Koalicija koja ce spasiti Bosnu: SDA i SDP

vratnik

Post by vratnik »

Ne znam da li imaju bas toliko dodirnih tacaka. SDA ce vjerovatno opstruirati sve prijedloge SPD-a, i radije glasati zajedno sa HDZISDS, takoda tu ne vidim neku sansu.
A sad, to sto su socijaldemokrati u Njemackoj u koaliciji sa crnim se ne moze porediti. U Njemackoj su politicari zrtve, a ne profiteri. I ako je njemacki glasac tako odlucio, onda ce velike stranke zaboraviti na svoje razlike i pokusati nesto stvoriti za dobrobit naroda. To je razlika. Kod nas SDA nece dati svoju podrsku ni kad se o ocitoj stvari radi. Primjer jednoglasna stopa PDV-a, gdje su bili ti kojima je dobrobit naroda BiH (to im je mandat, ili?) da naprave dovoljno buke da se nesto promijeni?
vee-jay

Post by vee-jay »

umro je mostar wrote:
vee-jay wrote:...sta da kazem...
ja sam se ovde bar 50 puta deklarisao kao KOMUNISTA, a ne kao SOCIJALDEMOKRATA i mislim da je to jasno. SDP je najbolizi mojim uvjerenjima i to je razlog mog boravka u njemu.
Dobro, ziv bio i da se uskoro osnuje nova KPBiH, pa da budemo malo blize cinjenici (i nadanjima), da u buducnosti SDBiH u svojim redovima vise nema komunistickog nacina razmisljanja.
nebi

Post by nebi »

Drug Mao je rekao:ako sjedis u cenifi,ne cudi se sto smrdi. :D
mostarac

Post by mostarac »

vee-jay wrote:
umro je mostar wrote:
vee-jay wrote:...sta da kazem...
ja sam se ovde bar 50 puta deklarisao kao KOMUNISTA, a ne kao SOCIJALDEMOKRATA i mislim da je to jasno. SDP je najbolizi mojim uvjerenjima i to je razlog mog boravka u njemu.
Dobro, ziv bio i da se uskoro osnuje nova KPBiH, pa da budemo malo blize cinjenici (i nadanjima), da u buducnosti SDBiH u svojim redovima vise nema komunistickog nacina razmisljanja.
akakv je to komunisticki nacin razmisljanja i sta je lose u tom nacinu razmisljanja. Hoces reci da je "demokratski" zapad nesto ispred. pa demokratija koja ko fol postoji na zapadu, a postoji sve dok se ne ugrozava pravo bogatih na jos vece bogacenje, je nista drugo nego alibi bogatima da preko toboznjeg prava glasa siromsnih i srednjeg sloja budu jos bogatiji, jer na zapadu isto kao i u komunizmu je potpuno svejedno ko je na vlasti za obicnog covjeka, jer sjase kurta da uzjase murta, a sve se vrti oko toga da bogati budu jos bogatiji. U komunizmu je bar siromasan i obicni covjek mogao mirno spavati, dok na zapoadu isto tako nema apsolutno nikakve demokratije, ako potegnes pitanja bogacenja bogatih. jednostavno poojede te noc i ti probaj ozbiljno ugrozit svojom partijom kapitalisticki poredak i sistem vrijednosti pa ces viditr koliko ces hodat i bit ziv. Roknuce te odmah,a sta je onda to. Dakle objasni mi kakav je to komunisticki sistem raztmisljanja i sta je to sto su radili komunisti, a da ovi drugi isto to nisu. Amerika je pobila 10 puta vise komunista ili potencijalnih komunista nego sto je kroz goli otok proslo ljudi. Francuska je masakrirala Alzir, Britanija i danas ugrozava strance u svojo zemlji. Spanija je imala fasizam na vlasti i u sedamdesetim godina. Amerika razvaljuje pola svijeta pod kapom demokratije uz svesrdnu pomoc evropskih "demokratskih" rezima. De mi malo objasni kakva je ta evropska demokratija, a koja nije bila u komunizmu. Mozemo samo reci da oni odradjuju stvari na jedan efikasniji i manje ocit nacin negom komunisti, ali rade iste stvari i cak i mnogo puta gore.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BECHO wrote:Nebi bila losa crveno-zelena koalicija. Kad su mogli Schröder i Fischer, sto ne bi mogli Lagumdzija i Klempo?! :D
Zato sto je Klempo vodja bande kojoj bi koalicija sa SDP-om bila dobar peskir za brisanje smrada sa svog lica...
I ostalih dijelova tijela, je li...

