Nacionalna imena?
-
mr__bosnjak
#1 Nacionalna imena?
Postojeli nacionalna imena u Bosni? Mislim, postojeli bosnjacka, srpska i hrvatska ili su to sve vjerska imena vezana za vjeroispovijest? Jer u srednjem vijeku da kazemo imamo mjesavinu slavenskih i ilirskih imena. Kao "Kulin" odnosno Kulin Ban. Jeli to ilirsko? Onda Stjepan. Zar nije Stefan? Tvrtko? Odakle potice? Vidio sam biljeske o imenima ko Ninoslav, Asa, Miltos, Hrvoje, Husan, Vlatko... Opet u osmanlijsko doba vecina Bosnjaka koji prihvataju islam sa njim prihvataju arapska i jednim dijelom turska imena. Ali i mnoga su bosnjanizovana, kao Mehmed, zar nije Mehmet? Iz kog jezika dolazi Alija? I koja je veza sa Ilija? Srdzan koje nije medzu muslimanima mi bas zvuci turski? Onda imamo cista arapska ko Sulejman, Abdulah, Aziz, Mahmut, Muhamed... Ali onda neka ko "Zijada" ili "Senada" neznam da ima igdje drugo, ili Emina? Onda znamo da su masa novih imena medzu ljudima bosnjacke nacije dosla 1980-2000-ih kao Eldis, Eldin, Emana, Esmir, Asmir... a odakle je onda Almir? Onda imamo imena ko Neda, Ante... A opet u Srbiji masovno ima Jasmina, dok se u Bosni vecinom veze za Bosnjake kao i Nadza? Postojeli danas nacionalna imena ili se radi o vjerskim ili necim skroz drugim. Plus da kazem da ima masa imena i importiranih sa zapada kao "Dzordze" od George, ili Petar od Petrus i tako... Moje ime nevodi porijeklo iz turskog i arapskog jezika... Postojeli u Bosni nacionalna imena?
- danas
pa kad odvadis imena koja nemaju veze sa islamom (sva arapska, perzijska, ili turska poput ahmet, sulejman, ibrahim, itd.) ili hriscanstvom (sva biblijska, kao marko, petar, ivan, jovan, marija, itd.) ostace ti izvorna paganska imena.
-
mr__bosnjak
Zar bas oni nisu ti koji imaju veze? A onda ta paganska, jesul ona zajednicka za sve nacije? I zadnje pitanje je i oni prvo, postojeli nacionalna imena?danas wrote:pa kad odvadis imena koja nemaju veze sa islamom (sva arapska, perzijska, ili turska poput ahmet, sulejman, ibrahim, itd.) ili hriscanstvom (sva biblijska, kao marko, petar, ivan, jovan, marija, itd.) ostace ti izvorna paganska imena.
- danas
pa sigurna sam da tebi imaju veze, jer ti jednom nacijom smatras recimo svakoga ko je musliman/pravoslavac/katolik sa teritorije ex-YU. pa ako se neko zove ibromr__bosnjak wrote:Zar bas oni nisu ti koji imaju veze? A onda ta paganska, jesul ona zajednicka za sve nacije? I zadnje pitanje je i oni prvo, postojeli nacionalna imena?danas wrote:pa kad odvadis imena koja nemaju veze sa islamom (sva arapska, perzijska, ili turska poput ahmet, sulejman, ibrahim, itd.) ili hriscanstvom (sva biblijska, kao marko, petar, ivan, jovan, marija, itd.) ostace ti izvorna paganska imena.
izvorna imena su vjerovatno zajednicka juznim slovenima... to su imena tipa draga/n, zora/n, vesna, slavko, bojan, miljenko i slicno. to su porijeklom genericka slavenska/paganska imena.
ja eto mislim da nacionalna bosanska imena trebaju biti dragan i miljenko
a ako ne prodje moj prijedlog
-
mr__bosnjak
Danas pogresno si me shvatila. Ako pogledas neke druge teme o nacijama ja kazem da je nacija odnosno narod bas to-nacionalna pripadnost. Neko ko da kazemo pripada bosnjackom narodu moze onda slijedit koje god vjerovanje zeli, navijat za koju stranku zeli itd. Ali svi da kazemo trebaju govorit maternjim bosanskim i smatrat Bosnu maticom. To sto apsolutna vecina Bosnjaka slijede islam, znaci muslimani su, meni neznaci da je svaki musliman Bosnjak. A nemam ista protiv i imena ko Dragan i Milivoje. Ova tema je da pitam ako postoje nacionalna imena. Znaci jesuli ovo sve nacionalna ili vjerska ili sta su? Danas da kazemo Dragan i Milivoje svi smatraju srpskim i hrvatskim imenima, jesu li oni to? O tome sam mislio...danas wrote:pa sigurna sam da tebi imaju veze, jer ti jednom nacijom smatras recimo svakoga ko je musliman/pravoslavac/katolik sa teritorije ex-YU. pa ako se neko zove ibromr__bosnjak wrote:Zar bas oni nisu ti koji imaju veze? A onda ta paganska, jesul ona zajednicka za sve nacije? I zadnje pitanje je i oni prvo, postojeli nacionalna imena?danas wrote:pa kad odvadis imena koja nemaju veze sa islamom (sva arapska, perzijska, ili turska poput ahmet, sulejman, ibrahim, itd.) ili hriscanstvom (sva biblijska, kao marko, petar, ivan, jovan, marija, itd.) ostace ti izvorna paganska imena.taj je tebi odmah bosnjak
a ako se zove jovan, onda je odmah srbin...
a ako je simeun
onda se malo valja zamislit
sta li je
![]()
![]()
izvorna imena su vjerovatno zajednicka juznim slovenima... to su imena tipa draga/n, zora/n, vesna, slavko, bojan, miljenko i slicno. to su porijeklom genericka slavenska/paganska imena.
