Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
-
teodati
#1 Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Na religiji smo, pa svatko može svoju vjeru ispovijedati, da tako kažem, većinom su teme zašto ljudi vjeruju ili ne vjeruju u Boga.
Ali, nema teme koja govori o tome zašto ateisti vjeruju da je sve slučajno nastalo, a to je također jedna vrsta vjere.
Na onim temama o Bogu moraju vjernici dokazivati sve što vjeruju, onda je red da i ateisti dokažu ono u što oni vjeruju, da bude to pošteno, kako jedna strana, tako i druga.
Znači na ovoj temi razgovaramo zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo, da nema nekog plana, a ni svrhe bilo čega što postoji.
Naravno, ako ateisti imaju hrabrosti o tome javno razgovarati, nadam se da ima takvih, i da će biti zanimljivih rasprava.
Ali, nema teme koja govori o tome zašto ateisti vjeruju da je sve slučajno nastalo, a to je također jedna vrsta vjere.
Na onim temama o Bogu moraju vjernici dokazivati sve što vjeruju, onda je red da i ateisti dokažu ono u što oni vjeruju, da bude to pošteno, kako jedna strana, tako i druga.
Znači na ovoj temi razgovaramo zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo, da nema nekog plana, a ni svrhe bilo čega što postoji.
Naravno, ako ateisti imaju hrabrosti o tome javno razgovarati, nadam se da ima takvih, i da će biti zanimljivih rasprava.
-
toska
#2 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
I ti kao početnik,
ako nema inteligencije u stvaranju ili Boga, onda ti ostaje samo slučajnost i kombinatorika, nemaš drugi izbor.
Argument slučajnosti je slab, ali i to se riješi, ne može se dokazati da u milijardama godina nije se mogla desiti, a zbog tog vremenskog faktora nije moguće provoditi ni eksperimente. Pat pozicija.
Bolje je pitanje odakle postojanje bilo čega, tu slučajnost ne pomaže. Nema više te igrice.
ako nema inteligencije u stvaranju ili Boga, onda ti ostaje samo slučajnost i kombinatorika, nemaš drugi izbor.
Argument slučajnosti je slab, ali i to se riješi, ne može se dokazati da u milijardama godina nije se mogla desiti, a zbog tog vremenskog faktora nije moguće provoditi ni eksperimente. Pat pozicija.
Bolje je pitanje odakle postojanje bilo čega, tu slučajnost ne pomaže. Nema više te igrice.
-
konami666
#3 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Nije slučajno nastalo, oduvijek je i postojalo.teodati wrote: ↑01/06/2026 17:31 Na religiji smo, pa svatko može svoju vjeru ispovijedati, da tako kažem, većinom su teme zašto ljudi vjeruju ili ne vjeruju u Boga.
-
toska
#4 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Postojanje oduvijek, i razne varijante postojanja, samo su iznuđeni odgovori filozofa ateističke orijentacije.
Natjerani su na to u nedostatku boljeg odgovora.
Natjerani su na to u nedostatku boljeg odgovora.
- Dope_Man
#5 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Pokazujes osnovno nerazumijevanje pojma "ne znam".
Ne, atesti ne vjeruju da je sve slucajno nastalo. Mozda neki ljudi to uzimaju. Vecina ce ti jednostavno reci "ne znam", sto je jedini iskren odgovor. Ona vrsta iskrenosti koju ti nisi nikada bio spreman da prihvatis dok valjas izmisljotine o svemircima i bogovima jer ti ego ne dozvoljava da jednostavno priznas da nesto ne znas, i da ces umrijeti a neces saznati.
Ne, atesti ne vjeruju da je sve slucajno nastalo. Mozda neki ljudi to uzimaju. Vecina ce ti jednostavno reci "ne znam", sto je jedini iskren odgovor. Ona vrsta iskrenosti koju ti nisi nikada bio spreman da prihvatis dok valjas izmisljotine o svemircima i bogovima jer ti ego ne dozvoljava da jednostavno priznas da nesto ne znas, i da ces umrijeti a neces saznati.
- Peacean
#6 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Pa ni religija nije ništa drugačija, ako Bog može da postoji oduvijek što ne bi mogao i univerzum u kojem živimo i kojeg vidimo.
-
toska
#7 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Miješamo dvije teme, Teo je ciljao evoluciju i čini se ovaj naš svemir, a ja ubaci postojanje kao bolji argument.
Zato su i odgovori cik cak.
Ne postoji pitanje kako je Tvorac nešto stvorio.
Sasvim drugo je kada se razumom i kvazinaukom to stvaranje želi dokazivati.
Zato su i odgovori cik cak.
