Ostecena bista Bruce Lee-a u Mostaru
-
_BaykoNoor_
Puuuu, ebote takav Brus Li kad je izgubio prvi fight sa vandalima
Sad vidimo da nam uopste nije ni trebao nikako spomenik 
-
_BaykoNoor_
Sta odnijeli?
Topili na licu mjesta i prodavali turistima

-
_BaykoNoor_
maloprije se kazu oglasila i BIjela kuca, a prije njih EU i Savjet bezbjednosti UN osudjujuci vandalski cin i pozivajuci gradjane BiH na mir i dostojanstvo u ovim teskim trenucima ne samo za nas vec i za praunuke Brus Lija koji su nakon vijesti o desavanjima na Balkanu zavrsili u bolnici*Unreal* wrote:sramota nevidjena, cijeli svijet je zapanjen!
-
Slavko Klisura
#32 OSTECENA BISTA ....
Eto , jos jedan dokaz koliko je kod nas primitivaca...
Nazalost napad na statutu nije samo atak na cuvenog glumca i junaka brojnih generacija , vec atak na pravdu i pravdoljublje , humanost , covjekoljublje ... Na sve ono sto u svojoj biti jeste BiH
Nazalost napad na statutu nije samo atak na cuvenog glumca i junaka brojnih generacija , vec atak na pravdu i pravdoljublje , humanost , covjekoljublje ... Na sve ono sto u svojoj biti jeste BiH
- daduli_sa
Majko draga idiotizma! Pa dokle vise?!
A ovi nasi forumasi koji se mogu sprdati i zezati na sve ovo - mogu samo da se i sami puknu u glavu! Pa jesmo li svjesni da nismo toliko bogati da trpimo idiotluk pojedinaca kojima je eto bilo interesantno da se jalijaski nasmiju u brk svima onima koji su se na neki nacin obradovali da se eto jos nesto desava u ovoj BiH osim svakodnevnog politickog sranja i .. da se ne izrazavam cega jos!
MA STIDIMO SE! "Odusevljen" sam nasim primitivizmom, "humorom" i motom "udri_brigu_na_veselje"!
A ovi nasi forumasi koji se mogu sprdati i zezati na sve ovo - mogu samo da se i sami puknu u glavu! Pa jesmo li svjesni da nismo toliko bogati da trpimo idiotluk pojedinaca kojima je eto bilo interesantno da se jalijaski nasmiju u brk svima onima koji su se na neki nacin obradovali da se eto jos nesto desava u ovoj BiH osim svakodnevnog politickog sranja i .. da se ne izrazavam cega jos!
MA STIDIMO SE! "Odusevljen" sam nasim primitivizmom, "humorom" i motom "udri_brigu_na_veselje"!
-
BISCANIN2
Strasno , meni je zao sto sam promasio dan kad je statua i zvanicno postavljenja , pretpostavljao sam da ce se nac kakv debil da napakosti .
Debila i krivih drva bice dok je i svijeta , nadam se samo da ce se glupan nac i primjereno kazniti .
Debila i krivih drva bice dok je i svijeta , nadam se samo da ce se glupan nac i primjereno kazniti .
- Edin H.
Preneseno iz Oslobodjenja
I tehnike Malog Zmaja nedostatne za političare
MOSTAR - U subotu je Veselin Gatalo, šef Urbanog pokreta Mostar, u Velikom gradskom parku otkrio i svojim sugrađanima poklonio brončani spomenik Brusa Lija, “oličenja poštenja, borbe za pravdu i zaštitu slabijeg”. Zanimljivo, Mostarci su svoj spomenik Malom Zmaju dobili dan prije nego građani Hong Konga.
Prije nego je Gatalo, ne izgovorivši ni riječ, otkrio spomenik, ekipa Kung Fu Wu Shu - Centra za obuku borilačkih vještina iz Tuzle - demonstrirala je, na opšte oduševljenje prisutnih Mostaraca, svoje vještine. Aplaudirao im je i Li Shuynau, ambasador Republike Kine u BiH.
“Duh Malog Zmaja za svakog čovjeka svijeta je pozitivan. Borio se za sloboodu, pravdu i istinu. Danas evo imam čast prisustvovati otvaranju spomenika. Nadam se, Mostarci će biti sretni, vjerujem u prosperitet ovog lijepog grada”, ponadao se ambasador Kine u BiH.
