"Inteligentna kreacija" ili jednostavno los dizajn

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
bajazit

Post by bajazit »

aha jeste evolucija malo morgen.samo se vi zavaravajte.znate onu staru zivi u zabludi i umrijeces u zabludi a onda ces tek shvatiti da je i tebe i darwina neko kreirao.
danas

Post by danas »

Sarafcina wrote: Nije valjda da evolucija ide unazad
evolucija ne ide nikuda, jer nema nikakvog "zacrtanog cilja"... nekad "pretjera", nekad zavsi u corsokaku, a nekad krene sve iz pocetka... to je prosto ljudska nesavrsenost, nasa teznja da se trazi u svemu neki "smisao", "cilj", "plan"... priroda to ipak ne poznaje, ne na taj nacin... danas smo mi tu, juce su bili dinosauri, a sutra ce biti neko drugi... najvjerovatnije pacovi :D i bubasvabe :D koji izgleda prezivljavaju sve :D
array

Post by array »

Digger,
Moras prvo shvatiti da ako se stvaranje svega na svijetu nije dogodilo po bibliji, kur'anu ili sta ja znam po cemu, da to ne znaci da se "inteligentno stvaranje" nije dogodilo. To samo znaci da su religije u krivu.

Drugo, evolucija nije i nemoze da objasni kako i na koji nacin je ta famozna prva celija "ozivjela" i osim toga pocela se dijeliti. Sva nauka ovog svijeta uopste nema ni teoriju o tome nego samo nagadjanja kako se to dogodilo.

Trece, evolucija dira samo zivot na nasoj planeti a ne objasnjava kako su se stvorili preduslovi za stvaranje zivota. Drugim rijecima, ko je i kako stvorio mrtvu materiju? Cak ni ona nije nije mogla postati sama od sebe jer atomi, protoni, neutroni i elektroni funkcionisu u savrsenoj harmoniji i sa nekim smislom, ako znas ista o atomima. Jedan obicni atom sam od sebe nije nista manji fenomen koliko i sam zivot.

I na kraju, kao sto gore rekoh, teorija evulucije se samo tice zivota na Zemlji. Kao sto znas, svemir je daleko veci "igrac" od nase sicusne planete. Prema tome, ni evolucija a ni nijedna religja pojma nemaju kako i od cega je nastao svemir.

Big Bang je danas vodeca (nedokazana) teorija o nastanku svemira. Najveci zivi naucnik i istrazivac svemira danas Stephen Hawking za Big Bang kaze da je "moment kreacije" iza kojeg moze stajati samo Bog. I tu se ja potpuno slazem sa njim. Neko ili nesto sta je stvorilo citav svemir posjeduje toliku moc da vise nista nije nemoguce, pa ni zivot poslije smrti, ako bas hoces.

Da zakljucim, ja vjerujem da se sve religije puki prozvod covjekove maste ali isto tako i vjerujem i da postoji "visa inteligentna sila" koja je sve ovo stvorila sa nekim ciljem u kojem ljudi vjerovatno neigraju nikakvu znacajnu ulogu.
danas

Post by danas »

array wrote: Trece, evolucija dira samo zivot na nasoj planeti a ne objasnjava kako su se stvorili preduslovi za stvaranje zivota. Drugim rijecima, ko je i kako stvorio mrtvu materiju? Cak ni ona nije nije mogla postati sama od sebe jer atomi, protoni, neutroni i elektroni funkcionisu u savrsenoj harmoniji i sa nekim smislom, ako znas ista o atomima. Jedan obicni atom sam od sebe nije nista manji fenomen koliko i sam zivot.
sve je ovo OK... samo ockujes od mene da vjerujem da atom nije mogao nastati sam od sebe, ali da "neko" bice -- daleko kompleksnije od atoma -- je moglo nastati samo od sebe?!?! jer za postanak atoma je potreban kreator, ali za postanak superiornog kreatora -- nije potreban niko?!?
Da zakljucim, ja vjerujem da se sve religije puki prozvod covjekove maste ali isto tako i vjerujem i da postoji "visa inteligentna sila" koja je sve ovo stvorila sa nekim ciljem u kojem ljudi vjerovatno neigraju nikakvu znacajnu ulogu.
ne ide jedno sa drugim. ako su ljudi stvoreni od strane neke "vise sile" onda ih je ta sila stvorila sa nekim ciljem, tj. sa "znacajnijom ulogom" da ponovim tvoj termin. to je premisa svih religija, koje se jednostavno ne mogu pomiriti sa cinjenicom da smo mi samo jedna, relativno beznacajna prirodna pojava kako ti rece... ni prvi ni zadnji, a vrlo vjerovatno niti jedini u svemiru :D
Last edited by danas on 02/01/2006 04:49, edited 1 time in total.
Šandor

