P A L E S T I N A

Post Reply
zzzzz

Post by zzzzz »

Postoji samo jedna zemlja koja na sve nacine zasjenila RS u negativnom smislu, posljednji svjetski aparthejd Izrael.
  • *Prvo je 1948 narod koji je cinio 30% stanovnistva dobio 67% zemlje Palestine

*Na tih 67% teritorije proveo je etnicko ciscenje nakon kojeg je ostalo svega desetak procenata prijeratnog nejevrejskog stanovnistva.

*Imovina protjeranih je konfiskovana, bez prava na povrat

*Onih desetak procenata koji su ostali u granicama novoosnovane drzave nemaju pravo posjedovati zemljiste

*Svim jevrejima sirom svijeta je dozvoljeno da se usele u tu novu drzavu.

*U svim pokusajima mirovnih ugovora uslovljavaju da se izbjeglice odreknu svog prava na povratak kao i prava na otetu imovinu (prava koje im je zagarantovano Poveljom UN-a)

*1967 okupiraju i preostalih 33% Palestine i sistematski naseljavaju vjerske fanatike na tu teritoriju.

*Anektiraju Istocni Jerusalim i politikom svrsenog cina tj. gradjenjem jevrejskih naselja cine sve da se stvore preduslovi za legalizacije otimacine.
U poredjenju s ovim RS izgleda kao cedo demokratije
danas

Post by danas »

@zzzz...
naravno da je RS ista stvar kao i izrael... a da ne bude da to govorim samo ja (inace poznata mudzahedinka i al-kaidina omladinka) evo i knjiga od jednog pametnog izraelca... u kojoj je poredjenje izraela i RS-a detaljno potkrijepljen i dokazan argument... jer jedino izgleda jevrej moze kritikovati izrael i njegovu politiku a da ne bude proglasen anti-semitom (i teroristom ovih dana).

James Ron (2003). Frontiers and Ghettos: State Violence in Serbia and Israel. University of California Press.

Image
King David

Post by King David »

Koje gluposti...
zzzzz wrote:Prvo je 1948 narod koji je cinio 30% stanovnistva dobio 67% zemlje Palestine
Sta je zemlja Palestina? To je tad bila Britanska kolonija. I Britanci su je podijelili - svakom svoje.
Ostale tacke necu ni komentarisati zbog neadekvatnog konteksta, ali cu spomenuti da je oko 1,500,000 Jevreja na potpuno isti nacin protjerano iz svih arapskih zemalja. Njihova oduzeta imovina je daleko skupocijenija buduci da su jevreji bili imucni. A rat u Izraelu 48 god. su palestinci zapoceli, al im nije krenulo za rukom.
Harrys

Post by Harrys »

danas wrote: james ron je jevrej i izraelac. znam covjeka licno -- jako smo dobri prijatelji
.
Pa ja sam zadivljenj sa krugom prijatelja kojih imas.Cestitam.
Pita li ti svog prijatelja,jel on podrzava pravo Izraela na postojanje na osnovu odluke UN od 1948 god.
pitt

Post by pitt »

ja znam hejbet raje iz izraela sto su iz istog razloga (i od vojne obaveze) zdusili ovamo. ne zele zivot riskirati a ni ubijati za necije ciljeve. :roll:
danas

Post by danas »

Harrys wrote:
danas wrote: james ron je jevrej i izraelac. znam covjeka licno -- jako smo dobri prijatelji
.
Pa ja sam zadivljenj sa krugom prijatelja kojih imas.Cestitam.
Pita li ti svog prijatelja,jel on podrzava pravo Izraela na postojanje na osnovu odluke UN od 1948 god.
da li je ovo bio cinican komantar? problem je imati nekoga obrazovanog za prijatelja izgleda?

a da odgovorim -- ne, koliko znam, ne podrzava pravo izraela na postojanje. jer je izrael stvoren na otetim teritorijama.
danas

Post by danas »

pitt wrote:ja znam hejbet raje iz izraela sto su iz istog razloga (i od vojne obaveze) zdusili ovamo. ne zele zivot riskirati a ni ubijati za necije ciljeve. :roll:
upravo tako.
Harrys

Post by Harrys »

danas wrote:
Harrys wrote:
a da odgovorim -- ne, koliko znam, ne podrzava pravo izraela na postojanje. jer je izrael stvoren na otetim teritorijama.
Znaci,nisi ga pitala,a dajes svoje misljenje u njegovo ime.Posteno.
danas

