Tabu tema

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hananah

Post by hananah »

black ja nisam vjestica nego wjestica :D i mislim da se nisi dobro izrazio, i upravo zato sto sam shvatila sto zelis reci sam i reagirala da vidis kako upotreba pogresnih rijeci moze dovesti do pogresnog "odraza" no skontala sam sto zelis reci ne brini :D malo se pravim vazna, pa jesam li wjestica ili ne :)

legionarka, oprosti, a gdje si ti procitala da ja zagovaram neke aspekte odbrane Islama, ja ako kazem da postujem dobre i tihe i diskretne vjernike ne znaci da se nalazim u aspektima njihove vjere. A nisam samo jedan dan Budista nego stalno, a s obzirom da se kod nas smatra ateistom onaj ko ne vjeruje u Boga u onom apsolutnom smislu i s obzirom da je Budizam samo nacin zivota a ne i vjera tako mogu reci za sebe da sam ateista, cak i mnogobozac ako ti tako vise odgovara.
Pozdrav i tebi :)
hananah

Post by hananah »

skontali smo mi Margo da ti nista ne razumijes, i dobro je da si sebi otvorila temu pa tamo pisi :) sretno i bas fino da imas svoju temu, ionako ovdje samo zachitavas a ne govoris nista razumljivo i vezano za temu :) sretno sa tvojom temom i uzivaj :)
black

Post by black »

„Tvoja misao opisuje zakone, sudove i kazne.

Moja objasnjava, da kad covjek pravi zakon, on ga ili prekrsava ili mu se pokorava. Ako postoji jedan osnovni zakon, mi smo svi jedno pred njim. Onaj ko prezire bijednika, sam je bijednik. Onaj, ko uzdize svoj prezir prema grijesnima, uzdize svoj prezir prema cijelom covjecanstvu. Tvoja misao je upucena na vjestaka, umjetnika, intelektualca, filozofa, svestenika.

Moja govori o onima koji vole, koji su njezni, iskreni, casni, pravicni, ljubazni i o mucenicima.

Tvoja misao podrzava judaizam, bramanizam, hriscanstvo, islam.

U mojoj misli ima samo jedna univerzalna religija ciji su razliciti putevi samo prsti voljene ruke Vrhovnog Bica.“

:-)
Fair Life

Post by Fair Life »

bosancica wrote:(...)
Mislim da je islam najsavrsenija vjera, Allah dz.s. je objavio Kur'an kao Uputu vjernicima i time usavrsio ranije Objave.
(...)
Vidis i sama koliki je taj jaz izmedju vjernika i nevjernika. Ja sam nekada pokusavala da ga premostim, ali sam precesto ostajala duboko povrijedjena.Tada sam uspostavila jasne granice svoje tolerancije.
Image

Image
Last edited by Fair Life on 06/11/2005 16:14, edited 1 time in total.
Srklet-jok

#30 Re: Tabu tema

Post by Srklet-jok »

hananah wrote:Primjecujem na forumu i cesto u stvarnom zivotu da je dosta muslimana jednostavno nema razumjevanja i postovanja prema onome sto je nemuslimansko.
Ako sugovornik nije totalno vjerski orjentisan odmah vrijedjanja, prozivanja itd. (npr za bolje grob nego rob ja sam licno prostitutka samo zato sto sam mu postavila pitanja na koja nema logican odgovor, a pitanja se ticu njegovog zagovaranja poligamije), ovo je samo jedan u nizu primjera, a ima ih bezbroj, od strane onih koji sebe nazivaju muslimanima prema ljudima koji su nemuslimani ili cak koji su muslimani ali nisu tako radikalno predani toj vjeri.
Jednostavno, ljudi te odredjuju prema imenu i samim tim odmah smatraju da si "njihov", ako se desi da nije bas tako odmah neprihvatanja, nerazumevanja, netolerancija, prepotencija cak i neka vrsta arogancije?
Zasto i cemu to tako s obzirom da Kuran trazi postovanje i prema razlicitosti? Ili mozda ne? Koja je interpretacija tacna? Znam da postoje neki ajeti koji pozivaju na "preobracenje" nemuslimana, cak unistenje, ali isto tako znam da postoje ajeti koji pozivaju na postovanje onoga sto nije muslimansko?

