Preporuka za pocetak pregovora o prikljucenju EU

Edin H.

#1 Preporuka za pocetak pregovora o prikljucenju EU

Post by Edin H. »

Evropska Komisija je preporucila da bi BiH trebala odpoceti pregovore o prikljucenju EU.

Izvor - BBC

Commission backs EU-Bosnia talks

Other Balkan countries have already started the EU talks process
The European Commission has recommended opening talks with Bosnia-Hercegovina that could lead to membership of the European Union.
Bosnia-Hercegovina was the only western Balkan country still awaiting the start of so-called Stabilisation and Association Agreement talks.

Croatia, Macedonia, Albania and Serbia are at different stages of the process.

The decision to start talks with Bosnia-Hercegovina must still be approved by the 25 member states.

A statement from the Commission said: "The Stabilisation and Association Agreement is the first major step in the European integration process for Bosnia and Hercegovina."

It follows progress Bosnia-Hercegovina has made in the implementation of the Feasibility Study reforms, the statement added.

The country must, however, continue to improve co-operation with the International Criminal Tribunal for former Yugoslavia.

And, the Commission said, the country would have to adopt laws on public broadcasting and ensure implementation of reforms aimed at ending the ethnic division of the police force.
kike

Post by kike »

Hvala ti što si postavio ovu temu, jer je vijest dana.

Problem za dežurne kritičare vazduha u Bosni je što je vijest pozitivna pa se nisu oglasili.

Da je kojim slučajem drugačije, imali bi desetine postova do sada pljuvanja po zemlji u kojoj smo rođeni

KOmentar na večerašnjem federalnom dnevniku je bio da baš to što samo posljednji u regiji trebamo okrenuti u svoju korist, upotrebljavajući iskustva susjeda
sanaman

Post by sanaman »

pozitivna vijest jeste, sada samo treba da se spremimo da ispunjavamo i prakticno primjenjujemo te standarde eu, a ako se ne spremimo dobro...nema sanse da prezivimo na tom terenu...nazalost mnogi misle da cemo biti primljeni i to je to , nema vise problema...e treba raditi i to dobro i kvalitetno, pa se necemu nadati u evropskoj uniji...nema nista dzaba, a sve mi se cini da se mi slabo pripremamo ili bolje receno nikako za taj ulazak na veliki ekonomski teren...
kike

Post by kike »

a sve mi se cini da se mi slabo pripremamo ili bolje receno nikako za taj ulazak na veliki ekonomski teren...
Na osnovu čega ovo misliš?
sanaman

Post by sanaman »

neko je na forumu naveo estoniju kao primjer i glasanje interentom...da li to kod nas uopce moguce,postoji li infrastruktura za to? ne samo internet, puntne komunikacije...zeljeznica...kako najbrze sa odredjenom robom stici od a do b...
stella_k

Post by stella_k »

Hmm...poucena (dosadasnjim iskustvom), u uvodjenju pozitivnih promjena POSEBNO smo spori....tako da....
Kad mi budemo spremni za ulazak u clanstvo, EU vise (vjerovatno) nece postojati...
sanaman

Post by sanaman »

pa zasto biti pesimista :( ja upravo tu vidim sansu za nasu zemlju,jer trebaju nam inovacije, trebaju nam nova rjesenja...znaci da iz toga proizilazi napredak, samo kako i na koji nacin to postici... :?
kike

Post by kike »

stella_k wrote:Hmm...poucena (dosadasnjim iskustvom), u uvodjenju pozitivnih promjena POSEBNO smo spori....tako da....
Kad mi budemo spremni za ulazak u clanstvo, EU vise (vjerovatno) nece postojati...
Imaš li ti ikakvu valjanu informaciju ili po običaju lupaš da ne znaš ni sama o čemu govoriš?

Dežurni praznoglavi kritičari koje sam spomenuo, upravo se javljaju.....
sanaman

Post by sanaman »

maš li ti ikakvu valjanu informaciju ili po običaju lupaš da ne znaš ni sama o čemu govoriš?

pomozi nam konkretnim prijedlozima...jer u suprotnom postajes kriticar navedenog tipa
kike

Post by kike »

Mislim da to nije moj posao , nego posao vlade pa i opozicije.