Nadati se da do toga nikad doci nece jer nijedna, iole ozbiljna stranka gradjanske orijentacije si ne bi smjela dozvoliti luksuz da pocne shurovati sa bilo kojom od ove tri sestrice na vlasti!

Iste su, svaka na svoj nacin, odgovorne za zadnjih 15 godina sunovrata i drzave i naroda!
Dati im bilo kakvu sansu ili alibi bilo bi samoubistvo za SDP!
I iskren da budem, nimalo ga u tom slucaju ne bih zalio!
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Vodenjak wrote:
BECHO wrote:Nebi bila losa crveno-zelena koalicija. Kad su mogli Schröder i Fischer, sto ne bi mogli Lagumdzija i Klempo?! :D
Zato sto je Klempo vodja bande kojoj bi koalicija sa SDP-om bila dobar peskir za brisanje smrada sa svog lica...

Nadati se da do toga nikad doci nece jer nijedna, iole ozbiljna stranka gradjanske orijentacije si ne bi smjela dozvoliti luksuz da pocne shurovati sa bilo kojom od ove tri sestrice na vlasti!

Iste su, svaka na svoj nacin, odgovorne za zadnjih 15 godina sunovrata i drzave i naroda!
Vodenjak, sve to stoji sto govoris, ali skontaj da od 2002. izbori nisu vise svake dvije godine vec svake cetiri. Vec smo previse otisli unazad od 2002. do danas, da me je strah pomisliti sta ce se desiti ako SDA sa svojim sadasnjim koalicionim partnerima ostane na vlasti do 2010.
A mislim da je najveca omca oko vrata SDP-u cinjenica da su spremni koalirati samo sa SNSD-om i NHI-jem. NHI-ju svaka cast (nazalost, ne mogu racunati na puno hrvatskih glasova), ali SNSD je opasnija stranka od SDS-a. I onda imas situaciju da prosjecan glasac kaze: "ma bolje SDA koja ce u koaliciju sa pravim cetnicima iz SDS-a, nego SDP sa salonskim cetnicima Milorada Dodika". Ne kazem da je to ispravna logika, ali tako ljudi rezonuju.
Hajde, recimo i da idu sa SNSD-om, ali vrlo je upitno mogu li SDP-SNSD-NHI i par malih stranaka nadjacati koaliciju pet stranaka (SDA, SDS, HDZ, SBiH, PDP). Zahvaljujuci Petricevim manevrima koji je uspio pridobiti SBiH i PDP, stvorena je Alijansa koja je dala nadu ovoj zemlji da se moze bolje. Sada nema Petrica, jedinog iskrenog prijatelja BiH od svih visokih predstavnika. Onda, po cemu je bolja SBiH od SDA, pa je svejedno SDP sa njima bio u koaliciji 2000-2002 i oni su im na kraju glave dosli?
Vidi primjer velike "crveno-crne" koalicije u Njemackoj za koju bi prije nekoliko mjeseci svi rekli da je nemoguca. Mislim da smo dovoljno zagazili u blato da bi sebi mogli dopustiti razmisljanje u stilu "ma, nikad sa SDA, kada sve propada, neka propada sa volanom u njihovim rukama". Ceh nece platiti ni Klempo, ni Ceman, ni Seada Palavric, vec svi mi.
joker

