Jedna od definicija Boga, i to ona najvažnija je da je uzrok svega, a sada si potraži na internetu što to znači, pa ćeš shvatiti zašto jedino Bog može oduvijek postojati, a ne mi, svemir, ili bilo što drugo, treba znati što sve neki pojam znači, pa onda neće trebati to posebno objašnjavati.
Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
-
teodati
#26 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
-
teodati
#27 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Nijedan zakon fizike ne valja u singularnosti, a ne zna se ni odakle singularnost, to je samo pretpostavka.
Materija zbijena u najmanju točku, a odakle ta materija i temperatura na početku Big Banga, nitko ne zna, pitaj Boga, jel?
Fizika, kao i nauka priznaje da se ne zna kako je bilo što nastalo.
AI pregled:
"Da li nauka zna kako je bilo što nastalo od početka do kraja, samo kratko, da ili ne?
Ne."
Eto, kako sam i rekao u nekom prijašnjem postu, nauka nema pojma kako je bilo što nastalo, to je činjenica, tako da Inteligencija koja je svemir napravila je za sada jedina razumna i logična opcija, nema druge.
Kada se nađe neka druga opcija, rado ću to saslušati, sa velikim zanimanjem, dakako.
-
teodati
#28 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Kada u nešto vjeruješ moraš znati argumentirano to objasniti, onda to ima neku razumnu i logičnu težinu, nije dosta samo vjerovati.
-
teodati
#29 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Varaš se, ja recimo znam kako je sve nastalo, dakle već se to zna, a osim mene to znaju i Bogovi koji su svemir napravili, dakle ima nas jako puno koji to znamo, nema se više što skrivati, vrijeme je za pravu istinu o postanku svih nas, e da!toska wrote: ↑02/06/2026 08:17Samo za bold, ostalo Ok.Peacean wrote: ↑02/06/2026 08:03 Nauka nije svemoćna i nepromijenjiva, teze nisu uklesane u kamen već se mogu mijenjati pronalaskom novih dokaza i saznanja. Pitanje nastanka big banga i šta je bilo prije njega je relativno novo tako da u ovom trenutku nemamo dovoljno informacija da damo definitivan odgovor već samo pretpostavke na osnovu onoga što znamo o našem univerzumu. Možda u budućnosti nađemo odgovor a možda ljudska vrsta nestane prije toga, nauka nije nešto apsolutno kao što religija predstavlja Boga već nastojanje čovjeka da razumije svoju životnu sredinu i da odgovori na pitanje "zašto?". Ona raste i razvija se uporedo sa ljudima i ograničena je ljudskim intelektom. Na kraju krajeva možda naš mozak jednostavno nije dovoljno razvijen da odgovori na takva pitanja već samo nagađamo bilo preko naučnih ili teoloških teorija.
Pitanje postojanja staro je koliko i ljudski rod, nema to veze sa otkrićem BB i modernim dobom.
Ne, nećemo ni u budućnosti otkriti, ali i za to ima kvaka.
Ubaci se samo "još" ne znamo, magično još.
Slično kao, samo Bog zna.
-
teodati
#30 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Kako ateisti nemaju vjerovanje, a čvrsto vjeruju da Bog ne postoji, a što je to ako nije vjerovanje, znanje sigurno nije.dale cooper wrote: ↑02/06/2026 23:59 Prvo moraju ljudi shvatiti da ateizam nije nikakvo vjerovanje, nego suprotno, nedostatak vjerovanja. Ne postoji nikakva dogma, rituali, tekstovi.
Tako da se tu nema šta objašanjavati o tome "šta ateisti vjeruju".
Najveći vaš problem je da sami sebi ne znate objasniti zašto vjerujete da Bog ne postoji, a da to bude nešto razumno i logično.
Ajde dajte nešto pametno što se toga tiče, pa ćemo onda osim Boga imati i neku alternativu, ovako ne postoji ništa osim Boga, za sada, a ja sam uvjeren da će tako i ostati, garant.
-
toska
#31 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Pretjeruješ Teo, filozofija materijalizma i naturalizma lako prave ateistu.
Nema lakih dokaza protiv tih pogleda.
Nema lakih dokaza protiv tih pogleda.
