Sin ropkinje i sin slobodne
-
Bird
#1 Sin ropkinje i sin slobodne
(21) Recite mi vi, koji želite biti pod Zakonom, zar ne čujete Zakona? (22) Ta pisano je da je Abraham imao dva sina, jednoga od ropkinje i jednoga od slobodne. (23) Ali onaj od ropkinje rođen je po tijelu, a onaj od slobodne snagom obećanja. (24) To je slika. Doista, te žene dva su Saveza: jedan s brda Sinaja, koji rađa za ropstvo - to je Hagara. (25) Jer Hagara znači brdo Sinaj u Arabiji i odgovara sadašnjem Jeruzalemu jer robuje zajedno sa svojom djecom. (26) Onaj pak Jeruzalem gore slobodan je; on je majka naša. (27) Pisano je doista: Kliči, nerotkinjo, koja ne rađaš, podvikuj od radosti, ti što ne znaš za trudove! Jer osamljena više djece ima negoli udana. (28 Vi ste, braćo, kao Izak, djeca obećanja. (29) I kao što je onda onaj po tijelu rođeni progonio onoga po duhu rođenoga, tako je i sada. (30) Nego, što veli Pismo? Otjeraj sluškinju i sina njezina jer sin sluškinje ne smije biti baštinik sa sinom slobodne. (31) Zato, braćo, nismo djeca ropkinje nego slobodne.
-
orbit
ovo je zanimljivo i u kontekstu da je bog u krscanstvu dobri otac, a ljudi njegova djeca. osim toga stvara ljude na svoju sliku - SLOBODNE. u krscanstvu nitko ne ubija covjeka koji odluci promjeniti vjeru.
u islamu je odnos boga i covjeka kao gospodara i roba. usporedba boga kao oca je bogohuljenje. izlazak iz islama se kaznjava smrcu po kuranu.
cisto mi pade na pamet. priroda ovih bogova je potpuno drugacije - tesko da se radi o istob bogu...
u islamu je odnos boga i covjeka kao gospodara i roba. usporedba boga kao oca je bogohuljenje. izlazak iz islama se kaznjava smrcu po kuranu.
cisto mi pade na pamet. priroda ovih bogova je potpuno drugacije - tesko da se radi o istob bogu...
-
orbit
nije tocno, citaj malo tekstove...A wrote:Dirljivo je kako svaka vjera svojim svetim tekstovima siri ljubav medju narodima, toleranciju i duh jednakosti
malo ih siri ljubav medju ljudima razlicitih shvatanja, vjerovanja i uvjerenja...ljubav medju narodima se u pojedinim vjerama siri tek onda kad ti narodi shvate tko je "pravi" bog...
- danas
evo ja da se tuspasim da budem dijete od ropkinje...
jer ako su ovi ostali djeca od "slobodne" -- ne bih ja nikako sa njima u isti tor. ni sa njihovim bogom koji je napravio robove na prvom mjestu i poceo dijeliti (valjda svoju sopstvenu djecu?!?) na bolju i losiju...
jer ako su ovi ostali djeca od "slobodne" -- ne bih ja nikako sa njima u isti tor. ni sa njihovim bogom koji je napravio robove na prvom mjestu i poceo dijeliti (valjda svoju sopstvenu djecu?!?) na bolju i losiju...
Last edited by danas on 29/08/2005 20:34, edited 1 time in total.
-
orbit
A wrote:Na svoju sliku - slobodne i okrutne ...
na svoju sliku - slobodne (ne robove!) - slobodne da odaberu biti dobri, zli ili do te mjere okrutni da se raznesu bombom (kao potomci sina sluskinje npr.)A wrote:Zar ne rece "dobri otac" ???? Ili sin od sluskinje nije covjek???
-
orbit
cudni su putevi bozjiA wrote:I zato "dobri i milostivi otac" dopusta da se jedan sin tjera od kuce, a drugi da bude bastinik. I time se u svetoj knjizi postavlja temelj za tlacenje jednog naroda (potomka ropkinje) od strane "izabranog" (potomka slobodne). I sve to pod kontrolom pomenutog milostivog. Koji btw ne dopusta mnogozenstvo i sex van braka. Osim ocu izabranog naroda
(za Boga ne postoji vrijeme - on je iznad vremena, razmisli...)
