Sin ropkinje i sin slobodne

Rasprave o vjerskim temama.
orbit

Post by orbit »

mosor1 wrote:I sveti su mu tekstovi cesto neprohodni, dvosmisleni i naprosto - stilski losi. Nedoradeni. Hocu reci, vecina nas dvaput procita i korigira obicni svoj post prije nego ga posalje, a Bibliju/Kur'an svaki majmun moze tumaciti drugacije. Mislim, nije tome smisao da bude poezija, nego propis i zakon. Zasto nam trebaju tumaci njegove rijeci? Da su nam svjetovni zakoni takvi, mogli bi komotno bez njih.

Ustvari, znao sam tipa koji je govorio intonacijom slicnom onoj boga Biblije i Kur'ana, ali taj je bio sociopat.
novi zavjet je poprilicno jednoznacan!

djelomicno imas pravo...i tumaci moraju nesto zaraditi, vremena su teska...
T

Post by T »

danas wrote: mene je uvijek odusevljavala cinjenica da su od 10 bozjih zapovijedi, svega 2 zakoni -- ne ubij i ne kradi... :-) :-) :-)

ostalo -- poput dal' drkas na komsijinu zenu valjda isto treba da bude zakon?!? pa puni bi bili zatvori... :D :D :D
... izadjite sejtani iz mene :P :D :D
Zreli

Post by Zreli »

orbit wrote:
Zreli wrote:DA li ih je Biblija otjerala u smrt.
zasto? zato sto su Isus, Marija i Josip...bili zidovi? ili sto su rimljani ubili isusa? sve to pise jasno u bibliji.
Zreli wrote:Da li je Hitler samo ipsario nepravde koje su nanesene drugim narodima u Bibliji?
bas se nasao sotonin sluga da "ispravi pogreske"...
Isus je prokleo Zidove!( stoji u Bibliji) I to treba da znas, a oprostio Rimljanima(stoji isto tako).

Jevreji su jednostavno zrtve vlastite pohlepe i vlastitog amoljublja i ogranicenosti. Na pocetku Talmuda stoji: Moramo napraviti ogradu oko nauka, tj. Biblije. Isus j biio nesto drugo, on je dosao da ispravi.
Mislim da Hitlerov put nije bio ispravan, ali mislim da je jevrejsa zatvoenost donijela njihovo prokletstvo.
orbit

Post by orbit »

danas wrote:mene je uvijek odusevljavala cinjenica da su od 10 bozjih zapovijedi, svega 2 zakoni -- ne ubij i ne kradi...

ostalo -- poput dal' drkas na komsijinu zenu valjda isto treba da bude zakon?!? pa puni bi bili zatvori...
SLOBODNA volja, daje preporuke, pa ti vidi kako ces...

ne govori ti svaki detalj, kako ces jesti, prati zube, vrsiti nuzdu itd...nema potrebe!
danas

Post by danas »

orbit wrote:
danas wrote:mene je uvijek odusevljavala cinjenica da su od 10 bozjih zapovijedi, svega 2 zakoni -- ne ubij i ne kradi...

ostalo -- poput dal' drkas na komsijinu zenu valjda isto treba da bude zakon?!? pa puni bi bili zatvori...
SLOBODNA volja, daje preporuke, pa ti vidi kako ces...

ne govori ti svaki detalj, kako ces jesti, prati zube, vrsiti nuzdu itd...nema potrebe!
da li ti postujes sve zapovjedi?
narocito me interesuje druga zapovjed.
orbit

Post by orbit »

Zreli wrote:Isus je prokleo Zidove!( stoji u Bibliji) I to treba da znas, a oprostio Rimljanima(stoji isto tako).
prokleo sam sebe i svoju majku i svog hranitelja itd.?
Isus je bio zidov i to stoji u bibliji!
Zreli wrote:Jevreji su jednostavno zrtve vlastite pohlepe i vlastitog amoljublja i ogranicenosti. Na pocetku Talmuda stoji: Moramo napraviti ogradu oko nauka, tj. Biblije. Isus j biio nesto drugo, on je dosao da ispravi.
Mislim da Hitlerov put nije bio ispravan, ali mislim da je jevrejsa zatvoenost donijela njihovo prokletstvo.
uzasno su prokleti: vecina najboljih znanstvenika su zidovi. siromasni su i skalpavaju od gladi...

prokletstvo je kad si rodjen na blagu, a gladujes, zar ne?
orbit

Post by orbit »

danas wrote:da li ti postujes sve zapovjedi?
potpuno nebitno sta ja postujem sta ne. ovo nije ispovijed tu, pa ti to ne mogu reci!
Last edited by orbit on 29/08/2005 21:09, edited 1 time in total.
Bird

Post by Bird »

orbit wrote:
love wrote:Ako si katolik trebas da znas da katolicka crkva smatra da muslimani i krscani vjeruju u istog Boga,procitaj one neke dokumente od Vatikana iz 1960-tih.
prije svega krscanin pa onda katolik, crkva ponekad grijesi (najbolji dokaz su krizarski ratovi), ali ako citas bibliju i kuran i uz malo zdravog razuma zakljucit ces da je priroda tih bogova poprilicno razlicita...