-
Hendrix
#32 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Doceko lik svojih 5min da rafala po nevjernicima. Nek si nam reko, razvalio si nas buduce stanovnike pakla.
Kako ne mozes shvatiti da ja ne kazem da nesto vise ne postoji. Ja tvrdim i ako postoji onda definitivno nije bajkovita varijanta koju ti zastupas. Mene nije stid priznati da nesto ne znam za razliku od tebe koji zivotno znanje baziras na glupostima i skupljenim naricanjima likova prije 2000 i nesto godina.
Ti prvo treba da rascistis sa pripadnicima ostalih 2999 religija ko, kako i zasto je u pravu. I tek onda kada izadjes kao pobjednik svih tih rasprava...onda se javis ovde da polemisemo.
Imas recimo zeljeznog odma na drugoj temi, ti ode u njegov dzehenem a on ode u tvoj pakao. Ko je u pravu?
A mene jednostavno je zanima dogma. Ti si olicenje dogme i jednoumlja.
Ja sam ti pametno nesto dao davno...dokazi zivotni vijek 900 godina jarana iz Biblije ja sutra potpisujem ulazak u tvoju ekipu.
Kako ne mozes shvatiti da ja ne kazem da nesto vise ne postoji. Ja tvrdim i ako postoji onda definitivno nije bajkovita varijanta koju ti zastupas. Mene nije stid priznati da nesto ne znam za razliku od tebe koji zivotno znanje baziras na glupostima i skupljenim naricanjima likova prije 2000 i nesto godina.
Ti prvo treba da rascistis sa pripadnicima ostalih 2999 religija ko, kako i zasto je u pravu. I tek onda kada izadjes kao pobjednik svih tih rasprava...onda se javis ovde da polemisemo.
Imas recimo zeljeznog odma na drugoj temi, ti ode u njegov dzehenem a on ode u tvoj pakao. Ko je u pravu?
A mene jednostavno je zanima dogma. Ti si olicenje dogme i jednoumlja.
Ja sam ti pametno nesto dao davno...dokazi zivotni vijek 900 godina jarana iz Biblije ja sutra potpisujem ulazak u tvoju ekipu.
- darius_maximus
#33 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Simpatično je slušati kad se ljudi počnu kao raspravljati o vjerovatnoćama, svijetu i prirodi.
Čovjek, koji je tako beznačajno biće, je sebi umislio ne samo da je centar ove planete i da su svi ostali resursi tu samo da njega zadovolje, nego je centar i cijelog svemira, biće koje je sam bog (kojeg god ko hoće da probere) stvorio i to samo ovdje, nigdje drugo na nekoj drugoj planeti u univerzumu.
Sve u vezi čovjeka je egocentrično.
Istovremeno, čovjek je tako građen, da ne može spoznati ništa veće od desetljeća, pa mu se čak i tu počnu miješati pamćenja i uspomene.
Ne razumije ni veličinu samog svijeta u kojem živi, niti dubinu mora kojima plovi, nego i za to mu moraju poredati nekoliko zgrada jednu na drugu da shvati kolike su to dubine.
Ne razumije koliko je hiljadu godina, niti zna i umije planirati milenije unaprijed.
Svim silama se evo trudi globalno da ima planove za sljedećih 10-20 godina.
Ne razumije koliko je milijarda milijardi maraka.
Razumije samu riječ, ali ne bi nikad mogao pojmiti koliko prostora treba da se toliko novca pohrani.
I onda takvo biće počne da razgovara o vjerovatnoćama u univerzumu sa stotinama milijardi galaksija i trilijardama planeta.
Kao što @dale cooper, nema se šta objašnjavati u vezi "vjerovanja" ateista.
Nikad teret dokaza nije na nekome da dokaže nepostojanje nečega.
Čovjek, koji je tako beznačajno biće, je sebi umislio ne samo da je centar ove planete i da su svi ostali resursi tu samo da njega zadovolje, nego je centar i cijelog svemira, biće koje je sam bog (kojeg god ko hoće da probere) stvorio i to samo ovdje, nigdje drugo na nekoj drugoj planeti u univerzumu.
Sve u vezi čovjeka je egocentrično.
