prezime i udaja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@flora

zato sto smo muskarcine :D

kad se udas onda si muzevo vlasnistvo :D :lol:
danas

Post by danas »

Vozdra_123 wrote: kad se udas onda si muzevo vlasnistvo :D :lol:
jesi li obavijestio svoju kanadjanku o ovom detalju? :D :D :D
flora.sa

Post by flora.sa »

silentbob wrote:
flora.sa wrote:
silentbob wrote:e ne moze se sa jednom guzicom na dvije stolice...dva prezimena su cisto pomodarsko sranje i ja licno mrzim to...
a da ti uzmeš od žene prezime??? :roll: :D

imaš opet jedno... :D :D
moje je bolje :lol: :lol: :lol:
eh zato i ja hoću svoje...nijedno prezime ne mre biti kao moje... :D :D :D
silentbob

Post by silentbob »

mere,mere :D :D :D ne znas ti jos :D :D :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

danas wrote:
Vozdra_123 wrote: kad se udas onda si muzevo vlasnistvo :D :lol:
jesi li obavijestio svoju kanadjanku o ovom detalju? :D :D :D
pa naravno :D

nema kod mene price sto se toga tice :D
zlata

Post by zlata »

Jeste'l' primjetili da su nam zemljaci "Sherijatski muslimani" samo kad hoce pravo na 4 zene.

Al'kad se treba pridrzavati isto islamske tradicije...i dozovol'ti zeni da zadrzi svoje prezime....nesto im krivo. :x Nisu tad vise muslimani! :D Pri tom...ostaju Bosancerosi! :P
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@zlata
i take the best of both worlds :D :lol:
car-x

Post by car-x »

debela wrote:i care, kako bolan ti nudis dva rjesenja?? zar necete sporazumno u brak. ovako ispade ja sam svoje rekao a ti vidi kako ces.
vala dva.. ili se zenimo ko sav normalan narod sto se zeni (da ne kazes da se drzim neke nase tradicije ili nesto, evo i ovdje u austriji, nisu ljudi bas tako macho ko kod nas, a opet se u 90% slucajeva uzima muzevljevo prezime, iako ima itekako mocnih porodica i kcerki rodjenih u istim, mada nema begovskih porodica, sto je cini mi se u ovoj diskusiji ponajveci problem - da se necija klica ne zatare.. pa ako im je stalo da se ne zatare, trebali su pravit musku djecu) ili zivimo ko momak i cura citav zivot..

da se razumijemo, moji roditelji su se jednostavno "priveli", nisu se vjencali, nego nako, uselili se zajedno (sto je za nase podneblje, gluho i coravo bilo, skandal u najmanju ruku) i rodili dvoje djece.. i nas dva, dobijemo ocevo prezime.. i onda me svake godine u skoli pitaju ime oca i matere, i onda moram baska reci kako se mati preziva, pa onda na opste cudjenje razrednog/ice i cijelog razreda objasnjavati kako, zasto i otkud to, da mi mati i otac nemaju isto prezime, pa onda kako to da se ja uopste prezivam po ocu, zar ne bi trebo onda i ja imati oba prezimena i tako u nedogled.. pa me onda gledaju ko vanzemaljca, vanbracnog dijete, kopile, itd..

ovo moja djeca nece dozivjeti..

(p.s. mati i otac su se vjencali prije 4 godine, na 25-godisnjicu "braka" i da cirkus bude veci, mati da se potpise u knjigu vjencanih, i opet staro prezime.. hehehehe)..
flora.sa

Post by flora.sa »

silentbob wrote:mere,mere :D :D :D ne znas ti jos :D :D :D
tihomire, onda jedino da nismo kakvi rođaci i imamo isto prezime!!! :D :D :D :D
flora.sa

Post by flora.sa »

zlata wrote:Jeste'l' primjetili da su nam zemljaci "Sherijatski muslimani" samo kad hoce pravo na 4 zene.

