Koja je dob najbolja za sunecenje(obrezivanje) djeteta?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

pike

Post by pike »

gavrilo wrote:kao sto je hana vec rekla... svakodnevno pranje cini cuda :D
A i sunecenje cini cuda :D

Nisam religijozan ali djeca se svakako trebaju sunetit dok su mladja...mislim sta je tu lose samo si na dobitku (higijenskom) na gubitku nisi sigurno.
Fair Life

Post by Fair Life »

Bosanac sa dna kace wrote:
hananah wrote:Ja bih uvela da muskarac sam odlucuje da li ce biti sunecen ili ne, dakle 18 godina i unda ga upitati, nikad nije kasno da se muskarac osuneti, samo nije fer bez njegovog dopustenja :(
I ne zezam se niti provociram, mrtva sam ozbiljna, okrutno je bez necijeg dopustenja to uraditi!
A jos je okrutnije pustit ga da dobije razne upale pa ostane cak i sterilan! A to se moze desit vrlo laHko, kad se uzme u obzir da mnogi muskarci ne vode racuna o higijeni splovila!!
I ja sam isto mrtav ozbiljan!
Jebiga sad... Ako si otac nauci ga vodi 'racuna o higijeni spolovila', ili mislis da ce ga sunecenje osloboditi obaveze da vodi racuna o higijeni spolovila.
white_sugar

Post by white_sugar »

higijenski ili ne :roll: , ali meni uvijek osuneceni bolje izgleda :D
zlata

Post by zlata »

Kad mi se sin rodio...poznanica Beogradjanka bila naval'la da ga namah obrezem. Veli zena: "Vidi mog' Duska. Mor'o se obrezati sa 17 godina."
Jos nisam djete osunnet'la. Al'sam mu obecala da ce nakon sunnecenja...i on "u dzennet...sa rajskim vilama". :D Zafrkavam se...obecala sam mu putovanje u Disney!

Vec je dva put im'o upale. A kad sam mu rekla...da ce k'o na piru...dobiti para $$$...uz'o olovku i poc'o racunati...kol'ko to sve dodje po osobi...pa kol'ko osoba na sunnetluku...
Konacno kad je izracun'o iznos $$$...prodera se k'o lud: "Ma za jos vol'ko para...mogu mi i kitu odkinuti"! :lol:
white_sugar

Post by white_sugar »

zlata wrote:Kad mi se sin rodio...poznanica Beogradjanka bila naval'la da ga namah obrezem. Veli zena: "Vidi mog' Duska. Mor'o se obrezati sa 17 godina."
Jos nisam djete osunnet'la. Al'sam mu obecala da ce nakon sunnecenja...i on "u dzennet...sa rajskim vilama". :D Zafrkavam se...obecala sam mu putovanje u Disney!

Vec je dva put im'o upale. A kad sam mu rekla...da ce k'o na piru...dobiti para $$$...uz'o olovku i poc'o racunati...kol'ko to sve dodje po osobi...pa kol'ko osoba na sunnetluku...
Konacno kad je izracun'o iznos $$$...prodera se k'o lud: "Ma za jos vol'ko para...mogu mi i kitu odkinuti"! :lol:
:lol: :lol: zlato bogme dijete ti je pametno bice nesto od njega :lol:
Šandor

Post by Šandor »

Mene su sa 8 mjeseci. U bolnici. :-)
Kažu da sam stalno plakao i da nisu imali izbora. :D:D:D

Upoznao sam jednog čovjeka koji je bio u mornarici u JNA.
Uglavnom, bili su na nekom vojnom brodu. Njih 15-tak. Nisu se razdvajali 365 dana. Pristajali su samo da pokupe namirnice i natoče gorivo.
Od njih 15-tak on je jedini bio obrezan. :D A na brodu je često bila kontrola higijene. Uključujući i genitalije. :D Nekoliko neobrezanih je uvijek imalo problema s čistoćom. Jednog su čak odveli da ga srede. :lol:
Valjda zato što se na brodu nisu često kupali. A i kad su se kupali nisu to radili kako treba. :-)