Činu otvaranja spomenika prisustvovalo je nekoliko stotina Mostaraca, mahom mladih. Nismo primijetili ni jednog političara što, istinu govoreći, i nije šteta. Naime, poštenje i pravda su pojmovi koji, zahvaljujući ponajprije političarima, trenutno ne rese Mostar. Istina, gradonačelnik Ljubo Bešlić je zauzetošću opravdao svoje odsustvo.
“Slažem se! Ne mislim da je šteta što nam političari ne prave društvo. Nismo im slali posebne pozivnici niti ih smatramo posebnim”, objašnjava Gatalo.
Kaže, dvije godine je trajala “borba ludog s ludim, pametnog s pametnim” dok nisu realizovali svoju ideju. Elem, izgradnju spomenika Malom Zmaju pomogla je njemačka organizacija koja se brine o spomenicima kulture, tako da Brus ni centa nije stajao Mostarce i njihov gradski budžet.
Pitate li ga, Gatalo će vam objasniti i kako je spomenik Liju “podsjetnik na dječije snove o pravednijem svijetu u kome neće biti važna samo sirova snaga, već vještina, brzina i volja borca za pravednu stvar”.
“Bojim se, tehnike Brusa Lija su previše blage za ono što u Mostaru i BiH treba uraditi”, cijeni Gatalo.
Recimo i to da je u januaru 2004. Centar za savremenu umjetnost Sarajevo započeo dvogodišnji projekat De/konstrukcija spomenika, a Urbani pokret Mostar, idejni tvorac i inicijator podizanja spomenika Brusu Liju, jedan je od partnera ovog projekta.
Borac i filozof
Brus Li je rođen 1940. u San Francisku u Kineskoj četvrti, kao Li Juen Kam. Bio je četvrto dijete kineskog opernog pjevača i glumca Li Hol Cuana. U SAD upisuje i diplomira filozofiju na sveučilištu Vašington. San o filmskoj karijeri postao je bliži kad su se u njegovu novootvorenu školu kung-fua upisali Čak Noris, Ed Parker i Bob Val. Sam je režirao i napisao scenarij za film u Zmajevom gnijezdu. Godine 1973. Brus odlazi kod svoje prijateljice, glumice Beti Ting Pel. Ona mu zbog glavobolje daje tablete od kojih Brus kolabira. Umire. Službeno pojašnjenje njegove smrti glasi - podlegao je od celebralnog edema. Javnost takvu verziju njegove smrti nikad nije prihvatila
I tehnike Malog Zmaja nedostatne za političare
MOSTAR - U subotu je Veselin Gatalo, šef Urbanog pokreta Mostar, u Velikom gradskom parku otkrio i svojim sugrađanima poklonio brončani spomenik Brusa Lija, “oličenja poštenja, borbe za pravdu i zaštitu slabijeg”. Zanimljivo, Mostarci su svoj spomenik Malom Zmaju dobili dan prije nego građani Hong Konga.
Prije nego je Gatalo, ne izgovorivši ni riječ, otkrio spomenik, ekipa Kung Fu Wu Shu - Centra za obuku borilačkih vještina iz Tuzle - demonstrirala je, na opšte oduševljenje prisutnih Mostaraca, svoje vještine. Aplaudirao im je i Li Shuynau, ambasador Republike Kine u BiH.
“Duh Malog Zmaja za svakog čovjeka svijeta je pozitivan. Borio se za sloboodu, pravdu i istinu. Danas evo imam čast prisustvovati otvaranju spomenika. Nadam se, Mostarci će biti sretni, vjerujem u prosperitet ovog lijepog grada”, ponadao se ambasador Kine u BiH.
Činu otvaranja spomenika prisustvovalo je nekoliko stotina Mostaraca, mahom mladih. Nismo primijetili ni jednog političara što, istinu govoreći, i nije šteta. Naime, poštenje i pravda su pojmovi koji, zahvaljujući ponajprije političarima, trenutno ne rese Mostar. Istina, gradonačelnik Ljubo Bešlić je zauzetošću opravdao svoje odsustvo.
“Slažem se! Ne mislim da je šteta što nam političari ne prave društvo. Nismo im slali posebne pozivnici niti ih smatramo posebnim”, objašnjava Gatalo.