Al'kad se treba pridrzavati isto islamske tradicije...i dozovol'ti zeni da zadrzi svoje prezime....nesto im krivo. :x Nisu tad vise muslimani! :D Pri tom...ostaju Bosancerosi! :P
Zlato, tako je...svaki ti dao :D :D :D :D :D ...

nek si im rekla!!! :D :D
kreten

Post by kreten »

Bosancheros je bosancheros
kao ona zadrzi svoje prezime i sacuva svoje korijene...pa sto to tvoja mama ili ti nemas vec jedno 5-6 prezimena ili si ti tek prva generacija svoje familije.
reko sam vec za 100 godina bi to sve licilo na telefonski imenik a sta to dalje vuce za sobom. tako npr. imas 2 ili 3 prezimena i automatski familije i njima bliski rodjaci s istim prezimenom, za tebe ne dolaze u obzir kao muzevi jer za Boga imate nekih dodirnih tacaka neko nekad neciju rodicu ozenio. time bi se uskratila i mogucnosti nasih nena i mahalusa da fino rastabire ko si sta si ciji si i tome slicno. izgubili bi onaj nas bosanki tracarski duh
silentbob

Post by silentbob »

flora.sa wrote:
silentbob wrote:mere,mere :D :D :D ne znas ti jos :D :D :D
tihomire, onda jedino da nismo kakvi rođaci i imamo isto prezime!!! :D :D :D :D
mozda...sve je moguce :D :D :D
debela

Post by debela »

e care skidam kapu tvojim starcima :)
ostalo ne bih dalje komentarisala. nemamo isto misljenje, a to smo vec utvrdili.
car-x

Post by car-x »

A wrote:A moze se i u braku gdje je supruga promjenila prezime, desiti da se djeca ne zovu isto kao majka - poslije razvoda, mnoge zene ne zele zadrzati prezime bivseg, pa u slucaju preudaje majke...
da.. samo sto kad se zenim, ne zenim se sa mislima u background-u da cu se jednog dana razvesti i kako bi bilo prakticno ne mijenjati prezime i to..

i u bosnu je fakat doslo puno toga izvana.. meni je to skroz ok.. ali onog casa kad bi mi mrka ponudila da potpisem predbracni ugovor, tu bi se nasa prica o braku i zavrsila.. a sad je to kod nas malo pomalo "in", da se begovicke i begovici zastite, pa se prave predbracni ugovori, pa jos i ovo "ocuvanje" klice i prezimena..

come on.. ja to ne zelim.. ne zelim dijeliti zivot s nekim, kome je pokretacka snaga, "zastita" klice i prezimena, price o pravima i tak.. ima toliko puno ljepsih stvari o kojima se da razmisljati i razgovorati.. ako je prezime i taj porodicni ponos na samom pocetku tako vazan, sumnjam da ce tu bilo sta uspjeti u tom braku..

elem, ako treba da se izjasnim, velim, protiv sam zadrzavanja ili nakalemljivanja prezimena, mada mislim da svako ima pravo da odlucuje o tome.. ovo je moj licni stav, ne predstavljam nikakvu grupu, skupinu, naciju, pogotovu ne bosancerose, mudzahedine, niti ostale..

ako se zenimo, onda 100% i u sve zajedno.. ako na samom pocetku postoji ta podjela, moje-tvoje, moja begovska familija, tvoje doslje, itd, ja tu nemam sta da trazim..
Kareem Abdul-Jabbar

#40 Re: prezime i udaja

Post by Kareem Abdul-Jabbar »

flora.sa wrote:pade mi na pamet :D ovo...šta mislite o ženama koje nakon udaje ostavljaju svoje prezime, ili dodaju muževo prezime na svoje...forumashi da li biste pristali da žena ostavi svoje prezime nakon udaje...

hajmo sada baš me interesuje mišljenje cijenjenih :oops: :D muških članova našeg sanatorija....
:x :x ne dam svoje prezime!!!! :x:x
:x normalno da ce zhena ostaviti svoje :D:lol::lol:
zlata

Post by zlata »

Moj sin ima i moje i tatino prezime. Ako je i moj i njegov...onda valjda treba imati i moje i njegovo prezime.
Caca bir'o imena...ja odlucivala o prezimenima! Ukupno....dva imena i dva prezimena. Kako veli tetka Gara..."Ah, k'o glumac iz Hollywood-a"!
Najpametniji su Spanjolci kod kojih svako ima i ocevo i materino prezime...a muskarci im zato..definitivno nisu "tetkice"! :D
anais_nin