Post by joker »

sudnjidan wrote:
A mozda sam upotrijebio i neodgovarajucu rijec, mozda sam odmah trebao sve nacrtati da ne bi neko ono malo svog mozga opterecivao da dokuci sustinu... Ko zna... :lol: :lol: :lol:
Eufemizam za nepismenost. :lol: :lol:
Sta cu kad sam nepismen. :-)
Mozda da ti pozelim da budes citav zivot okruzen ovako nepismenima kao ja. Ali necu, jer bi ti onda zivotni standard bio veci i imao bi ugodnije mjesto za zivot medju pametnim ljudima. Ipak ti pripadas onim "pismenijim" kategorijama. Nemoj s nama nepismenima. :-)

P.S. Znas li ti sta znaci nepismenost, ili polupismenost, ili obrazovanost, ili elokventnost, ili... Onako pitam...
sudnjidan

Post by sudnjidan »

joker wrote:
sudnjidan wrote:
A mozda sam upotrijebio i neodgovarajucu rijec, mozda sam odmah trebao sve nacrtati da ne bi neko ono malo svog mozga opterecivao da dokuci sustinu... Ko zna... :lol: :lol: :lol:
Eufemizam za nepismenost. :lol: :lol:
Sta cu kad sam nepismen. :-)
Mozda da ti pozelim da budes citav zivot okruzen ovako nepismenima kao ja. Ali necu, jer bi ti onda zivotni standard bio veci i imao bi ugodnije mjesto za zivot medju pametnim ljudima. Ipak ti pripadas onim "pismenijim" kategorijama. Nemoj s nama nepismenima. :-)

P.S. Znas li ti sta znaci nepismenost, ili polupismenost, ili obrazovanost, ili elokventnost, ili... Onako pitam...
Nepismen forumas...
SDA-glasac...
vjerni citalac Avaza...
Zasto me to ne iznenadjuje? :roll:
mr__bosnjak

#34 Re: Koalicija koja ce spasiti Bosnu: SDA i SDP

Post by mr__bosnjak »

MedoX wrote:SDA i SDP htjeli oni to priznati ili ne vise imaju dodirnih tacaka u svojim programima nego njihovi koalicijski partneri,kako sada SDAovi, tako i SDPovi u vrijeme Alijanse...

Vrijeme je za konkretnu koaliciju...ove dvije stranke,jedna skoro anacionalna (SDP),a druga koja se nedavno otvorila te joj prije svega do bosansko hercegovackog identiteta (SDA),mogu u zajednickoj koaliciji formirati vladu s ministriama iz svih nacija,koji bi dolazili iz njihovih stranaka.... mogu li ove dvije stranke stvoriti koaliciju...

Te, da li je to moguce u ovakvom ustrojstvu...Moze li se takvo nesto izugrati...formiranje dakle BH Vlade koja bi imala podrsku SDPa i SDA, bez potrebe ucesca HDZa i SDSa u toj vlasti... :?
Lijepa ideja. Ja stvarno neznam sta SDS i HDZ rade u BiH. Njima nije mjesto u najmanjoj seoskoj opcini(ako taka postoji) a kamoli u vladi. Kada je ova drzava postala nezavisna oni su je izdali i udruzili se sa agresorima i bili jedni od glavnih organizatora agresorskih trupa u BiH i sada kada nema njihovih "velikih" znaci izgubili su trebaju da predstavljaju drzavu protiv koje su se borili?
Mislim malo...
mr__bosnjak

#35 Re: Koalicija koja ce spasiti Bosnu: SDA i SDP

Post by mr__bosnjak »

MedoX wrote:SDA i SDP htjeli oni to priznati ili ne vise imaju dodirnih tacaka u svojim programima nego njihovi koalicijski partneri,kako sada SDAovi, tako i SDPovi u vrijeme Alijanse...

Vrijeme je za konkretnu koaliciju...ove dvije stranke,jedna skoro anacionalna (SDP),a druga koja se nedavno otvorila te joj prije svega do bosansko hercegovackog identiteta (SDA),mogu u zajednickoj koaliciji formirati vladu s ministriama iz svih nacija,koji bi dolazili iz njihovih stranaka.... mogu li ove dvije stranke stvoriti koaliciju...

