DERTUM

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

BenjoB

Post by BenjoB »

Inače Dertum je nastao u Sloveniji, '90.-ih, mislim da je idejni vođa bio jedan Slovenac, ali su ostali članovi iz Bosne, mahom iz Mostara ako se ne varam, i majstorski su obradili neke bosanske sevdalinke i makedonske narodne.
Ja, iako nisam iz Bosne, jako volim sevdalinke, volih ih i u izvedbama nekih drugih izvođača, ali Dertum mi je definitivno najbolji. Dali su im neki novi prizvuk, to je bar moje mišljenje.
Nadam se da samo mislis a ne tvrdis jer je totalna ne istina.Marijana smo pozvali rahmetli Farah i ja.
Inace ,samo za informaciju,sve je pocelo 1995 u jednoj sobici Izbijeglickog Centra ZC SMARTINSKA 135.
Gdje smo iz dosade,razonode i nostalgije poceli da pijevusimo i sviramo pijesme koje ce se poslije snimati
na prvom albumu Dertum-a.U samom pocetku nista nije bilo planski,dakle,Farah,Erol i ja smo zivjeli skupa
i tako je i nastajao taj prvi repertoar i aranzmani za dvije gitare i vokal.Poslije nekoliko nastupa Farah je izrazila zelju,
jednacenje po polovima,da bi nam se pridruzila Maida.I tako smo radili jedno vrijeme,dva zenska vokala,nas dvojica
smo pijevali back vokale i svirali gitare.Tek poslije nekog vremena ja sam pozvao Marijana da svira darbuku
on je Makedonsko-HrvatkoBosanskog porijekla a rodjen u Slo.Da bi se nakon izvijesnog vremena kompletirali sa Admirom i Aidom.
Farah - Zenica
Benjo - Doboj
Erol - Sarajevo
Maida - Odzak
Marijan- Ljubljana
Admir - Mostar
Aida - Sarajevo
Gregor Belusic-Ljubljana,dosta pomogao....
Dakle nikakav idejni vodja,okupljac,predstavnik ni nista sl.od toga.
Tip je jednostavno,svirao udaraljke
i bio jedini koji je imao stalnu adresu i fixni tel.
U svakom slucaju veliko hvala na komplimentima.
Pozdrav svim ucesnicima topica.
Benjo-DertTon
Paris
JBL

Post by JBL »

Svirka na Vrhniki vam je bila super... 8) Metelkova malo manje :( A cd se jos uvijek cesto slusa :)
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

BenjoB wrote:
Inače Dertum je nastao u Sloveniji, '90.-ih, mislim da je idejni vođa bio jedan Slovenac, ali su ostali članovi iz Bosne, mahom iz Mostara ako se ne varam, i majstorski su obradili neke bosanske sevdalinke i makedonske narodne.
Ja, iako nisam iz Bosne, jako volim sevdalinke, volih ih i u izvedbama nekih drugih izvođača, ali Dertum mi je definitivno najbolji. Dali su im neki novi prizvuk, to je bar moje mišljenje.
Nadam se da samo mislis a ne tvrdis jer je totalna ne istina.Marijana smo pozvali rahmetli Farah i ja.
Inace ,samo za informaciju,sve je pocelo 1995 u jednoj sobici Izbijeglickog Centra ZC SMARTINSKA 135.
Gdje smo iz dosade,razonode i nostalgije poceli da pijevusimo i sviramo pijesme koje ce se poslije snimati
na prvom albumu Dertum-a.U samom pocetku nista nije bilo planski,dakle,Farah,Erol i ja smo zivjeli skupa
i tako je i nastajao taj prvi repertoar i aranzmani za dvije gitare i vokal.Poslije nekoliko nastupa Farah je izrazila zelju,
jednacenje po polovima,da bi nam se pridruzila Maida.I tako smo radili jedno vrijeme,dva zenska vokala,nas dvojica
smo pijevali back vokale i svirali gitare.Tek poslije nekog vremena ja sam pozvao Marijana da svira darbuku
on je Makedonsko-HrvatkoBosanskog porijekla a rodjen u Slo.Da bi se nakon izvijesnog vremena kompletirali sa Admirom i Aidom.
Farah - Zenica
Benjo - Doboj
Erol - Sarajevo
Maida - Odzak
Marijan- Ljubljana
Admir - Mostar
Aida - Sarajevo
Benjo-DertTon
Paris
Izvuče ti ovu temu nakon godinu i kusur dana! :)
Upravo uploadujem Dertum na rapidshare pa ko voli neki izvoli, bice link na mp3 - new stuff temi.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

obzirom da postoje dva albuma, mogao si dati i spisak pjesama koje si upload-ovao :D
chuchumbamayumbe

