Preporuka za pocetak pregovora o prikljucenju EU

mamamia

Post by mamamia »

ma treba uloziti puno truda,mada licno smatram da ce tej eventualni ulazak u eu donjeti vise problema nego poboljsanja.onako iskreno razmisljam.
sanaman

Post by sanaman »

U proceu planiranja nekog projekta ( npr. priklucivanje EU ) postave se tzv .pod ciljevi koji kada se ispune postizu krajnji cilj...clanstvo u EU...u cijelom tom planiranju bitnu stavku zauzima procjena i predvidjanje mogucih problema koji ce nastati u fazi, pregovora, pristupa, integracije i u toku samog clanstva...blagovremeno prepoznavanje tih problema u fazi planiranja i implementacije tog projekta u velikoj mjeri ce pomoci da BiH izbjegne i smanji broj tih mogucih problema, a za to je potrebno da se krene odmah sa radom...prepoznati moguce probleme, ponuditi rjesenja i rjesavati...ili ?
stella_k

Post by stella_k »

kike wrote:
stella_k wrote:Pa recimo, evo nesto konkretno, sto mozemo uciniti.
Na sljedecim izborima, budimo pametniji.

Kladim se da bi to mnogim BH gradjanima vratilo osmijeh na lice.
I optimizam, naravno.
Gluplja si nego što sam mislio. :roll:

Ko god da pobijedi mora nastaviti europski put i tu ne smije biti opozicije
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ti zivis u Bosni?
stella_k

Post by stella_k »

sanaman wrote:izbori, hmm...nekako previse politike u svemu tome....nisam siguran da li je to bas ono sto sam mislio...politicari imaju svoj dio posla...ali ja kao pojedinac, sta da uradim u svakodnevnom zivotu...evo napr. u Evropi (znam za Njemacku 100%, se razvrtava smece, plastika.itd. ) a kod nas se nazalost na svakom koraku moze naci smce, na koritama rijeka itd...opce poznato...e kroz ovakve primjere i mnogo drugih doprinosimo da postujemo norme o zastiti okolisa a za ovo nam i nisu potrebni politicari, vec svaki pojedinac od sebe krece...sta ja znam sigurno jos ima mali miliomn primjera gjde pojedinac u svakodnevnomzivotu moze doprinijeti...
Pa ja ti vec duuugo ne koristim plasticne vrecice, samo papirne...pa nista...
Kad su nam nakon rata dovezli posebne kontejnere za papir, plastiku i sl. znas sta se desilo? Svi su bili puni ISTIH otpadaka! Ali medjunarodna zajednica ne seta po ulicama i broji opuske...neke druge stvari su im mnogo zanimljivije....recimo, ratni zlocinci-kad ce biti uhvaceni, potpuno pokrivene djevojke/zene na ulicama, politicari toliko kriminalni da je to bezobrazluk....ma da ne nabrajam....
Mozemo pricati i misliti sta hocemo ali moj skromni zakljucak je, nasa buducnost u EU krije se u glasackim kutijama.
Kad se promijeni vlast, valjda ce se promijeniti i svijest ljudi pa ce nam biti vaznije izgraditi proizvodni pogon od vjerskog objekta, mozda pojeftine i udzbenici u kojima mozemo procitati da nije lijepo govoriti nekom da je glup zato sto ne razmislja isto, etc...
A ovako kako je sad...ne moze se tako u Evropu, jock...Image
stella_k

Post by stella_k »

mamamia wrote:ma treba uloziti puno truda,mada licno smatram da ce tej eventualni ulazak u eu donjeti vise problema nego poboljsanja.onako iskreno razmisljam.
A ovo i nije daleko od istine...[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/sleep.gif[/img]
XXLL

Post by XXLL »

Toooooooooooo Booooosnoooooo, idemo naprijed!!!!!!!!!!!!!!!!
Evropa, mi ti stizemo!!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kike wrote:Hvala ti što si postavio ovu temu, jer je vijest dana.

Problem za dežurne kritičare vazduha u Bosni je što je vijest pozitivna pa se nisu oglasili.

Da je kojim slučajem drugačije, imali bi desetine postova do sada pljuvanja po zemlji u kojoj smo rođeni

KOmentar na večerašnjem federalnom dnevniku je bio da baš to što samo posljednji u regiji trebamo okrenuti u svoju korist, upotrebljavajući iskustva susjeda
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:-) :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Joooooooooj kikeeeeeeeee...

