Bosanac sa dna kace wrote:sve je super dok ti navijas za Sarajevo, ali problem nasutapa kad mene pocnes tjerat i proganjat da i ja navijam za isti klubi i zabranis mi da navijam za Sokolove iz Mrduse Sredenje!pape wrote:Banaliziram, ali sta koga briga za kog cu navijati, .... "Sarajevo" ili "Zeljo". Na moju srecu, ... odabrao sam, ... "Sarajevo".
Abdul Rahman - bivsi musliman
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
- Bosanac sa dna kace
Pa tjeraju ga jer su zaslijepljeni! Misle da je Zeljo najbolji klub na svijetu, misle da se svijet vrti oko njihovog kvarta, oko njihove mahale, a zaprvao su samo jedna nevidljiva praska u citavom svemiru!pape wrote:Bosanac sa dna kace wrote:sve je super dok ti navijas za Sarajevo, ali problem nasutapa kad mene pocnes tjerat i proganjat da i ja navijam za isti klubi i zabranis mi da navijam za Sokolove iz Mrduse Sredenje!pape wrote:Banaliziram, ali sta koga briga za kog cu navijati, .... "Sarajevo" ili "Zeljo". Na moju srecu, ... odabrao sam, ... "Sarajevo".Tacno, ... zasto onda ovog covjeka iz Kabula tjeraju da navija za "Zelju"?
-
Krugman
Saian wrote: jel postojao taj zakon prije nego su zapadne vojske pochele donositi lijekove, pomoc, hranu...? i ako jeste kako to da ih to nije sprijechilo da oslobode narod s takvim zakonima od talibana, pa i u S.A.D.-u se jos izvrsava smrtna kazna, za ovakve stvari ne, ali ipak postoji. Nemojte me krivo shvatiti da branim ovakve sulude zakone, medjutim doci u neku zemlju i dijeliti hranu, pomoc i lijekove, a onda ochekivati da ti to daje pravo da im mijenjas zakone i sisteme vrijednosti kakvi god oni bili (necu u to ulaziti) je sahibski. Mislim da bi trebalo pustiti te ljude da sami dodju na to da zakon nije u redu. Sta se desi kad u Sj. Koreji onaj pacijent nekog pogubi ? ? Izraze zaljenje ili ulozhe protest, ako i to i vozi dalje. Zhao mi je tog chovjeka, a u isto vrijeme ne mogu vishe licemjerja.
Istom logikom su onda saveznici kad su oslobodili fasisticku zapadnu evropu poslije II svjetskog rata, trebali ostavili nacisticke zakone na snazi - nek nacisti eto "sami dodju na to da zakon nije u redu"
Covjek nije uopste protjeran iz Njemacke, nego je dosao da vidi i pomogne svojoj djeci. Ovo sto mu talibanski kreteni rade nema veze sa Islamom i zdravom pamecu i trebalo bi da bude na sramotu svakom normalnom covjeku, a pogotovo muslimanu.
-
Krugman
Covjek je dosao da vidi djecu. Njegova zemlja i njegovo pravo da bude tamo bi po svakoj logici trebalo biti jednako pravu svakog drugog gradjanina Afganistana. Na zalost, tvoj rezon prati logiku: ako se ne slazes sa vecinom moras ici jer ce da te ubiju. Ne rezumijem kako se mozes naslagati sa barbarskim cinom ubistva, a u isto vrijeme opravdavati ovakvo krsenje najosnovnijih ljudskih prava?vesela wrote: ja ponavljam da sam energicno protiv ubitstva, to je barbarstvo...ali mi nije jasno zasto je taj covjek ostao tu, jer on zna, bolje od drugih sta ga je cekalo...ili je mozda htio zrtvovati sebe, i pokazati afganistanu da treba mijenjati vjeru?!...i opet ponavljam : ne vjerujem ljudima koji mjenjaju vjeru...
Nevjerovatna je neopravdana doza cinocnosti i nevjere medju muslimanima danas: svi su isprepadani da ih neko nece pokrstiti, prevariti, uvrijediti.