The_Fluid wrote:

obzirom da postoje dva albuma, mogao si dati i spisak pjesama koje si upload-ovao :D
Ovo je njihov prvi album, 14 pjesama.
Fakat ne znam kako sada sa mp3 da skinem samo spisak pjesama?
The_Fluid

Post by The_Fluid »

chuchumbamayumbe wrote:
The_Fluid wrote:

Ovo je njihov prvi album, 14 pjesama.
Fakat ne znam kako sada sa mp3 da skinem samo spisak pjesama?
evo spiska:

Image
chuchumbamayumbe

The_Fluid wrote:

D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\01 DERTUM-Dafino vino crveno.mp3 128 44100 0:04:29 4,1 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\02 DERTUM-Zapjevala sojka ptica.mp3 128 44100 0:03:44 3,4 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\03 DERTUM-Lijepi li su Mostarski ducani.mp3 128 44100 0:03:36 3,3 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\04 DERTUM-More sokol pie.mp3 128 44100 0:03:48 3,5 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\05 DERTUM-Anadolka.mp3 128 44100 0:03:58 3,6 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\06 DERTUM-Snijeg pade na behar na voce.mp3 128 44100 0:03:16 3 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\07 DERTUM-Telal vice.mp3 128 44100 0:04:25 4 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\08 DERTUM-Mujo kuje.mp3 128 44100 0:03:18 3 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\09 DERTUM-Eleno kerko.mp3 128 44100 0:02:48 2,6 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\10 DERTUM-Moj dilbere.mp3 128 44100 0:04:41 4,3 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\11 DERTUM-Azra.mp3 128 44100 0:04:27 4,1 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\12 DERTUM-Bentbasa.mp3 128 44100 0:05:31 5,1 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\13 DERTUM-Safete Sajo Sarajlijo.mp3 128 44100 0:02:49 2,6 Mb
D:\DERTUM-tradicionalne pjesme +\14 DERTUM-Uci me majko,karaj me.mp3 128 44100 0:09:07 8,4 Mb
Moze i ovako...
Jbga, ti si ipak majstor ovdje, a ja totalni početnik! :D
Last edited by chuchumbamayumbe on 02/01/2007 01:13, edited 1 time in total.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

na drugom albumu su:

Image
chuchumbamayumbe

The_Fluid wrote:na drugom albumu su:

Image
Nedostaje ti:
07-DERTUM-Zaplakala secer Dzula

:)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

chuchumbamayumbe wrote:

Image
Nedostaje ti:

vidi stvarno, nisam to nikad primijetio, ako imas istu, postavi samo nju negdje na net

evo zauzvrat na temi sevdalinke ide Nada Mamula, nekoliko pjesama
chuchumbamayumbe

The_Fluid wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

Image
Nedostaje ti:

vidi stvarno, nisam to nikad primijetio, ako imas istu, postavi samo nju negdje na net

evo zauzvrat na temi sevdalinke ide Nada Mamula, nekoliko pjesama
Evo je!
http://rapidshare.com/files/9823340/07- ... a.mp3.html
BenjoB

Post by BenjoB »

JBL wrote:Svirka na Vrhniki vam je bila super... 8) Metelkova malo manje :( A cd se jos uvijek cesto slusa :)
Metelkova,,,sa Sanelom Redzepagic?
Ili poslije?Neznam vise ni sam.
Cesto smo svirali na Metelkovoj.
Ipak,Hvala
Dazed&Confused

Post by Dazed&Confused »

Ima li iko omot albuma Vezak Vezla ziv bio?:D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

BenjoB wrote:
Inaèe Dertum je nastao u Sloveniji, '90.-ih, mislim da je idejni voða bio jedan Slovenac, ali su ostali èlanovi iz Bosne, mahom iz Mostara ako se ne varam, i majstorski su obradili neke bosanske sevdalinke i makedonske narodne.
Ja, iako nisam iz Bosne, jako volim sevdalinke, volih ih i u izvedbama nekih drugih izvoðaèa, ali Dertum mi je definitivno najbolji. Dali su im neki novi prizvuk, to je bar moje mi¹ljenje.
Farah - Zenica
Benjo - Doboj
Erol - Sarajevo
Maida - Odzak
Marijan- Ljubljana
Admir - Mostar
Aida - Sarajevo
Benjo-DertTon
Paris

samo da cestitam i zahvalim za ono sto je Dertum uradio. Slusa se i sada. Jako puno.