Znas ja mislim da je to samo pitanje unutrasnje slobode ovdasnjih ljudi kojim je blago doqurchilo da se uvijek i za sve ( a najcesce izmisljeno) pravdaju i da su uvijek pod nekom lupom.Kontas?. Prilicno sam siguran da bi i tebi vrlo brzo dosadilo i natjeralo te da postanes bezobrazna kad bi se morala pravdati za svaki svoj postupak,kad bi se konstantno tabirila tvoja uvjerenja i trazilo da ih objasnjavas.Zasto se tako oblacis,zasto ostajes vani iza 11 , zasto uzvracas poglede u kafani ili bilo koja druga glupost koju neko moze vezati za tebe.A za odnos Muslimana prema Nemuslimanima pogledaj praksu kroz historiju , daleko od toga da je brljantna ali ipak treba biti slijep pa ne primjetiti ko gaji i kakvu vrstu tolerancije spram onog drugog.
Ps. Posto nisam pratio tvoje postove ovo pisem u nadi da te stvarno interesuje pa ti nudim neki svoj odgovor , a ako si ti jedan od onih slucajeva koji pokrecu ovakve teme samo da bi lajali i provocirali( a kakvih je dosta ovde) -onda je i zadnji. " Vama vasa a Nama nasa Vjera"
rehaktor

Post by rehaktor »

gdje je ovdje tabu???
bosancica

Post by bosancica »

Ne slazem se s tobom ovo da je nesto usavrseno – mozda za ono doba za ovo nije, no, valjda ce biti uskoro nova objava, nadajmo se, i prikladna za sadasnje vrijeme, znaci usavrsena. Jer niko ne garantira da nece biti neke nove objave. I Biblija se pozivala na to da je jedna i jedina i zadnja a vi muslimani rekoste da nije nego se pojavio Kuran pa je on eto kao zadnji. Otkud se moze tvrditi da se nece sta objaviti, neka knjiga koja ce za sebe govoriti da je ona zadnja objava?
Allah dzellesanuhu je rekao da je usavrsio Objavu i da je zadovoljan da nam Islam bude vjera. Biblija je mijenjana protekom vremena i zato je izgubila na vjerodostojnosti, razgovarala sam o tome sa krscanima i oni i sami to priznaju da Biblija nije rijec od Boga Uzvisenog nego da je pisana ljudskom rukom, narocito Novi Zavjet.
Kur'an je nepromijenjena, autenticna Allahova dz.s. Objava koja se posebnim sistemom pamcenja i prenosenja izvornika prenijela do danas.
Kada mi ucimo Kur'an mi izgovaramo rijeci Allaha Velikog upucene nama ljudima.
Ovako, izvanbracni blud sto ti nazivas je vodenje ljubavi i zabavljanje prije braka u svrhu da bi se dvoje bolje upoznali na svim poljima pa tako i na seksualnom, jer ako se dvoje ne slazu u seksu onda taj brak tesko da ce biti brak sretnih ljudi. A znati da se s nekim slazes u necemu mozes samo ako to uradis
A moja Hano, pa ne bira se bracni partner, osoba sa kojom zelis i namjeravas provesi zivot - kao polovan auto na auto pijaci na Stupu- probas da vidis kako ti lezi volan i da li kocnice ferceraju.
Zar se to moze porediti sa prvom bracnom noci dvoje mladih ljudi koji trebaju da prvi put pripadnu jedno drugom na halal nacin?
I kakva uopste moze biti korist od tog prijebracnog iskustva, osim veoma ceste emotivne stete? Muskarac i zena u braku vremenom zajedno sticu iskustvo i to je jos jedna od lijepih stvari koja ih veze.Tu nikakvo ranije iskustvo nije potrebno, jer islam ne uci da je seks sam po sebi grijeh, nego samo brani prijebracni i izvanbracni blud.
A sto se tice zaraznih bolesti, ne znam jesi li cula za kondome, ako nisi proguglaj, e ti kondomi su nesto sto ljudi upotrebljavaju ako nisu u braku, a ako je muskarac u braku sa par zena onda ih ne koristi. I sad reci ti meni gdje su realnije sanse da se dobije zaraza, tamo gdje se koristi kondom ili gdje se ne koristi.
Nisi u pravu, jer zaboravljas najvazniju cionjenicu, a ta je da u poligamni brak ne stupaju muskarci i zene koji imaju izvanbracna iskustva sa nepoznatim partnerima. Muslimanke i muslimani nevini ulaze u prvi brak, a i muskarac i zena u zivotu mogu imati samo one seksualne partnere sa kojima su u braku. Ja nisam cula da intacta moze biti nosilac neke spolne bolesti, ali znam pouzdano da to jesu zene i muskarci koji nekontrolisano mijenjaju partere.

I ne potcjenjuj me u vezi nacina planiranja porodice.