Te, da li je to moguce u ovakvom ustrojstvu...Moze li se takvo nesto izugrati...formiranje dakle BH Vlade koja bi imala podrsku SDPa i SDA, bez potrebe ucesca HDZa i SDSa u toj vlasti... :?
Lijepa ideja. Ja stvarno neznam sta SDS i HDZ rade u BiH. Njima nije mjesto u najmanjoj seoskoj opcini(ako taka postoji) a kamoli u vladi. Kada je ova drzava postala nezavisna oni su je izdali i udruzili se sa agresorima i bili jedni od glavnih organizatora agresorskih trupa u BiH i sada kada nema njihovih "velikih" znaci izgubili su trebaju da predstavljaju drzavu protiv koje su se borili?
Mislim malo...
Ina

Post by Ina »

Bila bi prava steta vidjeti i dozivjeti tu koaliciju SDA&SDP :roll
To nebi bilo nista drugo nego degradacija SDP-a i njegove politicke opcije, po cijenu gubljenja velikog broja glasova simpatizera socijaldemokratske orijentacije...a, uostalom, zar ne rece onomad g-din. Tihi da SDA nema ozbiljnijeg konkurenta na domacoj politickoj sceni...skromno...nema sta...
halo

Post by halo »

Ina wrote:Bila bi prava steta vidjeti i dozivjeti tu koaliciju SDA&SDP :roll
To nebi bilo nista drugo nego degradacija SDP-a i njegove politicke opcije, po cijenu gubljenja velikog broja glasova simpatizera socijaldemokratske orijentacije...a, uostalom, zar ne rece onomad g-din. Tihi da SDA nema ozbiljnijeg konkurenta na domacoj politickoj sceni...skromno...nema sta...
SDAxSDSxHDZ= Nacionalizam ( Uzasno stanje duha ) kako je opisao jedan poznati filozof
Zato mislim da bi Aljici zajedno sa koalicionim partnerima sa Ravne gore i Blajburga konacno trebali otici sa politicke scene .nadam se da je to ovom narodu jasno ili mozda nije.Ebiga mnogi su se docepali pozicija mada i nisu bili za ta nacionalsranja tipa jedan narod jedna vjera jedna zemlja i bice veoma tesko Nacional soviniste skinuti jer su pustili korijenje. Zato u Korjenu sasjeci tj odozdo moj narode jer mi smo oni koji im dajemo vlast. :angry: :angry: :angry: NO :sleep:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

sudnjidan wrote:
Vodenjak wrote:

Vodenjak, sve to stoji sto govoris, ali skontaj da od 2002. izbori nisu vise svake dvije godine vec svake cetiri. Vec smo previse otisli unazad od 2002. do danas, da me je strah pomisliti sta ce se desiti ako SDA sa svojim sadasnjim koalicionim partnerima ostane na vlasti do 2010.
A mislim da je najveca omca oko vrata SDP-u cinjenica da su spremni koalirati samo sa SNSD-om i NHI-jem. NHI-ju svaka cast (nazalost, ne mogu racunati na puno hrvatskih glasova), ali SNSD je opasnija stranka od SDS-a. I onda imas situaciju da prosjecan glasac kaze: "ma bolje SDA koja ce u koaliciju sa pravim cetnicima iz SDS-a, nego SDP sa salonskim cetnicima Milorada Dodika". Ne kazem da je to ispravna logika, ali tako ljudi rezonuju.
Hajde, recimo i da idu sa SNSD-om, ali vrlo je upitno mogu li SDP-SNSD-NHI i par malih stranaka nadjacati koaliciju pet stranaka (SDA, SDS, HDZ, SBiH, PDP). Zahvaljujuci Petricevim manevrima koji je uspio pridobiti SBiH i PDP, stvorena je Alijansa koja je dala nadu ovoj zemlji da se moze bolje. Sada nema Petrica, jedinog iskrenog prijatelja BiH od svih visokih predstavnika. Onda, po cemu je bolja SBiH od SDA, pa je svejedno SDP sa njima bio u koaliciji 2000-2002 i oni su im na kraju glave dosli?
Vidi primjer velike "crveno-crne" koalicije u Njemackoj za koju bi prije nekoliko mjeseci svi rekli da je nemoguca. Mislim da smo dovoljno zagazili u blato da bi sebi mogli dopustiti razmisljanje u stilu "ma, nikad sa SDA, kada sve propada, neka propada sa volanom u njihovim rukama". Ceh nece platiti ni Klempo, ni Ceman, ni Seada Palavric, vec svi mi.
Ma dobro..
Ovdje sam govorio samo o odnosu prema SDA.
A sto se tice SNSD-a, potpuno se slazem.
SDP ga naziva "partnerom" u vrijeme kad se Dodik dodvorava velikim Srbima svojim antibosanstvom. Suludo! Nadam se da ima ono "ali..."
Drugim rijecima, ostaje nam samo da vidimo kako ce se situacija odvijati u iducoj godini pred izbore kad sve karte budu na stolu.
Kako sad izgleda, potpuno se slazem da, barem prema onome sto isplivava na povrsinu, nema nikakve razlike izmedju SDS-a i SNSD-a.