Post by danas »

Harrys wrote: Znaci,nisi ga pitala,a dajes svoje misljenje u njegovo ime.Posteno.
bolje ti je ne provaljuj se hare... na osnovu onoga sto ovaj covjek pise i govori se moze lako zakljuciti da on ne podrzava izrael jer je osnovan tako kako je osnovan.
pitt

Post by pitt »

De ga nazovi...hatretu za hatar....... i pitaj :D:D:D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

...ja sam citala samo dijelo ove knjige, vezano za Sumsku :D
zzzzz

Post by zzzzz »

King David wrote:Koje gluposti...
zzzzz wrote:Prvo je 1948 narod koji je cinio 30% stanovnistva dobio 67% zemlje Palestine
Sta je zemlja Palestina? To je tad bila Britanska kolonija. I Britanci su je podijelili - svakom svoje.
Ostale tacke necu ni komentarisati zbog neadekvatnog konteksta, ali cu spomenuti da je oko 1,500,000 Jevreja na potpuno isti nacin protjerano iz svih arapskih zemalja. Njihova oduzeta imovina je daleko skupocijenija buduci da su jevreji bili imucni. A rat u Izraelu 48 god. su palestinci zapoceli, al im nije krenulo za rukom.
Kakve ti gluposti pricas, znaci to sto je bila kolonija opravdava njeno parcanje.

Da bi za tvoj mozak bilo lakse da svari cinjenice, na teritoriji koju danas cini Izrael uz Z. Obalu i Gazu zivjelo je oko 30% jevreja a dobili su 67% zemlje.

Sta ti je nejasno u vezi sa ostalim cinjenicama???

Tesko objasniti CINJENICAMA kako jedna zemlja u 21 vijeku trazi da se oduzme pravo na povratak izbjeglicama kao i njihovo neprikosnoveno pravo na povrat imovine.

Ne postoje rijeci koje pljacku i otimacinu mogu uljepsati i napraviti od genocida "legalnu teznju za nacionalnom drzavom".

Kada treba traziti od Njemacke odstetu za logorase i zrtve holokausta onda je to legitimno a kad izbjeglica iz Jafe koji 50 godina cami u izbjeglickom logoru bez osnovnih uslova za zivot, trazi nazad svoju kucu vrijednu milion dolara, onda su to gluposti :oops: .

Bez obzira ko je poceo rat, negiranje prava na povratak izbjeglicama je nesto o cemu se ne moze pregovarati, bar ne zemlja koja bi da se naziva demokratskom i koja ima ambicije da bude prihvacena kao legitiman clan medjunarodne zajednice.

Izrael ima ambiciju da bude prvi legalni aparthejd. Ja se nadam da im to nikada nece poci za rukum, kao sto se nadam da je nemoguce graditi srecu na tudjoj nesreci.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

pitt wrote:ja znam hejbet raje iz izraela sto su iz istog razloga (i od vojne obaveze) zdusili ovamo. ne zele zivot riskirati a ni ubijati za necije ciljeve. :roll:
a skontaj malo da SAD daje Izraelu oko 3 000 000 000 US$ pomoci godisnje, velikim dijelom vojne, pa skontaj koliko tvojih poreza ode dole sharonovim hajvanima.... :(
pitt

Post by pitt »

Ne znam....ode dosta i za pomoc pakistanu i bratskim zemljama. Pa USAID-u za projekte po bosni........ :roll:
Harrys

Post by Harrys »

danas wrote:
Harrys wrote: Znaci,nisi ga pitala,a dajes svoje misljenje u njegovo ime.Posteno.
bolje ti je ne provaljuj se hare... na osnovu onoga sto ovaj covjek pise i govori se moze lako zakljuciti da on ne podrzava izrael jer je osnovan tako kako je osnovan.
Provalila si se ti na ovoj temi na desetine puta,pokazala neznanje osnovnih pojmova iz istorije,dvolicnost,lupetanje itd.
Da te podsjetim,Izrael je priznat kao drzava na osnovu odluke Ujedinjenih Nacija,na potpuno isti nacin na koji je priznata nasa drzava BiH i duznost svih clanica je da postuju tu odluku.
pitt

Post by pitt »