Pojam Bog je druga kategorija iz prostog razloga sto se u startu uzima kao nedokučiv čovjeku, prihvata se tako.
Ne postoji pitanje kako je Tvorac nešto stvorio.
Sasvim drugo je kada se razumom i kvazinaukom to stvaranje želi dokazivati.
- Peacean
#8 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Nauka nije svemoćna i nepromijenjiva, teze nisu uklesane u kamen već se mogu mijenjati pronalaskom novih dokaza i saznanja. Pitanje nastanka big banga i šta je bilo prije njega je relativno novo tako da u ovom trenutku nemamo dovoljno informacija da damo definitivan odgovor već samo pretpostavke na osnovu onoga što znamo o našem univerzumu. Možda u budućnosti nađemo odgovor a možda ljudska vrsta nestane prije toga, nauka nije nešto apsolutno kao što religija predstavlja Boga već nastojanje čovjeka da razumije svoju životnu sredinu i da odgovori na pitanje "zašto?". Ona raste i razvija se uporedo sa ljudima i ograničena je ljudskim intelektom. Na kraju krajeva možda naš mozak jednostavno nije dovoljno razvijen da odgovori na takva pitanja već samo nagađamo bilo preko naučnih ili teoloških teorija.
- sinuhe
#9 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Može se znati samo o nečemu što postoji što je temelj Zapadne filozofije.
1. Osoba vjeruje u nešto.
2. To nešto postoji.
3. Stav o tome nečemu je dobro obrazložen.
1. Osoba vjeruje u nešto.
2. To nešto postoji.
3. Stav o tome nečemu je dobro obrazložen.
-
toska
#10 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Samo za bold, ostalo Ok.Peacean wrote: ↑02/06/2026 08:03 Nauka nije svemoćna i nepromijenjiva, teze nisu uklesane u kamen već se mogu mijenjati pronalaskom novih dokaza i saznanja. Pitanje nastanka big banga i šta je bilo prije njega je relativno novo tako da u ovom trenutku nemamo dovoljno informacija da damo definitivan odgovor već samo pretpostavke na osnovu onoga što znamo o našem univerzumu. Možda u budućnosti nađemo odgovor a možda ljudska vrsta nestane prije toga, nauka nije nešto apsolutno kao što religija predstavlja Boga već nastojanje čovjeka da razumije svoju životnu sredinu i da odgovori na pitanje "zašto?". Ona raste i razvija se uporedo sa ljudima i ograničena je ljudskim intelektom. Na kraju krajeva možda naš mozak jednostavno nije dovoljno razvijen da odgovori na takva pitanja već samo nagađamo bilo preko naučnih ili teoloških teorija.
Pitanje postojanja staro je koliko i ljudski rod, nema to veze sa otkrićem BB i modernim dobom.
Ne, nećemo ni u budućnosti otkriti, ali i za to ima kvaka.
Ubaci se samo "još" ne znamo, magično još.
Slično kao, samo Bog zna.
- Peacean
#11 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Dođemo na kraju do toga da se ništa o postanku ne može dokazati nego da nam jedino ostaje da se prepiremo o svojim ličnim vjerovanjima...
-
toska
- Peacean
#13 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Šta ako su te dvije stvari u stvari jedno? Možda je Tvorac u stvari set fizičkih zakona prema kojim je sve što postoji nastalo i razvija se.
-
toska
-
Hendrix
#15 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Evo mislim se odavno kako da skupim tu hrabrost da se javim na ovu tvoju temuteodati wrote: ↑01/06/2026 17:31 Na religiji smo, pa svatko može svoju vjeru ispovijedati, da tako kažem, većinom su teme zašto ljudi vjeruju ili ne vjeruju u Boga.
Tvoja tema počiva na pogrešnoj postavci od prve rečenice. Ja ne vjerujem da je "sve slučajno nastalo." To je tvoja karikatura ateizma, ne ateizam.
Ateizam nije vjerovanje. Ateizam je odsustvo vjerovanja. Ja nemam šta dokazivati jer ne tvrdim ništa. Ti tvrdiš da postoji svemoćno biće koje je stvorilo svemir, šalje poslanike, daje djeci rak, tjera na zrtvovanje, sudi ljudima i šalje ih u raj ili pakao. To je tvoja tvrdnja i teret dokaza je na onome ko tvrdi, ne na onome ko sumnja. Ako ti kažem "u mojoj garaži živi nevidljiva zubic vila," nije na tebi da dokažeš da ne živi, na meni je da dokažem da živi. Ti samo kažeš "pokaži mi dokaz." To i ja kažem tebi. Ali ne dokaz "tako piše u Bibliji", od toga nema ništa drug.
