Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

axe22

#26 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by axe22 »

Jesi ti prijavio stetu u policijsko stanici nakon sto si popunio Europski izvjestaj (ako o njemu pricamo), jer to moras odraditi.
Policija uzme sebi kopiju izvjestaja i zavede ga.

Europski je samo da policija ne izlazi na mjesto, ako su manje stete i bez povredjeni.
pinkman

#27 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by pinkman »

Dozer wrote: 20/07/2024 18:48 Zasto je bitno dokazati vrijeme nastanka stete za kasko?
Ako je steta tu, vidljiva, kakve veze ima kad je nastala?
Postoji kasko da pokrije tu stetu.

A znam.ja vrlo dobro sra je d.d. i kako fercera. Samo kazem da ce u ovom slucaju taj budzet biti kraci za 12-13K godisnje.
Meni na polici osiguranja (kasko) pise da moram u roku od 7 dana prijaviti stetu. Mada sam cuo da ljudi prijavljuju malo prije nego im istekne kasko...

Imao sam osigurani slucaj tj kamen odletio i sajba pukla. U osiguranju su pitali da li imam policijski izvjestaj. Rekao sam da nisam zvao policiju jer sam dodatno platio da mogu bez policijskog izvjestaja i onda su rekli da je to ok. Sve uredno izmirili. Kad se podvuce linija, opet su u plusu sa mnom. :)
Dozer

#28 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by Dozer »

pinkman wrote: 20/07/2024 19:34
Dozer wrote: 20/07/2024 18:48 Zasto je bitno dokazati vrijeme nastanka stete za kasko?

A znam.ja vrlo dobro sta je d.d. i kako fercera. Samo kazem da ce u ovom slucaju taj budzet biti kraci za 12-13K godisnje.
Meni na polici osiguranja (kasko) pise da moram u roku od 7 dana prijaviti stetu. Mada sam cuo da ljudi prijavljuju malo prije nego im istekne kasko...

Imao sam osigurani slucaj tj kamen odletio i sajba pukla. U osiguranju su pitali da li imam policijski izvjestaj. Rekao sam da nisam zvao policiju jer sam dodatno platio da mogu bez policijskog izvjestaja i onda su rekli da je to ok. Sve uredno izmirili. Kad se podvuce linija, opet su u plusu sa mnom. :)
O tome i pricam. Vec sam.jednom prije 3-4 godine prijavljivao akumuliranu stetu, pozvao ih da prijavim, takodjer Uniqa, dosao covjek, sve uslikao, pitao imam li policijski zapisnik, ja rekao da nemam. On mi rekao da ga probam dobiti, cisto radi lakse procedure.
I zovnem policiju, dosli ljudi, gledaju stetu, a ona sva ista kao i sad - uboji od tudjih vrata, kamencici po haubi, ubile ptice krov necim na jednom.mjestu. Kaze covjek - jel' ovo za kasko, reko' jeste.
Smije se, kaze - obicno ovo ne radimo za ovakve stete, moze i europski formular, al' hajd kad smo vec dosli. I naprave zapisnik.

I sad sam, kako vec rekoh, zvao policiju za svaki slucaj, i covjek mi fino na telefon rekao da to moze na euro formular.
semsasuljakovic wrote: 20/07/2024 19:09

A znam.ja vrlo dobro sra je d.d. i kako fercera. Samo kazem da ce u ovom slucaju taj budzet biti kraci za 12-13K godisnje.
Po toj logici, uplatiš kasko i lagano popraviš štetu koja je nastala prije 3-4 godine kad nisi ni imao kasko.
Tacno, moguce. Ali, zato sam i rekao - pogledas istoriju klijenta.
I onda vidis kad je kupljen auto, nov, i da je od prvog dana vec godinama kod tebe kasko osiguran, bez ranije prijavljenih steta.

I skontas - aha, covjek je vec 12-13 godina kod nas, imao samo jednu prijavljenu stetu na proslom.autu, na ovom nije nista prijavljivao do sad.
Plus, minus, pomnozi, podijeli, i jednostavnom racunicom dodjes do zakljucka da ti je klijent do sad uplatio 10x toliko koliko vrijedi ta trenutna odsteta, a pri tome ima i jos 1 auto kasko osiguran kod tebe, kao i redovno osiguranje za jos 2 vozila. I ne znas ima li ih jos sluzbenih, a imam.