Hrvatska je uspješno obavila svoj dio posla i gledao sam neki dan na tv ministricu pravosuđa koja je rekla da su u resornom ministarstvu vrijedno radili svi do posljednjeg službenika i da su uspješno riješili mnogo predmeta, odnosno sve do posljednjeg.
U Hrvatskoj povodom ulaska u EU nije postojala opozicija i pozicija, nego su to shvatitli kao viši državni interes i tako se ponašali.
Mislim, da je to ispravan pristup, koji bi ovdje trebali slijediti.

BIH ima prednost što je puno stranaca od ugleda upravo u zakonodavnim organima, i to što može gledati primjere Hrvatske. Uostalom smatram da će sve biti nacrtano, samo će trebati obojiti.

I mi možemo doprinijeti na primjer ako ne počnemo odmah govoriti da će se EU prije raspasti nego u nju uđemo.
stella_k

Post by stella_k »

kike wrote:
stella_k wrote:Hmm...poucena (dosadasnjim iskustvom), u uvodjenju pozitivnih promjena POSEBNO smo spori....tako da....
Imaš li ti ikakvu valjanu informaciju ili po običaju lupaš da ne znaš ni sama o čemu govoriš?

O Kike, dezurni dusebriznik moj, pozzz :D
sanaman

Post by sanaman »

Slazem se...za pocetak misliti pozitivno a i to da nam je Hrvatska dobar primjer, medjutim se ne slazem ako kazemo da to nije nas posao...Naravno da postoje ljudi kojima je to svakodnevni posao i zadatak ali ja isto tako mislim da je to jednako i moj problem, tj . ako ja mogu na neki nacin da obojim taj dio slikovnice ili dodam detalj slagalice, ja cu to rado uciniti,samo se postavlja pitanje, gdje,kada i kako je najbolje da to svaki pojedinac od nas uradi...
stella_k

Post by stella_k »

Pa recimo, evo nesto konkretno, sto mozemo uciniti.
Na sljedecim izborima, budimo pametniji.

Kladim se da bi to mnogim BH gradjanima vratilo osmijeh na lice.
I optimizam, naravno.
kike

Post by kike »

ako ja mogu na neki nacin da obojim taj dio slikovnice ili dodam detalj slagalice, ja cu to rado uciniti,samo se postavlja pitanje, gdje,kada i kako je najbolje da to svaki pojedinac od nas uradi...
Svaka čast.

Hajdemo onda imati za početak pozitivnu energiju, a profesionalci neka rade svoj posao u svim sferama.
kike

Post by kike »

stella_k wrote:Pa recimo, evo nesto konkretno, sto mozemo uciniti.
Na sljedecim izborima, budimo pametniji.

Kladim se da bi to mnogim BH gradjanima vratilo osmijeh na lice.
I optimizam, naravno.
Gluplja si nego što sam mislio. :roll:

Ko god da pobijedi mora nastaviti europski put i tu ne smije biti opozicije
sanaman

Post by sanaman »

izbori, hmm...nekako previse politike u svemu tome....nisam siguran da li je to bas ono sto sam mislio...politicari imaju svoj dio posla...ali ja kao pojedinac, sta da uradim u svakodnevnom zivotu...evo napr. u Evropi (znam za Njemacku 100%, se razvrtava smece, plastika.itd. ) a kod nas se nazalost na svakom koraku moze naci smce, na koritama rijeka itd...opce poznato...e kroz ovakve primjere i mnogo drugih doprinosimo da postujemo norme o zastiti okolisa a za ovo nam i nisu potrebni politicari, vec svaki pojedinac od sebe krece...sta ja znam sigurno jos ima mali miliomn primjera gjde pojedinac u svakodnevnomzivotu moze doprinijeti...
morti

Post by morti »

:bih:

:D :D :D

Aj...valjda nije šuplja...
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Sve je to bacanje prasine u oci.

Ne zavaravajmo se. Ne radimo nista. Sve sto se radi vise radi na kocenju nego na ubrzavanju priprema za pripreme.