I evolucija nije "slučajnost." To pokazuje da ne razumiješ ni ono što napadaš. Prirodna selekcija je suprotnost slučajnosti, proces u kojem opstaju organizmi najbolje prilagođeni okolini. Mutacije su nasumične, ali selekcija nije.
Što se tiče "kako je sve nastalo" tu je moj odgovor pošten i jednostavan: nemam pojma. Niko ne zna sa sigurnošću šta je bilo prije Big Benga. I to "ne znam" je intelektualno poštenije od tvog "znam tačno, bio je to Bog, evo i kako se zove i koju knjigu je napisao." Ja priznajem da ne znam a ti i svi ostali vjernici izmišljate sebi big brothera da ispunite prazninu. Svih 3000 varijanti tog big brothera.
Ti svoju prazninu u znanju popunjavaš odgovorom za koji nemaš dokaz. Ja svoju prazninu ostavljam otvorenom dok nauka ne nađe odgovor. I taj odgovor možda nikad i ne bude riješen, meni je to ok. Razlika između nas nije u tome ko ima dokaz nego u tome što ja priznajem kad nemam odgovor, a ti izmišljaš. Kriješ se iza vlastite nesigurnosti i osjećaja da nemaš kontrolu nad svojom sudbinom.
Dakle ne moram ja imati hrabrosti za dokazati, nemam šta dokazivati. Ti si pokrenuo temu, ti tvrdiš da Bog postoji, ti iznesi dokaz koji se ne bazira na hiljadu godina starim bajkama za odrasle. Ti si taj koji nonšalantno tvrdi da su likovi iz Biblije živjeli 900 godina. A evolucija je problem?!?!
-
toska
#16 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Ovaj dio, odgovor ne znamo i možda nikada ne saznamo jeste pošten ali i manjkav u odnosu na ljudsku prirodu.Hendrix wrote: ↑02/06/2026 12:54 ...
Što se tiče "kako je sve nastalo" tu je moj odgovor pošten i jednostavan: nemam pojma. Niko ne zna sa sigurnošću šta je bilo prije Big Benga. I to "ne znam" je intelektualno poštenije od tvog "znam tačno, bio je to Bog, evo i kako se zove i koju knjigu je napisao." Ja priznajem da ne znam a ti i svi ostali vjernici izmišljate sebi big brothera da ispunite prazninu. Svih 3000 varijanti tog big brothera.
Ti svoju prazninu u znanju popunjavaš odgovorom za koji nemaš dokaz. Ja svoju prazninu ostavljam otvorenom dok nauka ne nađe odgovor. I taj odgovor možda nikad i ne bude riješen, meni je to ok. Razlika između nas nije u tome ko ima dokaz nego u tome što ja priznajem kad nemam odgovor, a ti izmišljaš. Kriješ se iza vlastite nesigurnosti i osjećaja da nemaš kontrolu nad svojom sudbinom.
Odustajanje od nalazka odgovora je prosto nemoguće čovjeku, sve je bolje i prihvatljivije od: ne znamo i nikada nećemo saznati.
Naravno, tu je uvijek i opcija svjesnog isključenja od traženja odgovora, ali to nije opcija za svakoga.
na ovakvim temama pojmove bog ili tvorac trebalo bi koristiti u opštem kontekstu, bez religija, pa nema potrebe ni za velikim početnim slovom.
-
Hendrix
#17 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Pa nije niko odustao od odgovora. Ja samo priznajem da nisam kvalifikovan ni dovoljno pametan da trazim taj odgovor. Nek bilo ko procita samo sazetak recimo teorije kvantne fizike i vidjece koliko su neki umovi ispred nas.toska wrote: ↑02/06/2026 17:02Ovaj dio, odgovor ne znamo i možda nikada ne saznamo jeste pošten ali i manjkav u odnosu na ljudsku prirodu.Hendrix wrote: ↑02/06/2026 12:54 ...
Odustajanje od nalazka odgovora je prosto nemoguće čovjeku, sve je bolje i prihvatljivije od: ne znamo i nikada nećemo saznati.
Naravno, tu je uvijek i opcija svjesnog isključenja od traženja odgovora, ali to nije opcija za svakoga.
na ovakvim temama pojmove bog ili tvorac trebalo bi koristiti u opštem kontekstu, bez religija, pa nema potrebe ni za velikim početnim slovom.
E sada da ja svoj zivot svedem na molitve nekakvom izmisljenom bicu koje se brine o tome da li ja gledam gole zenske a ovamo zatvara oci na klanje u ime tog bica...to su vec ovozemaljske ljudske izmosljotine. I ta masta nas je i dovela do ovog napretka ali je to i dalje samo masta.