Istovremeno, čovjek je tako građen, da ne može spoznati ništa veće od desetljeća, pa mu se čak i tu počnu miješati pamćenja i uspomene.
Ne razumije ni veličinu samog svijeta u kojem živi, niti dubinu mora kojima plovi, nego i za to mu moraju poredati nekoliko zgrada jednu na drugu da shvati kolike su to dubine.
Ne razumije koliko je hiljadu godina, niti zna i umije planirati milenije unaprijed.
Svim silama se evo trudi globalno da ima planove za sljedećih 10-20 godina.
Ne razumije koliko je milijarda milijardi maraka.
Razumije samu riječ, ali ne bi nikad mogao pojmiti koliko prostora treba da se toliko novca pohrani.
I onda takvo biće počne da razgovara o vjerovatnoćama u univerzumu sa stotinama milijardi galaksija i trilijardama planeta.
Kao što @dale cooper, nema se šta objašnjavati u vezi "vjerovanja" ateista.
Nikad teret dokaza nije na nekome da dokaže nepostojanje nečega.
Last edited by darius_maximus on 03/06/2026 13:18, edited 1 time in total.
-
konami666
#34 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Sto i ti nasra, vrijeme u mjerama svemira je ništa, ti imaš drugačiju percepciju vremena zato sto staris i onda umreš. Da putuješ brzinom svjetlosti i da odeš u drugu galaksiju i vratiš se, svi bi bili mrtvi a možda ni zemlje ne bi bilo dok bi ti bio isti.teodati wrote: ↑03/06/2026 07:58Neće ići, jer ne postoji beskonačan niz unatrag, onda ni mi ne bi postojali, to je nelogično i nerazumno, prije ili kasnije se vraćanjem u prošlost dođe do uzroka svega koji jedini oduvijek postoji.konami666 wrote: ↑02/06/2026 07:00Nije slučajno nastalo, oduvijek je i postojalo.teodati wrote: ↑01/06/2026 17:31 Na religiji smo, pa svatko može svoju vjeru ispovijedati, da tako kažem, većinom su teme zašto ljudi vjeruju ili ne vjeruju u Boga.
Ali, nema teme koja govori o tome zašto ateisti vjeruju da je sve slučajno nastalo, a to je također jedna vrsta vjere.
Na onim temama o Bogu moraju vjernici dokazivati sve što vjeruju, onda je red da i ateisti dokažu ono u što oni vjeruju, da bude to pošteno, kako jedna strana, tako i druga.
Znači na ovoj temi razgovaramo zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo, da nema nekog plana, a ni svrhe bilo čega što postoji.
Naravno, ako ateisti imaju hrabrosti o tome javno razgovarati, nadam se da ima takvih, i da će biti zanimljivih rasprava.
Beskonačnost se ne može proći, a mi postojimo, dakle tražimo odgovor na konačan niz događa, koji ima uzrok, ali koji se dogodio u beskonačnosti, eto ukratko.
Znaci po tebi beskonačnost ne postoji a kontas živjeti beskonačno kada umreš u raju ili paklu jel? Naravno da beskonačnost postoji samo sto to ljudski um ne može da svari.
-
statixx
#35 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Vjerovatno si mislio do najblize planete ili zvijezde, a ne galaksije.
-
teodati
#36 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Postoji beskonačnost, ali nema to veze sa putovanjem bilo kojom brzinom, dapače.konami666 wrote: ↑03/06/2026 12:21Sto i ti nasra, vrijeme u mjerama svemira je ništa, ti imaš drugačiju percepciju vremena zato sto staris i onda umreš. Da putuješ brzinom svjetlosti i da odeš u drugu galaksiju i vratiš se, svi bi bili mrtvi a možda ni zemlje ne bi bilo dok bi ti bio isti.teodati wrote: ↑03/06/2026 07:58Neće ići, jer ne postoji beskonačan niz unatrag, onda ni mi ne bi postojali, to je nelogično i nerazumno, prije ili kasnije se vraćanjem u prošlost dođe do uzroka svega koji jedini oduvijek postoji.