A sto se tice mijenjanja partnera, pa i sama to zagovaras i odobravas jer sto je drugo poligamija nego izmjena partnera.
Poligamija nije nikakva izmjena partnera, vec data mogucnost muskarcu da u odredjenim okolnostima i pod veoma strogim uslovima moze ozeniti vise zena. Poligamija nije grupni seks, kako ti to nazivas,jer muskarac ne smije sastaviti svoje zene. Muskarac koji zivi u poligamnom braku ima znaci vise porodica koje odvojeno zive i brine se svojim radom i imetkom za izdrzavanje svake od njih, ucestvuje u odgoju djece, i dijeli svoje vrijeme na najpravedniji nacin. Ukoliko nije siguran da je u stanju biti pravedan preporuceno mu je da ostane monogam.
Naravno da smo razlicite, samo iskreno, ne mogu pojmiti da zena tako obrazovana kao ti moze odobravati takvo ponizenje kao sto je poligamija.
Ja ne mogu pojmiti kako jedna druga, isto tako obrazovana zena, moze odobravati da se zena prije braka isprobava kao roba na pijaci.Za mene je to pravo ponizenje.
Razmisljanje da zena nije nista drugo nego “komad namjestaja” koji se moze "dopuniti" ili "zamjeniti".
Wrong. :) Ni najmanje ne licim na komad namjestaja. Samo je Allah dz.s. onaj kojem se pokoravam.

Ja uopce nisam nevjernik. Ako se ne osjecam muslimankom, a vidis iz muslimanske sam obitelji, to ne znaci da sam nevjernik. Ja samo nisam muslimanka, jer ma koliko mi je bilo dostupno i ma koliko su se trudili da budem mene je to samo vise odbijalo i poticalo me na razmisljanja.
Pa sta si onda? Definisi sebe.

Meni je to lahko. Ja sam muslimanka, elhamdulillah.
stella_k

Post by stella_k »

bosancica wrote: Ako se osjecas uvrijedjenom necim sto sam napisala na drugoj temi, procitaj sta ste i ti i Stela pisale, i nacin na koji ste pisale,pa ces mozda shvatiti moju reakciju. Kod mene nema ko tebe kamenom ti njega hljebom, kod mene imperija uzvraca udarac. :D Samo bih voljela da znas da nema u mom pisanju nista licno, jer ne znam ni tebe , ni Stelu ni njenog muza, kao sto ni vi ne znate mene.
A sta je to stella pisala? U cijelom textu nije bilo aminovanja tvog razmisljanja i to smeta?

Imperijo...Darth Vader mogao bi ti za kormilo stati...oprez krajnji je pozeljan...
stella_k

Post by stella_k »

margo wrote:A naslov ove teme i tema sama je sigurno prije za neki eroticki bzw. sexualni podforum - :) primjecujem i nadam se da sam od koristi. :-) :)
Hehehe, ovo je Religija, Ljubav i sex su ti malo nize dole pa prosetaj...mozda bude nesto i za tebe.[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/spiteful.gif[/img]
stella_k

Post by stella_k »

legionarka wrote:s postovanjem i dubokim izvinjenjem ako grijesim ali hananah ti koliko ja vidim, a citam vec jako dugo (tek sam se nedavno ukljucila) imas duple standarde. Ako nekad hronoloski pratis tvoje komentare postove i odgovore sama sebi znas biti cesto kontradiktorna. Jedan dan zagovaras neke aspekte odbarne Islama, drugi dan si Budista, treci dan ko zna sta.
Slazem se da postoji ta neka fobija kod odredjenih ljudi koja se ispoljava paranojom i onda je najlakse vrijedjati, ali promotri malo cak i oni koji jesu nazovi muslimani pocinju pljuvati po islamu da bi na neki nacin ublazili pad. Ne razumijem to. Nervira me kad se teme zachatavaju takvim komentarima i zao mi je ako ne dobijemo ni ti ni ja odgovor na pitanja koja su nama nelogicna. U tome se slazemo. Ali malo se zapitaj kakav je tvoj stav prem temama i ljudima, i dobro razmisli sta je TABU za tebe. Po meni tebi kad neka tema vodi u nezeljenom pravcu, koji na neki nacin nije dobar po tebe ti je zachatas nekim nebitnim glupostima.
Imas lijep pozdrav i molim te bez uvrede.
Legy :)
Moram da dam komentar na boldirano; Hananah je budist vec dosta dugo tako da sve ono drugo sto si napisala uopste ne stoji.
stella_k

Post by stella_k »

black wrote:„Tvoja misao opisuje zakone, sudove i kazne.