Postoji 35 oblasti (kao sto je recimo poljoprivreda) koje je potrebno usaglasiti, nakon sto se postane kandidat, do te tacke je potrebno usaglasiti citavu gomilu drugih dokumenata i ne svodi se sve na papir.

Potrebno je da se mnogo toga promijeni npr. da se poveca broj obradivih povrsina, broj farmi sa zivotinjama, broj cokota vinove loze (koliko god smijesno bilo, to nece biti jednostavno uciniti jednom kada se dodje blizu EU ili postane dijelom EU. Itd.
kike

Post by kike »

Mora se početi od nekuda i od početka.

Neće ti tražiti sigurno da imaš broj maslina koji ima Španija, ali će vidjeti da imaš komparativnu prednost za na primjer krave, pa ćemo uzgajati krave i imati subvencije za proizvedeno mlijeko...

Šta je tu bacanje prašine u oči?
sanaman

Post by sanaman »

Bitno se da se svi slazu da je ovo jednosmjerna ulica, sa jednim pravcem i ciljem ...EU...samo opet imamo problem...kako se dogovoriti da idemo zajedno,jer vidimo da ima razlicitih prijedloga...politika...struka ( mislim na pregovarace jednog dana, koji ce zastupati BIH )...pa da sami sebi ne napravimo problem, kako tamo stici...
The_Fluid

Post by The_Fluid »

kike wrote:Mora se početi od nekuda i od početka.

Neće ti tražiti sigurno da imaš broj maslina koji ima Španija, ali će vidjeti da imaš komparativnu prednost za na primjer krave, pa ćemo uzgajati krave i imati subvencije za proizvedeno mlijeko...

Šta je tu bacanje prašine u oči?

Prvo, neces imati subvencije, nego moras doci do nivoa da se boris za njih, mi smo na nivou da ce ti reci, isplatnije da uvozite mlijeko iz Francuske nego da subvencioniramo vasu ekstenzivnu poljoprivredu. Ako nisi znao u EU se ide na okrupnjavanje, ovo znaci parcele od 50 hektara minimalno, koliko takvih znas u BiH??

Krave???
Danasnje farme, po EU standardu, moraju imati minimalno 300-350 krava, sve rijeseno, sto ukljucuje odvod i dovod ciste i prljave vode, i citav niz pratecih instalacija. Kod nas ne postoje, na zalost, pratece institucije koje ce gurati razvoj stocarstva, i to ne ekstenzivan nego intenzivan.

--
Bilo bi naravno super da se ovdje nesto pokrene, no BiH ti je kao ljudi koji hodaju lagano aerodromskom pistom dok pored njih avion uzlijece i odvaja se od piste. E, taj avion ti je susjedna Hrvatska, a u nekoj fazi upaljenih motora i SiCG i Makedonija, dok mi jos nismo ni do aviona dosli, ni da ga razgledamo.
sanaman

Post by sanaman »

finacijski plan eu za period 2007-2014 jos nije usvojen...francuzi ne zele odustati od benficija koje imaju za poljoprivredu a ni britanci od svojih...britanci zele da odustanu od svojih befenificija tj. olaksica koje imaju od strane eu samo ako francuzi odustanu od beneficija za svoju poljprivredu..a britanci bi onda taj visak novca ulagali u nauku i istrazivanje...eh ako mi nismo u stanju da se pripremimo za poljoprivredne standarde eu, sta je sa nasim naucno-istrazivackim institutima, radom, patentima,inovacijama...gdje smo po tom planu?
Poglavica

Post by Poglavica »

Problem za dežurne kritičare vazduha u Bosni je što je vijest pozitivna pa se nisu oglasili.

Da je kojim slučajem drugačije, imali bi desetine postova do sada pljuvanja po zemlji u kojoj smo rođeni

Komentar na večerašnjem federalnom dnevniku je bio da baš to što samo posljednji u regiji trebamo okrenuti u svoju korist, upotrebljavajući iskustva susjeda

Autor: sanaman Poslano: 21/10/2005 21:16
pozitivna vijest jeste, sada samo treba da se spremimo da ispunjavamo i prakticno primjenjujemo te standarde eu, a ako se ne spremimo dobro...nema sanse da prezivimo na tom terenu...nazalost mnogi misle da cemo biti primljeni i to je to , nema vise problema...e treba raditi i to dobro i kvalitetno, pa se necemu nadati u evropskoj uniji...nema nista dzaba, a sve mi se cini da se mi slabo pripremamo ili bolje receno nikako za taj ulazak na veliki ekonomski teren...
Autor: kike Poslano: 21/10/2005 21:23
Citat:
a sve mi se cini da se mi slabo pripremamo ili bolje receno nikako za taj ulazak na veliki ekonomski teren...

