Tabu tema
-
hananah
#1 Tabu tema
Primjecujem na forumu i cesto u stvarnom zivotu da je dosta muslimana jednostavno nema razumjevanja i postovanja prema onome sto je nemuslimansko.
Ako sugovornik nije totalno vjerski orjentisan odmah vrijedjanja, prozivanja itd. (npr za bolje grob nego rob ja sam licno prostitutka samo zato sto sam mu postavila pitanja na koja nema logican odgovor, a pitanja se ticu njegovog zagovaranja poligamije), ovo je samo jedan u nizu primjera, a ima ih bezbroj, od strane onih koji sebe nazivaju muslimanima prema ljudima koji su nemuslimani ili cak koji su muslimani ali nisu tako radikalno predani toj vjeri.
Jednostavno, ljudi te odredjuju prema imenu i samim tim odmah smatraju da si "njihov", ako se desi da nije bas tako odmah neprihvatanja, nerazumevanja, netolerancija, prepotencija cak i neka vrsta arogancije?
Zasto i cemu to tako s obzirom da Kuran trazi postovanje i prema razlicitosti? Ili mozda ne? Koja je interpretacija tacna? Znam da postoje neki ajeti koji pozivaju na "preobracenje" nemuslimana, cak unistenje, ali isto tako znam da postoje ajeti koji pozivaju na postovanje onoga sto nije muslimansko?
Ako sugovornik nije totalno vjerski orjentisan odmah vrijedjanja, prozivanja itd. (npr za bolje grob nego rob ja sam licno prostitutka samo zato sto sam mu postavila pitanja na koja nema logican odgovor, a pitanja se ticu njegovog zagovaranja poligamije), ovo je samo jedan u nizu primjera, a ima ih bezbroj, od strane onih koji sebe nazivaju muslimanima prema ljudima koji su nemuslimani ili cak koji su muslimani ali nisu tako radikalno predani toj vjeri.
Jednostavno, ljudi te odredjuju prema imenu i samim tim odmah smatraju da si "njihov", ako se desi da nije bas tako odmah neprihvatanja, nerazumevanja, netolerancija, prepotencija cak i neka vrsta arogancije?
Zasto i cemu to tako s obzirom da Kuran trazi postovanje i prema razlicitosti? Ili mozda ne? Koja je interpretacija tacna? Znam da postoje neki ajeti koji pozivaju na "preobracenje" nemuslimana, cak unistenje, ali isto tako znam da postoje ajeti koji pozivaju na postovanje onoga sto nije muslimansko?
-
bosancica
Hano, moje postovanje drugih je upravo proporcionalno postovanju koji oni pokazuju meni.
Vjerujem da je svako odgovoran samo za sebe i ne uplicem se u tudje zivote, ali ne dozvoljavam da se vrijedja, kalja, blati moj nacin zivota i ono u sta ja vjerujem.
Moja tolenacija prestaje tamo gdje pocinje tudji bezobrazluk.
Vjerujem da je svako odgovoran samo za sebe i ne uplicem se u tudje zivote, ali ne dozvoljavam da se vrijedja, kalja, blati moj nacin zivota i ono u sta ja vjerujem.
-
mačak u čizmama
zanimljivo poimanje tolerancijebosancica wrote:
-
hananah
i jos neko rece da vise nemuslimani vrijedjaju muslimaneMoja tolenacija prestaje tamo gdje pocinje tudji bezobrazluk.
E sad, npr. otvori se na religiji neka tema o Kriscanstvu, i nije mi jasno gdje je tu bezobrazluk ili vrijedjanje muslimana da odmah isti nahrnu na tu temu objasnjavajuci Kriscanima da su u zabludi da su u krivu itd., zatim odmah pokusavaju da ih vrate na "pravi put" a ako im to ne podje za rukom odmah iz rukava vade razne pogrdne pridjeve...valjda da dokazu svoju toleranciju.
Dakle, da li takva tema vrijedja muslimane, ili jednostavno muslimani ne mogu da prihvate da na svijetu postoji i nesto sto se zove razlicitost?