Vrlo jednostavna matematika. Ali izostala je logika. Kao i dugorocno poslovno razmisljanje.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#29 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by konektovan »

Da, ima dozerova prica logike...ali ocito da osiguranju nije bitan "dobar " klijent.
Dozer

#30 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by Dozer »

Ocito. Pa ce zato klijent promijeniti osiguranje.
kB27

#31 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by kB27 »

pinkman wrote: 20/07/2024 19:34 Mada sam cuo da ljudi prijavljuju malo prije nego im istekne kasko...
Da, ali po principu "evo ja bas maloprije primijetio tu i tu stetu na vozilu, mora da je nocas nastala", a ne "ovo su me kuckali vec pola godine". :zoka:
Dozer

#32 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by Dozer »

I opet - Kasko osiguranje treba da pokriva svaku stetu na vozilu. Ako je vozilo od kupovine kasko osigurano, kakve veze ima.kad je nastala steta?
Sta je onda poenta kaska? Samo stete ako sam ja kriv u sudaru i kradja?
kB27

#33 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by kB27 »

Imaju "Uslovi koristenja" u ugovoru u kojim je sve jasno.

A jasno je i iz navedenog - kad si 100% u pravu kao sto tvrdis a neko ti osporava tvoje pravo, sa zadovoljstvom potpises jedan papir kod advokata koji istjera mak na konac za tebe i jos lijepo zaradi. Kad nisi, a "red bi bio da te osiguranje pripazi jer si dugogodisnji klijent" onda ti ostaje da siris pricu kako su losi.

Samo neki od primjera zasto ne pije vode tvrdnja da "nema veze kad je nastala steta" i "treba da pokriva sva ostecenja":
- ostecenje koje si namjerno prouzrokovao
- ostecenje koje je nastalo dok si automobil dao malcu koji nema polozeno
- ostecenje koje je nastalo kad si se napio kao guzica i sjeo za volan
- itd.
BlackRiver

#34 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by BlackRiver »

Ja kada sam uzeo kasko za 3 godine staro auto koje sam u tom trenutku kupio, dosao je covjek iz osiguranja i evidentirao trenutno stanje auta.

To je uradio upravo zbog toga da ne bih ja za mjesec dana dosao i trazio da mi se popravi neka steta koja je vec postojala
Last edited by BlackRiver on 21/07/2024 09:01, edited 1 time in total.
kB27

#35 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by kB27 »

"Kasko pokriva svu stetu na vozilu" je urbani mit, i tu se prica komotno moze zavrsiti. Pokriva onu koja je definirana ugovorom, nastala u okolnostima definiranim ugovorom i prijavljena u roku definiranom ugovorom.

A ono sta se po kafama prica da je kasko je nerelevantno.

Bonus savjet: kada ugovarate bilo sta, a posebno osiguranje, nemojte slusati sta vam agent prica nego sta pise u ugovoru.
Dozer

#36 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by Dozer »

kB27 wrote: 21/07/2024 08:41 Imaju "Uslovi koristenja" u ugovoru u kojim je sve jasno.

A jasno je i iz navedenog - kad si 100% u pravu kao sto tvrdis a neko ti osporava tvoje pravo, sa zadovoljstvom potpises jedan papir kod advokata koji istjera mak na konac za tebe i jos lijepo zaradi. Kad nisi, a "red bi bio da te osiguranje pripazi jer si dugogodisnji klijent" onda ti ostaje da siris pricu kako su losi.

Samo neki od primjera zasto ne pije vode tvrdnja da "nema veze kad je nastala steta" i "treba da pokriva sva ostecenja":
- itd.
Super. I nista od nabrojanog se nije desilo.
kB27

#37 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by kB27 »

Dozer wrote: 21/07/2024 18:58
kB27 wrote: 21/07/2024 08:41 Imaju "Uslovi koristenja" u ugovoru u kojim je sve jasno.

- itd.
Super. I nista od nabrojanog se nije desilo.
Aha, a to mozes dokazati (6 mjeseci nakon stete) kako?
Dozer

#38 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by Dozer »

Irelevatno. Vozilo je kod njih na kasku od momenta kupovine, iz salona, znaci bez ikakve stete, sto su i sami slikali prilikom prvog osiguranja, a ono se obnavljalo svake godine.
To znaci da je sva steta nastala tokom perioda dok je vozilo bilo pod kasko osiguranjem, i samim tim je irelevantno kad je steta nastala.
kB27

#39 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by kB27 »

Apsolutno nije i relevantno, razlozi prethodno navedeni. To sto kazes da kod tebe nista od navedenog nije slucaj, ne znaci da je irelevantno kada se dogodilo. Ali mozes naravno tjerati svoju pricu do u nedogled.
swanfilter

#40 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by swanfilter »

Dozer wrote: 20/07/2024 11:15 Eh... znamo da svaka osiguravajuca kuca gleda da isplati sto manje, a naplati sto vise po svakom.osnovu.
Ali, gubljenje klijenata je svakoj problem.

Godinama sam bio kod Uniqe, i s redovnim i s kasko osiguranjem.
I sve bilo OK do nedavno. Izgleda da su poceli primjenivati sve moguce kako bi izbjegli isplate stete.
Prijavio sam nedavno akumuliranu stetu na vozilu, uredno otisao do njih, covjek sve uslikao, ukljucujuci i predracun ovlastenog servisa. Pitao imam li zapisnik policije, koji nisam imao, i pitao sam treba li, na sta je odgovor bio - ma ok, moze ovo i bez toga. Prilozim naknadno Euro formular, za koji u ugovoru za Kasko stoji da takodjer moze.