Nada zadnja umire pa cu i ja ostaviti moju da jos malo pozivi da vidim da li mozda Dodik igra neku igru da od zadojenih Srba uzme glasove SDS-u, pa da tek onda pocne da ih "opismenjuje" i u suru dovodi.
Mozda je sve ovo naucna fantastika, ali velim opet: Nada zadnja umire.

Sto se tice eventualne koalicije SDP-SDA, ponavljam da sam definitivno protiv iste iz gore vec navedenih razloga.

SDP nema nikakvog razloga da se osjeca duznim da spasava drzavu!
A jos manje ima PRAVA da se za ostvarenje bilo kojeg, pa i tog cilja veze za one koji su je unistili!

To bi definitivno bila izdaja svih onih koji su im vjerovali!
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Vodenjak wrote:
!
Pa zasto se onda bore za vlast...iz licnih interesa ili sta
Vodenjak

Post by Vodenjak »

DiplomataSaSela wrote:
Vodenjak wrote:
!
Ti si diplomata, morao bi skuziti na sta sam mislio...

Ako se udruze sa gospodom, onda ce sasvim sigurno biti to sto si ti naveo - licni interesi, a ne isteresi njihovih biraca!
DiplomataSaSela

Vodenjak wrote:
DiplomataSaSela wrote:
Vodenjak wrote:
!
Ti si diplomata, morao bi skuziti na sta sam mislio...

Ako se udruze sa gospodom, onda ce sasvim sigurno biti to sto si ti naveo - licni interesi, a ne isteresi njihovih biraca!
Pa dobro zasto su se udruzili sa SBiH u alijansi...ne vidim veliku razliku izmedju SDA i SBiH...i onda su vjerovatno sa tim iznevjerili veliki dio biraca.Meni je svaka koalicija koja ce,ako ce,BiH podici iz ovog stanja dobrodosla.Ako gledas drugacije onda su to licni interesi,principi i sta ti ja znam
BTW sami(SDP) ce moci vladati od"Vjecne do Marindvora" a od toga drzava koristi nema,samo oni licno.Jebiga takvo nam je trenutno stanje
MedoX

Post by MedoX »

Buduci da SDP dakle po misljenju njegovih biraca,nece sa SDA...sta SDAu ostaje drugo...vlast se mora formirati, a nece valjda u apstinenciji od koaliranja sa nacionalnim stranakma,vlast prepustiti stranci koja je osvojila daleko manje glasova SDPu ,te tako ne ispuniti volju glasaca... SDA - HDZ - SDS koalicija sve dok SNSD i PDP sami ne budu spremni da idu u koaliciju sa SDA,a s druge strane dok ne ojaca opozicija u hrvastkom narodu...
danas

Post by danas »

MedoX wrote:sta SDAu ostaje drugo...vlast se mora formirati...
pa makar i sa cetnicima, protiv kojih su zvanicno ratovali... :roll:
DiplomataSaSela

danas wrote:
pa onda ne treba ni zajednicka vojska,policija...jer "zvanicno su ratovali"
danas