Ja sam nekad davno surfajuci za tim dertum mp3 naletio na par snimaka grupe Lolita (valjda su to slovenci s kojima je Dertum radio...ili tako nesto). Ni oni nisu bili nimalo losi.

@Fluid
imas li taj drugi album?
Ddur

Post by Ddur »

Sanela Redzepagic - Jedna od trenutno najboljih pjevačica Sarajevske opere. :-D
Farah - Njen prerani odlazak je jedna od najtužnijih stvari koje su se desile u protekloj godini :(
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Sarafcina wrote:
BenjoB wrote:
Farah - Zenica
Benjo - Doboj
Erol - Sarajevo
Maida - Odzak
Marijan- Ljubljana
Admir - Mostar
Aida - Sarajevo
Benjo-DertTon
Paris

samo da cestitam i zahvalim za ono sto je Dertum uradio. Slusa se i sada. Jako puno.

Ja sam nekad davno surfajuci za tim dertum mp3 naletio na par snimaka grupe Lolita (valjda su to slovenci s kojima je Dertum radio...ili tako nesto). Ni oni nisu bili nimalo losi.

@Fluid
imas li taj drugi album?

Da,
evo linka:

Code: Select all

http://rapidshare.com/files/9864217/Dertum_VezakVezla_1999.zip.html
BenjoB

Post by BenjoB »

Ddur wrote:Sanela Redzepagic - Jedna od trenutno najboljih pjevačica Sarajevske opere.
Da!!!
Vokalni solista izuzetnih glasovnih sposobnosti
i specificne boje.Nazalost nisu nam se vrijeme
i zvijezde poklopile tako da bi iza nas ostalo
nesto zabiljezeno,na nosacima zvuka.Jedan period,
smo radili skupa,nekoliko svirki.Ona ,Maida
Marijan,Admir i ja.Bilo je fino....
UndergroundMan

#44 Re: DERTUM

Post by UndergroundMan »

E sad ... ja k'o padobranac pa na temu gdje je zadnja poruka bila nekad u 2007. Interesuje me ima li neko novi link za download drugog albuma Dertuma ... onaj prvi je krep'o :(

I da ima 7ma pjesma :D

Tnx! :bih:
banjaluka078

#45 Re: DERTUM

Post by banjaluka078 »

Izvoli: http://rapidshare.com/files/132550720/V ... 9.rar.html

I kod mene nedostaje pjesma Zaplakala secer Dzula, pa ako neko moze da nabaci, bicu zahvalna.

Eto, ode i Sanela... :(
izzy131

#46 Re: DERTUM

Post by izzy131 »

Ja sam nedavno slusao uzivo koncert, jedna od najjacih svirki koje postoje!
Ima il iko Dertum Live slucajno, da kleknem na koljena?
:kiss:
black

#47 Re: DERTUM

Post by black »

izzy131 wrote:Ja sam nedavno slusao uzivo koncert, jedna od najjacih svirki koje postoje!
Ima il iko Dertum Live slucajno, da kleknem na koljena?
:kiss:
DERTUM - Vezak vezla (1999)

http://rapidshare.com/files/2304803/Vezak_Vezla__1999_.rar
DERTUM - live

http://rapidshare.com/files/4179958/Dertum_-_uzivo_-_Slavonski_Brod.rar.html
izzy131

#48 Re: DERTUM

Post by izzy131 »

Hvala Black, zvijer si!
:thumbup:
UndergroundMan

#49 Re: DERTUM

Post by UndergroundMan »

banjaluka078 wrote:Izvoli: http://rapidshare.com/files/132550720/V ... 9.rar.html

I kod mene nedostaje pjesma Zaplakala secer Dzula, pa ako neko moze da nabaci, bicu zahvalna.
Danke plaho puno :) (tek sad vidjeh poruku :-) )

Pozz :)
samo malo

#50 Re: DERTUM

Post by samo malo »

Samo da nadopunim Benjamina, Smartinska 135 C, prvi sprat, soba 32 :D

Pozdrav majstore, gdje god bio.
Post Reply