To sto smo poslednji je nasa prednost koju trebamo iskoristiti ?? Ne daj ti boze da izgubimo takvu prednost, pa da smo negdje u sredini... pravo bi najebali.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Prosto za ne povjerovati :oops: da su SCG i Makedonija ispred nas :oops:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

manijak1 wrote::oops: Prosto za ne povjerovati :oops: da su SCG i Makedonija ispred nas :oops:
Slazem se @manijace i to je naprosto bruka Evrope!

Ali u isto vrijeme mozda i pljuska koju nam je dala da nam pokaze da u tim pitanjima moral igra najmanju ulogu!

Pravila igre se znaju i ima da se postuju!
Na nama je ili da ih prihvatimo ili da se ponosimo nasim inatom... :(
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kike wrote:
stella_k wrote:Pa recimo, evo nesto konkretno, sto mozemo uciniti.
Na sljedecim izborima, budimo pametniji.

Kladim se da bi to mnogim BH gradjanima vratilo osmijeh na lice.
I optimizam, naravno.
Gluplja si nego što sam mislio. :roll:

Ko god da pobijedi mora nastaviti europski put i tu ne smije biti opozicije
Kike...

Ne ljuti se, ali stvarno malo znas o EU!
Prvo i osnovno sto moras da znas je to da biti clanom EU nije samo pitanje pozicije ili opozicije vec je to pitanje svakog gradjanina ponaosob! Gotovo da nema zemlje u Evropi koja nije provela referendum po tom pitanju.
Razlog je vrlo jednostavan: radi se o prenosenju dobrog dijela suverenosti (i sve veceg!) zemalja clanica na EU!
Za koju godinu, (ako se prije toga EU ne raspadne) Brisel ce imati vece ingerencije nad drzavama clanicama nego sto je, recimo, Beograd ikad imao nad republikama bivse Jugoslavije!

Ako imalo zelis, a vjerujem da mozes, skontaces koliko samo TO pitanje otvara NOVIH pitanja!

A o uslovima za clanstvo u EU ovdje ne bih...
Mi jesmo jako, jako daleko od clanstva!
Ovo nije kritika vec priznanje postojeceg stanja koje se MORA objektivno sagledati da bi se nesto i uradilo na njegovom popravljanju!
Ekonomske prilike u zemlji su katastrofalne, nezaposlenost nesaglediva, ljudska prava, pritisnuta kolektivizmom izrazenom u naciji i kleru, ispod svake kritike! Imamo izrazen budzetski deficit i drzava smo sa skoro najskupljim cinovnickim aparatom na svijetu.

Uslovi koje je BiH ispunila ovih dana su samo uslovi za pocetak pregovora!
A koliko ce isti trajati i koji tek sad uslovi dolaze, tek ce mnogi vidjeti!
Ostaje nam samo da se nadamo da ce usijane glave napokon shvatiti da se od šnite nacije premazane ubudjalim klerom ne moze zivjeti i da nas tako slabo uhranjene u stvari niko ne zeli!

Evropi treba clanica sa jakom drzavom i istinskim ljudskim pravima (o kojima mnogi i ovdje na forumu pojma nemaju ili imaju potpuno iskrivljeno misljenje o istima!).
Evropa nece nacionalizam, nece šovinizam, nece nacionalna i vjerska prepucavanja. Svakim danom, svakom novom clanicom, upravo ti faktori postaju najveca opasnost po buducnost Evrope!
A zemlje clanice EU, vode brigu prije svega o svojoj buducnosti!

Evropa je, @kike, stara dama. A u ovom plesu, dame biraju!
Sto se prije pomirimo time, prije cemo se potruditi da joj se svidimo!
da pamtis

Post by da pamtis »

Vodenjak wrote:
manijak1 wrote::oops: Prosto za ne povjerovati :oops: da su SCG i Makedonija ispred nas :oops:
Slazem se @manijace i to je naprosto bruka Evrope!

... :(
:oops: samo da vas pitam da li ste vad dvojica ikada bili u republ sumskoj? :( po istocnim cukama te tepublike?? :oops: foca srebrenica bratunac zvornik vlasenica itd.......?? :oops: ljudi izadite malo iz sarajeva :oops:
daredevil

Post by daredevil »

E sad si najebala Evropo, eto i Nas! :D :D :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

XXLL wrote:Toooooooooooo Booooosnoooooo, idemo naprijed!!!!!!!!!!!!!!!!
Evropa, mi ti stizemo!!
:zzzz: Daj Boze sceri, ... da te pasha uzme .... :zzzz:
kike

Post by kike »

Kike...