Last edited by orbit on 29/08/2005 20:38, edited 2 times in total.
-
Zreli
Medjutim, onda je dosao Hitler, koji je mislio, ako oni misle da su izabrani narod tj. narod sa arijevskim duhom, onda smo mi narod sa arijevskim tjelom. Stvarno je bilo tako ...A wrote:I zato "dobri i milostivi otac" dopusta da se jedan sin tjera od kuce, a drugi da bude bastinik. I time se u svetoj knjizi postavlja temelj za tlacenje jednog naroda (potomka ropkinje) od strane "izabranog" (potomka slobodne). I sve to pod kontrolom pomenutog milostivog. Koji btw ne dopusta mnogozenstvo i sex van braka. Osim ocu izabranog narodaorbit wrote:covjek je tko veli da nije?A wrote:Zar ne rece "dobri otac" ???? Ili sin od sluskinje nije covjek ???
nije bastinik!
- sojka
Najezih se ozbiljno. Pricati o Bogu, pa na kraju pitati sta je to Bog..strasno.A wrote:Priznajes i ti da je u pitanju neki cudak?orbit wrote:cudni su putevi bozjiA wrote:I zato "dobri i milostivi otac" dopusta da se jedan sin tjera od kuce, a drugi da bude bastinik. I time se u svetoj knjizi postavlja temelj za tlacenje jednog naroda (potomka ropkinje) od strane "izabranog" (potomka slobodne). I sve to pod kontrolom pomenutog milostivog. Koji btw ne dopusta mnogozenstvo i sex van braka. Osim ocu izabranog naroda
-
orbit
kako nema milosti, pa gdje je sva nafta smjestena?A wrote:OK, nema milosti za svoju djecu, nema pojma o vremenu, putevi su mu cudni .... Sta jos imas reci u njegovu korist?
rekoh da je IZNAD vremena, nije zarobljen u njemu kao mi (nisam rekao da nema pojma!)
putevi su mu cudni ako ne znas razmisljati, a kad bi sve potpuno mogla shvatiti bila bi i sama bog.
nemam nista vise reci u njegovu korist (nisam odvjetnik) jer su sve opcije otvorene, mozda i ne postoji, to je vjerovanje (ne znanost) odaberi sama sto ti se svidja.
-
Zreli
Friedrich Wilhelm Nietzsche, cije je skupne knjige u zlatnom povezu Adolf Hitler Musoliniju poklonio, i koje su njemacki vojnici morali na frontu nositi, je napisao svoju presudu Jevrejima. On je prvi rekao da Jevreji vjeruju da su arijevski narod sa svetom dusom, puno prije nego je Hitler to rekao za Njemacki narod. Nietzsche je Jevreje smatrao ogranicenim dvolicnim narodom bez neke vece vrjednosti, o kome prakticno nikad nije govorio bez uvrede.
Eh, sad kad pomislis, da li su Jevreji arijevci, sto oni i danas vjeruju ili su oni bili zrtve sopstvene vjere? Da li ih je Biblija otjerala u smrt. Da li je Hitler samo ispravio nepravde koje su nanesene drugim narodima u Bibliji?
Eh, sad kad pomislis, da li su Jevreji arijevci, sto oni i danas vjeruju ili su oni bili zrtve sopstvene vjere? Da li ih je Biblija otjerala u smrt. Da li je Hitler samo ispravio nepravde koje su nanesene drugim narodima u Bibliji?
Last edited by Zreli on 29/08/2005 20:54, edited 2 times in total.
-
orbit
zasto? zato sto su Isus, Marija i Josip...bili zidovi? ili sto su rimljani ubili isusa? sve to pise jasno u bibliji.Zreli wrote:DA li ih je Biblija otjerala u smrt.
bas se nasao sotonin sluga da "ispravi pogreske"...Zreli wrote:Da li je Hitler samo ipsario nepravde koje su nanesene drugim narodima u Bibliji?