Grana fizike koja se zove teoretska fizika je puna ideja od kojih samo neke budu dokazane. I samo te dokazane se smatraju istinitim. Sve ostalo je sto se fizike tice, suplja i spekulacija. E na tom nivou je i religija.
Bazirati zivot na pricama i fantazijama starim hiljade godina je suludo.
- dale cooper
#18 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Prvo moraju ljudi shvatiti da ateizam nije nikakvo vjerovanje, nego suprotno, nedostatak vjerovanja. Ne postoji nikakva dogma, rituali, tekstovi.
Tako da se tu nema šta objašanjavati o tome "šta ateisti vjeruju".
Tako da se tu nema šta objašanjavati o tome "šta ateisti vjeruju".
-
toska
#19 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Mislim da griješiš, zagledanost neukog seljaka u zvjezdano nebo (i prirodu) proizvodi ista pitanja kao kod vrhunskog astronoma kada su ovakve teme u pitanju. Čak mislim da ih većina ljudi sebi postavlja.Hendrix wrote: ↑02/06/2026 12:54
Pa nije niko odustao od odgovora. Ja samo priznajem da nisam kvalifikovan ni dovoljno pametan da trazim taj odgovor. Nek bilo ko procita samo sazetak recimo teorije kvantne fizike i vidjece koliko su neki umovi ispred nas.
E sada da ja svoj zivot svedem na molitve nekakvom izmisljenom bicu koje se brine o tome da li ja gledam gole zenske a ovamo zatvara oci na klanje u ime tog bica...to su vec ovozemaljske ljudske izmosljotine. I ta masta nas je i dovela do ovog napretka ali je to i dalje samo masta.
Grana fizike koja se zove teoretska fizika je puna ideja od kojih samo neke budu dokazane. I samo te dokazane se smatraju istinitim. Sve ostalo je sto se fizike tice, suplja i spekulacija. E na tom nivou je i religija.
Kod nekih drugih tema nadarenost daje nedostižnu prednost, kod ovakvih ne, svi su u istoj poziciji.
Ostalo u tvom postu vezano je uz neku od religija i najbolje je da na ovoj temi to preskočimo.
-
teodati
#20 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Dobro je što priznaš da ne znaš kako je sve nastalo, to je prvi korak ka istini o svima nama, sada moraš dalje, ne možeš tu postati.Hendrix wrote: ↑02/06/2026 12:54Evo mislim se odavno kako da skupim tu hrabrost da se javim na ovu tvoju temuteodati wrote: ↑01/06/2026 17:31 Na religiji smo, pa svatko može svoju vjeru ispovijedati, da tako kažem, većinom su teme zašto ljudi vjeruju ili ne vjeruju u Boga.
Naravno, ako ateisti imaju hrabrosti o tome javno razgovarati, nadam se da ima takvih, i da će biti zanimljivih rasprava.![]()
Tvoja tema počiva na pogrešnoj postavci od prve rečenice. Ja ne vjerujem da je "sve slučajno nastalo." To je tvoja karikatura ateizma, ne ateizam.
Ateizam nije vjerovanje. Ateizam je odsustvo vjerovanja. Ja nemam šta dokazivati jer ne tvrdim ništa. Ti tvrdiš da postoji svemoćno biće koje je stvorilo svemir, šalje poslanike, daje djeci rak, tjera na zrtvovanje, sudi ljudima i šalje ih u raj ili pakao. To je tvoja tvrdnja i teret dokaza je na onome ko tvrdi, ne na onome ko sumnja. Ako ti kažem "u mojoj garaži živi nevidljiva zubic vila," nije na tebi da dokažeš da ne živi, na meni je da dokažem da živi. Ti samo kažeš "pokaži mi dokaz." To i ja kažem tebi. Ali ne dokaz "tako piše u Bibliji", od toga nema ništa drug.
I evolucija nije "slučajnost." To pokazuje da ne razumiješ ni ono što napadaš. Prirodna selekcija je suprotnost slučajnosti, proces u kojem opstaju organizmi najbolje prilagođeni okolini. Mutacije su nasumične, ali selekcija nije.
Dakle ne moram ja imati hrabrosti za dokazati, nemam šta dokazivati. Ti si pokrenuo temu, ti tvrdiš da Bog postoji, ti iznesi dokaz koji se ne bazira na hiljadu godina starim bajkama za odrasle. Ti si taj koji nonšalantno tvrdi da su likovi iz Biblije živjeli 900 godina. A evolucija je problem?!?!![]()
Što se evolucije tiče, dobro sam o tome informiran do u najmanje detalje, zato ti samo kažem ovo, evolucija pada kod DNK, niti to zna objasniti, a niti će to ikada znati, a bez toga objašnjenja nema ni opisa ni kako su nastala živa bića, a ni kako su se razvijala, jer je sve to povezano.