Uglavnom, to je nešto kao operacija krajnika. Nije neophodno. Ali je ipak bolje riješiti se toga.
Uostalom, može vam se desiti da nemate priliku da se okupate duži vremenski period. Prve ratne zime nisam se kupao oko dva mjeseca. Temperatura u stanu bila je oko +8. :D Nije bilo vode, struje, drva.....
Mada je kod nas to primitivizam za mnoge kod kojih to nije običaj.
vesela

Post by vesela »

e sto ne mogu na erende kora...

bosanac postavio kratko pitanje (i usput znao da ce malo zakuhati) a dilemama nikad kraja :-)

zna se da se u sarajevu sunete muska djeca iz muslumanskih familija zbog obicaja i ne d'o bog da dijete ostane neosuneceno jer bi bio vlah :? ...sunet je najbolje obaviti izmedju 6 i 8 mj. (ne znam zasto, tako cula) i to se napravi veliko sijelo sa gozbom, a gosti se moraju pokazati davanjem para...

sve bi to bilo lijepo da nije druge strane medalje...nemojte da nabrajam prezimena sarajevskih familija kojima se Skaka vracao iz kuce zbog infekcija kod djece i nemogucnosti da obavi obred...tu se ne radi o ne-higijeni nego jednostavno o neukosti, koja je karakteristicna za sve mlade majke...bebi do 40 dana se mora navuci kozica da bi se odrzavala higijena...poslije toga proberi:sunetluk ili ne...

moj sin nije osunecen i uvijek me onaj "za*ebani" dio familije brizno pitao je li sve u redu...primitivizam...mog muza je sestra pitala, isto tako brizno neces ga valjda sunetiti, bojeci se mog muslimanstva...ali njena dva sina zaglavise u bolnicu zbog infekcije...tako da u familiji imamo dva osunecena srbina i jednog neosunecenog, kako ono fair? pehlivana :D
Fair Life

Post by Fair Life »

vesela wrote:(...)

...tako da u familiji imamo dva osunecena srbina i jednog neosunecenog, kako ono fair? pehlivana :D
:-)

Bitno je da ne drkaju prljavim rukama... kad porastu, a do tada do roditelja je.

:lol:
Panta Rei

Post by Panta Rei »

To iz higijenskih razloga, je fakat bezze argument. Što rekoše moji prethodnici, voda čuda čini. Nećete vjerovati, ali to se ipak pere, bez obzira na to ima li kukuljicu ili ne.
:-)
sierra1712

Post by sierra1712 »

Sunecenje se radi po nepisanom pravilu uz behar dakle u proljece....kad god da se dijete rodi nece biti starije od 12 mjeseci..ja sam sina osunetio u bolnici naravno.. imao je 14 mjeseci ....nije osjetio traumu i brzo je zaboravio...nedavno sam dobio blizance od kojih jos jednog sina:) i planiram ga sunetiti na proljece ali sljedece godine dakle bice isto kao sa prvim sinom....licno mislim da je najbolje sunecenje uraditi izmedju 6 mjeseci i 1,5 godine starosti...ali znam slucajeva u pubertetu se sunete...
carsija

Post by carsija »

hananah wrote:Ja bih uvela da muskarac sam odlucuje da li ce biti sunecen ili ne, dakle 18 godina i unda ga upitati, nikad nije kasno da se muskarac osuneti, samo nije fer bez njegovog dopustenja :(
I ne zezam se niti provociram, mrtva sam ozbiljna, okrutno je bez necijeg dopustenja to uraditi!
kao sto je okrutno nekoga krstiti dok je mali bez njegovog odobrenja,slazemo li se .
Panta Rei

Post by Panta Rei »

carsija wrote:
kao sto je okrutno nekoga krstiti dok je mali bez njegovog odobrenja,slazemo li se .
Slažemo!
Djecu treba odgajati onako kako misliš da je ispravno, ali im samima dati da odlučuju o takvim stvarima.
:-D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

digger wrote:
Gledajuci sa cisto eticke strane, tvoje stoji. Neka svako svijesno odlucuje o sebi.

Ali da sam znao sto nisam, bio bih presrecan da me je majka odvela na sunecenje dok sam bio mali.