A osim toga Bosancice, ti si mene i Stelu izvrjedjala samo zato sto ne znas citati, meni si rekla da se pozivam na grupni sex jer sam rekla da je za mene poligamija grupni sex, a Steli si rekla da tolerise "svrljanje muza" mada ona nigdje to nije rekla (a ja slucajno i licno poznajem njenog muza te tako nije mogla ni reci nesto sto nije istina), a Stella ti je isto tako samo rekla da u poligamijskom braku muz samo vara svoju zenu pred njenim ocima, bez obzira na njena osjecanja.
- black
hananah procitaj malo one textove na temi koju sam postavio..tolerancija i kultura dijaloga u perspektivama islama...
al moras priznati da i ti znas cesto lanuti,provocirati i bosnuti kad netreba ili dze ne treba..ne ljuti se na ovu malu kritiku.. 
-
hananah
black u pravu si da i ja znam nekad reci nesto sto vam ne prija, kao sto ti kazes "bocnuti gdje ne treba" a zasto ne treba? Zasto je to toliki tabu i toliko nedodirljivo da se ne smije reci niti napisati nista sto "ne treba"? I zasto ne treba? Ne reci znaci ne razmisljati, ili razmisljati a cutati u sebi, i cemu razmisljanje ako se nece izgovoriti?
-
bosancica
Nemam nikakvih problema u dijalogu sa iskrenim vjernicima krscanima.hananah wrote:i jos neko rece da vise nemuslimani vrijedjaju muslimaneMoja tolenacija prestaje tamo gdje pocinje tudji bezobrazluk.
E sad, npr. otvori se na religiji neka tema o Kriscanstvu, i nije mi jasno gdje je tu bezobrazluk ili vrijedjanje muslimana da odmah isti nahrnu na tu temu objasnjavajuci Kriscanima da su u zabludi da su u krivu itd., zatim odmah pokusavaju da ih vrate na "pravi put" a ako im to ne podje za rukom odmah iz rukava vade razne pogrdne pridjeve...valjda da dokazu svoju toleranciju.
Dakle, da li takva tema vrijedja muslimane, ili jednostavno muslimani ne mogu da prihvate da na svijetu postoji i nesto sto se zove razlicitost?
A osim toga Bosancice, ti si mene i Stelu izvrjedjala samo zato sto ne znas citati, meni si rekla da se pozivam na grupni sex jer sam rekla da je za mene poligamija grupni sex, a Steli si rekla da tolerise "svrljanje muza" mada ona nigdje to nije rekla (a ja slucajno i licno poznajem njenog muza te tako nije mogla ni reci nesto sto nije istina), a Stella ti je isto tako samo rekla da u poligamijskom braku muz samo vara svoju zenu pred njenim ocima, bez obzira na njena osjecanja.
Ako se osjecas uvrijedjenom necim sto sam napisala na drugoj temi, procitaj sta ste i ti i Stela pisale, i nacin na koji ste pisale,pa ces mozda shvatiti moju reakciju. Kod mene nema ko tebe kamenom ti njega hljebom, kod mene imperija uzvraca udarac.
- black
hananah nemoj diskriminacije
sto me svrstavas kazes "vama" ko smo to "mi" a ko "vi" nevolim da me se ogranicava na "ove" ili "one" niti ja ljude gledam na takav nacin
a naravno nisam ja mislio na to da ne smijes razmisljati ili pitati cak sta vise to je pozitivno..to moje bockanje se nije odnosilo na to...opet kazem ne ljuti se na moju dobronamjernu kritiku..slobodno i ti mene ako treba... 
-
hananah
Bosancice, a sta je sa nevjernicima, sta je sa Hindusima, Budistima, Jevrejima, kakva si u dijalogu s njima?
A sto se tice toga da ne znam mene (u Stelino ime ti ne zelim odgovarati), vjeruj mi da ce tako ostati, jer ja slucajno ne zelim upoznati niti poznavati nekoga ko odobrava poligamijski brak, koji je nezakonit (znaci nesto protiv zakona, a zna se kakve su sankcije za nesto sto se radi mimo zakona te takve ljude ne zelim ni poznavati), zatim je poligamijski brak neprirodan, izopacen, nezdrav i izuzetno nehigijenski, moze dovesti do raznih bolesti i zaraza (cita malo ako mi ne vjerujes).