-
Shoshana
Ma ja, eto, bas takvima vjerujem! Za ljude koji iz ubjedjenja promijene vjeru bar zasigurno znam da zaista vjeruju! A ne k'o neki koji su naslijedili pravo da se svojim naslijedstvom busaju - po potrebi, a u sustini ne vjeruju niusta!Bosanac sa dna kace wrote:vesela wrote: ne vjerujem ljudima koji mjenjaju vjeru...a zasto im ne vjerovat?
![]()
-
water
Sama cinjenica da moze postojati bilo kakva vrsta polemike oko ove teme je za mene neshvatljiva. Uvijek kad pomislim nema dalje, to je dno, kapak, javi se neko ispod tog dna da me razuvijeri: Cekaj jarane moze jos gore, jos gluplje, jos zatucanije. Hvala svima koji me vracaju u realnost. Da ih ne imenujem.
-
Krugman
BRAVO Zox-e, ODLICNA KONSTATACIJA!!! Samo bi dodao na to da je zivot univerzalna svetinja identificirana u svakoj vjeri. Pravo na slobodan zivot je ono sto sluzi krajnjem cilju bilo da se radi o predanosti bogu, novcu, ili drugoj ideologiji. Kao takvo, pravo na slobodan zivot bi trebalo da bude apsolutna konstanta u svakom drustvu.Zox wrote:Moje misljenje, vezano za temu, je da ocigleno razdor stoji u obrnutom sistemu vrijednosti, kako u svijetu tako i na ovom forumu. Angie i ja i jos neki smatramo zivot svetinjom, neko drugi smatra vjeru svetinjom, ne zelim razmisljati o tome ko je u pravu jer to ne vodi nikuda.
Jos nesto, APSURDNO je usporedjivati OVAJ SLUCAJ sa analogijama na zapadu (droga, prostitucija, pedofilija) koje su KAZNJIVE, a ne OPRAVDANE zakonom.
-
Krugman
Izmisljas kada kazes da se od muslimana ocekuje da prihvate kao normalne te drustvene abnormalnosti sa Zapada koje si naveo.Bosanac sa dna kace wrote:Evo, ovako
1. isto kao sto se ocekuje od muslimana da shvate da je sasvim normalno sto se dva muskraca fataju u parku, da zena hoda gola vani, da sinu ili scerki koji se drogiraju ne smiju rec ni rijeci, da im cak i drogu moraju kupit...
isto je ocekivat i od zapadnajka da shvate da se za promjenu vjere ''tamo negdje'' na istoku gubi glava! ili recimo sto se od musliimana ocekuje da shvate da je sasvim normalno da neko njihovo dijete u skoli seksualno zlostavlja, napravi od njega mentalnog bolesnika i za to dobije dvije godine zatvora, ili sto se ocekuje da shavtimo pravdu zapada kada covjek ubije na stotine ljudi i zato dobije nagradu da zivi par godina u luksuznom hotelu!
i mi koji smo izmedju tog zapda i istoka a i zapad moramo shavtiti da je zivot i mentalitet drugaciji na ''istoku''!!! da je ''nas'' i ''njihov'' nacin poimanja zivota drugaciji!
neke stvari nemaju istu vrijednost na istoku kao sto imaju na zapadu, isto kao sto dolar nema istu vrijednost svugdje, u Nepalu sa dolarom mozes zivjet 2 dana ko hadzija, u Norveskoj mozes za njeg kupit sendvic!
Cinjenica da se niko do sad u toj zemlji protiv toga nije pobunio sem tog covjeka i njegovog advokata, govori da su ti ljudi zadovoljni sa jednim takvim zakonom!![]()
P.S. da i ja sam protiv toga da se ovom covjeku odrubi glava uzevsi u obzir i cinjenicu da ga tuzi rodbina zbog nasljedstva, ono pod jedan bi recimo mozda moglo proc za Arapske emirate! Al ope tesko, jer nema danas zemlje gdje serijat na vlasti, gdje su pravi ljudi, pravi vjernici na vlasti!