Dok to nisam napravio u "srednjim godinama" imao sam problem kod seksa zbog iritiranja i malih upala koje na tom mjestu izgledaju ogromne. :) Isto se nije moglo zalijeciti medicinski ili je mozda moglo sa nekakvim dnevnim tretmanom. Tek nakon posjete hirurgu, stvari su se normalizovale.

Dakle: glasam "za" za raniji zahvat i bez obzira na vjeru ali i "za" doktora.

Nadam se da cu sada biti bolje prihvacen od krajnje religiozne desnice. :)
Pa zar ti nece biti dosadno onda na forumu? :shock:

:-) :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Fair Life wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
A jos je okrutnije pustit ga da dobije razne upale pa ostane cak i sterilan! A to se moze desit vrlo laHko, kad se uzme u obzir da mnogi muskarci ne vode racuna o higijeni splovila!!
I ja sam isto mrtav ozbiljan!
Jebiga sad... Ako si otac nauci ga vodi 'racuna o higijeni spolovila', ili mislis da ce ga sunecenje osloboditi obaveze da vodi racuna o higijeni spolovila.
6-7 godina sam po raznim internatima i domovima, ko zna dje cu svog sina slat ako ga budem imo, jako fina djeca se po internatima pokkvare ne mozes ih prepoznat, a ima ih vala nit se izjutra umivaju a nit peru ruke, kamoli medjunozje ili nedo ti Bog da se okupaju!
winetou

Post by winetou »

Najbolje ne sunetiti. 21 vijek je.
hananah

Post by hananah »

carsija: kao sto je okrutno nekoga krstiti dok je mali bez njegovog odobrenja,slazemo li se .
naravno da se ne slazemo, to djoje nema veze, ako nisi primjetio, ovdje se ne prica o religijskom nego o higijenskom sunecenju
a ne slazemo se i zato sto djetetu na fali dlaka sa glave kad se krsti, dok kad se suneti odstrani se dio tijela
osim toga, ja sam protiv inace vjerskog obiljezavanja djeteta, djeca trebaju da se radjaju sva ista i svako da se za svoju vjeru opredjeli kad za to todje vrijeme
vesela

Post by vesela »

roditelj odgovara za maloljetno dijete, sto znaci da mora donositi odluke u ime djeteta...pravo roditelja je da odgaja svoje dijete u duhu svojih ubjedjenja i vrednovanja...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Ja nigdje nisam spomenuo da se to u mojoj porodici radi iz nekih vjerskih razloga!
Cisto iz zdravstveno-higijenskih razloga!
hananah

Post by hananah »

pa znam, to i kaze, a carsija je to malo drugacije shvatio :D
vidis bolan Bosanac da te i ja razumijem u posebnim situacijama :D
Vetra

Post by Vetra »

Najbolje je osunetiti dijete kada je skroz malo. Tako neće imati nikakvih trauma poslije, a i tada se roditelji u potpunosti brinu za njega, tako da je mala šansa da se išta zakomplicira sa ranom.
zzzzz

Post by zzzzz »

hananah wrote:jest dobro zboris, sad kriscanski svijet je pun upala i sterilan :(
de ba ne lupetaj, meni kao zeni je licno puno bolje sa neosunecenim, i pitao si za velicinu, mislim da, ali da se niko ne naljuti, utice na velicinu, to je moje misljenje i iskustvo, takodjer je puno ljepsi neosunecen :)
a sto se tice suplje o upalama, svako ko ne vodi racuna o higijeni bio osunecen ili ne dobit ce upalu i gljivice, a ko vodi racuna bio osunecen ili ne nece dobiti upalu
a okrutno je ne pitati muskarca da li to uopce zeli, nego tako malu djecu :(
Ti si stvarno bolesna od kontriranja.... i ako se vidi da nisi glupa cura, toliko volis u kontru da pocinjes valjati gluposti.

Da krenemo redom....na velicinu ne moze uticati nikako, hajd sto kazes da ti je ljepsi neosunecen ili da je bolji sex sa neosunecenim (o ukusima se ne raspravlja) ali moras znati da onda ti pripadas endemskoj vrsti zena koje se rijetko srecu.