A jel im to priznanje daje za pravo da rade sta hoce? I sudan je priznat pa vidis sta se tamo desava?
danas

Post by danas »

Harrys wrote: Provalila si se ti na ovoj temi na desetine puta,pokazala neznanje osnovnih pojmova iz istorije,dvolicnost,lupetanje itd.
Da te podsjetim,Izrael je priznat kao drzava na osnovu odluke Ujedinjenih Nacija,na potpuno isti nacin na koji je priznata nasa drzava BiH i duznost svih clanica je da postuju tu odluku.
nemoj da si tako nervozan... :D ne pristaje ti...
a ima i drugih odluka UN -- ponajvise o pravu na povratak izbjeglica i o stvaranju dvije drzave -- koje taj isti izrael ne postuje... obozavam ovaj dupli standard - pozivati se na povelje kada mi pase, a zaboravljati ih kad mi nisu u prilog...
a priznata je i RS, pa ne znaci da je nastala "posteno" i "pravedno"...
usput -- idi se malo nauci kulturi dijaloga.
Last edited by danas on 01/11/2005 18:23, edited 1 time in total.
xon_sa

Post by xon_sa »

Harrys wrote:Da te podsjetim,Izrael je priznat kao drzava na osnovu odluke Ujedinjenih Nacija,na potpuno isti nacin na koji je priznata nasa drzava BiH i duznost svih clanica je da postuju tu odluku.
Jos da nije rijec o drzavi koja krsi najvise rezolucija istog tog UN-a bilo bi sve cisto :)
zzzzz

Post by zzzzz »

Harrys wrote:
danas wrote:
Provalila si se ti na ovoj temi na desetine puta,pokazala neznanje osnovnih pojmova iz istorije,dvolicnost,lupetanje itd.
U najmanju ruku je smijesno porediti priznanje nezavisnosti BiH sa tim kako je doslo do stvaranja Izraela.
Harrys

Post by Harrys »

pitt wrote:A jel im to priznanje daje za pravo da rade sta hoce? I sudan je priznat pa vidis sta se tamo desava?
Naravno da im ne daje pravo da rade sta hoce,samo se ne mogu povezivati,ukoliko se zeli doci do rijesenja.
A sta se desava u Sudanu,niko nista ne spominje.
Harrys

Post by Harrys »

danas wrote:
nemoj da si tako nervozan... :D ne pristaje ti...
a ima i drugih odluka UN -- ponajvise o pravu na povratak izbjeglica i o stvaranju dvije drzave -- koje taj isti izrael ne postuje... obozavam ovaj dupli standard - pozivati se na povelje kada mi pase, a zaboravljati ih kad mi nisu u prilog...
a priznata je i RS, pa ne znaci da je nastala "posteno" i "pravedno"...
usput -- idi se malo nauci kulturi dijaloga.
Gdje ti vidje da sam nervozan.Cini mi se da se ti jedes od muke. :D
Vrati se unazad pa citaj svoje postove pa ces vidjeti tvoju kulturu dijaloga.
I ovaj tvoj post pokazuje nivo tvog neznanja i lupetanja,jos je i provokatorski.
RS nije nikad priznata kao drzava.
Odluka o postojanju dvije drzave je upravo donesena 1948 koju nisu ispostovale Arapske zemlje,jer su isti dan napale Izrael,a poslije poraza Jordan je anektirao Cisjordaniju sa Jerusalimom a Egipat ,Gazu.
danas

Post by danas »

Harrys wrote: Vrati se unazad pa citaj svoje postove pa ces vidjeti tvoju kulturu dijaloga.
vrati se ti i procitaj -- ja nikome ne govorim da lupa, da je neobrazovan, da dvolican, da je glup -- nije moj stil... par mojih komentara su ipak bili reakcija na direktne uvrede inicirane od strane king davida i tebe, i ni po cemu nisu za primaci onome sto meni vas dvojica govorite... ali neka :)

a ono sto ja mislim o izraelu nije daleko od onoga sto recimo noam chomsky (gle cuda -- takodje jevrej) misli i govori... i nemam se cega stidjeti -- jer prezirem svaku tiraniju i ugnjetavanje, bez obzira u koji omot su upakovani... za razliku od nekih... :roll:

ali za mene je ova diskusija zaista zavrsena, jer -- priznajem -- nisam na tvom nivou glede kulture dijaloga... sad se vrati siru i cokoladi (tvoj nivo valjda), pa da moderator zakljuca temu.
|||||