Beskonačnost se ne može proći, a mi postojimo, dakle tražimo odgovor na konačan niz događa, koji ima uzrok, ali koji se dogodio u beskonačnosti, eto ukratko.
Znaci po tebi beskonačnost ne postoji a kontas živjeti beskonačno kada umreš u raju ili paklu jel? Naravno da beskonačnost postoji samo sto to ljudski um ne može da svari.
-
teodati
-
teodati
#38 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Nitko još nije argumentirano objasnio zašto vjeruje da Bog ne postoji, nije valjda da se bez veze u to vjeruje, ili? 
- dale cooper
#39 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Kao neko ko misli da ima sve odgovore nevjerovatno je kako nisi u mogućnosti da svariš nešto tako jednostavno.teodati wrote: ↑03/06/2026 08:29Kako ateisti nemaju vjerovanje, a čvrsto vjeruju da Bog ne postoji, a što je to ako nije vjerovanje, znanje sigurno nije.dale cooper wrote: ↑02/06/2026 23:59 Prvo moraju ljudi shvatiti da ateizam nije nikakvo vjerovanje, nego suprotno, nedostatak vjerovanja. Ne postoji nikakva dogma, rituali, tekstovi.
Najveći vaš problem je da sami sebi ne znate objasniti zašto vjerujete da Bog ne postoji, a da to bude nešto razumno i logično.
Ajde dajte nešto pametno što se toga tiče, pa ćemo onda osim Boga imati i neku alternativu, ovako ne postoji ništa osim Boga, za sada, a ja sam uvjeren da će tako i ostati, garant.
- darius_maximus
#40 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Pa i ovo je čisto ljudska slabost.dale cooper wrote: ↑03/06/2026 15:01Kao neko ko misli da ima sve odgovore nevjerovatno je kako nisi u mogućnosti da svariš nešto tako jednostavno.teodati wrote: ↑03/06/2026 08:29Kako ateisti nemaju vjerovanje, a čvrsto vjeruju da Bog ne postoji, a što je to ako nije vjerovanje, znanje sigurno nije.dale cooper wrote: ↑02/06/2026 23:59 Prvo moraju ljudi shvatiti da ateizam nije nikakvo vjerovanje, nego suprotno, nedostatak vjerovanja. Ne postoji nikakva dogma, rituali, tekstovi.
Vjerovanje da sve mora imati "odgovor" i "svrhu", potreba za pronalaženjem obrazaca.
Teško je prihvatiti da je svrha života sam život, biti dobar, voljeti i biti voljen, uživati.
Mora postojati još nešto, nešto veće...
- dječak sa šibicama
#41 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Vjerovatno jer ljudi ne razumiju sta je Bog, ako postoji ja vjerujem da da, ali to nije neki ciko na nebu sa bradom i u bijeloj haljini ko gandalf, vec neka nadnaravna sila koja eto pokrece cijeli svemir. Ako je Bog sila, onda je i nastanak svemira u domeni i namjere i slucajnosti, jednako. Pitanje je samo jel to "superracunalo" koje je sve ispropgramiralo do savrsenstva ili samo neka nenormalna sila i energija koja sve stvara slucajnoscu i eto slucajno je sve savrseno i bez greske. Zemlja se vrti tacno toliko i toliko dana, sati, sekundi oko svoje osi, oko sunca, i nikada neomane ni minut, ni sat. I sve ostalo sto se dogadja oko nas, i postojanje savrsenih uvjeta za zivot bas na Zemlji a ne na Jupiteru i Marsu, i slicno.
Drugi razlog, sto je tesko prihaviti religijske teze "iz tamo nekih knjiga" da ce eto ljudi kad umru u neki raj, ili pakao, i da dusa lebdi i da se dogodilo sve to sto se u religijskim knjigama govori da se dogodilo, pise tamo ne govori.
Prosto je nemoguce pojmiti, nas mozak ne moze shvatiti neke stvari, pa neko pribjegava poluutjesi da "sve ima svoj smisao i Bog ce to sve dovesti u ravan" dakle zivot ima taj neki smisao i bice zivota i poslije smrti i nije sve ovo sto se trenutno dogadja jer je ovo uzasno.
