobili ime u duhu bratstva i jedinstva.

Od "Avaza" do Marindvora nema bas puno zanimljivih gradjevina... Mozda Bosmal-neboderi koji su kao najvisi u zemlji
Bosmal je najvisa stambena zgrada na Balkanu.
monolog

Post by monolog »

Mislim da je zanimljiva i prica o Inat kuci. Mislim da je svi znaju, ali evo ukratko...

Naime, kad se gradila vijecnica za vrijeme austrougara, kuce i prodavnice na mjestu danasnje vijecnice su otkupljene i srusene. Samo se vlasnik Inat kuce protivio (u inat) rusenju i trazio umjesto para da mu PRENESU kucu na adekvatnu lokaciju tj. na drugu stranu Miljacke. Pa je tako i bilo, kuca mu je prenijeta komad po komad i od tad nosi ime Inat kuca.

Inace, to je danas restoran i sluze jako dobru tradicionalnu bosansku hranu (i nije cevabdzinica). Odvedi turiste i tamo. :) :-)

Nadam se da sam pomogao iako si trazio informacije o objektima na drugom potezu.
jusuff

Post by jusuff »

monolog wrote:Mislim da je zanimljiva i prica o Inat kuci. Mislim da je svi znaju, ali evo ukratko...

Naime, kad se gradila vijecnica za vrijeme austrougara, kuce i prodavnice na mjestu danasnje vijecnice su otkupljene i srusene. Samo se vlasnik Inat kuce protivio (u inat) rusenju i trazio umjesto para da mu PRENESU kucu na adekvatnu lokaciju tj. na drugu stranu Miljacke. Pa je tako i bilo, kuca mu je prenijeta komad po komad i od tad nosi ime Inat kuca.

Inace, to je danas restoran i sluze jako dobru tradicionalnu bosansku hranu (i nije cevabdzinica). Odvedi turiste i tamo. :) :-)

Nadam se da sam pomogao iako si trazio informacije o objektima na drugom potezu.
jasta si nego pomogao... al' mikiju... :D
nego, ne kontam ovog lika s nikom edu... ili je mislio da je na politici
bpsang

Post by bpsang »

edu wrote:i da..najbolji cevapi su u petici..a ako hoce virsle..onda ih odvedi u zelju! :D :-)
e *ebo ti sebe bas me nasmija za te virsle.....hahahahhahahahhahahhahahahhhahahah :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nego kad sam se vec iscerekao gdje ti nesta de saImage
Post Reply