Post by ||||| »

Pola stoljeća izraelskih atentata (Jaser El Benna)

Ubistvom vođe i osnivača Hamasa 2004, Šejha šehida Ahmeda Jasina, napunilo se pola stoljeća atentata - jednog od najčešće korištenog metoda u izraelovom arsenalu. Historija to potvrđuje.
Čak i prije stvaranja Izraela, atentat je bio korišten od strane židovskih bandi kako bi očistili zemlju na kojoj su planirali uspostavu države.

22. jula, 1946. godine, napali su južno krilo hotela Kralj David gdje se nalazilo sjedište britanske vojne komande i sekretarijat privremene vlade, pri čemu je poginula 91 osoba, uključujući 28 Britanaca i 41 Arapa.

U septembru 1948. godine, židovske bande su ubile UN-ovog izaslanika Conte Folke Bernadotte - a samo zbog toga što je pozivao na povratak palestinskih izbjeglica koje su istjerane sa teritorije na kojoj je kasnije formirana država Izrael.
Bernadotte je zagovarao potpunu demilitarizaciju okupiranog Jerusalema i optuživao je židovske snage za "agresivno" ponašanje u svetom gradu. Nakon toga, Izraelci su imali običaj da šalju pakete bombe Arapima i stranim državljanima koji su se nalazili na njihovoj listi.

1956. godine, izraelska obavještajna služba (Mossad) je sličan paket poslala egipatskom vojnom oficiru u Gazi, Mustafi Hafezu, kako bi eliminirala ključnog čovjeka otpora u Gazi.

Ponovo, 1963. godine, kada je bivši premijer Yitzhak Shamir bio komandant vojnog krila "Boraca Domovine", Izrael je slao pakete bombe njemačkom osoblju optuženom da su pomagali Egiptu u razvoju raketne tehnologije. Mnogi od njih su ubijeni.

1970-ih, Izrael je pojačao svoju kampanju raspoređujući odrede obavještajnih agenata sa ciljem praćenja i eliminacije Palestinaca širom Evrope.
Takve likvidacije su obustavljene tek nakon atentata u norveškoj predstolnici Oslu, kada je umjesto Palestinca ubijen Alžirac.

U rijetkim intervjuima sa BBC-om u 1993, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe, Aron Yariv, priznao je da su izraelski politički lideri uvijek pokušavali da se distanciraju od nekoliko Mossadovih operacija u Evropi i svijetu.
Rekao je da je primio direktne naredbe od premijera Gold Meir-a da ubije vođe Palestinskog otpora gdje god se nalazili.
Mossadovim agentima je bilo dozvoljeno da koriste sva sredstva kako bi se riješili pažljivo odabranih palestinskih lidera - rekao je Yariv.

1972. godine, izraelski obavještajci su ubili Ghassan Kanafani-a, vođu Narodnog Fronta za Oslobođenje Palestine (PFLP).
Jednu godinu kasnije, eliminirali su trojicu preostalih vođa grupe: Jusuf el-Nagar-a, Kemal Odwan-a i Kemal Naser-a.

Iste godine, auto-bombom je Mossad ubio zvaničnika Fatah Mohamed Bodi-a.

1975. godine, izraelski obavještajci su ubili Mahmud El-Hamšari-a, osnivača Palestinskih Snaga 17 (Force 17), postavivši eksploziv u njegov kućni telefon u Parizu.
Snage su formirane početkom 1970-ih s ciljem zaštite Jassera Arafata i drugih lidera PLO-a.
Nakon osnivanja Palestinske Autonomne Vlasti u 1994, Snage su zvanično raspuštene i sjedinjene sa drugim snagama koje rade na obezbjeđenju Arafata.
Četiri godine kasnije, komandant Snaga 17, Ebu Hasan Selama je ubijen u Bejrutu nakon što je njegov automobil uništila bomba.

U 1988, izraelski komandosi ispalili su 70 metaka na palestinskog zvaničnika i lidera PLO-a, Halil El-Wazir Ebu Džihad-a u Bejrutu. Napad je vodio bivši izraelski premijer Ehud Barak.