Na kraju tvoja glupost u vezi infekcija, da si se potrudila malo raspitala prije nego nesto kazes znala bi da npr. Africi gdje je AIDS gotovo dostigao razmjere kuge, te bolesti ima neuporedivo manje medju muslimanima sto se povezuje sa sunecenjem. O "obicnim" infekcijama ne treba ni govoriti, to je vec opstepoznato
zlata

Post by zlata »

zzzzz wrote:
hananah wrote:jest dobro zboris, sad kriscanski svijet je pun upala i sterilan :(
de ba ne lupetaj, meni kao zeni je licno puno bolje sa neosunecenim, i pitao si za velicinu, mislim da, ali da se niko ne naljuti, utice na velicinu, to je moje misljenje i iskustvo, takodjer je puno ljepsi neosunecen :)
a sto se tice suplje o upalama, svako ko ne vodi racuna o higijeni bio osunecen ili ne dobit ce upalu i gljivice, a ko vodi racuna bio osunecen ili ne nece dobiti upalu
a okrutno je ne pitati muskarca da li to uopce zeli, nego tako malu djecu :(
Ti si stvarno bolesna od kontriranja.... i ako se vidi da nisi glupa cura, toliko volis u kontru da pocinjes valjati gluposti.

Da krenemo redom....na velicinu ne moze uticati nikako, hajd sto kazes da ti je ljepsi neosunecen ili da je bolji sex sa neosunecenim (o ukusima se ne raspravlja) ali moras znati da onda ti pripadas endemskoj vrsti zena koje se rijetko srecu.

Na kraju tvoja glupost u vezi infekcija, da si se potrudila malo raspitala prije nego nesto kazes znala bi da npr. Africi gdje je AIDS gotovo dostigao razmjere kuge, te bolesti ima neuporedivo manje medju muslimanima sto se povezuje sa sunecenjem. O "obicnim" infekcijama ne treba ni govoriti, to je vec opstepoznato
Iz Juzne Afrike stizu najnovije vijesti...osuneceni (vecinom nemuslimani :D ) imaju manji % zarazenih Aids-om...od neosunecenih. Kod osunecenih takodjer...zene imaju manji % tumora i rakova...ima jos toga.

Uglavnom...ova vijest iz Juzne Afrike je bila udarna vijest u "Aids Prevention" krugovima....prije par mjeseci. Mislim da su stvarno obavili eksperiment...naucnim metodama. Osunet'li ljude...i cekali rezultate!

A da ne govorim o "Gay" krugovima...kod kojih je "Cut" (osunecen) :P ljepotan...u odnosu na "Uncut" kitonju! :lol:
zzzzz

Post by zzzzz »

Ako aludiras na Juznoafricko neznanje i nesposobnost za vodjenje obicne statistike :-) .......moram ti reci da je studija zapadnoevropska :razz:
ziggy

Post by ziggy »

Ne mislim da to "osunecen"-"neosunecen" ima veze sa manjim postotkom side kod Muslimana.Mislim da je u pitanju vece uzdrzavanje od sexa izvan braka kod Muslimana koji drze do vjere koja im to zabranjuje.
Sunecenje nije vjerska obaveza nego preporuka Muhammeda a.s. I samo ime kaze sunnet a to znace sve radnje preporucene od Muhammeda a.s. i oni obredi koje je on radio.A uvijek su se pokazali razumim i razloznim.
hananah

Post by hananah »

Mislim da je Muhamed to vidio od Jevreja, sto jest jest oni su se prije njega poceli sunetiti :D
a sto se tice te cure koja prevodi moje postove, hocu postotak :x ipak tu postoje neka autorska prava :x
a to sto se ibrete u ameriki, nasao se ko ce se ibretiti, nacija koja se izivljava nad muslimanskim zatvorenicima, mnogi od njih nisu ni na sud otisli a strpani su u zatvore u male celije samo zato jer su im se ucinili "sumnjivi" po svom izgledu :x
a sto se tice sexa, meni je vala bolji sa neosunecenim, volim kad ga probudim usred noci (tog neosunecenog :oops: ) pa on pomoli pospanu glavicu iz kisne kabanice :D ne bih dala taj pogled ni za sto na svijetu :D
sunetite se i ne sunetite, vasa stvar, ja svoje dijete ne bih nikad bez njegovog dopustenja :x
Post Reply