Post by danas »

DiplomataSaSela wrote:
danas wrote:
drzavni organi nisu ekvivalent politicke partije, u njima ima ljudi svih vidjenja i politickih opredjeljenja...
dok se za SDS zna koja im je politika...
DiplomataSaSela

danas wrote:
DiplomataSaSela wrote:
danas wrote: pa makar i sa cetnicima, protiv kojih su zvanicno ratovali... :roll:
drzavni organi nisu ekvivalent politicke partije, u njima ima ljudi svih vidjenja i politickih opredjeljenja...
dok se za SDS zna koja im je politika...
ma u pravu si...ali u rs nema izbora....sve srpske stranke zele isto...znaci ili da te tamo nema ili da si s njima jer nemas s kim drugim.A bolje da nas ima...ja to tako nekako gledam...jebiga i Zlaja dok je bio na vlasti malo malo pa je bio u BG s kojim smo "zvanicno"ratovali,sa Svilanovicm gledo tekme zajedno i sta znam pa ne mogu reci da je iso sto ga voli...i to je valjda politika
da pamtis

Post by da pamtis »

naše tvornice našim radnicima
naša zemlja našim seljacima :D :D :D :D

http://www.komunisti-hrvatske.com/index.htm
Fair Life

Post by Fair Life »

da pamtis wrote:naše tvornice našim radnicima
naša zemlja našim seljacima :D :D :D :D

http://www.komunisti-hrvatske.com/index.htm
A šta je sa našom... gotovinom?
da pamtis

Post by da pamtis »

A šta je sa našom... gotovinom?
posto su se oni prvi sjetili i nase sada ide njima (citaj EP) :D nesto nema "prenj-a" da se javi, haman da je otisao u komuniste
:D :D :oops: :oops: :D :D

Datum: 30.11.2005
"Nezavisne" otkrivaju gdje je novac povučen u RS upadom u platni promet SRJ

Novac povučen upadom u platni promet SRJ dali haškim bjeguncima
P. KLINCOV

BANJA LUKA - Dio od ukupno 230 miliona maraka, koje je Vlada RS 1997. godine povukla upadom u monetarni sistem tadašnje SR Jugoslavije, koristio se i za nerazjašnjene troškove vezane za haške optuženike.

Vlada RS je u zaključku od 3. oktobra 1997. godine, koji je u posjedu "Nezavisnih", ovlastila tadašnjeg premijera Gojka Kličkovića da ova sredstva koristi za troškove koje Vlada ima "u vezi sa optuženim građanima RS od strane Haškog tribunala".

Indikativno je i to da u zaglavlju ove odluke ne stoji da ovlaštenje daje Vlada kako je navedno u daljem tekstu, nego memorandum Kabineta predsjednika Vlade.

U zaključku, za koji je Vlada naznačila da se neće objaviti u "Službenom glasniku RS" i da je državna tajna, nije precizirano na šta će se konkretno taj novac utrošiti i o kojem iznosu je riječ.

Momčilo Mandić, nekadašnji ministar pravde RS, suočen sa optužbama da pomaže haške bjegunce, izjavio je ranije da je Radovan Karadžić svoje skrivanje finansijski obezbijedio sa 113 miliona njemačkih maraka koje je RS povukla iz platnog prometa SRJ u prvim poslijeratnim godinama.

Upravo ova odluka Vlade je jedan od dokumenata koje je Mandić dostavio OHR-u u prilog te svoje tvrdnje.

U rješenju od 6. novembra Vlada je odobrila isplatu 500.000 njemačkih maraka za svoje "vanredne potrebe".

"Odobrava se isplata 500.000 DM za vanredne potrebe Vlade RS. Sredstva će se obezbijediti iz sredstava kojim raspolaže Vlada. Ovo rješenje stupa na snagu danom donošenja i neće se objavljivati u 'Službenom glasniku'", stoji u rješenju koje je kao i sva pod oznakom državna tajna potpisao tadašnji premijer Gojko Kličković.