U 1992, Izrael je helikopterom Apač ubio lidera libanonskog Hezbollah-a, Abbas el-Mussawi-a, njegovu ženu i sina.

Oktobra 1995. godine, Generalni sekretar Islamskog džihada, Fethi El-Šekaki je ubijen na Malti od strane dvojice Mossadovih agenata.

Septembra 1998. godine, Mossad je izveo neuspjeli pokušaj atentata na šefa političkog odjela Hamasa, Halida Mašala; agenti su pokušali da ga otruju, ali uhapšeni su u Jordanu.

Nova crna stranica

Zajedno sa pocetkom Intifade 28. septembra. 2000, Izrael svoju kampanju atentata na palestinske aktiviste izvodi gotovo svake sedmice.

Zvaničnik Fataha Thabet Thabet je bio prvi na listi za likvidaciju u oktobru 2000.

Prema izraelskom istraživačkom centru, Izrael je izvršio 135 atentata do maja 2003, pri tome ubivši 249 pripadnika raznih palestinskih grupa otpora.

105 Palestinaca, uključujući 35 djece, poginulo je u izraelskim operacijama, a više od 500 je ranjeno.

Najpoznatiji od ubijenih svakako je Ebu Ali Mustafa - Generalni sekretar Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PLFP) - koji je ubijen paljbom iz Apača u Ramallahu, 27. augusta, 2001.

22. jula, 2002. godine, izraelski vojni avioni F-16 bombardovali su kuću Salah Šehada - glavnokomandujućeg Hamasovog vojnog krila u Gazi, ubivši ga zajedno sa još 15 civila u jednom od najokrutnijih izraelskih napada.

Između 29. septembra. 2001 i 29. septembra. 2002, Izrael je ubio 113 Palestinaca u 15 atentata.

U posljednjih sedam mjeseci Intifade, 83 palestinskih aktivista je ubijeno, zajedno sa desetinama drugih koji su u tom trenutku bili oko njih, u 43 atentata.

10. juna 2003., Izrael je izvršio neuspio pokušaj atentata na jednog od lidera Hamasa, Abdelaziz el-Rantisi-a.

6. maja, palestinski zvaničnici su objavili da su spriječili pokušaj atentata na palestinskog predsjednika Jassera Arafata otrovom.

Politika atentata je od strane mnogih kritičara ocijenjena kao ratni zločin po međunarodnom zakonu i naišla je na neodobravanje nemalog broja Izraelaca.

Anketa objavljena 13. juna 2003. pokazuje kako dvije trećine Izraelaca želi obustavu "ciljanih ubistava".
Neka se Allah, dž.š., smiluje našim šehidima koji su most preko koga ovaj veliki Ummet ide ka svojoj konačnoj pobjedi i svome Gospodaru.

.
MedoX

Post by MedoX »

King David

Post by King David »

danas wrote:
Harrys wrote: Vrati se unazad pa citaj svoje postove pa ces vidjeti tvoju kulturu dijaloga.
vrati se ti i procitaj -- ja nikome ne govorim da lupa, da je neobrazovan, da dvolican, da je glup -- nije moj stil... par mojih komentara su ipak bili reakcija na direktne uvrede inicirane od strane king davida i tebe, i ni po cemu nisu za primaci onome sto meni vas dvojica govorite... ali neka :)

a ono sto ja mislim o izraelu nije daleko od onoga sto recimo noam chomsky (gle cuda -- takodje jevrej) misli i govori... i nemam se cega stidjeti -- jer prezirem svaku tiraniju i ugnjetavanje, bez obzira u koji omot su upakovani... za razliku od nekih... :roll:

ali za mene je ova diskusija zaista zavrsena, jer -- priznajem -- nisam na tvom nivou glede kulture dijaloga... sad se vrati siru i cokoladi (tvoj nivo valjda), pa da moderator zakljuca temu.
Vrlo si kategoricna, a u stvari nikad nista nisi ni rekla. Klasican primjer under-dogstva: Izrael je jaci a palestinci slabiji i tu je sukob. Tvoj zakljucak je da Izrael tiranizuje i ugnjetava. Ali stvari bas i nisu takve, sigurno ne uvijek. I to sto par inteligentnih jevreja misle kako misle, ne znaci da su u pravu i na svakog od njih ima 100 drugih jevreja i ne jevreja ne manje inteligentnih koji misle drugacije.
Post Reply