Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
SDA i SDP htjeli oni to priznati ili ne vise imaju dodirnih tacaka u svojim programima nego njihovi koalicijski partneri,kako sada SDAovi, tako i SDPovi u vrijeme Alijanse...
Vrijeme je za konkretnu koaliciju...ove dvije stranke,jedna skoro anacionalna (SDP),a druga koja se nedavno otvorila te joj prije svega do bosansko hercegovackog identiteta (SDA),mogu u zajednickoj koaliciji formirati vladu s ministriama iz svih nacija,koji bi dolazili iz njihovih stranaka.... mogu li ove dvije stranke stvoriti koaliciju...
Te, da li je to moguce u ovakvom ustrojstvu...Moze li se takvo nesto izugrati...formiranje dakle BH Vlade koja bi imala podrsku SDPa i SDA, bez potrebe ucesca HDZa i SDSa u toj vlasti...
Mozda je ovo i za SDA i za SDP bolja opcija nego da i jedni i drugi ulaze u koaliciju sa lopovskom Strankom za BiH, jedinom koja ima kontinuitet na vlasti u "10 najtezih postdeytonskih godina".
Crveni i Crni ne mogu zajedno graditi nista pa ni koalicije
nema to veze sa bosnom, nego je to tako svugdje. Schroeder proba eksperiment ulaska sa crnima u vlast, a taj eksperiment ce ga iduce izbore jako mnogo kostati.
Medjutim raduje cinjenica da su KOMUNISTI u njemackoj dobili 4 miliona glasova
pa zasto je sad to nemoguće?
te "bosanske" stranke ne bi smjele imati razlicite ciljeve i trebali bi se zajedno boriti za nesto u ovoj drzavi...ali s jedne strane imamo Tihića koji neda fotelju a s druge Zlatka koji je zeljan fotelje e sad ... da su to ljudi onakvim kakvi nam se predstavljeju sve bi se to oni dogovorili vrlo lako i mi bi kao građani trebali da poradimo na ujedinjenju tih stranaka... ja mislim da je to prvi korak...a onda dalje ...
umro je mostar wrote:Crveni i Crni ne mogu zajedno graditi nista pa ni koalicije
nema to veze sa bosnom, nego je to tako svugdje. Schroeder proba eksperiment ulaska sa crnima u vlast, a taj eksperiment ce ga iduce izbore jako mnogo kostati.
Mislis SPD ili bas KOMUNISTI?
Mozda je ovo i za SDA i za SDP bolja opcija nego da i jedni i drugi ulaze u koaliciju sa lopovskom Strankom za BiH, jedinom koja ima kontinuitet na vlasti u "10 najtezih postdeytonskih godina".
I ja mislim da bi ovo bila bolja opcija. Time bi bio oznacen definitivni sraz SDP-a? Ili cak SDA?
Pa niko ovdje ne govori da i jedna i druga stranka valjaju necemu ... ja licno ne podnosim ni jednu... ali narod je problem!! Ljudi ce vazda glasat il za ove il za one degene i daj Boze da to ko od nas mahera ovde moze promijenit pa eto onda...imal ko sta pametno za rec i bez tih suvisnih komentara...momak je lijepo postavio temu i hajde malo konstrukcije brate mili!
Crveni i Crni ne mogu zajedno graditi nista pa ni koalicije
Ooooo rahmetlija, kada cemo mi na glasackom listicu imati ovu opciju???
Osnovana Komunistička partija
Drago HEDL
Nakon višemjesečnih najava, u Vukovaru je danas osnovana Komunistička partija Hrvatske, stranka istinske ljevice, kako kažu njeni osnivači. Tako je hrvatska politička scena dobila još jednu stranku, koja će se, najavljeno je, zalagati za temeljne vrijednosti komunizma, ali primjereno vremenu višestranačja u kojem živimo. Zbog prijetnji koje su skupu bile upućene, osnivačku je skupštinu osiguravala policija, no sve je prošlo bez incidenata.
Uz zvuke Internacionale, ispod slike Josipa Broza Tita i komunističke zastave sa srpom i čekićem danas je, u simboličnih pet do 12.00, na nekadašnji jugoslavenski praznik Dana Republike, u Vukovaru osnovana Komunistička partija Hrvatske. Na osnivačkoj skupštini, na kojoj je bilo pedesetak, uglavnom starijih osoba od kojih su neke došle i iz Istre i Dalmacije, rečeno je kako Hrvatska danas dobiva istinsku lijevu stranku koja će se boriti za povratak dostojanstva radničke klase.
