Ukinuti religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
avicena

#26 Re: Ukinuti religije

Post by avicena »

sojka wrote:Zar nam ova novonastala situacija po nebrojeni broj puta i ponavljanja kroz istoriju ne govori upravo u prilog ukidanja religija i spajanje u 1 novu: nauka koja je iskljucuje postojanje Boga. I samim tim nema slika, ni ikona, ni Boga, ni poslanika, ni pravljenja likova bilo koje vrste.
Sloboda, pravda, Zakon savjesti su mjerilo koje se ukorijenilo u nasu kulturu. Ne treba nam religijska pripadnost, ako vjerujemo to nosimo u srcu, a ne na jeziku.

To je jedina sansa.
Nauk koji je vodio Hitlera i Staljina nema veze sa religijom i Bogom i historičari kažu da su samo njih dvojica odgovorni za preko 70 miliona žrtava, što je više nego u svim vjerskim i 'vjerskim' ratovima kroz cijelu povijest.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

sojka wrote:dakle pojedini se bez validne argumentacije izjasnjavaju protiv ukidanja religije, vjerovanto(?) zbog radi odrzavanja tradicije cija sloboda sa ukidanjem religije ne bi bila uskracena.

Opste je poznato da sam idealista. :)
Bez validne argumentacije? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dakle ti bi ukinula mir prije svega u cilju uspostavljanja mira? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Opste je poznato da si...ma necu vise.

p.s. A znas li ti za Validnu legitimaciju? :lol: :lol: :lol:
sojka

#28 Re: Ukinuti religije

Post by sojka »

avicena wrote:
sojka wrote:Zar nam ova novonastala situacija po nebrojeni broj puta i ponavljanja kroz istoriju ne govori upravo u prilog ukidanja religija i spajanje u 1 novu: nauka koja je iskljucuje postojanje Boga. I samim tim nema slika, ni ikona, ni Boga, ni poslanika, ni pravljenja likova bilo koje vrste.
Sloboda, pravda, Zakon savjesti su mjerilo koje se ukorijenilo u nasu kulturu. Ne treba nam religijska pripadnost, ako vjerujemo to nosimo u srcu, a ne na jeziku.

To je jedina sansa.
Nauk koji je vodio Hitlera i Staljina nema veze sa religijom i Bogom i historičari kažu da su samo njih dvojica odgovorni za preko 70 miliona žrtava, što je više nego u svim vjerskim i 'vjerskim' ratovima kroz cijelu povijest.

Thx. Skrenuli ste mi paznju na stamparsku gresku. Trebalo je da glasi" koja ne iskljucuje postojanje Boga." Biti sasvim iskljuciv ipak je nerelevantno.

Hitlera i Staljina su institucije crkve i same podrzale. Kroz istoriju nismo uocili bas neku njihovu korist i da su se mocno energicno opirali protiv konc logora, cak sta vise mu doprinose nesvjesno.
To sto nema religija ne znaci da Boga nema. Ima.
sojka

Post by sojka »

horns&drums wrote:
sojka wrote:dakle pojedini se bez validne argumentacije izjasnjavaju protiv ukidanja religije, vjerovanto(?) zbog radi odrzavanja tradicije cija sloboda sa ukidanjem religije ne bi bila uskracena.

Bez validne argumentacije? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dakle ti bi ukinula mir prije svega u cilju uspostavljanja mira? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Opste je poznato da si...ma necu vise.

p.s. A znas li ti za Validnu legitimaciju? :lol: :lol: :lol:
Horny, ma pile nase forumsko, tema nisam ja, nego ukidanje religija. Za ili protiv. Glasao si protiv ukidanja, kao i protiv mene. Jasno, registrovano.

Ugodno vece svim diskutantima !
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Mislim da ljudi imaju urodjeni instinkt da vjeruju u vise bice i tragaju za odgovorima koje im nauka ne moze pruziti.
95% ljudi na ovoj planeti pripada nekoj religiji i vjeruje u supreme being na jedan ili drugi nacin. Zabraniti prakticiranje religije ili vjerovanje, je cista utopija. Zabraniti religijama da se mijesaju u svjetovne stvari je vec moguce.
Trosoti energiju na takve utopijske ideje je uzaludno...zar ne bi bilo bolje ukinuti neznanje, nepismenost i time ljudima pribliziti nauku, a onda im ostaviti da sami odluce da li da vjeruju ili ne vjeruju...
horns&drums

Post by horns&drums »

sojka wrote:
Horny, ma pile nase forumsko, tema nisam ja, nego ukidanje religija. Za ili protiv. Glasao si protiv ukidanja, kao i protiv mene. Jasno, registrovano.