I ti si vjernik, mada to ne priznaješ, jer vjeruješ da Bog ne postoji, je tako, dakle nemaš dokaz za to pa vjeruješ u to, ne znaš to, onda je to tvoje vjerovanje a ne znanje, a još manje činjenica, kratko i jasno.
A ovo je tema upravo o vama koji vjerujete da Bog ne postoji, da iskreno kažete koji su to argumenti zašto u to ne vjerujete, nisi do sada dao nijedan valjan argument za to, nešto razumno i logično, pa to očekujem od tebe u nekom budućem postu, eto ukratko.
-
teodati
#21 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Ovdje ateisti moraju braniti argumentima svoje vjerovanje da Bog ne postoji, ajde da vidimo hoće li netko zbilja dati neki dobar argument, nešto razumno i logično, jer nitko još u našoj povijesti to nije uspio napraviti, barem ja nisam čuo za to, ali nikada se ne zna, možda ovdje na forumu postoji neki genije koji može svojim riječima ukratko objasniti da Bog ne može postojati, ako u tome uspije, nema razloga da to ne priznam, dapače.toska wrote: ↑03/06/2026 01:08Mislim da griješiš, zagledanost neukog seljaka u zvjezdano nebo (i prirodu) proizvodi ista pitanja kao kod vrhunskog astronoma kada su ovakve teme u pitanju. Čak mislim da ih većina ljudi sebi postavlja.Hendrix wrote: ↑02/06/2026 12:54
Pa nije niko odustao od odgovora. Ja samo priznajem da nisam kvalifikovan ni dovoljno pametan da trazim taj odgovor. Nek bilo ko procita samo sazetak recimo teorije kvantne fizike i vidjece koliko su neki umovi ispred nas.
Kod nekih drugih tema nadarenost daje nedostižnu prednost, kod ovakvih ne, svi su u istoj poziciji.
Ostalo u tvom postu vezano je uz neku od religija i najbolje je da na ovoj temi to preskočimo.
-
teodati
#22 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Jako si u krivu, slučajnost ne postoji osim u glavama nekih ljudi, ajde neka bilo tko dokaže kako je nešto slučajno nastalo, može sam birati što će objasniti, od početka do kraja, svojim riječima dakako.toska wrote: ↑02/06/2026 06:41 I ti kao početnik,
Ja se mogu kladiti da to nitko ne zna objasniti, a pošto znam da ni akademici, s kojima sam osobno razgovarao o tome, to ne znaju objasniti, sumnjam da će ovdje na formu biti drugačije, ali nikada se ne zna, haha, možda se dogodi čudo pa to netko konačno i objasni.
Inteligenciji koja je svemir napravila, kao i život na Zemlji, ne postoji alternativa, ako postoji, neka se onda i iznese, razumno i logično, eto.
-
teodati
#23 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Neće ići, jer ne postoji beskonačan niz unatrag, onda ni mi ne bi postojali, to je nelogično i nerazumno, prije ili kasnije se vraćanjem u prošlost dođe do uzroka svega koji jedini oduvijek postoji.konami666 wrote: ↑02/06/2026 07:00Nije slučajno nastalo, oduvijek je i postojalo.teodati wrote: ↑01/06/2026 17:31 Na religiji smo, pa svatko može svoju vjeru ispovijedati, da tako kažem, većinom su teme zašto ljudi vjeruju ili ne vjeruju u Boga.
Beskonačnost se ne može proći, a mi postojimo, dakle tražimo odgovor na konačan niz događa, koji ima uzrok, ali koji se dogodio u beskonačnosti, eto ukratko.
-
teodati
-
teodati
#25 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?
Ti si vjernik, samo to ne shvaćaš, vjeruješ da Bog ne postoji, a ne znaš kako je bilo što nastalo, ako kažeš ne znam, to znači da ne znaš, zašto onda vjeruješ da Bog ne postoji ako to ne znaš, na osnovu čega to vjeruješ, vrtiš se konstantno u krugu, ne možeš iz te nelogičnosti izaći.Dope_Man wrote: ↑02/06/2026 07:35 Pokazujes osnovno nerazumijevanje pojma "ne znam".
A što se mene tiče, ja ne vjerujem u ništa, jer ne vjerujem, nego znam da postoje Bogovi koji su svemir i života nas Zemlji, napravili, eto.