Meni je nevjerovatna doza neupucenosti i bezobrazluka sa kojima mnogi naturalizirani Bosanci i muslimani danas spremno pljuju po Zapadnim drustvima koja su im u najkriticnijim trenutcima zivota dali utociste i sansu za zivot. Problem je u tome sto se ovakvim slucajevima ne radi o nekom rezonovanom neslaganju i kritici koji su uvijek dobrodosli, nego skoro uvijek o totalno izmisljenim, iskonstruisanim ili ignorantnim tvrdnjama kojima se pokusava izrelativizirati kritka nekih skoro po pravilu fundamentalistickih stavova koje ni sama logika nemoze opravdati.
Ovakvi odgovori na banalnim temama su normalnim ljudima obicno prilika za podsmjeh, ali u ovom slucaju posto se ipak radi o jednom nevinom zivotu, ipak bi citirao watera koji je to odlicno objasnio:
water wrote:Sama cinjenica da moze postojati bilo kakva vrsta polemike oko ove teme je za mene neshvatljiva. Uvijek kad pomislim nema dalje, to je dno, kapak, javi se neko ispod tog dna da me razuvijeri: Cekaj jarane moze jos gore, jos gluplje, jos zatucanije. Hvala svima koji me vracaju u realnost. Da ih ne imenujem.
-
klif
Smatram da bi pravi muslimanski vjernici ipak mogli malo jace ispoljiti stav o ovakvim pojavama koja se u krajnjoj liniji njih i najvise ticu.
Jedno ucinkovitije medijsko i javno ogradjivanje - ne moraju biti demonstracije na kojima ce se paliti afganistanske zastave - bi bila lijepa poruka umjerenih bosanskih Muslimana.
Jedno ucinkovitije medijsko i javno ogradjivanje - ne moraju biti demonstracije na kojima ce se paliti afganistanske zastave - bi bila lijepa poruka umjerenih bosanskih Muslimana.
-
tempora
Uh, Anske, nesto se ovo "podebljano" ne uklapa u moje sjecanje o razlogu napada na Avganistan a takodjer i "nacin rada" zapadnih vojski u proteklim godinama u Avganistanu!!!A wrote:Petljanje zapada ima veze s tim da zapadne vojske odrzavaju sigurnost u zemlji predsjednika Karzaia, da organizuju koliko-toliko demokratske izbore, da donose hranu, pomoc, lijekove, popravljaju infrastrukturu, da jedini garantuju slobodan rad vlade koja eto zeli da ubije svog sugradjanina jer je presao na vjeru tih zapadnjaka.vesela wrote:meni je logicno da se ne dize velika prasina oko ljudi koji mijenjaju vjeru...ja im ne vjerujem...
ne opravdavam ubitstvo, a petljanje zapada nema veze sa ovim covjekom...on je povod, a razlog petljanja zapada je politicke prirode
Nastaviti podrzavati tu vladu znacilo bi - sloziti se sa njihovim sistemom vrijednosti i time indirektno pomoci sprovodjenje diskriminacionih zakona.
A i pade mi jedan od stotine slucejava na pamet, onaj iz Uruzgana, gdje Ameri ubiju dva "talibana" pa ih okrenu prema istoku, te ih zapale i onda igraju oko lomace.
Mozda samo jedan od razloga koji bi mozda mogao reci o mnogim sistemima vrijednosti???? I o tome, zasto domaci ne zele i nemaju namjeru da se povinuju nekim "demokratskim vrijednostima" Jer ako se ne varam, te demokratske vrijednosti ne postoje u nacinu ratovanja?
E sad, pojedini ucesnici diskusije se pitaju zasto se Muslimani ne oglase o ovom slucaju. Ja o slucaju znam sasvim malo, tj ono sto su vijesti servirale siroj javnosti.
Mislim da je zena objasnila odredjen i najbitniji dio. A na tematici "branitelji vjere"jedan je ucesnik odlicno objasnio pristup i "izbor"vjeri.