No, ja jos ovdje ne procitah nista sto bi dokazalo da nisam bila u pravu u svom prvom postu. Zasto radikalni muslimani nipodastavaju sve ono sto je nemuslimansko.
A sto se tice toga da ne znam mene (u Stelino ime ti ne zelim odgovarati), vjeruj mi da ce tako ostati, jer ja slucajno ne zelim upoznati niti poznavati nekoga ko odobrava poligamijski brak, koji je nezakonit (znaci nesto protiv zakona, a zna se kakve su sankcije za nesto sto se radi mimo zakona te takve ljude ne zelim ni poznavati), zatim je poligamijski brak neprirodan, izopacen, nezdrav i izuzetno nehigijenski, moze dovesti do raznih bolesti i zaraza (cita malo ako mi ne vjerujes).
No, ja jos ovdje ne procitah nista sto bi dokazalo da nisam bila u pravu u svom prvom postu. Zasto radikalni muslimani nipodastavaju sve ono sto je nemuslimansko.
-
zlajaBHF
I ja !KapFaz wrote:iskreno vidjam mnogo vise vrijedjanja onoga sto je muslimansko sa strane ne-muslimana i ateista
Ljudi zasto morate ama bas svaki dan postaviti jednu ili vise tema koje su negativne prema Islamu ???!!!
Ako imate toliko pitanja (iako mislim da su to samo provokacije) uzmite knjige u ruke i citajte, ili otidjite do npr Sulejmana Bugaria i neka vam on objasni ISLAM !!!! OSTAVITE NAS NA MIRU !!!
-
margo
Predlazem da svako poziva na svoj put ako je u stanju, ali i da ne pretjeruje sa zavidnoscu i neprestanim komentarima "islamskih ideja", rijeci i pojmova, i svega ostalog - samo zato sto i njima samim potajno lijepo zvuci (
)... mislim da je prijedlog apsolutno na mjestu - jer i nalazimo se na podforumu religija, a treba nesto i da se radi ovdje kao i na drugim podforumima sto se radi, jer ako se zaustavi rad niko nista nece imati da radi
Selaam!
Selaam!
-
hananah
black, ne ljutim se na kritiku, dapace, samo ne kontam zasto je to kritika?
i kazes dobronamjerna, ne shvati me pogresno, ali da li je dobronamjerno nekome reci da ne "bocka gdje ne treba", mislim dobronamjerno zna se sta znaci, a cini mi se da si upotrijebio pogresan epitet jer dobronamjerna kritika je znaci nekome skrenuti paznju da se kloni neceg sto je lose, a Islam nije los, niti dvoumljenja o istom, samo je lose kako se vjernici zastitnicki postavljaju prema njemu, kao da stite neku Pandorinu kutiju u najmanju ruku
i kazes dobronamjerna, ne shvati me pogresno, ali da li je dobronamjerno nekome reci da ne "bocka gdje ne treba", mislim dobronamjerno zna se sta znaci, a cini mi se da si upotrijebio pogresan epitet jer dobronamjerna kritika je znaci nekome skrenuti paznju da se kloni neceg sto je lose, a Islam nije los, niti dvoumljenja o istom, samo je lose kako se vjernici zastitnicki postavljaju prema njemu, kao da stite neku Pandorinu kutiju u najmanju ruku
-
bosancica
Prvo, ja nisam nikakva radikalna muslimanka, ja sam samo muslimanka.hananah wrote:Bosancice, a sta je sa nevjernicima, sta je sa Hindusima, Budistima, Jevrejima, kakva si u dijalogu s njima?
A sto se tice toga da ne znam mene (u Stelino ime ti ne zelim odgovarati), vjeruj mi da ce tako ostati, jer ja slucajno ne zelim upoznati niti poznavati nekoga ko odobrava poligamijski brak, koji je nezakonit (znaci nesto protiv zakona, a zna se kakve su sankcije za nesto sto se radi mimo zakona te takve ljude ne zelim ni poznavati), zatim je poligamijski brak neprirodan, izopacen, nezdrav i izuzetno nehigijenski, moze dovesti do raznih bolesti i zaraza (cita malo ako mi ne vjerujes).No, ja jos ovdje ne procitah nista sto bi dokazalo da nisam bila u pravu u svom prvom postu. Zasto radikalni muslimani nipodastavaju sve ono sto je nemuslimansko.