Kaže, dvije godine je trajala “borba ludog s ludim, pametnog s pametnim” dok nisu realizovali svoju ideju. Elem, izgradnju spomenika Malom Zmaju pomogla je njemačka organizacija koja se brine o spomenicima kulture, tako da Brus ni centa nije stajao Mostarce i njihov gradski budžet.
Pitate li ga, Gatalo će vam objasniti i kako je spomenik Liju “podsjetnik na dječije snove o pravednijem svijetu u kome neće biti važna samo sirova snaga, već vještina, brzina i volja borca za pravednu stvar”.
“Bojim se, tehnike Brusa Lija su previše blage za ono što u Mostaru i BiH treba uraditi”, cijeni Gatalo.
Recimo i to da je u januaru 2004. Centar za savremenu umjetnost Sarajevo započeo dvogodišnji projekat De/konstrukcija spomenika, a Urbani pokret Mostar, idejni tvorac i inicijator podizanja spomenika Brusu Liju, jedan je od partnera ovog projekta.
Borac i filozof
Brus Li je rođen 1940. u San Francisku u Kineskoj četvrti, kao Li Juen Kam. Bio je četvrto dijete kineskog opernog pjevača i glumca Li Hol Cuana. U SAD upisuje i diplomira filozofiju na sveučilištu Vašington. San o filmskoj karijeri postao je bliži kad su se u njegovu novootvorenu školu kung-fua upisali Čak Noris, Ed Parker i Bob Val. Sam je režirao i napisao scenarij za film u Zmajevom gnijezdu. Godine 1973. Brus odlazi kod svoje prijateljice, glumice Beti Ting Pel. Ona mu zbog glavobolje daje tablete od kojih Brus kolabira. Umire. Službeno pojašnjenje njegove smrti glasi - podlegao je od celebralnog edema. Javnost takvu verziju njegove smrti nikad nije prihvatila
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Jebiga, i Bruce Lee ostario. Na zalost, bas kao i neki lokalni heroji, nije ostavio nasljednika da rijesi nase danasnje probleme.
Meni se cini da sami moramo zasukati rukave!!!
Meni se cini da sami moramo zasukati rukave!!!
-
Nesferatu
Predlazem osvetu.
Zelio bih da podnesem prijedlog da se Elvisu Preasly-ju napravi najveci spomenik, tik uz vjecnu vatru. Ako nista drugo, da nije bosanskih emigranata u USA, ime Elvis bi potpuno izumrijelo iz vokabulara prosjecnih gradjana. Moramo odrzati svoje korijenje i bastinu. Ozivimo Elvisa, once for all!
Vratite nam Elvisa, Haseta Bruce Lee-a a evo vam Tihic, Ceric i Izetbeg Bakrija.
Zelio bih da podnesem prijedlog da se Elvisu Preasly-ju napravi najveci spomenik, tik uz vjecnu vatru. Ako nista drugo, da nije bosanskih emigranata u USA, ime Elvis bi potpuno izumrijelo iz vokabulara prosjecnih gradjana. Moramo odrzati svoje korijenje i bastinu. Ozivimo Elvisa, once for all!
Vratite nam Elvisa, Haseta Bruce Lee-a a evo vam Tihic, Ceric i Izetbeg Bakrija.
- Fair Life
Ni slucajno slicno...A wrote:(...)
Nekih sedamdesetih godina, u Firenci, neki ludak je cekicem izlupao Michelangelo-vog Davida i od tada je zasticen neprobojnim staklenim zidom.
(...)
Od Michelangelado 70-tih godina prosloga stoljeca je proslo "ihahaj" godina. Prohujali ratovi i vojske, Musolinija za krake objesili... ali nisu diraliDavida.
Kod nas se to desilo drugi dan po otkrivanju spomenika. I ne cini mi se da je to uradio ludak.
-
mostarac
Iako sam izrazito protiv spomenika, jer mi on predstavlja sprdanje sa tragedijom ovoga sto se nekad zvalo grad i sto je radjen iz razloga tipa "kad svi rade sranje hajmo se i mi zajebavat", a spomenici se ne podizu iz zajebancije nego postovanja, ipak samo je kreten mogao osteti spomenik ako je on vec tu, ali nisam ni najmanje zacudjen jer to je prava i necenzurisana slika danasnjeg "Mostara" i njegovih "gradjana".