Objašnjavajući zašto se skup održava upravo u Vukovaru, inicijator za osnivanje Komunističke partije Hrvatske Dragan Batak rekao je da su to učinili zbog toga što je nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990. i pobjede SDP-a u tom gradu, tadašnji predsjednik Tuđman rekao: Zapamtit će nas crveni Vukovar. I mi smo zapamtili tu rečenicu rekao je Batak i dodao:
„Dobili smo podršku iz Bosne i Hercegovine, dobili smo podršku iz Srbije i Crne Gore, Makedonije, Slovenije, čak smo dobili i podršku iz Sjedinjenih Američkih Država. Od danas zvanično krećemo punom parom, i vjerujem da će, od današnjeg dana, građani Republike Hrvatske osjetiti da se na hrvatskoj političkoj sceni konačno pojavila stranka realne lijeve opcije. I da će u neko dogledno vrijeme to rezultirati pozitivno za sve građane Republike Hrvatske.“
Nekadašnji Titov krojač i posljednji sekretar Saveza komunista Jugoslavije u maršalovom uredu, Đorđe Stojanović, kaže kako žali za vremenom u kojem je sve bilo bolje i u kojem su ljudi živjelo složno i mirno:
„Svi smo se jednako voljeli, slagali, cijenili. Valjda je vrijeme pregazilo to.“
Radoslav Ilić došao je čak iz Umaga u Istri kako bi prisustvovao osnivačkoj skupštini Komunističke partije:
„Jedva sam čekao da se taj moj životni san ostvari, da ta komunistička partija opet dođe na mesto koje joj pripada. Da ovog naroda spasi iz ove krize u kojoj se danas nalazimo.“
A na pitanje, zašto se i ona kako i pedesetak danas prisutnih, odlučila pristupiti Komunističkoj partiji Hrvatske, Jelena Radić iz Vukovara kaže:
„Da jednostavno, običan narod, na neki način, počinje živiti. Od kada je došlo do raspada nekadašnje Jugoslavije, novokomponovane države su uništile radničku klasu.“
Na današnjoj osnivačkoj skupštini inicijator ideje za osnivanje Komunističke partije Hrvatske Dragan Batak izabran je i za njenog predsjednika. Stranka će podnijeti zahtjev za registracijom u roku od dva tjedna, o potom će početi izdavati i partijske knjižice. Unatoč prijetnjama koje je najavljujući osnivanje Komunističke partije Batak primao, današnji je skup u Vukovaru prošao bez i najmanjeg izgreda.
joker wrote:
I ja mislim da bi ovo bila bolja opcija. Time bi bio oznacen definitivni sraz SDP-a? Ili cak SDA?
?????
Sta je pisac zelio reci? Rijec sraz moze oznaciti duel, okrsaj, obracun, i nikako je ne mogu uklopiti u konstrukciju o definitivnom _____ SDP-a, ili cak SDA. Jos cu poceti vjerovati da za SDA glasaju oni koji ne znaju sta pricaju i pisu.
joker wrote:
?????
Sta je pisac zelio reci? Rijec sraz moze oznaciti duel, okrsaj, obracun, i nikako je ne mogu uklopiti u konstrukciju o definitivnom _____ SDP-a, ili cak SDA. Jos cu poceti vjerovati da za SDA glasaju oni koji ne znaju sta pricaju i pisu.
Mozda je "pisac" trebao napisati raspad, sukob unotar, obračun medju samim njima... Pa valjda bi u slucaju ovakve koalicije doslo do sukoba i raspada SDP-a na one koji su ok i one kojima je samo do vlasti. Ili cak i u SDA do sukoba na...
A mozda sam upotrijebio i neodgovarajucu rijec, mozda sam odmah trebao sve nacrtati da ne bi neko ono malo svog mozga opterecivao da dokuci sustinu... Ko zna...
A mozda sam upotrijebio i neodgovarajucu rijec, mozda sam odmah trebao sve nacrtati da ne bi neko ono malo svog mozga opterecivao da dokuci sustinu... Ko zna...
joker wrote:(...)
Jes' vala...
Haj ti dokuci... uz maksimalno opterecenje svog velikog mozga sta je doticna zeljela reci:
"Usuđujem se reći da smo mi u Socijalistickoj partiji Republike Srpske, prije svega zaslugom našeg predsjednika, možda pretjerali sa demokratijom.". . .(Biljana Rodić-Obradović, potpredsjednica SPRS; Reporter, 12.2.2002)
umro je mostar wrote:Crveni i Crni ne mogu zajedno graditi nista pa ni koalicije
Mislis SPD ili bas KOMUNISTI?