Mislim da je islam najsavrsenija vjera, Allah dz.s. je objavio Kur'an kao Uputu vjernicima i time usavrsio ranije Objave.
Da ti odgovorim na ono boldirano Hano:
Naravno da ce tako ostati, jer ni ja ne zelim upoznavati ljude koji odobravaju izvanbracnu blud, prijebracni seks, mijenjanje partnera..
Ne samo da se bojim zaraznih bolesti, jer je vjerovatnost da ih imaju realna, nego je to jedan nacin zivota za koji zelim da ostane daleko od mene i moje porodice.
Nemoj misliti da te vrijedjam, kao sto i ja ne mislim da si ti mene onim sto si napislaa zeljela uvrijediti. Jednostavno - razlicite smo.
Vidis i sama koliki je taj jaz izmedju vjernika i nevjernika. Ja sam nekada pokusavala da ga premostim, ali sam precesto ostajala duboko povrijedjena.Tada sam uspostavila jasne granice svoje tolerancije.
-
hananah
Kako si u zabludi, i sad upravo i ti dokazujes moju tezu. Da mi je Islam privlacan i da nisam nasla mnoge zamjerke i rupe u Istom onda bih sama bila u Islamu, znaci uopce mi lijepo ne zvuci. Jer ono sto mi lijepo zvuci i sto mi je zanimljivo i prihvatlivo sama uzmem pa citam bez da mi neko silom ajete postira bez da je upitan za to.margo: njima samim potajno lijepo zvuci
-
Harrys
Vrijedi li to i za zlikavca,po zanimanju psihomanipulator.margo wrote:Predlazem da svako poziva na svoj put ako je u stanju, ali i da ne pretjeruje sa zavidnoscu i neprestanim komentarima "islamskih ideja", rijeci i pojmova, i svega ostalog - samo zato sto i njima samim potajno lijepo zvuci ()... mislim da je prijedlog apsolutno na mjestu - jer i nalazimo se na podforumu religija, a treba nesto i da se radi ovdje kao i na drugim podforumima sto se radi, jer ako se zaustavi rad niko nista nece imati da radi
![]()
![]()
![]()
Selaam!
- legionarka
s postovanjem i dubokim izvinjenjem ako grijesim ali hananah ti koliko ja vidim, a citam vec jako dugo (tek sam se nedavno ukljucila) imas duple standarde. Ako nekad hronoloski pratis tvoje komentare postove i odgovore sama sebi znas biti cesto kontradiktorna. Jedan dan zagovaras neke aspekte odbarne Islama, drugi dan si Budista, treci dan ko zna sta.
Slazem se da postoji ta neka fobija kod odredjenih ljudi koja se ispoljava paranojom i onda je najlakse vrijedjati, ali promotri malo cak i oni koji jesu nazovi muslimani pocinju pljuvati po islamu da bi na neki nacin ublazili pad. Ne razumijem to. Nervira me kad se teme zachatavaju takvim komentarima i zao mi je ako ne dobijemo ni ti ni ja odgovor na pitanja koja su nama nelogicna. U tome se slazemo. Ali malo se zapitaj kakav je tvoj stav prem temama i ljudima, i dobro razmisli sta je TABU za tebe. Po meni tebi kad neka tema vodi u nezeljenom pravcu, koji na neki nacin nije dobar po tebe ti je zachatas nekim nebitnim glupostima.
Imas lijep pozdrav i molim te bez uvrede.
Legy
Slazem se da postoji ta neka fobija kod odredjenih ljudi koja se ispoljava paranojom i onda je najlakse vrijedjati, ali promotri malo cak i oni koji jesu nazovi muslimani pocinju pljuvati po islamu da bi na neki nacin ublazili pad. Ne razumijem to. Nervira me kad se teme zachatavaju takvim komentarima i zao mi je ako ne dobijemo ni ti ni ja odgovor na pitanja koja su nama nelogicna. U tome se slazemo. Ali malo se zapitaj kakav je tvoj stav prem temama i ljudima, i dobro razmisli sta je TABU za tebe. Po meni tebi kad neka tema vodi u nezeljenom pravcu, koji na neki nacin nije dobar po tebe ti je zachatas nekim nebitnim glupostima.