Neko je jos rekao da je njemu ljudski zivot svetinja, a drugima mozda vjera svetinja. Koliko je meni povrsno poznato, uvijek moram naglasiti povrsnost u slucaju religije, u Islamu je ljudski zivot takodjer svetinja!
- danas
#38 Re: Abdul Rahman - bivsi musliman
interesantna ti je logika...zena wrote:
serijatsko pravo o kojem se ovdje govori, danas vise nije na snazi. vise je razloga za to. nema nijednog uslova, koji treba biti ispunjen da bi se primjenio serijatski zakon, posebno iz ove oblasti.
u vrijeme kada je ovakav zakon predlozen i primjenjivan, svijet je bio podijeljen (sto se muslimanskih pravnika tice) na darul-harb i darul-islam. konvertiranje iz islama se tretiralo (ne po vjerskoj liniji) kao cin velizdaje, a za veleizdaju se svugdje primjenjuje ista kazna, koliko je meni poznato. ovakva podjela svijeta vise ne postoji. ne postoji halifa, niti se serijat moze primjenjivati parcijalno. sve ili nista. s jednom kvakicom, serijat ili zakoni moraju biti prilagodeni (dakle ovakvi zakoni, koji su plod pravnih skola) danasnjem svjetskom poretku.
u suprotnom postoji serijatski kodeks ponasanja, ali on se preselio u nase domove i srca. sto ce reci, tice se samo mene.
ja protestiram zbog zloupotrebe serijata. i zao bi mi bilo da ovaj covjek plati glavom, zbog idiotluka. od ljudi koji su podrzali talibane ne ocekujem nista bolje.
voljela bih kada bi ovam covjeku spasilo glavu to da bivsi talibani shvate kako nemaju prava na oduzimanje zivota na ovakav nacin i iz ovog razloga, a ne zato sto je "demokratija" spustila svoju sapu na njih.
na komentare se necu osvrtati, opet cu zakuhat s Andjom, i njenim duplim arsinima, a necu, jer ne mislim da su plod zloce, vec neznanja. Bog nam se smilovao.Amin.
ali zar nije poenta upravo u tome sto u avganistanu pokusavaju da uspostave serijatski sistem ponovo na snagu, a po tim zakonima -- koliko ja znam -- predvidjena kazna za irtidad (napustanje vjere) jeste smrt. i ja kao murtad bi bila osudjena na smrt po serijatskim zakonima (doduse, ne znam, mozda i ne bih jer sam i rodjena od murtada
tvoj argument ovdje je cisto legalan -- smatras da se serijat ne moze upraznjavati parcijalno... znaci, hoces reci da bi smrtna kazna ovog covjeka bila OK i legalna u slucaju da je avganistan 100% serijatsku uredjen? ali posto su dogurali samo do 60%, onda nije OK? ili mozda ja nisam shvatila...
- CiCiban
@danaskonvertiranje iz islama se tretiralo (ne po vjerskoj liniji) kao cin velizdaje
jednom davno je napisala da svijet. vise nije..niti moze biti podijeljen na darul-harb i darul-islam... i to je sada ponovila

zasto to ne mozes shvatiti? a vidim ocekujes da u afganistanu shvate
Last edited by CiCiban on 27/03/2006 00:53, edited 1 time in total.
- danas
kao prvo, nema razloga da mi se obracas licno... kao drugo, nisam znala da sto 'zena' na ovom forumu smatra da svijet jeste (ili nije) ovo (ili ono) ima utjecaja na odluke vlastordrzaca u avganistanu... ja koliko razumijem, oni tamo ne slusaju previse sta 'zena' (a ni zene generalno) imaju da kazu... umjesto toga, citaju kur'an i hadise i serijat... i rade kako im je propisano... sto ti to ne zelis da shvatis i sto zatvaras oci pred cinjenicama... pa, to ne iznenadjuje nikoga...CiCiban wrote:jednom davno je napisala da svijet. vise nije..niti moze biti podijeljen na darul-harb i darul-islam... i to je sada ponovila
zasto to ne mozes shvatiti? a vidim ocekujes da u afganistanu shvate
-
mosor1
Znate one emisije o prirodi, sto smo ih ko klinci sve redom zvali "Opstanak". Kaze moja zena: "Najmrze su mi one o nekoj elementarnoj nepogodi, poplavi ili susi u savani i nekom malom majmunu ili antilopi koji ostanu bez mame i onda ga iz dana u dan snimaju kako ugiba i na kraju ga prikazu mrtvog. To mi je odvratno. Nije jasno sto im to treba, sto mu na kraju ne bi pomogli?"