bas komunisti. SPD je osvojio oko 14 miliona glasova
umro je mostar wrote:kadbi seto desilo ja bi istupio iz stranke i pokrenuo Komunisticku partiju
no pasaran
mozda ovoj zemlji i treba cetvrta opcija (lijeva) koja je jednako radikalna kao ove tri fasisticke. Ipak na fasizma iz cetrdesetih je tesko odgovarati socijaldemokratijom
...sta da kazem: stvarno je ovo samar u lice, kad mi neko kaze, da bi se trebala nova KP u BiH da osnuje. Pogotovo, ako clan SDP-a kaze, da bi on nakon osnivanja KPBiH u istom treknutku SDP napustio. Pa ovo da mi je neko rekao, ne bih mogao vjerovati. Sta je to nama ta KP donijela - ili jos vise sta su sve K Partije i njena dva najveca Lika: Staljin i Mao Zedong sirom svijeta to toliko pozitivno ucinile. Prije nesto oko tri sedmice sam u "Spiegel"-u citao o tom kineskom carobnjaku, koji vise je vise ljudi pobio nego Hitler i(!) Staljin zajedno. A da nije bilo Hitlera, Staljin bi bio taj, koji bi u cetrdesetim (i nadalje) Evropu i Svijet u crninu obukao.
A sad o KOMUNISTIMA (ovdje) u Njemackoj. Da znas o kome je rijec, moj Mostar, ti ne bi tako govorio. Na kraju krajeva, to je partija koja je podrzavala Milosevica citavo(!) vrijeme - zar ti to ne znaci nista. A onda govore, kako su oni pacifisti i protiv svih tih ratova. Odvratna demagogija dojecerasnjih komunista koji su do 1990 u SED-u sjedilii i do tada po direktivi Moskve sve radili.
I jos usput: 2+2=4. Da smo mi od pedesetih demokratiju a ne KP imali, ne bi nam se to dogodilo, sto se dogodilo i sto se i dan danas dogada.
....ah SDP i SDA?! Ja sam striktno protiv toga, da SDP zajedno sa ljudima radi, koji i dan danas zajedno sa ultra nacionalistima na istom stolu sjede. A pored toga, SDA - kao "crna" stranka - se ne moze mjeriti sa "crnima" u Njemackoj (CDU) - jer ipak dosta ovih ultra nacionalista ima i u SDA i bit ce ih i u skoroj buducnosti...
...@mostar: ja vjerujem, da je vrlo jednostavno osnovati jednu stranku u BiH, pa ako ti je SDP dosadio, pa ti idi i osnivaj svoju KPBiH ili pak NSDAP, kako ti je volja...
vee-jay wrote:...sta da kazem: stvarno je ovo samar u lice, kad mi neko kaze, da bi se trebala nova KP u BiH da osnuje. Pogotovo, ako clan SDP-a kaze, da bi on nakon osnivanja KPBiH u istom treknutku SDP napustio. Pa ovo da mi je neko rekao, ne bih mogao vjerovati. Sta je to nama ta KP donijela - ili jos vise sta su sve K Partije i njena dva najveca Lika: Staljin i Mao Zedong sirom svijeta to toliko pozitivno ucinile. Prije nesto oko tri sedmice sam u "Spiegel"-u citao o tom kineskom carobnjaku, koji vise je vise ljudi pobio nego Hitler i(!) Staljin zajedno. A da nije bilo Hitlera, Staljin bi bio taj, koji bi u cetrdesetim (i nadalje) Evropu i Svijet u crninu obukao.
A sad o KOMUNISTIMA (ovdje) u Njemackoj. Da znas o kome je rijec, moj Mostar, ti ne bi tako govorio. Na kraju krajeva, to je partija koja je podrzavala Milosevica citavo(!) vrijeme - zar ti to ne znaci nista. A onda govore, kako su oni pacifisti i protiv svih tih ratova. Odvratna demagogija dojecerasnjih komunista koji su do 1990 u SED-u sjedilii i do tada po direktivi Moskve sve radili.
I jos usput: 2+2=4. Da smo mi od pedesetih demokratiju a ne KP imali, ne bi nam se to dogodilo, sto se dogodilo i sto se i dan danas dogada.
....ah SDP i SDA?! Ja sam striktno protiv toga, da SDP zajedno sa ljudima radi, koji i dan danas zajedno sa ultra nacionalistima na istom stolu sjede. A pored toga, SDA - kao "crna" stranka - se ne moze mjeriti sa "crnima" u Njemackoj (CDU) - jer ipak dosta ovih ultra nacionalista ima i u SDA i bit ce ih i u skoroj buducnosti...
...@mostar: ja vjerujem, da je vrlo jednostavno osnovati jednu stranku u BiH, pa ako ti je SDP dosadio, pa ti idi i osnivaj svoju KPBiH ili pak NSDAP, kako ti je volja...
ja sam se ovde bar 50 puta deklarisao kao KOMUNISTA, a ne kao SOCIJALDEMOKRATA i mislim da je to jasno. SDP je najbolizi mojim uvjerenjima i to je razlog mog boravka u njemu.