Ne ljuti se, ali stvarno malo znas o EU!
Prvo i osnovno sto moras da znas je to da biti clanom EU nije samo pitanje pozicije ili opozicije vec je to pitanje svakog gradjanina ponaosob! Gotovo da nema zemlje u Evropi koja nije provela referendum po tom pitanju.
Razlog je vrlo jednostavan: radi se o prenosenju dobrog dijela suverenosti (i sve veceg!) zemalja clanica na EU!
Za koju godinu, (ako se prije toga EU ne raspadne) Brisel ce imati vece ingerencije nad drzavama clanicama nego sto je, recimo, Beograd ikad imao nad republikama bivse Jugoslavije!

Ako imalo zelis, a vjerujem da mozes, skontaces koliko samo TO pitanje otvara NOVIH pitanja!

A o uslovima za clanstvo u EU ovdje ne bih...
Mi jesmo jako, jako daleko od clanstva!
Ovo nije kritika vec priznanje postojeceg stanja koje se MORA objektivno sagledati da bi se nesto i uradilo na njegovom popravljanju!
Ekonomske prilike u zemlji su katastrofalne, nezaposlenost nesaglediva, ljudska prava, pritisnuta kolektivizmom izrazenom u naciji i kleru, ispod svake kritike! Imamo izrazen budzetski deficit i drzava smo sa skoro najskupljim cinovnickim aparatom na svijetu.

Uslovi koje je BiH ispunila ovih dana su samo uslovi za pocetak pregovora!
A koliko ce isti trajati i koji tek sad uslovi dolaze, tek ce mnogi vidjeti!
Ostaje nam samo da se nadamo da ce usijane glave napokon shvatiti da se od šnite nacije premazane ubudjalim klerom ne moze zivjeti i da nas tako slabo uhranjene u stvari niko ne zeli!

Evropi treba clanica sa jakom drzavom i istinskim ljudskim pravima (o kojima mnogi i ovdje na forumu pojma nemaju ili imaju potpuno iskrivljeno misljenje o istima!).
NIgdje u svojm postu nisam analizirao Europu pa da se zaključi da li o noj znam malo ili puno, ali eto, neka bude, malo znam.
Poenta je druga. To da se našoj zemlji desilo nešto pozitivno, da smo ispunili neke uvjete koji jesu prepočetak početka, ali jesu nešto.
Ako ćemo biti skeptici i ako nam je to namjera, onda nema dobre vijesti.
Niti jedna zemlja nije izašla iz EU, pa i u mom velikom neznanju za razliku od znalaca i experata ovog foruma, tu vidim nešto pozitivno.
Da je još dug put pred nama...Ko je to sporio?
Da je Europa stara k...Ko je to sporio?
Da smo posljednji u regiji...Ko je to sporio?
Ali zašto nekada ne izvući nešto pozitivno? Ne, samo bla, bla bla, kako nam je loše. a takvim pristupom, nemoj se ljutiti, ne vjerujem u uspjeh, bilo individualni bilo kelektivni
stella_k

Post by stella_k »

Ako uzmemo papir u ruke (a kako nam je poznato, papir sve trpi) i napravimo dvije kolone iznad kojih pise na jednoj strani +, a na drugoj -, i sasvim objektivno napisemo pozitivne strane uredjenja u kojem zivimo, a ispod minusa napisemo sve negativnosti vidjet cemo da je ispod minusa spisak "malo" duzi...
Ako se prisjetimo da nam uskoro dolazi onaj famozni PDV sa JEDINSTVENOM stopom od 17% (stopa nametnuta od nacionalnih vodja), koji ce sirotinju koje je vec jako mnogo pretvoriti u samoubice...tesko je biti optimista...
Kako rece nas sef Pedi, nacionalne vodje nas vode daleeeeko u zapecak Evrope....Kad probudimo svijest o tome da ce na sljedecim izborima glasacko tijelo glasati po principu "samo nek je nas, nema veze sto krade"...mislim da je svaki daljnji komentar suvisan.
Ja bih bila jako sretna kada bi smo mi odmah sutra bili primljeni u evropski zagrljaj, ali sa nacionalizmima koji ce (cini mi se) jos dugo biti prisutni na ovim prostorima mi jednostavno nemamo sansi.....
Zelje su jedno, ali surova stvarnost nesto sasvim drugo....
"Bosna, prkosna od sna" ce jos dugo biti slijepo crijevo svijeta.
Post Reply