Ne ljutite se sto cu ja ovog majmuncica usporediti s junakom ove teme. Vecina ovdje diskutira o pravnim i moralnim aspektima i narocito o povredama vjerskih osjecaja. Zar nema nikog da se ko moja zena sazali nad majmunom? Mrzim i ja imperijalizam i kolonijalizam, ali im dajem u zaslugu da su iskorijenili kanibalizam. Bas me zanima biste li ovoliko raspravljali o ugrozavanju vjerskih (i gastronomskih) prava urodenika iz nekog dalekog plemena koji se spremaju pred vama skuhati i pojesti papana iz susjednog plemena. Sto ne biste ucinili sve u vasoj moci da mu spasite guzicu, pa makar vas inace bolilo dupe i za njega i za njegovu pripizdinu?
Ne ljutite se sto cu ja ovog majmuncica usporediti s junakom ove teme. Vecina ovdje diskutira o pravnim i moralnim aspektima i narocito o povredama vjerskih osjecaja. Zar nema nikog da se ko moja zena sazali nad majmunom? Mrzim i ja imperijalizam i kolonijalizam, ali im dajem u zaslugu da su iskorijenili kanibalizam. Bas me zanima biste li ovoliko raspravljali o ugrozavanju vjerskih (i gastronomskih) prava urodenika iz nekog dalekog plemena koji se spremaju pred vama skuhati i pojesti papana iz susjednog plemena. Sto ne biste ucinili sve u vasoj moci da mu spasite guzicu, pa makar vas inace bolilo dupe i za njega i za njegovu pripizdinu?
- danas
jao tebe i ideja...mosor1 wrote:Sto ne biste ucinili sve u vasoj moci da mu spasite guzicu, pa makar vas inace bolilo dupe i za njega i za njegovu pripizdinu?
- danas
ne trazim misljenje o njihovom misljenju -- za koje vrlo dobro znam kakvo je i odakle dolazi -- vec trazim pojasnjenje zeninog misljenja glede ove situacije. opet ne znam sta drugo da ti kazem, osim da toplo preporucim da procitas postove prije nego ih komentarises. i da dodam, da je ovaj forum -- do daljneg -- otvoren za sve da iskazu svoje misljenje, pa ma sta ti mislila o tomeCiCiban wrote:kad znas da nema utjecaja na desavanja i odluke u afganistanu..zasto se javljas na ovoj temi trazeci misljenje o njihovom misljenju![]()
- CiCiban
zar nismo slusali drugu pjesmicu o zatvorenim ocima i sablonskom nerazmisljanju neki dan...danas wrote:.. ja koliko razumijem, oni tamo ne slusaju previse sta 'zena' (a ni zene generalno) imaju da kazu... umjesto toga, citaju kur'an i hadise i serijat... i rade kako im je propisano... sto ti to ne zelis da shvatis i sto zatvaras oci pred cinjenicama... pa, to ne iznenadjuje nikoga...
- CiCiban
da.. koje ti je doslovce nacrtanodanas wrote:ne trazim misljenje o njihovom misljenju -- za koje vrlo dobro znam kakvo je i odakle dolazi -- vec trazim pojasnjenje zeninog misljenja glede ove situacije.