Post by Šandor »

array wrote:Drugo, evolucija nije i nemoze da objasni kako i na koji nacin je ta famozna prva celija "ozivjela" i osim toga pocela se dijeliti. Sva nauka ovog svijeta uopste nema ni teoriju o tome nego samo nagadjanja kako se to dogodilo.
I kako je nastao Svemir? Ima li išta izvan njega? Zašto uopšte postoji bilo šta i zbog čega je nastalo? Kako? Šta je smisao svega? Sve je toliko savršeno a sve je nastalo slučajno i samo od sebe?

Ili, ako postoji Bog......zašto dopušta da majke umiru prilikom porođaja.....da novorođenčad budu invalidi od rođenja......ako je milostiv zašto to dopušta.....? Novorođenčad nisu ni za šta kriva. Ne snose krivicu za patnju bilo kojeg živog bića.
Shoshana

Post by Shoshana »

Uh, uh....zivjela filozofija :D

LJudski rod je svoju vlastitu evoluciju vise-manje zaustavio, sto je s tacke gledista nase kulture i morala jako dobra stvar. Za buducnost iste - ne znam, a i ne bih voljela da o tome razmisljam..

A za religiju...smatram da je mjesavina Taylorove i Spencerove teorije dosada najbolje objasnjenje porijekla religije.

Hawking je drzao i druga predavanja osim onoga o bogu, vrijedi procitati...
danas

Post by danas »

Shoshana wrote: A za religiju...smatram da je mjesavina Taylorove i Spencerove teorije dosada najbolje objasnjenje porijekla religije.
ma dje me nadje :D
de ubaci i thomas paine-a u taj paket, pa da kupim :D :)
Shoshana

Post by Shoshana »

E, uFati me ovdje :-D

Ako mislimo na istog Paine-a, znam za njegova Ljudska prava, ali ne znam da se izjasnjavao o porijeklu religije :)

Al' sa'cu da zraknem pa mozda i dodam :)
danas

Post by danas »

Shoshana wrote:E, uFati me ovdje :-D

Ako mislimo na istog Paine-a, znam za njegova Ljudska prava, ali ne znam da se izjasnjavao o porijeklu religije :)

Al' sa'cu da zraknem pa mozda i dodam :)
taj je :D
napisao i common sense :D i age of reason :D

:wink:

evo koga zanima: http://www.ushistory.org/paine/ :)
pogotovo preporucam :D age of reason :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Paine discovered that his contributions to the American Revolution had been all but eradicated due to his religious views.
Stvarno nisam znala. Covjek se uci dok je ziv.

Hvala :)
Fair Life

Post by Fair Life »

bajazit wrote:aha jeste evolucija malo morgen.samo se vi zavaravajte.znate onu staru zivi u zabludi i umrijeces u zabludi a onda ces tek shvatiti da je i tebe i darwina neko kreirao.
Moze "on" sta pozeli... kreirati.

Image
Shoshana

Post by Shoshana »

A znate li sta me cudi? Kako to da biblijski bog nije monoteista?

"Thou shalt have no other gods before me"

Ne kaze on da NEMA drugih bogova, nego da onako, narcisoidno valjda, samo njemu ima da se klanja?