Na osnovu tih rješenja Vlada je donosila i zaključke kojima je davala ovlaštenja Kličkoviću za korištenje odobrenih sredstava. I na tim dokumentima na kojima piše da je odluke donijela Vlada stoji memorandum Kabineta premijera. Kličković je tako zaključcima od 3. oktobra i 15. decembra 1997. ovlastio sam sebe da nepoznati iznos sredstava koristi za "posebne namjene", koje su do danas ostale tajna.

Ono što se zna jeste da je oko 30 odsto od ukupno 230 miliona DM Vlada dala za isplatu plata budžetskim korisnicima, jer su one zbog lošeg punjenja budžeta kasnila mjesecima. Ilustracije radi budžet se, zbog aktivnog šverca visokotarifnom robom kao što su nafta i cigarete, u maju te godine punio sa svega 37 odsto.

Vlada RS je u periodu oko 22. avgusta 1997. godine iz monetarnog sistema druge države - SRJ povukla ukupno 834 miliona dinara, odnosno 230 miliona njemačkih maraka. Taj novac trošen je kasnije po raznim odlukama, zaključcima i ostalim aktima Vlade RS.

Kao pokriće za povlačenje i trošenje novca, Vlada RS je donosila rješenja o supstituciji dijela budžetskih prihoda sredstvima primarne emisije i prije samog upada u platni promet i poslije toga.

Tako se u rješenju Vlade od 4. avgusta 1997. godine navodi da će se "sredstvima primarne emisije u visini od 200 miliona dinara u budžetu RS izvršiti supstitucija dijela prihoda koji kasne iz razloga više sile". Ta sredstva su, kako se dodaje, namijenjena za finansiranje oblasti kao što su boračka i invalidska zaštita, prosvjeta, penziona i zdravstvena zaštita, obnavljanje robnih rezervi... Za slične namjene Vlada je navela da je koristila i 100 miliona dinara povučenih iz platnog prometa SRJ po rješenju datiranom na 1. decembar 1997. godine.

Iako su "Nezavisne" godinama pokušavale da dobiju informaciju od SCG šta je bilo sa upadom u platni promet u tome nismo uspijeli. Više od godinu ova pitanja slali smo bezuspješno nekadašnjem guverneru NBJ Mlađanu Dinkiću.

Nedavno prilikom posjete Banjoj Luci Dinkić je na pitanje "Nezavisnih" vezano za upad u platni promet odgovorio: "Dobijao sam takva pitanja od novinara dok sam bio guverner, ali nikada od svojih službi nisam dobio jasan odgovor na to pitanje. Ako me sad pitate, reći ću da i sada ne znam da li je to tačno."

Dva miliona DM otišlo na račun banke u Crnoj Gori
U rješenju od 7. avgusta, dakle petnaestak dana prije upada u platni promet SRJ, tadašnji premijer RS Gojko Kličković potpisao je rješenje da se dio deviznih rezervi RS u visini od dva miliona DM, deponovanih kod Privredne banke Srpsko Sarajevo, privremeno izmjesti na račun jedne od poslovnih banaka u Crnoj Gori, te da će se koristiti za "posebne namjene".

"Izmještene devizne rezerve i dalje ulaze u stanje sredstava na deviznom računu budžeta RS, a koristiće se za posebne namjene prema odlukama najviših organa vlasti RS. Za realizaciju ove odluke zadužuje se generalni direktor Privredne banke. Ovo rješenje predstavlja državnu tajnu i neće se objavljivati u 'Službenom glasniku'", stoji u rješenju koje je potpisao Kličković.

Nikada nije otkriveno kojoj banci u Crnoj Gori i za koje posebne namjene po odluci tadašnjih najviših organa vlasti RS je uplaćeno dva miliona DM iz deviznih rezervi RS.
Događaji
Last edited by da pamtis on 01/12/2005 06:15, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

da pamtis wrote:... nesto nema "prenj-a" da se javi, haman da je otisao u komuniste :D :D :oops: :oops: :D :D
Od kada je Terzic sredio problem viza Prenj se ispalio.
Sretno mu bilo ma gdje bio.
Post Reply