Ugodno vece svim diskutantima !
Pile jesam, ali ne tvoje :D:D:D Za tebe vise, horoz :D

Protiv ukidanja, naravno. Protiv tebe-? Prvo trebas zasluziti. Gadjenje nije osjecaj nego stanje ...
horns&drums

Post by horns&drums »

Lucy01 wrote:zar ne bi bilo bolje ukinuti neznanje, nepismenost i time ljudima pribliziti nauku, a onda im ostaviti da sami odluce da li da vjeruju ili ne vjeruju...
Ma jok ba Lusi, odmah sve na lomacu.Rez, kuzis sta hoce?

Sljedeca tema: Spalimo svete knjige... Fuj...
Jasho

Post by Jasho »

Ne treba ukinuti ili zabraniti religije, već treba ukinuti one koji ih zloupotrebljavaju za svoje bolesne ciljeve! Ni jedna religija ne propagira nasilje rat i iskorištavanje i manipulisanje drugima, ali postoje ljudi koji žele da na taj način ostvare svoje bolesne ciljeve i žalosno je što su večina tih ljudi sveštenici koji propagiraju religiju na svoj način i za svoje ciljeve, dok su u manjini oni pošteni sveštenici koji religiju tumaće na ispravan način nešireći mržnju i zlo prema drugačijim od sebe! Ja nisam religiozan, ali poštujem one koji jesu, ali ne one novopečene koji su postali vjernici iz interesa, koristi i pozicije u društvu i koji bi sutra prestali biti vjernici radi nekog novog intersa i koristi za svoj džep!
Maja17

Post by Maja17 »

FortunaBela wrote:Strah treba tuci znanjem, ne slobodom. Jer kad naucis, onda znas i onda te nije strah.

Slažem se...
Potpisujem! :-)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Sojka, kad malo bolje razmislim, nakon ispravljanja "štamparske" greške....I nije ti loša ideja, o jednoj vjeri :D

Svi lijepo budemo muslimani, pa kad ratujemo, bratski ratujemo, pa kad se mrzimo, lijepo se mrzimo, a mržnja nije uzrokovana vjerskim razlikama :D
sojka

Post by sojka »

Lucy01 wrote:Mislim da ljudi imaju urodjeni instinkt da vjeruju u vise bice i tragaju za odgovorima koje im nauka ne moze pruziti.
95% ljudi na ovoj planeti pripada nekoj religiji i vjeruje u supreme being na jedan ili drugi nacin. Zabraniti prakticiranje religije ili vjerovanje, je cista utopija. Zabraniti religijama da se mijesaju u svjetovne stvari je vec moguce.
Trosoti energiju na takve utopijske ideje je uzaludno...zar ne bi bilo bolje ukinuti neznanje, nepismenost i time ljudima pribliziti nauku, a onda im ostaviti da sami odluce da li da vjeruju ili ne vjeruju...
O ukidanju mijesanja i moci je i rijec. Samo je i vise nego upitno koliko je iluzorna misija. Mislim da ce trajati nazalost godinama, decenijama da se masa dovede na veci stepenik svjesnosti. Moral je neprevazidjena kategorija uprkos njene stalne promijenjivosti.

Dok bude religije kao instuticija bice ljudi koji ih koriste u svoje ciljeve,
ista stvar je sa politikom, sa kompanijama, sa svim drugim vrstama organizacija. Nazalost, disuse nikada ne moze i nece biti sasvim iskljucen.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ahmmed wrote:Sojka, kad malo bolje razmislim, nakon ispravljanja "štamparske" greške....I nije ti loša ideja, o jednoj vjeri :D

Svi lijepo budemo muslimani, pa kad ratujemo, bratski ratujemo, pa kad se mrzimo, lijepo se mrzimo, a mržnja nije uzrokovana vjerskim razlikama :D
:lol: :lol: Ti ko jedan nas ovdje, pitao moju drugaricu koje je religije, a ona mu kaze ateista sam...a on ce ti na to "pa jesi'l muslimanski, pravoslavni ili katolicki ateista" :lol: :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

sojka wrote:
danas wrote:

nije bez validne argumentacije. ko sam ja da ukinem papu, iako katolicku crkvu i papu smatram potpuno irelevantnima? ako vjernici te vjere nalaze sa shodno da se organizuju na taj nacin, ja im to ne mogu, niti hocu zabraniti.

sve dok njihova vjera i njihova vjerska organizacija ne pocne mene paliti na lomaci... :D
Opet nema argumenta koji govori protiv toga da mnoga zla ne proisticu upravo iz institucija. Meni nije dovoljna vasa argumentacija. I ne radi se o tom ko sam ja da ukidam, nego o mogucem prijedlogu i kritici koja stoji i iza koje stojim. Svjesna sam da je to ideologija, ali nisam tip koji guta sve bez da preispita.