-
love
Neznam puno o tim,jos nisam citao,da bi puno govorio.Allah dz.s voli svoje robove vise nego sto mi mozemo ikada zamisliti,i on je "ljubomoran" kad ti njegovi toliko voljeni robovi mole nekim nepostojecim "bogu" ili isejtanu,ali to njemu naravno niti moze nauditi niti moze pomoci moze samo nama.ON je SvemogucA wrote:Zar nije savrsen? Kako neko savrsen moze biti ljubomoran na bica / bogove koja navodno ne postoje?love wrote:Jedan jedini Bog-Allah nema drugih "bogova" cak je grijesno nazvati nekoga "bogom".Allah dz.s je ljubomoranBird wrote:A tko je pravi Bog
-
orbit
kad mu ne moze nauditi, onda ja ostajem kod svog krscanskog Boga!love wrote:Neznam puno o tim,jos nisam citao,da bi puno govorio.Allah dz.s voli svoje robove vise nego sto mi mozemo ikada zamisliti,i on je "ljubomoran" kad ti njegovi toliko voljeni robovi mole nekim nepostojecim "bogu" ili isejtanu,ali to njemu naravno niti moze nauditi niti moze pomoci.On je svemoguc
-
love
Ako si katolik trebas da znas da katolicka crkva smatra da muslimani i krscani vjeruju u istog Boga,procitaj one neke dokumente od Vatikana iz 1960-tih.orbit wrote:kad mu ne moze nauditi, onda ja ostajem kod svog krscanskog Boga!love wrote:Neznam puno o tim,jos nisam citao,da bi puno govorio.Allah dz.s voli svoje robove vise nego sto mi mozemo ikada zamisliti,i on je "ljubomoran" kad ti njegovi toliko voljeni robovi mole nekim nepostojecim "bogu" ili isejtanu,ali to njemu naravno niti moze nauditi niti moze pomoci.On je svemoguc
-
mosor1
I sveti su mu tekstovi cesto neprohodni, dvosmisleni i naprosto - stilski losi. Nedoradeni. Hocu reci, vecina nas dvaput procita i korigira obicni svoj post prije nego ga posalje, a Bibliju/Kur'an svaki majmun moze tumaciti drugacije. Mislim, nije tome smisao da bude poezija, nego propis i zakon. Zasto nam trebaju tumaci njegove rijeci? Da su nam svjetovni zakoni takvi, mogli bi komotno bez njih.A wrote:OK, nema milosti za svoju djecu, nema pojma o vremenu, putevi su mu cudni .... Sta jos imas reci u njegovu korist?orbit wrote:za Boga ne postoji vrijeme - on je iznad vremena, razmisli...A wrote:Priznajes i ti da je u pitanju neki cudak?
Ustvari, znao sam tipa koji je govorio intonacijom slicnom onoj boga Biblije i Kur'ana, ali taj je bio sociopat.
-
orbit
prije svega krscanin pa onda katolik, crkva ponekad grijesi (najbolji dokaz su krizarski ratovi), ali ako citas bibliju i kuran i uz malo zdravog razuma zakljucit ces da je priroda tih bogova poprilicno razlicita...love wrote:Ako si katolik trebas da znas da katolicka crkva smatra da muslimani i krscani vjeruju u istog Boga,procitaj one neke dokumente od Vatikana iz 1960-tih.
osim toga Bog nas stvori SLOBODNE, da razmisljamo i citamo sveto pismo, a ne da slijepo vjerujemo sve sto kaze crkva!
- danas
mene je uvijek odusevljavala cinjenica da su od 10 bozjih zapovijedi, svega 2 zakoni -- ne ubij i ne kradi...mosor1 wrote: Mislim, nije tome smisao da bude poezija, nego propis i zakon. Zasto nam trebaju tumaci njegove rijeci? Da su nam svjetovni zakoni takvi, mogli bi komotno bez njih..
ostalo -- poput dal' drkas na komsijinu zenu valjda isto treba da bude zakon?!? pa puni bi bili zatvori...