Evo link za bibliju online http://etext.lib.virginia.edu/kjv.browse.html,

pa ubacite u search rijeci " other gods" pa vidite rezultate :D :D

Ima ih ..... ko kise

Pa ti sad vjeruj :D

Ili jos bolje, to su ti drugi sigurno krivi za sve nevolje na svijetu :-?
danas

Post by danas »

ovo je tacno, i svaki ozbiljniji teolog se pozabavio tim rijecima... jer u skoro svakoj verziji, prva od 10 zapovjesti fino kaze "neces se moliti drugim bogovima osim meni" (ili vec nesto u tom fazonu) a ne kaze "nema drugih bogova osim mene"... bog jednostavno kaze izraelitima da ONI ne treba da imaju drugog boga, i sklapa "pakt" sa njima, nicime ne negirajuci "druge bogove" :D

ja recimo :D i dalje vjerujem u zeusa :D
array

Post by array »

danas wrote: sve je ovo OK... samo ockujes od mene da vjerujem da atom nije mogao nastati sam od sebe, ali da "neko" bice -- daleko kompleksnije od atoma -- je moglo nastati samo od sebe?!?! jer za postanak atoma je potreban kreator, ali za postanak superiornog kreatora -- nije potreban niko?!?
Neka pitanja nemaju odgovor koji bi bio adekvatan nasoj sposobnosti da shvatimo stvari. Pokusaj sam sebi razjasniti slijedece jednostavno pitanje pa ces mozda i dokuciti odgovor:
Sta je prvo nastalo, kokos ili jaje? Vidis, cak ni stvari na Zemlji nisu tako jednostavne kao sto izgledaju.
danas wrote:ne ide jedno sa drugim. ako su ljudi stvoreni od strane neke "vise sile" onda ih je ta sila stvorila sa nekim ciljem, tj. sa "znacajnijom ulogom" da ponovim tvoj termin. to je premisa svih religija, koje se jednostavno ne mogu pomiriti sa cinjenicom da smo mi samo jedna, relativno beznacajna prirodna pojava kako ti rece... ni prvi ni zadnji, a vrlo vjerovatno niti jedini u svemiru :D
Ja nisam rekao da ljudi su stvoreni "u paketu" (niti to mislim) sto znaci da oni bas i nemoraju imati vaznu ulogu. Vjerovatnije je da ti i ja kao pojedinci imamo gotovo beznacajnu ulogu za neki visi nepoznat cilj u vidu opstanka cijele vrste. Vidis, citav covjekov zivot, bas kao i zivot svake druge vrste na Zemlji, je stvoren za jednu jedinu stvar a to je produzenje vrste i opstanak. Jedes, pijes, imas seksualni nagon i potrebu da zastitis svoju djecu dok ne odrastu pa da i oni nastave to isto. Zasto je to tako i cemu sva ta trka za opstanak, niko ne zna.
Shoshana

Post by Shoshana »

Dionizius :D :D
(MoRe i Turnig leaf) :D
danas

Post by danas »

array wrote:Vidis, citav covjekov zivot, bas kao i zivot svake druge vrste na Zemlji, je stvoren za jednu jedinu stvar a to je produzenje vrste i opstanak. Jedes, pijes, imas seksualni nagon i potrebu da zastitis svoju djecu dok ne odrastu pa da i oni nastave to isto. Zasto je to tako i cemu sva ta trka za opstanak, niko ne zna.
ovo je ipak cista evolucija :D produzetak vrste i ti fazoni... :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Sto je stvarao ljude... haj' neka je... ali i krmke. Tu ga je udrick'o.

Bljak..

Image
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

danas wrote:ovo je tacno, i svaki ozbiljniji teolog se pozabavio tim rijecima... jer u skoro svakoj verziji, prva od 10 zapovjesti fino kaze "neces se moliti drugim bogovima osim meni" (ili vec nesto u tom fazonu) a ne kaze "nema drugih bogova osim mene"... bog jednostavno kaze izraelitima da ONI ne treba da imaju drugog boga, i sklapa "pakt" sa njima, nicime ne negirajuci "druge bogove" :D

ja recimo :D i dalje vjerujem u zeusa :D
pa to je valjda zato sto se spasenje odnosi samo na ''odabrani narod''
jusuff

Post by jusuff »

hiljadu puta prezvakana prica
zablude
neznanje
...
jusuff

Post by jusuff »

digger wrote:...

- Kako to da neka djeca dodju na ovaj svijet slijepa, mentalno bolesna, sakata... a ni kriva ni duzna. Jer po islamu--mislim da mi je "jussuf" to napisao na podforumu--mi se radjamo bezgrijesni. Cemu onda pogresan dizajn? Neko je i ovdje polup'o loncice a to nije ni dijete niti roditelji? Znaci, krivac se zna.