osim toga Bog nas stvori SLOBODNE, da razmisljamo i citamo sveto pismo, a ne da slijepo vjerujemo sve sto kaze crkva!
Potpisjuem ovu izjavu.
Toozla

Post by Toozla »

love wrote:Allah dz.s je ljubomoran :)
....a ja cijelo vrijeme kontao u pitanju je musko.... :shock: :D
love

Post by love »

Papa je bezgrijesan,tako katolici vjeruju ako on kaze da vjeruje u Allaha znaci li to da ti kao katolik imas pravo da nevjerujes u to? on je cak i poljubio Kur'an otvoreno,sto je u katolickoj crkvi nesto sto se obicno samo radi Bibliji
orbit

Post by orbit »

love wrote:Papa je bezgrijesan,tako katolici vjeruju ako on kaze da vjeruje u Allaha znaci li to da ti kao katolik imas pravo da nevjerujes u to?
da, imam pravo, jer sam slobodan vjerovati sto ja hocu!
love wrote:on je cak i poljubio Kur'an otvoreno,sto je u katolickoj crkvi nesto sto se obicno samo radi Bibliji
njegov problem. covjeku je mir u svijetu ocigledno bio bitniji od svega ostaloga.
danas

Post by danas »

orbit wrote:
danas wrote:da li ti postujes sve zapovjedi?
potpuno nebitno sta ja postujem sta ne. ovo nije ispovijed tu, pa ti to ne mogu reci!
haj' ti polako onda na ispovjed...
i drz' se slobodne volje i pametnih uputa...
i ne zaboravi da si rodjen od "slobodne" a ne od "ropknije"...

:roll: :roll: :roll:
mosor1

Post by mosor1 »

love wrote:Papa je bezgrijesan,tako katolici vjeruju ako on kaze da vjeruje u Allaha znaci li to da ti kao katolik imas pravo da nevjerujes u to?
Zasto bi katolici bili papini klonovi?
orbit

Post by orbit »

danas wrote:i ne zaboravi da si rodjen od "slobodne" a ne od "ropknije"...
ne brini
Bird

Post by Bird »

love wrote: on je cak i poljubio Kur'an otvoreno,sto je u katolickoj crkvi nesto sto se obicno samo radi Bibliji
Love Papa je poljubio Ku'ran, jer je htio dati primjer svima da se usprkos različitim vjerovanjima treba ljubiti jedni druge i živjeti u međusobnom razumijevanju, ali taj poljubac nipošto ne znači priznavanje Ku'rana.

Ja ne znam da je se itko drugi osim Pape usudio na sličan ovakav potez.
Last edited by Bird on 29/08/2005 21:28, edited 1 time in total.
Zreli

Post by Zreli »

orbit wrote:
Zreli wrote:Isus je prokleo Zidove!( stoji u Bibliji) I to treba da znas, a oprostio Rimljanima(stoji isto tako).
Zreli wrote:Jevreji su jednostavno zrtve vlastite pohlepe i vlastitog amoljublja i ogranicenosti. Na pocetku Talmuda stoji: Moramo napraviti ogradu oko nauka, tj. Biblije. Isus j biio nesto drugo, on je dosao da ispravi.
uzasno su prokleti: vecina najboljih znanstvenika su zidovi. siromasni su i skalpavaju od gladi...

Isus je rekao: Apokalipsa dolazi sa prosacu svetog naroda, on nije rekao, da ce im oduzeti da budu sveti, nego da ce kao sveti propasti, uprkos tome sto su sveti i sto sve imaju, to i jeste najvece prokletsto.(Evo tek sam sad vidio da si napisao, prokletstvo je kad si rodjena na blagu i gladujes, zar ne).

Inaci si dobro rekao Isus je bio zidov. Alili nije zavrsio svoj zivot kao zidov! O tome se radi! On je zelio da prosi Biliji na sve narode i da je svakome napravi dostupnom, sto je i uradio, jedino su Zidovi ostali da mu prkose do samoga kraja.
Zreli

Post by Zreli »

orbit wrote:

Isus je rekao: Apokalipsa dolazi sa propasacu svetog naroda. On nije rekao, da ce im oduzeti da budu sveti, nego da ce kao sveti propasti, uprkos tome sto su sveti i sto sve imaju, to i jeste najvece prokletsto.(Evo tek sam sad vidio da si napisao, prokletstvo je kad si rodjena na blagu i gladujes, zar ne).