Uostalom u posljednjih 15 godina je poruseno bar 50 spomenika u Mostaru, Partizansko spomen groblje, kao remek djelo arhitekture, je pretvoreno u smetljiste, parkiraliste i okupljaliste narkomana i potpuno unistenoo, a u posljednjih godinu dana su ona dva spomenika borcima NOB-a kod doma zdravlja U Mostaru devastirani minimalno 20 puta i sad nas kao treba cuditi sto je neko ostetio spomenik Bruce Lee-u. Mene ne cudi ni najmanje, jer to je danasnji "Mostar" ogoljen do koze.
Uostalom u posljednjih 15 godina je poruseno bar 50 spomenika u Mostaru, Partizansko spomen groblje, kao remek djelo arhitekture, je pretvoreno u smetljiste, parkiraliste i okupljaliste narkomana i potpuno unistenoo, a u posljednjih godinu dana su ona dva spomenika borcima NOB-a kod doma zdravlja U Mostaru devastirani minimalno 20 puta i sad nas kao treba cuditi sto je neko ostetio spomenik Bruce Lee-u. Mene ne cudi ni najmanje, jer to je danasnji "Mostar" ogoljen do koze.
-
silentbob
nije me uopste iznenadilo to sto se desilo....jos jedan pokazatelj (nazalost porazan) o tome kakvi smo mi u stvari...koliko god se trudili da mislimo da smo kulturan i civilizovan narod mi to nismo i dosta vremena ce proci dok to postanemo...mozemo mi polemisat i iznosit drukcija misljenja al` mi pripadamo tom narodu i od tog ne mozemo pobjeci (ovdje mislim na sva tri "naroda" u nasoj drzavici, da se razumijemo)...i jos se nesto trudimo da se prikljucimo EU, halo ba sta vam je, nismo mi zasluzili da budemo dio Evrope....goni nas u tri picke materine
-
mostarac
ma nije ni u EU sto se ovog civilizacijskog napretka tice mnogo bolje, ali je u nas nekad bilo mnogo bolje nego sto je i u danasnjoj EU. Mi znamo za bolje i to je problem.silentbob wrote:nije me uopste iznenadilo to sto se desilo....jos jedan pokazatelj (nazalost porazan) o tome kakvi smo mi u stvari...koliko god se trudili da mislimo da smo kulturan i civilizovan narod mi to nismo i dosta vremena ce proci dok to postanemo...mozemo mi polemisat i iznosit drukcija misljenja al` mi pripadamo tom narodu i od tog ne mozemo pobjeci (ovdje mislim na sva tri "naroda" u nasoj drzavici, da se razumijemo)...i jos se nesto trudimo da se prikljucimo EU, halo ba sta vam je, nismo mi zasluzili da budemo dio Evrope....goni nas u tri picke materine
-
misha
e a najtuznije je od svega sto je ko da gledam sve to maslo nekog pijanog, drogiranog jalijaša od 17 godina koji nikad cuo nije za bruce lee-ja; kojem su uzor likovi iz jadnih, nizašta dobrih, igrica koje igra za marku svaki dan u internet klubu, jer mu je zivot tako jadan da ne zna dane drugacije provest (a krivi naravno opstu SITUACIJU);i koji se u to 'ludo' subotnje veče odlučio malo pred rajom pohasit pa ko ono vid me jesam Bruce Leeja zahebo...
Sumnjam da je to uradio neko iz neke dublje pobude, kao znak nekog revolta, da učini neki statement...nisu ljudi ovdje za to sposobni ...
Sumnjam da je to uradio neko iz neke dublje pobude, kao znak nekog revolta, da učini neki statement...nisu ljudi ovdje za to sposobni ...