Moja objasnjava, da kad covjek pravi zakon, on ga ili prekrsava ili mu se pokorava. Ako postoji jedan osnovni zakon, mi smo svi jedno pred njim. Onaj ko prezire bijednika, sam je bijednik. Onaj, ko uzdize svoj prezir prema grijesnima, uzdize svoj prezir prema cijelom covjecanstvu. Tvoja misao je upucena na vjestaka, umjetnika, intelektualca, filozofa, svestenika.

Moja govori o onima koji vole, koji su njezni, iskreni, casni, pravicni, ljubazni i o mucenicima.

Tvoja misao podrzava judaizam, bramanizam, hriscanstvo, islam.

U mojoj misli ima samo jedna univerzalna religija ciji su razliciti putevi samo prsti voljene ruke Vrhovnog Bica.“

:-)
Zbog ovog, Black, imas moj zaista duboki naklon.Image
BECHO

Post by BECHO »

Invazija TNIKACE se nastavlja. Margo, Soldier-of-Ratko, bosancica, amatollah i ostali klonovi, hajmo razlaz! :D
skandal

Post by skandal »

Jako je zalosno Hananah kako se sama kompromitujes.Pricas o nekoj toleranciji a kudis Islam i trazis u njemu greske.Prvo se smece pomete ispred svoje kuce.Tj,pokusaj da shvatis svoju vjeru pa ces onda i tudju.Morala bi da poznajes Islam da bi o njemu pricala.Ne budi stereotipna.Ja iz iskustva znam,da mi Muslimani znamo kad je Bozic ili bilo koji drugi krscanski praznik,dok je u obratnom slucaju rijetkost.Pogotovo u dijaspori.
hananah

Post by hananah »

Skandal, imam razlicita iskustva, recimo mnogi ljudi koji su u dijaspori i pogodi Kriscani su mi poslali Bajramsku cestitku ili me nazvali, premda znaju da ja slavim sve praznike podjednako ipak mi cestitaju sve praznike, kako Bozic tako i Bajram.
Bosancica, trazis da definisem sebe, vjerom to ne mogu jer vjera ne definise covjeka, covjek sam sebe definise kao individua a takvom se osjecam :) Totalno individualno bez pripadanja bilo kojoj religiji, a moj nacin zivota i razmisljanja je Budizam, da ne bude zabune (uh, po koji put vec ponavljam) Budizam je filozofija i nacin razmisljanja i zivota ne religija.
Solder of Allah: Preispitaj se i malo prostudiraj islam bolje, prije nego doneses kojekakve gluposti na javu...
bas zato sto sam ga malo prostudirala, i jesam donjela zakljucke kakve jesam, a to je da se ja ne nalazim u njemu.
I niko se ne drzi teme, niko mi ne odgovara na to zasto muslimani uvijek misle da su napadnuti ako se nesto nemuslimansko prezentira? Cemu neprihvatanje razlicitosti i izdizanja sebe iznad svega drugacijeg? Jesu li vam uvrede koje ste pokusali i na ovoj temi prezentirati (cast izuzecima) sva argumentacija ili ima jos? Ma mozete vi to bolje puno bolje!
black

Post by black »

Bas radi ovakvih stvari sam,opet se ponavljam,otvorio i pokusao sa temom Tolerancija i kultura dijaloga u perspektivama islama, ali cini mi se da je kao i sve drugo "na jedno uslo na drugo izaslo" al sta se moze..."ljudi su zla djeca,zla po cinu djeca po pameti"...

stella_k ..hvala.. :)
hananah

Post by hananah »

Stella ne tukne to na Cici, nego na jednu drugu personu jednog tnikce, Becho e pravi detektor za njih :)
A zrikavac dobro zna da li "tukne" ili ne "tukne" na nju, vidis on npr nije tolerantan ni prema zenama koje su pokrivene (ima ih obicaj sakom udariti - bilo i na forumu i na chatu te nije nikakva tajna) zatim ima obicaj ljude samo kritikovati a nikad pametno sto napisati, no, suvise si kratko tu da bi mogla prepoznati takve klonove, vazda klonovi jer nikad ne mogu izdrzati bas dugo pod jednim nikom, osim toga takvi su po pravilu jako kriticni prema svemu sto je drugacije, cesto i nasilni (npr. zrikavac).
stella_k

Post by stella_k »

Moja Hananah....
Zlikavac je od rodjenja persona non grata; po postovima se to sasvim jasno vidi. Njega ne treba osudjivati ni zaliti, on je takav kakav je, najbolji za izbjegavati.
A o SCH slucajevima ne bih raspravljala; njima je najteze. Od "sebe" pobjeci ne mogu.....
bosancica