Inaci si dobro rekao Isus je bio zidov. Alili nije zavrsio svoj zivot kao zidov! O tome se radi! On je zelio da prenese Bibiliju, tj. Zidovstvoi na sve narode i da je svakome napravi dostupnom, sto je i uradio, jedino su Zidovi ostali da mu prkose do samoga kraja. Svaki zidov je trebaod a zavrski kao sto je on zavrsio.
Last edited by Zreli on 29/08/2005 21:38, edited 1 time in total.
love

Post by love »

orbit wrote:
da, imam pravo, jer sam slobodan vjerovati sto ja hocu!
love wrote:on je cak i poljubio Kur'an otvoreno,sto je u katolickoj crkvi nesto sto se obicno samo radi Bibliji
njegov problem. covjeku je mir u svijetu ocigledno bio bitniji od svega ostaloga.

Katolici moraju da znaju da je njihov "zakleti neprijatelj"(tako svi zovu) Islam sve blizi i blizi(mozda zvuci kao prijetnja ali nije) zato se morate naucti da zivite sa muslimanima,oni nece nestati samo ce ih biti vise :) to je ocigledno papa znao.
Mi nista nemamo protiv katolika(cak je jedan islamski fundamentalist izjavio da nikada nece napasti Vatikan kad je Italija poslala trupe u Irak) ali ako nastavite otvoreno prljati islam onda ce teroristi postupati sa vama kao i sa protestantima.Ja ne kazem da to podrzavam ali takvi su oni.Ovaj novi papa zna prijetnju,on zna da je Islam najveca prijetnja katolickoj crkvi(mislim na postojanje,sve vise katolickih afrikanaca prelaze na islam)jedan svecenik Vatikana je cak rekao da su razmisljali da posalju posebnu snagu misionera da sprijece taj veliki prelazak na islam :lol: :D nema nista od toga

:D :D
:zzzz: :D
Bird

Post by Bird »

love wrote:
Katolici moraju da znaju da je njihov "zakleti neprijatelj"(tako svi zovu)
Prijatelju, nemaš pojma o Katolicizmu.
love

Post by love »

Bird wrote:
love wrote:
Katolici moraju da znaju da je njihov "zakleti neprijatelj"(tako svi zovu)
Prijatelju, nemaš pojma o Katolicizmu.
U pravu si o religiji ne... ali o njihovim pogledu na islam,ito kako
Bird

Post by Bird »

love wrote:
U pravu si o religiji ne... ali o njihovim pogledu na islam,ito kako
Nisam siguran :-?
bjacinjo

#47 Re: Sin ropkinje i sin slobodne

Post by bjacinjo »

postoje dvije vrste vjernika(bilo koje religije)...pripadnici Ibrahimove i pripadnici Sarine vjere...
pripadnici Sarijine vjere su ljudi koji prave razlike medju ljudima na osnovu rase,nacionalnosti,kulture...bogatstva..ljepote...i sl

"Otjeraj sluškinju i sina njezina jer sin sluškinje ne smije biti baštinik sa sinom slobodne."

pripadnici Ibrahimove vjere cijene ljude na osnovu visih vrijednosti...
orbit

Post by orbit »

bjacinjo wrote: pripadnici Sarijine vjere su ljudi koji prave razlike medju ljudima na osnovu rase,nacionalnosti,kulture...bogatstva..ljepote...i sl
Zreli wrote: On je zelio da prenese Bibiliju, tj. Zidovstvoi na sve narode i da je svakome napravi dostupnom, sto je i uradio.
bjacinjo wrote:pripadnici Ibrahimove vjere cijene ljude na osnovu visih vrijednosti...
Zar ne treba cijeniti ljude NA OSNOVU toga sto su ljudi?

Ili to nije dovoljno?

Isus nije cijenio ljude na osnovu toga sto su Zidovi, nego je cijenio i neprijatelje Zidova i pokazao da nisu svi tako losi - nije se borio protiv njih (dapace!). Muhamed nije bas previse cijenio neprijatelje muslimana...
digger

Post by digger »

Jevreji su jednostavno zrtve vlastite pohlepe i vlastitog amoljublja i ogranicenosti. Na pocetku Talmuda stoji: Moramo napraviti ogradu oko nauka, tj. Biblije. Isus j biio nesto drugo, on je dosao da ispravi.
Nastavak citata: Bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla...

"Zreli"?!? My foot. :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

Zreli wrote:Friedrich Wilhelm Nietzsche, cije je skupne knjige u zlatnom povezu Adolf Hitler Musoliniju poklonio, i koje su njemacki vojnici morali na frontu nositi, je napisao svoju presudu Jevrejima. On je prvi rekao da Jevreji vjeruju da su arijevski narod sa svetom dusom, puno prije nego je Hitler to rekao za Njemacki narod. Nietzsche je Jevreje smatrao ogranicenim dvolicnim narodom bez neke vece vrjednosti, o kome prakticno nikad nije govorio bez uvrede.
Eh, sad kad pomislis, da li su Jevreji arijevci, sto oni i danas vjeruju ili su oni bili zrtve sopstvene vjere? Da li ih je Biblija otjerala u smrt. Da li je Hitler samo ispravio nepravde koje su nanesene drugim narodima u Bibliji?
Sta si sa ovim... kao pokusao dokazati?

Iz ovoga vidim samo to da je Hitler bio jedan veliki zreli mamlaz.
Post Reply