O cemu mi diskutujemo?
Zamolila bih da licne konflikte iznosite na drugom mjestu.
nije mi uopste jasno kakav argument hoces? sve dok organizacija/institucija (bilo kakve ideologije, vjerske ili ne) ne postoji sa iskljucivim clijem propagiranja mrznje i naslija, ta se institucija ne treba zabranjivati. zasto bih ja ili ti branila nekome da se organizuje po bilo kojem principu (makar to bio i vjerski) ako je to zelja tih ljudi, a nikome ne steti i ne naudjava? zabrana donosi samo revolt, i postici ces ono sto pokusavas da izbjegnes -- radikalizaciju i netrpeljivost. slobodan izbor, sto ukljucuje i izbor vjere i nacin kako da se ta vjera tolerantno praktikuje (znaci, organizovana religija), je osnovno pravo i ako ti ovo nije dovoljan argument, ne znam sta jeste.

PS a opste je poznato ne da si idealista nego nesto drugo, ali neise...
Qler

Post by Qler »

kakav ukinuti, pa ko ce zaposliti 364858 popova i hodza :D samo iz Sa kantona :D da ne govorimo dalje :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

danas wrote:
PS a opste je poznato ne da si idealista nego nesto drugo, ali neise...
Budi dobra :D dok ti jednog od brazza nisam zovnula :D :D a znas kakvi su oni kad im neko podere dzemper :lol: :lol:
sojka

Post by sojka »

Danas,
nisam znala. Upoznata sam sa tim vec sa strane uvazenih diskutanata. Ok.

Qler,
bice da je to najveci problem. Sta sa njima? :-) :lol:
avicena

Post by avicena »

Qler wrote:kakav ukinuti, pa ko ce zaposliti 364858 popova i hodza :D samo iz Sa kantona :D da ne govorimo dalje :D
1.) 364858 !?!?!?

2.) Jesu li na budžetu ?
Voz

Post by Voz »

Smijesan naslov teme, ne ubija religija, nego ubijaju ljudi. Samo sto se to danas potencira kao nikada dosad a uglavnom vezano sa samo jednu religiju a to je Islam.
rasta

Post by rasta »

opcija : rastafarijanizam :D
preduslov : legalizacija lakih droga :D :D :D
onda mozemo u evropu 8-)
JACINA

Post by JACINA »

Ukidanje religije neće napraviti ništa dobro našoj rasi. Mi imamo potrebu za ALFOM! Je li to Bog ili nešto drugo, predstoji..... Trebamo redefinisati naš mentalni sklop, i naše komplekse (da ne navodim koje).
avicena

Post by avicena »

JACINA wrote:Ukidanje religije neće napraviti ništa dobro našoj rasi. Mi imamo potrebu za ALFOM! Je li to Bog ili nešto drugo, predstoji..... Trebamo redefinisati naš mentalni sklop, i naše komplekse (da ne navodim koje).
Imam osjećaj da je ovdje riječ o podvojenoj ličnosti...... :D :D :D ili.......što ti ba to treba......
danas

Post by danas »

avicena wrote:
JACINA wrote:Ukidanje religije neće napraviti ništa dobro našoj rasi. Mi imamo potrebu za ALFOM! Je li to Bog ili nešto drugo, predstoji..... Trebamo redefinisati naš mentalni sklop, i naše komplekse (da ne navodim koje).
Imam osjećaj da je ovdje riječ o podvojenoj ličnosti...... :D :D :D ili.......što ti ba to treba......
ha? :?
sojka

Post by sojka »

Voz wrote:Smijesan naslov teme, ne ubija religija, nego ubijaju ljudi. Samo sto se to danas potencira kao nikada dosad a uglavnom vezano sa samo jednu religiju a to je Islam.

A ciji je izum sama religija- Bozja nije, nego ljudska. Ljudi su smislili i religju u cije ime se ubijaju.

Sta bi se moglo, uprkos kamenitog i trenutno nemoguceg puta, promijeniti na bolje?
Da li postoji kroz ukidanje religija sansa na neko poboljsanje i zajednistvo? Da li su imena Bogova, religija, vjerskih objekata zapravo strasan razdor medju ljudima i izvori ratova?
(...)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Pa ako otkrijes prave razloge zbog kojih postoji religija, onda mozes ici dalje... u plej-of...
JBT

Post by JBT »

Zbog zelje za vlascu i dominacijom
Protiv sam bilo kakvog ukidanja. Religiju treba prevazici. Potpuno svjesno i dobrovoljno. Prirodno. Evolucijom.
Post Reply