Post by anais_nin »

car-x wrote: ako je prezime i taj porodicni ponos na samom pocetku tako vazan, sumnjam da ce tu bilo sta uspjeti u tom braku..
pa eto izgleda tebi jeste :roll:
car-x

Post by car-x »

A wrote:Ima mnogo ljepsih stvari, ali eto tebi je bitno da uzme tvoje prezime. Zar ne vidis da ti insistiras na tome, te da time sebi skaces u usta - tebi je forma bitna, kao i taj porodicni ponos.
ma jok.. kod nas se to nakalemljivanje desava cisto iz pomodarstva.. nikakva tu prakticna vrijednost ne igra ulogu.. nego je vazno da zena pokaze kako je ona cool i kako se bori za svoje ime i sve..

rekoh, meni je sasvim svejedno.. hocemo li zivjeti ko "normalni" par, gdje ona uzme moje prezime ili ko momak i cura gdje niko nije spomeno ni vjencanje ni formu ni nista, svejedno je..

interesuje me, cisto nako, radi stavova, jesi li se ti udala za svog zagondziju i jesi li uzela i svoje i njegovo prezime ili sta?
car-x

Post by car-x »

A wrote:Ne bih o detaljima, ali recimo da zivim u skladu sa svojim stavovima 8-)
znaci da ste ozenjeni a da ti imas svoje prezime?
ili da niste nikako ozenjeni?
silentbob

Post by silentbob »

car-x wrote:ma jok.. kod nas se to nakalemljivanje desava cisto iz pomodarstva.. nikakva tu prakticna vrijednost ne igra ulogu.. nego je vazno da zena pokaze kako je ona cool i kako se bori za svoje ime i sve..

mudro zboris 8-) [/b]
elle

Post by elle »

silentbob wrote:
car-x wrote:ma jok.. kod nas se to nakalemljivanje desava cisto iz pomodarstva.. nikakva tu prakticna vrijednost ne igra ulogu.. nego je vazno da zena pokaze kako je ona cool i kako se bori za svoje ime i sve..

mudro zboris 8-) [/b]
ma nema to veze sa borbom za zenska prava i jednakost, samo cinjenica je da se ljudi u prosjeku vjencaju sa 28/30 godina (bar je tako u francuskoj) i da je do tada zena vec pocela da gradi svoju karijeru tako da je mnogo prakticnije da zadrzi svoje ime ili da doda ime supruga.
I na kraju u francuskoj legalno se ni nemozes odreci svog imena tako da i kad uzmes ime muza to ime mozes da koristis dok ce ti u licnoj uvjek pisati tvoje djevojacko ime kao izvorno ime i ime muza kao ime koje koristis ...
danas

Post by danas »

car-x wrote:
A wrote:Ne bih o detaljima, ali recimo da zivim u skladu sa svojim stavovima 8-)
evo care;
ja sam ostavila svoje tursko :D prezime, i samo sam dodala muzevo englesko :D... nisam stavila ni onu crticu, vec sad imaju dva prezimena (sa tim da moje prezime cesto ovdje uzmu kao middle name, koje ja nemam). u cemu je frka? :-)
car-x

Post by car-x »

danas wrote:
car-x wrote:
evo care;
ja sam ostavila svoje tursko :D prezime, i samo sam dodala muzevo englesko :D... nisam stavila ni onu crticu, vec sad imaju dva prezimena (sa tim da moje prezime cesto ovdje uzmu kao middle name, koje ja nemam). u cemu je frka? :-)
frka?
danas

Post by danas »

car-x wrote: frka?
pa nesto si mi se uzbibo :D :D :D oko opcije da ti zena ostavi njeno djevojacko prezime :D :D :D
car-x

Post by car-x »

danas wrote:
car-x wrote: frka?
pa nesto si mi se uzbibo :D :D :D oko opcije da ti zena ostavi njeno djevojacko prezime :D :D :D
ko da ja tu mogu nesto da promijenim, kako god da se ona odluci.. ;)
Post Reply