Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Murat Sabanovic wrote:kada ste u hravtskoj ,da li kupujete hljeb ili kruh?????
Franjo Tudjman je za zivota rekao "ja uvijek kupim hljeb kruha" - jer kod njih valjda hljeb znaci VEKNA tj. STRUCA.....
ja kupim BROT, nekad par camaca i argetu....
[/quote]
Ne, baš, tj. hljeb ne znači štruca. Ja u dućanu uvijek tražim štrucu kruva
Cijeli zivot govorila i govorim hljeb, moj dragi govori kruh. Al` dobro se opet sporazumijemo, ne vidim nikakav problem u tome. Bar ce nam se djeca la`ko snalaziti po Balkanu .
dalmatinka wrote:
Ne, baš, tj. hljeb ne znači štruca. Ja u dućanu uvijek tražim štrucu kruva
Tita mi ja gledala TV i Franjo to govorio....
Teško, Njofra je bio Zagorac, samo se u Dalmaciji kaže kruv.
kad bolje razmislim, to je bilo 1997.godine cini mi se...
mozda su bili nadrealisti...ko ce ga znat....
da se vartimo Muratu na temu, ja uvijek trazim HLJEB i nikad do sad nisam naisla na probleme...valjda sto sam uvijek u mjestima gdje nas gotive i gdje smo mnogobrojni pa naucili ljudi konacno.....
Ne znam zasto se ljudi cude ako neko u Hrvatskoj nece ili stvarno ne razumije rijec hljeb. Pa, mene je covjek bosanac (iz Banja Luke) napao zato sto kazem hljeb a ne kruh.
Hljeb naravno kako i ovdje pricam. Jednom sam u Sarajevu trazio colu u kalaji pa me zena cudno pogledala kalaja/limenka . Onda, mi u tz za nase feninge kazemo bonovi, recimo pola marke pet bonova , jedan bon, dva bona itd
fukara_tz wrote:Hljeb naravno kako i ovdje pricam. Jednom sam u Sarajevu trazio colu u kalaji pa me zena cudno pogledala kalaja/limenka . Onda, mi u tz za nase feninge kazemo bonovi, recimo pola marke pet bonova , jedan bon, dva bona itd
Nesto novo nauci veceras.
Pa cekaj... pola marke je pet bonova, onda koliko je jedan bon?
Nismo iz Tuzle, pa slabo nam te cifre ulaze u glavu.