-
silentbob
znam da nisu ni oni onoliko koliko se furaju al` ima barem nekog reda kod njih...problem je sto kod nas vise ne postoji sistem vrijednosti i jos gore sto niko od onih koji bi trebali da se bore da to poprave jednostavno kazu "jebe mi se za to, vazno je da je meni dobro".. dok god je tako nema nama sunca na vidiku...najstrasnije je sto ovo predstavlja segu za vecinu raje i sto ce se zaboravit za par dana...a policija HNK fol vrsi istragu, ma jebe se njih za nekakvog Brus Lija....nedao Bog da je neko oskvrnuo kakvo nacionalno obiljezje, e to bi vec bio problem za udarne vijesti, al` to je vec druga tema
-
King Kikapu
sreca pa ima jos obozavatelja lika i djela:

firma kafane u selu Deicici kod Trnova

grafit u Sarajevu

firma kafane u selu Deicici kod Trnova

grafit u Sarajevu
odlomak iz teksta Junaci mog djetinstva, magazin za alternativnu urbanu kulturu Urban Bug.Brucea Leeja, borca za pravdu sa velikog ekrana odavno opjevanog kina Prvi maj, naslijedio sam od nekih starijih roðaka kao što su se nasljeðivale neiznošene, a okraæale pantalone. Dok je Boško Buha bio pali heroj kojeg je oživio Ivan Kolundžiæ u filmu Branka Bauera, Bruce Lee je bio lik izmeðu, ali i iznad, filma i jave. Ne pamtim njegove filmske uloge, veæ samo baletsku eleganciju kojom je dijelio žestoke kung fu udarce. Bio je prvi mega-junak u mom životu, živi èovjek poistovjeæen sa filmskim borcem za pravdu, a potom pretvoren u ikonu. Filmski sklad pokreta njegovih borilaèkih vještina poèesto sam znao pretvoriti u modrice na mlaðoj komšijskoj djeci. Kad sam ga se zasitio, prerastao ga, predao sam ga generaciji u dolasku i nastavio tražiti nove idole.
-
neocekivana_sila
Baš ovaj spomenik je bio pokazatelj da Mostar nije ogoljen. Dušu mu nisu uzeli..umro je mostar wrote:Iako sam izrazito protiv spomenika, jer mi on predstavlja sprdanje sa tragedijom ovoga sto se nekad zvalo grad i sto je radjen iz razloga tipa "kad svi rade sranje hajmo se i mi zajebavat", a spomenici se ne podizu iz zajebancije nego postovanja..
Mene ne cudi ni najmanje, jer to je danasnji "Mostar" ogoljen do koze.
Umorna sam za objašnjavanje, a svakako je to što mislim rekao Jergović (mnogo ljepše nego što bih to ja
"Bruce Lee jest kulturna baština Bosne i Hercegovine. I to upravo onih generacija koje su u proteklom ratu najviše ginule u sve tri vojske i u tko zna koliko još paravojski. Promislite samo koliko se musavih bosanskih dječaka tokom sedamdesetih i osamdesetih samoozljeđivalo nunčakama izrađenim od dvije palije i lanca za cuku, koliko ih je razvaljivalo oluke da bi izrezalo šuriken i koliko ih je u domovima kulture od Bihaća do Višegrada i od Bosanskog Broda do Trebinja pogledalo sabrana djela Maloga zmaja? Osim što je bio junak njihovih djetinjstava, Bruce Lee je za mnoge ostao i jedina figura kulturnoga identiteta, jedino nešto što ih je činilo pripadnicima određenog jezika i kulture.Većina tih budućih mladića, ratnih heroja, tragičara ili zločinaca, koji su svoju mladost položili za slobodu koja na kraju nikome nije došla, za Zmaja od Bosne, Mehmeda El Fatiha, bana Jelačića, kralja Zvonimira, Karađorđa i Dušana Silnog su saznali tek malo prije nego što im je došlo vrijeme da ginu. I tko zna kako su uopće zamišljali te slavne likove iz opće i nacionalnih povijesti, šta su o njima saznali i u kojoj su se mjeri saživjeli s njihovim djelima i nedjelima. Ako ostavimo po strani one koji su tek branili vlastitu kuću, selo, ulicu i grad, a da pritom nisu imali nijednu "višu" ideju u glavi, činjenica je da su ostali više znali, i da im je više značio lik i djelo Brucea Leeja. "
Spomenik je zato i napravljen. Nema ni šprdnje ni nekakvih hvalospjeva idealima.
Ko je oštetio spomenik?? Sjećate se one scene iz Balkanskog špijuna " A ovo su neki čobani..budale"
E ja mislim da su oni.