Na osnovu čega ovo misliš?

Autor: sanaman Poslano: 21/10/2005 21:35
neko je na forumu naveo estoniju kao primjer i glasanje interentom...da li to kod nas uopce moguce,postoji li infrastruktura za to? ne samo internet, puntne komunikacije...zeljeznica...kako najbrze sa odredjenom robom stici od a do b...

Autor: stella_k Poslano: 21/10/2005 21:40
Hmm...poucena (dosadasnjim iskustvom), u uvodjenju pozitivnih promjena POSEBNO smo spori....tako da....
jeste. nesto se pitam, da ne bude kao i sa obecanjem da se vize ukidaju 01. oktobra 2005. godine. ili ne vidim dobro tekst
Visoki predstavnik Pedi Ešdaun izjavio je jučer u Ženevi da je preporuka Evropske komisije "historijski dan za BiH",javila je Srna.
- Sve će se od danas mijenjati, a zadatak mog nasljednika bit će drugačiji od mog, kontekst će biti različit - istakao je Ešdaun i dodao da će BiHpostati drugačija zemlja.
On smatra da vlasti koje "imaju nacionalističke namjere" neće moći dovršiti put BiH ka Evropi. - Vjerujem da će BiH jednog dana postati članica EU - rekao je Ešdaun novinarima i dodao da je hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića "uvjet da se završi s opsesijomprošlošću". - Pitao bih Karadžića i Mladića zašto se skrivaju kao kukavice i zašto se ne predaju sudu kao drugi generali i tamo dokažu da li su krivi ili ne - rekao je Ešdaun.
moze li mi neko ovo tocnije prevesti:
On smatra da vlasti koje "imaju nacionalističke namjere" neće moći dovršiti put BiH ka Evropi. - Vjerujem da će BiH jednog dana postati članica EU -

vlasti koje "imaju nacionalističke namjere" jesu , valjda je zbog toga tako i receno na vlasti i kormilu, te nece moci (tko, vlasti ili oni kojima su vlasti) ni dovrsiti - a sta ? - zapoceti put BiH ka Evropi.

naravno da ce EU sve ucinit da priblizi BiH Evropi. Tj. nekakvo neuredjeno zakonodavstvo, 12 ministorstava pravdanja u federaciji, 12 ministarstva neuskladjenih zakona, nepostojanje osnovnog skolskog zakona vec u samoj federaciji itd.

naravno da su to sve uvjeti za ulazak u EU vec danas, a ne sutra. tako izgradjenu svijest drustva i uredjenja drustva trebalo bi ohmah uvesti u EU da joj se zna gdje joj je ....

tako izuzetno razvijenu drustvenu zajednicu trebalo bi odmah uvesti u EU, a gospodin Terzic bi morao postati predsjednik EU i svih komisija. Bogatstvo koje posjeduje drzava ne bi se smjelo zanemariti. Nigdje drugdje nema drzave gdje sudije i tuzioci sami sebe postavljaju i ne dozvoljavaju cak ni parlamentarnu kontrolu. to sve je velika sloboda i mjerilo ogromne drustvene odgvornosti. zato i ja glasam za momentani ulazak u eu.

Autor: stella_k Poslano: 21/10/2005 21:40
mamamia

Post by mamamia »

polako ljudi mi smo jos od toga 5,6 godina daleko.
sanaman

Post by sanaman »

naravno, da predstoji dalek put...ali ces se sigurno sloziti sa nama da se puno toga mora promijeniti da bi se uspjesno okoncao taj put...koliko god eu zeli da nas primi i pomogne, ne mogu oni taj posao da obavljaju umjesto nas...moramo i mi da ucinimo i doprinesemo tome...
Post Reply