ja eto mislim da nacionalna bosanska imena trebaju biti dragan i miljenkotako su se zvali (tj. zovu se i dalje) sinovi dzeme bijedica
![]()
za zensko nacionalno ime
naravno
moje ime
![]()
![]()
![]()
a ako ne prodje moj prijedlogonda ovo
sto predlaze kolega mravojed
![]()
![]()
![]()
-
mr__bosnjak
Naravno... Ali stvar je da ima tih Bosnjaka ja. Ali jesu li to ona nacionalna imena? Mislim moze bit i Nijemac Charles. Skraceno ja pitam ako Bosnjaci, Srbi i Hrvati svaki za se imaju nacionalna imena iako mozda neki od njih se tako nezovu?danas wrote:sorryako sam pogresno shvatila
![]()
a eto, kazem ti da ima bosnjaka koji se zovu dragan i miljenko, pa vala bas fino ako pitas mene
-
mr__bosnjak
Koje je on bio nacije?PR80. wrote:Tata mi je pricao za jednog covjeka sto je sinu dao ime Jedva (ne zezam, istina).
-
mr__bosnjak
Ana_Ana wahid machqela. Salim se...Ana_Ana wrote:vise se po imenu ne zna nista.
- danas
mr__bosnjak wrote:Naravno... Ali stvar je da ima tih Bosnjaka ja. Ali jesu li to ona nacionalna imena? Mislim moze bit i Nijemac Charles. Skraceno ja pitam ako Bosnjaci, Srbi i Hrvati svaki za se imaju nacionalna imena iako mozda neki od njih se tako nezovu?danas wrote:sorryako sam pogresno shvatila
![]()
a eto, kazem ti da ima bosnjaka koji se zovu dragan i miljenko, pa vala bas fino ako pitas mene
postajemo malo optereceni...
elem, pa kako ce biti nacionalna imena? jer jovan je ivan je isto sto i john i johan i ian... marija ima svuda, od sarajeva do new york-a... moje ime postoji sirom svijeta. hans postoji i u austriji i u njemackoj... ibrahima ima kako u sarajevu tako i u istanbulu i u kairu... pa eto, cija su to onda nacionalna imena? jel' svaki ibrahim iz sarajeva istovremeno i egipcanin zbog imena mu?
-
mr__bosnjak
Pa ako je bio Cvece valjda je Srbin... Cvijece bi bio Bosnjak, ili je Hrvat? A moze i Crnogorac? A taj moze bit i Slovenac. Uh, bolje nemislit...Ana_Ana wrote:ja imam jednu prijateljicu kojoj se otac zove Cvece, i sad...sta je taj, cije je to ime?
-
mr__bosnjak
Znaci nacionalnih imena nema. Ali da se diskusija nebi ugasila nastavljamo se sekirat...danas wrote:mr__bosnjak wrote:Naravno... Ali stvar je da ima tih Bosnjaka ja. Ali jesu li to ona nacionalna imena? Mislim moze bit i Nijemac Charles. Skraceno ja pitam ako Bosnjaci, Srbi i Hrvati svaki za se imaju nacionalna imena iako mozda neki od njih se tako nezovu?danas wrote:sorryako sam pogresno shvatila
![]()
postajemo malo optereceni...ne znam ni sto se javih
![]()
elem, pa kako ce biti nacionalna imena? jer jovan je ivan je isto sto i john i johan i ian... marija ima svuda, od sarajeva do new york-a... moje ime postoji sirom svijeta. hans postoji i u austriji i u njemackoj... ibrahima ima kako u sarajevu tako i u istanbulu i u kairu... pa eto, cija su to onda nacionalna imena? jel' svaki ibrahim iz sarajeva istovremeno i egipcanin zbog imena mu?
-
Ana_Ana
Ja ne bi znala sta je da ih ne poznajem. Kako je to glupo ime.mr__bosnjak wrote:Pa ako je bio Cvece valjda je Srbin... Cvijece bi bio Bosnjak, ili je Hrvat? A moze i Crnogorac? A taj moze bit i Slovenac. Uh, bolje nemislit...Ana_Ana wrote:ja imam jednu prijateljicu kojoj se otac zove Cvece, i sad...sta je taj, cije je to ime?
-
mr__bosnjak
Yeah, but then the discussion dies... A onda moram u krevet...danas wrote:you finally got it!mr__bosnjak wrote:Uh, bolje nemislit...![]()
-
mr__bosnjak
Mogli su mu bar nadit nesto jace. Ko "soko".Ana_Ana wrote:Ja ne bi znala sta je da ih ne poznajem. Kako je to glupo ime.mr__bosnjak wrote:Pa ako je bio Cvece valjda je Srbin... Cvijece bi bio Bosnjak, ili je Hrvat? A moze i Crnogorac? A taj moze bit i Slovenac. Uh, bolje nemislit...Ana_Ana wrote:ja imam jednu prijateljicu kojoj se otac zove Cvece, i sad...sta je taj, cije je to ime?
-
Ana_Ana
Kada smo se upoznavali on je meni rekao da se zove Cvele. Valjda ga je bilo sramota. Kasnije mi je prijateljica rekla da mu je pravo ime Cvece.mr__bosnjak wrote:Mogli su mu bar nadit nesto jace. Ko "soko".Ana_Ana wrote:Ja ne bi znala sta je da ih ne poznajem. Kako je to glupo ime.mr__bosnjak wrote: Pa ako je bio Cvece valjda je Srbin... Cvijece bi bio Bosnjak, ili je Hrvat? A moze i Crnogorac? A taj moze bit i Slovenac. Uh, bolje nemislit...