Dok ateisti prihvataju da je to to, sto se dogodi dogodilo se, kad umres nema te, ne postojis. Savrsen sistem? slucajno.
Drugi razlog, sto je tesko prihaviti religijske teze "iz tamo nekih knjiga" da ce eto ljudi kad umru u neki raj, ili pakao, i da dusa lebdi i da se dogodilo sve to sto se u religijskim knjigama govori da se dogodilo, pise tamo ne govori.
Prosto je nemoguce pojmiti, nas mozak ne moze shvatiti neke stvari, pa neko pribjegava poluutjesi da "sve ima svoj smisao i Bog ce to sve dovesti u ravan" dakle zivot ima taj neki smisao i bice zivota i poslije smrti i nije sve ovo sto se trenutno dogadja jer je ovo uzasno.
Dok ateisti prihvataju da je to to, sto se dogodi dogodilo se, kad umres nema te, ne postojis. Savrsen sistem? slucajno.
- darius_maximus
#42 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Samo jedna primjedba, savršeni uslovi na Zemlji, ali trenutno.dječak sa šibicama wrote: ↑03/06/2026 15:26 Vjerovatno jer ljudi ne razumiju sta je Bog, ako postoji ja vjerujem da da, ali to nije neki ciko na nebu sa bradom i u bijeloj haljini ko gandalf, vec neka nadnaravna sila koja eto pokrece cijeli svemir. Ako je Bog sila, onda je i nastanak svemira u domeni i namjere i slucajnosti, jednako. Pitanje je samo jel to "superracunalo" koje je sve ispropgramiralo do savrsenstva ili samo neka nenormalna sila i energija koja sve stvara slucajnoscu i eto slucajno je sve savrseno i bez greske. Zemlja se vrti tacno toliko i toliko dana, sati, sekundi oko svoje osi, oko sunca, i nikada neomane ni minut, ni sat. I sve ostalo sto se dogadja oko nas, i postojanje savrsenih uvjeta za zivot bas na Zemlji a ne na Jupiteru i Marsu, i slicno.
Možda je na Jupiteru i Marsu nekad bilo života, pa je izumrlo sve.
Možda će, kako sunce bude slabilo, Venera steći uslove za život, kada se sav život na Zemlji pretvori u led.
Mi uvijek govorimo kako su stvari savršene, ali iz sadašnje perspektive.
Ljudi nije bilo na planeti Zemlji donedavno, gledajući koliko dugo planeta postoji.
I bit će nas kratko i onda opet neće biti ničega čitavu vječnost.
I mi se pitamo kako su stvari savršene ovaj kratki trenutak u povijesti kosmosa.
Jebi ga, dinosaurusi su hodali zemljom nekih 150 miliona godina i tada je planeta bila savršena za njih.
Mi hodamo nekih 300.000 godina i pitamo se kako je sada planeta savršena za nas.
Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.
-
John Cleese
#43 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Komuniciraš sa likom koji mi je svojevremeno mogućnost strogo ograničenog potopa (koji pritom prekriva planinske vrhove) prvo pokušao dokazati "razdvajanjem" Crvenog mora, a zatim "dokumentiranim" slučajem selektivnog plavljenja crkve u sklopu nekakvog francuskog (ako se ne varam) samostana, kad je, kao, poplavljeno sve osim oltara - i taj sad traži "nešto razumno i logično" da bi shvatio jednostavnu i jasnu misaodale cooper wrote: ↑03/06/2026 15:01Kao neko ko misli da ima sve odgovore nevjerovatno je kako nisi u mogućnosti da svariš nešto tako jednostavno.teodati wrote: ↑03/06/2026 08:29Kako ateisti nemaju vjerovanje, a čvrsto vjeruju da Bog ne postoji, a što je to ako nije vjerovanje, znanje sigurno nije.dale cooper wrote: ↑02/06/2026 23:59 Prvo moraju ljudi shvatiti da ateizam nije nikakvo vjerovanje, nego suprotno, nedostatak vjerovanja. Ne postoji nikakva dogma, rituali, tekstovi.