Imas lijep pozdrav i molim te bez uvrede.
Legy
-
hananah
Ne slazem se s tobom ovo da je nesto usavrseno – mozda za ono doba za ovo nije, no, valjda ce biti uskoro nova objava, nadajmo se, i prikladna za sadasnje vrijeme, znaci usavrsena. Jer niko ne garantira da nece biti neke nove objave. I Biblija se pozivala na to da je jedna i jedina i zadnja a vi muslimani rekoste da nije nego se pojavio Kuran pa je on eto kao zadnji. Otkud se moze tvrditi da se nece sta objaviti, neka knjiga koja ce za sebe govoriti da je ona zadnja objava?Prvo, ja nisam nikakva radikalna muslimanka, ja sam samo muslimanka.
Mislim da je islam najsavrsenija vjera, Allah dz.s. je objavio Kur'an kao Uputu vjernicima i time usavrsio ranije Objave.
Ovako, izvanbracni blud sto ti nazivas je vodenje ljubavi i zabavljanje prije braka u svrhu da bi se dvoje bolje upoznali na svim poljima pa tako i na seksualnom, jer ako se dvoje ne slazu u seksu onda taj brak tesko da ce biti brak sretnih ljudi. A znati da se s nekim slazes u necemu mozes samo ako to uradis. No, naravno da niko ne zagovara seksualnu vezu sa bezbroj partnera jer onda dodje do jednog emocionalnog prezasicenja. A sto se tice mijenjanja partnera, pa i sama to zagovaras i odobravas jer sto je drugo poligamija nego izmjena partnera.Da ti odgovorim na ono boldirano Hano:
Naravno da ce tako ostati, jer ni ja ne zelim upoznavati ljude koji odobravaju izvanbracnu blud, prijebracni seks, mijenjanje partnera..
Ne samo da se bojim zaraznih bolesti, jer je vjerovatnost da ih imaju realna, nego je to jedan nacin zivota za koji zelim da ostane daleko od mene i moje porodice.
A sto se tice zaraznih bolesti, ne znam jesi li cula za kondome, ako nisi proguglaj, e ti kondomi su nesto sto ljudi upotrebljavaju ako nisu u braku, a ako je muskarac u braku sa par zena onda ih ne koristi. I sad reci ti meni gdje su realnije sanse da se dobije zaraza, tamo gdje se koristi kondom ili gdje se ne koristi.
Naravno da smo razlicite, samo iskreno, ne mogu pojmiti da zena tako obrazovana kao ti moze odobravati takvo ponizenje kao sto je poligamija. I ne brini, mene ne moze bas svako uvrijediti, ali povrijediti me moze takvo razmisljanje kako ti razmisljas od jedne zene, divnog krhkog ali u isto vrijeme jakog bica. Razmisljanje da zena nije nista drugo nego “komad namjestaja” koji se moze "dopuniti" ili "zamjeniti".Nemoj misliti da te vrijedjam, kao sto i ja ne mislim da si ti mene onim sto si napislaa zeljela uvrijediti. Jednostavno - razlicite smo.
Ja uopce nisam nevjernik. Ako se ne osjecam muslimankom, a vidis iz muslimanske sam obitelji, to ne znaci da sam nevjernik. Ja samo nisam muslimanka, jer ma koliko mi je bilo dostupno i ma koliko su se trudili da budem mene je to samo vise odbijalo i poticalo me na razmisljanja.Vidis i sama koliki je taj jaz izmedju vjernika i nevjernika. Ja sam nekada pokusavala da ga premostim, ali sam precesto ostajala duboko povrijedjena.Tada sam uspostavila jasne granice svoje tolerancije.
I sad kad svoja razmisljanja izgovorim odmah neprihvatanja i ono sto sam navela u prvom postu. E to je tema? Zasto, zasto neprihvatanje i omalozavanje onoga sto je nemuslimansko?
I ako nekome nije problem neka postira ajet koji govori u prilog tome ili protiv toga.