Nadam se da samo mislis a ne tvrdis jer je totalna ne istina.Marijana smo pozvali rahmetli Farah i ja.Inače Dertum je nastao u Sloveniji, '90.-ih, mislim da je idejni vođa bio jedan Slovenac, ali su ostali članovi iz Bosne, mahom iz Mostara ako se ne varam, i majstorski su obradili neke bosanske sevdalinke i makedonske narodne.
Ja, iako nisam iz Bosne, jako volim sevdalinke, volih ih i u izvedbama nekih drugih izvođača, ali Dertum mi je definitivno najbolji. Dali su im neki novi prizvuk, to je bar moje mišljenje.
Inace ,samo za informaciju,sve je pocelo 1995 u jednoj sobici Izbijeglickog Centra ZC SMARTINSKA 135.
Gdje smo iz dosade,razonode i nostalgije poceli da pijevusimo i sviramo pijesme koje ce se poslije snimati
na prvom albumu Dertum-a.U samom pocetku nista nije bilo planski,dakle,Farah,Erol i ja smo zivjeli skupa
i tako je i nastajao taj prvi repertoar i aranzmani za dvije gitare i vokal.Poslije nekoliko nastupa Farah je izrazila zelju,
jednacenje po polovima,da bi nam se pridruzila Maida.I tako smo radili jedno vrijeme,dva zenska vokala,nas dvojica
smo pijevali back vokale i svirali gitare.Tek poslije nekog vremena ja sam pozvao Marijana da svira darbuku
on je Makedonsko-HrvatkoBosanskog porijekla a rodjen u Slo.Da bi se nakon izvijesnog vremena kompletirali sa Admirom i Aidom.
Farah - Zenica
Benjo - Doboj
Erol - Sarajevo
Maida - Odzak
Marijan- Ljubljana
Admir - Mostar
Aida - Sarajevo
Gregor Belusic-Ljubljana,dosta pomogao....
Dakle nikakav idejni vodja,okupljac,predstavnik ni nista sl.od toga.
Tip je jednostavno,svirao udaraljke
i bio jedini koji je imao stalnu adresu i fixni tel.
U svakom slucaju veliko hvala na komplimentima.
Pozdrav svim ucesnicima topica.
Benjo-DertTon
Paris