Post by bosancica »

btw: ja nisam odavle, ko je cici?
hananah

Post by hananah »

nije cici tema Bosancice, nego je uzgled pomenuta jer ima vise nikova, kao i zlikavac :(
no, ti znas sto je tema i ipak premda smo razlicitih stajalista i mada se sa tvojima rijetko mogu sloziti oko definicija morala, zakona itd. ipak moram ti reci da si jedna od rijetkih koji ne negiraju tudje, bar ne previse, i da polako mijenjam misljenje o tebi, samo mi jos uvijek ne ide u glavu kako TI mozes odobravati odredjene stvari :( koje si iznjela na drugoj temi :(
stella_k

Post by stella_k »

bosancica wrote:btw: ja nisam odavle, ko je cici?
Ciciban je forumasica koja se vec izvjesno vrijeme pojavljuje na ovom forumu pod nekolicinom novih nickova. Inace, u prvo vrijeme se (bar meni) pokazala kao jedna nacitana i postovanja vrijedna osoba da bi malo kasnije "malcice" zastranila.
Ko zna, mozda se i zastidila zbog svojih zastranjenja, pa stvara sebi drugi image.
hananah

Post by hananah »

zlikavac, opomenut si za zachitavanje i vrijedjanje, sto sam proslijedila i administraciji tako da cu te samo ignorirati i cekati da administracija reagira na nacin koji ti nije nepoznat jer si do sad banovan najmanje 20 puta
do tada postuj ostale diskutante i drzi se teme i ne zachitavaj svaku temu, a ako zelis otvori zasebnu temu gdje ces lijeciti svoje frustracije
hvala
stella_k

Post by stella_k »

hananah wrote:nije cici tema Bosancice, nego je uzgled pomenuta jer ima vise nikova, kao i zlikavac :(
no, ti znas sto je tema i ipak premda smo razlicitih stajalista i mada se sa tvojima rijetko mogu sloziti oko definicija morala, zakona itd. ipak moram ti reci da si jedna od rijetkih koji ne negiraju tudje, bar ne previse, i da polako mijenjam misljenje o tebi, samo mi jos uvijek ne ide u glavu kako TI mozes odobravati odredjene stvari :( koje si iznjela na drugoj temi :(
Hano, meni je to potpuno jasno; Bosancica je muslimanka koja voli i postuje svoju religiju, tako da Knjigu koju ona slijedi u potpunosti, dakle bezrezervno postuje. Cestitam.
A uz sve to i demokrata.
bosancica

Post by bosancica »

Nije tesko ragovarati, ako postoji volja za dijalogom.

Da je dragi Allah dz.s. htio svi bi ljudi bili vjernici, a stvorio nas je razlicite. Ja se osjecam sretnom i zahvalna sam sto sam muslimanka.

A zasto i kome smeta Zlikavac? Koliko vidim na ovom forumu svi manje ili vise zacitavaju.Zasto bi on bio meta za banovanje?
stella_k

Post by stella_k »

bosancica wrote:Nije tesko ragovarati, ako postoji volja za dijalogom.

Da je dragi Allah dz.s. htio svi bi ljudi bili vjernici, a stvorio nas je razlicite. Ja se osjecam sretnom i zahvalna sam sto sam muslimanka.

A zasto i kome smeta Zlikavac? Koliko vidim na ovom forumu svi manje ili vise zacitavaju.Zasto bi on bio meta za banovanje?
Ma valjda mu preslo u naviku.... :D
Zox

Post by Zox »

Neko rece da vidi vise primjera kad se Islam vrijedja nego obrnuto.
Zavisi sta podrazumijevate pod uvredom.
Primijetio sam da je za dosta ljudi uvreda sama moja sumnja, samo moje civilizovano nepodrzavanje dogme. Ako se diskutuje o nejasnim stvarima u vjeri, to je odmah uvreda.
S druge strane se cuje da si "hajvan" ako nisi u najmanju ruku vjerski fanatik.
Ja ne stavljam pod znak pitanja inteligenciju sagovornika koji je vjernik (nadajuci da je do toga dosao svojim intelektom a ne indoktrinacijom sa strane), a kamoli da vrijedjam.
Jedino smatram da covjek bez sumnje nije covjek.
Ali ispada da je sumnja zabranjena, postoji jedna istina, to je istina Kurana, a ne smijemo sumnjati jer to pise u toj istoj knjizi.
To je zatvoren krug, i uopste mi ne smeta, niti pokusavam nametnuti bilo kome svoje misljenje, dok dusebriznici za moj drugi zivot nalaze potpuno za shodno da me izvrijedjaju sa "visina" svoje spoznaje istine.
Jer oni znaju kad su dosli do istine, lijepo im pise.
Ja ne znam.
Ali bar tragam.
Post Reply