Bas bih volio da cujem nesto cime bih ja mogao da zadovoljim svoju znatizelju. Jer ja ne kupujem bas sve sto se nudi bez obzira kako je lijepo upakovano.
digger,
glede bezgrijesnosti i poremecaja kod djece...
ne dao bog nikome ovakva iskusenja, ali, nemoj mi reci da mislis da je dijete koje se rodilo slijepo grijesno... mozda ce se na sudnjem danu pokazati (ponavljam da je sudnji dan u islamu poznat i kao dan iznenadjenja) da je slijepac bolje "vidio" i od tebe i od mene...
svi cemo biti sudjeni pojedinacno, pa ako si imao oci da vidis i mozak da mislis, to bi ti se moglo pokazati kao otezavajuca okolnost... dakle, biti cemo pitani zasto nismo vidjeli niti znali, a mogli smo.
helem, sve je relativno, ali ponavljam, sacuvaj nas boze takvih iskusenja.

mi o bozijem stvaranju ne znamo mnogo, tacnije gotovo nista. mislim da je "kontorlisana" evolucija potpuno sukladna islamskom ucenju. na x mjesta u kuranu se kaze da je bog sve zivo iz vode stvorio, dakle i ljude. diggeru, da li imas ikakvu ideju sta bi to moglo da znaci?
digger

Post by digger »

array wrote:Neka pitanja nemaju odgovor koji bi bio adekvatan nasoj sposobnosti da shvatimo stvari...
Drz' se ovoga i ne pisi gluposti. :roll:
digger

Post by digger »

jusuff wrote: digger,
glede bezgrijesnosti i poremecaja kod djece...
ne dao bog nikome ovakva iskusenja, ali, nemoj mi reci da mislis da je dijete koje se rodilo slijepo grijesno... mozda ce se na sudnjem danu pokazati (ponavljam da je sudnji dan u islamu poznat i kao dan iznenadjenja) da je slijepac bolje "vidio" i od tebe i od mene...
Ovo od srca jusuffe: da ti bog u koga vjerujes da svu srecu, zdravlje i srecu u familiji.

A sada sjedi i razmisli kako je onima cije je dijete rodjeno van normi... koje ce da pati kao i citava familija.

Pitanje je kakav je to eksperiment bog htio da napravi na zemlji gdje mu se dio potomstva pati kroz zivot i sta je time zelio da dokaze? Da nije savrsen, dobar kreator, brizan... sta?

Pa ako je stvaralac fer i pravedan, nije li tacno da ON na tom "sudnjem danu" treba da odgovara za svoje propuste?
digger

Post by digger »

Shoshana wrote:A znate li sta me cudi? Kako to da biblijski bog nije monoteista?

"Thou shalt have no other gods before me"

Ne kaze on da NEMA drugih bogova, nego da onako, narcisoidno valjda, samo njemu ima da se klanja?
Vidis, u mojoj ignoranciji nisam ovo ni primjetio. Ma kakav je to svemoguci koji vec u svojoj prvoj proklamaciji izbjegava prihvacanje pune odgovornosti.

Sta mu je falilo da uklesa u kamenu plocu: "JA sam jedini bog, a svi drugi su proizvod vase bolesne maste?"

Vidis, i Tito je skuzio tu omasku pa ju je ispravio.

Tito je bog. :)
Fair Life

Post by Fair Life »

array

Post by array »

digger wrote:
array wrote:Neka pitanja nemaju odgovor koji bi bio adekvatan nasoj sposobnosti da shvatimo stvari...
Drz' se ovoga i ne pisi gluposti. :roll:
Covjek ti fino pokusa objasniti neke stvari ne bi li ih bolje shvatio ali kad odgovori dokuce limit tvog mozga onda ti nista drugo ne preostaje nego da pises ovkve stvari.

Po tvom prvom postu vidi se da si jos uvijek zelen, naivan, nenaucen, neiskusan i nenacitan zbog cega sam ti i htio pomoci da shvatis. Izvini ako su ti neke zice u mozgu pocele pregarati jer nisam znao koliko kolicinu znanja mozes primiti.
Sad znam. Savjet: ne zapocinji teme o kojima nisi u stanju diskutovati.
Post Reply