- dale cooper
#44 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Jasno mi je sve bilo na samo jedan pogled one teme "teorija svega".John Cleese wrote: ↑03/06/2026 16:16Komuniciraš sa likom koji mi je svojevremeno mogućnost strogo ograničenog potopa (koji pritom prekriva planinske vrhove) prvo pokušao dokazati "razdvajanjem" Crvenog mora, a zatim "dokumentiranim" slučajem selektivnog plavljenja crkve u sklopu nekakvog francuskog (ako se ne varam) samostana, kad je, kao, poplavljeno sve osim oltara - i taj sad traži "nešto razumno i logično" da bi shvatio jednostavnu i jasnu misaodale cooper wrote: ↑03/06/2026 15:01Kao neko ko misli da ima sve odgovore nevjerovatno je kako nisi u mogućnosti da svariš nešto tako jednostavno.teodati wrote: ↑03/06/2026 08:29
Kako ateisti nemaju vjerovanje, a čvrsto vjeruju da Bog ne postoji, a što je to ako nije vjerovanje, znanje sigurno nije.
Ajde dajte nešto pametno što se toga tiče, pa ćemo onda osim Boga imati i neku alternativu, ovako ne postoji ništa osim Boga, za sada, a ja sam uvjeren da će tako i ostati, garant.![]()
- Starog oca sin
- Grijem se na: ČUMUR
#45 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Zato sto ne postoji ni jedan valjan dokaz da sve nije nastalo slucajno
-
Hendrix
#46 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Tvoj problem je da si uvjeren da ti imas neke argumente. Imas knjigu kolekciju bajki i to prodajes kao argument. I ta knjiga iznjedrila raskol na ortodokse i katolike...sto li to? I plust 40.000 raznih crkvi i pokreta. Samo tvoja religija ima 40.000 podreligija.
Eto ti jedan argument od mene, ne mozete se izmedju sebe sloziti oko interpretaciie bajki ali ste slozni kada neko kaze boga nema?
Da ne pricam sto se vecina religija sirila macem i ubijanjem a sada pozivate na kao mir i ovo ono. USA baca bombe a ministar rata priziva Isusa. Daj ba, ono smijesno zaista.
I jos cinjenica da je u 99.9% slucajeva glavni faktor koja ces religija biti upravu gdje si rodjen i koja religija su ti roditelji.
-
toska
#47 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Dok se matrix ne pokvariStarog oca sin wrote: ↑03/06/2026 16:23 Zato sto ne postoji ni jedan valjan dokaz da sve nije nastalo slucajno
Nije ni onaj Musk budala.
-
Hendrix
#48 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Mozes li biti malo manje mistican?toska wrote: ↑03/06/2026 23:06Dok se matrix ne pokvariStarog oca sin wrote: ↑03/06/2026 16:23 Zato sto ne postoji ni jedan valjan dokaz da sve nije nastalo slucajno![]()
Kakav Matrix i kakve veze ima nadrogirani milijarder sa ovom temom?
-
toska
#49 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Možda si propustio onu njegovu izjavu da je mogućnost da ovo nije simulacija 1 : milijardu, to je u vezi Muska.Hendrix wrote: ↑03/06/2026 23:24Mozes li biti malo manje mistican?toska wrote: ↑03/06/2026 23:06Dok se matrix ne pokvariStarog oca sin wrote: ↑03/06/2026 16:23 Zato sto ne postoji ni jedan valjan dokaz da sve nije nastalo slucajno![]()
Kakav Matrix i kakve veze ima nadrogirani milijarder sa ovom temom?
Druge stvari vežu se uz kvantnu mehaniku i odvojeno, razvoj računara.
KM ima stvarno neobjašnjive stvari, npr. poznata kvantna spregnutost, "sablasno dejstvo".
Ali nije samo to, tu je i superpozicija čestice prije mjerenja, ok, prezivjecemo to, ali eksperimenti pokazuju i da trenutak mjerenja određuje čak i prošlost čestice, što bi moralo biti nemoguće. Zato se sada kaže da čestice i nemaju prošlost kako je mi shvatamo.
Uglavnom, ni najbolji u KM ne znaju što šta i svako vuče na svoju stranu, ali samou intrepetaciji, matemtika i eksperimenti rade savršeno.
Za dalje i bolje ima ovdje eksperata KM, da h više ne prozivam.