Da sam bio on ja bi sebi predio ime. Kolko bi me samo u skoli zezali... A moglo bi ako bas hoce nesto slicno i Cveci... zvuci ko neki nadimak...Ana_Ana wrote:Kada smo se upoznavali on je meni rekao da se zove Cvele. Valjda ga je bilo sramota. Kasnije mi je prijateljica rekla da mu je pravo ime Cvece.mr__bosnjak wrote:Mogli su mu bar nadit nesto jace. Ko "soko".Ana_Ana wrote: Ja ne bi znala sta je da ih ne poznajem. Kako je to glupo ime.Pa bolje bi bilo da su mu dali ime Soko ili Lav.
Nacionalna imena?
-
mr__bosnjak
- Vodenjak
Mozda se muslimani naljute, ali ipak mislim da su Srbi i Hrvati daleko manje opterecini s tim kako ce im se djeca zvati.
Uzmimo primjer tipicnog naseg, slavenskog imena Zoran!
To ime nosi mozda isti broj i Srba i Hrvata.
Ako neko od Bosnjaka da djetetu to ime, vrlo lako se moze desiti da se to od odredjenih osudi kao davanje djetetu "njihovog" imena.
Drugim rijecima, trebalo je dati ime Sabahudin i sve bi bilo OK.
Za sabah znamo da je zora. Zora je bosanska rijec i ime Zoran je izvedenica iz tog pojma.
Sabah nije bosanska rijec (ok, za one koji ne misle tako, mozemo reci da jeste, ali se mora priznati da je ta rijec varvarizam) i ime Sabahudin kao izvedenica iz te rijeci po toj logici ne moze biti bosansko nacionalno ime!
Ali, pustimo to...
Moje misljenje je da buduce mame i tate trebaju poslusati starog dobrog Duska Radovica:
"Birajte za svoju decu lepa i ozbiljna imena.
Uvek morate misliti na to da ce neka od tih imena nositi buduce ulice, skole i trgovi."

Ako neko od Bosnjaka da djetetu to ime, vrlo lako se moze desiti da se to od odredjenih osudi kao davanje djetetu "njihovog" imena.
Za sabah znamo da je zora. Zora je bosanska rijec i ime Zoran je izvedenica iz tog pojma.
Sabah nije bosanska rijec (ok, za one koji ne misle tako, mozemo reci da jeste, ali se mora priznati da je ta rijec varvarizam) i ime Sabahudin kao izvedenica iz te rijeci po toj logici ne moze biti bosansko nacionalno ime!
Ali, pustimo to...
Moje misljenje je da buduce mame i tate trebaju poslusati starog dobrog Duska Radovica:
Uvek morate misliti na to da ce neka od tih imena nositi buduce ulice, skole i trgovi."
-
mr__bosnjak
Kosara je staro. Ima u nekom srednjovjekovnom izvoru...stella_k wrote:Hmmm.....
Evo sjetih se krasnog imena: Gorčin.....a moze i Kosara....
Pa onda Bor...ima jos...
- danas
pa to ti je sve isto... ako pogledas turcizme i njihovo znacenje, onda vidis da su nasi dzenan i dzenana zapravo dusan i dusanka; da je demir zapravo gvozdenVodenjak wrote: Za sabah znamo da je zora. Zora je bosanska rijec i ime Zoran je izvedenica iz tog pojma.
tako ti je to moj vodenjak...
Last edited by danas on 22/12/2005 00:50, edited 1 time in total.
-
mr__bosnjak
Bosnjaci se nalaze u nacionalnom upoznavanju i ovo je dio konfuzija koje stizu sa time. A u bivsoj vise su Bosnjaci nadivali imena "srpska" i "hrvatska" ako cemo tako rec nego ovi "bosnjacka". Ja mogu rec da moje nije tipicno "bosnjacko". Ustvari vjerovatno bi mislio da nisam Bosnjak ako bi ga cuo.Vodenjak wrote:Mozda se muslimani naljute, ali ipak mislim da su Srbi i Hrvati daleko manje opterecini s tim kako ce im se djeca zvati.
Ali, pustimo to...
A Sabahudin dugo... ja bi skratio na Sabah ili Sabahin.
-
Ana_Ana
Zamisli njega kada se upoznaje sa nekim i kada mora da kaze pravo ime. Jadandanas wrote:taj je po nacionalnostiAna_Ana wrote:ja imam jednu prijateljicu kojoj se otac zove Cvece, i sad...sta je taj, cije je to ime?hipik
![]()
- stella_k
"....Ako Kosaru sretnetemr__bosnjak wrote:Kosara je staro. Ima u nekom srednjovjekovnom izvoru...stella_k wrote:Hmmm.....
Evo sjetih se krasnog imena: Gorčin.....a moze i Kosara....
Pa onda Bor...ima jos...
na putevima
Gospodnjim
Molju
skažite
za vjernost
moju.
Gorčin"
Mak Dizdar

-
mr__bosnjak
U sta?Ana_Ana wrote:Zamisli njega kada se upoznaje sa nekim i kada mora da kaze pravo ime. Jadandanas wrote:taj je po nacionalnostiAna_Ana wrote:ja imam jednu prijateljicu kojoj se otac zove Cvece, i sad...sta je taj, cije je to ime?hipik
![]()
Da su meni dali ime "Cvetka" ja bi to promenila.
-
PR80.
Kako se kaze na turskomdanas wrote: pa to ti je sve isto... ako pogledas turcizme i njihovo znacenje, onda vidis da su nasi dzenan i dzenana zapravo dusan i dusanka; da je demir zapravo gvozden; da je djula ruza, elma jabuka, nurija svjetlana, j/ilduza zvjezdana, i tako dalje...
tako ti je to moj vodenjak...
Last edited by PR80. on 22/12/2005 00:55, edited 1 time in total.
-
mr__bosnjak
Ja bih nadio Ljiljan. Ono patriotski...danas wrote:u cvijetamr__bosnjak wrote:U sta?Ana_Ana wrote: Zamisli njega kada se upoznaje sa nekim i kada mora da kaze pravo ime. JadanDa su meni dali ime "Cvetka" ja bi to promenila.
![]()
![]()

-
mr__bosnjak
Zamislite da bude pjevacica "Lijepa Vila".Ana_Ana wrote:Citala sam da se cerka od one spisateljice Isidore Bjelice zove Vila Angelina. Nije mi jasno kakvo je to ime?PR80. wrote:Poznajem dijete koje se zove (prevedeno na naski) Oluja Angelica..![]()
Niko da skonta zasto su roditelji izabrali to ime djetetu.
-
mr__bosnjak
Ma mislim sebi... izbacim ono "a" i eto...Ana_Ana wrote:mr__bosnjak wrote:Ja bih nadio Ljiljan. Ono patriotski...danas wrote: u cvijeta![]()
![]()
Mislis Ljiljana? Ne svidja mi se to ime
-
Ana_Ana
Znas je?danas wrote:pa ta osoba je ozbiljno mentalno poremecena, i valjda ti to sve govoriAna_Ana wrote: Citala sam da se cerka od one spisateljice Isidore Bjelice zove Vila Angelina. Nije mi jasno kakvo je to ime?