- a ovaj forum je otvoren za sve da iskazu svoje misljenje, pa ma sta ti mislila o tome
ne zaboravi ---> i ma sta oni u afganistanu mislili o njemu
- danas
slusali smo istu pjesmicu, samo ti to ocigledno ne shvatas... pa zar ovo nije sablon? zakon kaze "ubij" i oni to rade -- upravo primjer 'vjerskog morala' i 'branitelja vjere' i svega o cemu sam pricala... ukratko -- primjer morala i uma zarobljenog vjerom iz 7-og stoljeca... primjer morala koji slijepo prati upute, pa cak kad one nemaju nikakvog smisla ni pravicnosti... ali "ubij izdajnika" kaze nam jasno bozji zakon iskazan u serijatu, pa cemu misliti svojom glavom... kao sto rece zizek -- braniteljima vjere koji rade za boga, sve je dozvoljeno ovih dana...CiCiban wrote:zar nismo slusali drugu pjesmicu o zatvorenim ocima i sablonskom nerazmisljanju neki dan...danas wrote:.. ja koliko razumijem, oni tamo ne slusaju previse sta 'zena' (a ni zene generalno) imaju da kazu... umjesto toga, citaju kur'an i hadise i serijat... i rade kako im je propisano... sto ti to ne zelis da shvatis i sto zatvaras oci pred cinjenicama... pa, to ne iznenadjuje nikoga...
i opet, svi to vide osim tebe
-
ragib
Ne znam odgovor na ovo pitanje,klif wrote:Smatram da bi pravi muslimanski vjernici ipak mogli malo jace ispoljiti stav o ovakvim pojavama koja se u krajnjoj liniji njih i najvise ticu.
pokusat cu naci stav hanefiske pravne skole.
Nervira me uzasno kada neko dijeli muslimane na bosanske, turske, arapske.... Ne postoji ta podjela. Islam kao vjera se ne temelji na tradiciji bosnjaka, hercegovaca, arapa, turaka, vehabija, sufija vec na principima Kur-ana i sunneta.
Evo sta kaze jedan alim iz BiH rahmetli Mehmed Handzic.

Kao najjači dokaz (delil) u Islamu se smatra Božija Knjiga Kur’an, kao i izreke i djela Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, (hadis, sunnet). Zatim, po Kur’anu osnovano mišljenje cjelokupnih muslimanskih učenjaka jednog vremena (idžma’), i analogija (kijas). Prema tome, kao glavni dokaz smatraju se Kur’an i Hadis, a druga dva oslanjaju se na Kur’an i Hadis. Dakle što nema podloge u Kur’anu i Hadisu, to nije od Islama
- danas
ja smatram da su i kur'an i hadisi gotov crtez a ne principi; mnogo puta je na ovom forumu (a i sire) receno da je islam savrsen i univerzalan, za sva vremena i prostore... jer kur'an je vjernicima savrsena bozja rijec, a ne nesto sto se treba ili moze prilagodjavati vremenu i prostoru, ovoj tradiciji ili onoj...CiCiban wrote:je li ti sada konacno jasno..zasto su principi ..bolji od vec gotovog crteza..
( a na to si se uglavnom zalila vezano za kur'an )
ti i ja ocigledno imamo dijametralno suprotno shvatanje islama i uputa, jer ono sto ja vidim kao striktnu bozju rijec koja nije za izvrtanja, ti vidis kao nejasnu uputu koja je otvorena za "interpretaciju"... ni ti ni ja necemo promijeniti misljenje, pa stoga smatram da je bolje da ne unistavamo konkretnu temu skrecuci na tangente.
ali cinjenica i dalje ostaje -- i po kur'anu, i po hadisima, i po serijatu, ovaj covjek treba biti osudjen na smrt i pogubljen zbog najveceg grijeha, bogohuljenja i izdaje okretanja ledja islamu. nema nista upitno u tome, to je fakt. oni u avganistanu se striktno drze propisanih zakona. naravno, ja tvrdim da je problem u samom zakonu kao takvom a ne u njihovoj "krivoj" interpretaciji toga zakona -- oni citaju bas onako kako je napisano.