I dobijem odbijenicu, uz navodjenje razloga "nepostojanje policijskog zapisnika", i potpuno ignorisanje Euro formulara. Da sve bude gore, zvao sam i policiju isti dan, da prijavim za svaki slucaj, i ljudi mi rekli da ta vrsta stete moze i na Euro formular.

Epilog je da s istekom trenutnih osiguranja koja imam kod njih prelazim negdje drugo i s redovnim i s kasko osiguranjima, a tu se radi o svim privatnim i sluzbenim vozilima, kao i vozilima clanova porodice koje sam upucivao na Uniqu, sto je za sad 8 vozila.

Imaju genijalce tamo, ocito, koji nisu bili u stanju uraditi prostu analizu klijenta od pocetka svog rada, i na plus i minus skontati da odbijanje cca. 2.000 jedne odstete i nakon 3 godine uplata za to vozilo, vrijedi manje od cca. 12-13.000 godisnje za sve ostalo.

Ali, svako placa svoje greske. Kako ja, tako ce i oni.
Imao sam nesrecu prosle godine. Kako mi policija rece, zapisnik se vise ne izdaje, osim ako slucaj ide dalje i preko advokata. Sada samo taj euro formular.

Tako da ces morati preko advokata jer ocito osiguranja svaku slamku koriste. ..
Dozer

#41 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by Dozer »

I ja sam zvao, i rekli mi isto, a i u ugovoru pise da moze euro formular.
Ali, onda se 0ni pozivaju na izostanak policijskig zapisnika, po ugovoru, a potpuno ignorisu euro formular. Ni ne apominju ga u smislu dq je nedovoljan i sl.

Vidjecu, mozda i angazujem advokata.
oXavier

#42 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by oXavier »

Vidim svašta je napisano na ovu temu, ali suštinu su napisali forumaši @ZoomZoomKiwi i @kB27. Evropski obrazac se koristi kod nezgoda sa manjom materijalnom štetom kada su učesnici poznati i usaglašeni oko nastanka nezgode i mijenja policjski uviđaj. Neophodno je popuniti sve rubrike i oba učesnika trebaju potpisati izvještaj, zatim poslikati iz više uglova lice mjesta nezgode i vozila u kontaktu kako bi se vidilo okruženje, signalizacija itd. Vidim da neki spominju evidentiranje evropskog kod policije, i da čak policija provodi tu praksu (čini mi se u TK) da se pravi kombinacija zabilješke i evropskog, što je nepotrebno i obesmišljava namjenu samog obrasca. U ZOBSu se navodi da je policija potrebna ako je u pitanju nezgoda sa povrijeđenim, većom štetom ili vozači nisu usaglašeni oko nastanka ili nemaju primjerak obrasca.
Ono što je bitno napomenuti je da se evropski ni u kom slučaju ne koristi kod šteta od nepoznatih vozila, oštećenja od kamenčića, NN lica i slično jer isto nema smisla, već policija sačinjava zapisnik ili zabilješku. Onaj ko tvrdi drugačije ne poznaje materiju.

Kada je u pitanju kasko osiguranje, u pitanju je dobrovoljni vid osiguranja gdje zaključivanjem ugovora pristaješ i na uslove osiguranja koji su sastavni dio koja diktiraju prava i obaveze i osiguranika i osiguranja, gdje oni za iznos premije prihvataju određene rizike. Svako osiguranje ima i svoja isključenja odnosono "full" kasko koje pokriva sve štete bez obzira kako su nastale ne postoji. Osiguranik ima obavezu da prijavi osiguranju osigurani slučaj ili štetni događaj u određenom roku (najčešće od 3-7 dana) i da isti prijavi policiji. Evropski obrazac u tom kontekstu se pojavljuje samo u slučaju saobraćajne nezgode sa poznatim vozilom jer se isti sve više koristi u praksi i mijenja zapisnik policije, te je ubačen u uslove osiguranja i to je to, i ne može se koristit za druga oštećenja. Takođe, većina osiguranja ima doplatak odnosno učešće za drugu, treću itd štetu u toku trajanja osiguranja, u protivnom teretski se može prijaviti i naplatiti neograničen broj šteta.

Takođe tu često ulogu imaju i agenti osiguranja (koji često i sami ne poznaju dovoljno uslove) koji prešućuju navedeno klijentima, pa prodaju "ful kasko" gdje je sve plativo, daju savjete tipa dođi ti na pred istek da bi izbjegli eventualni doplatak ako bude još šteta (jer često i ne upoznaju klijneta sa istim), pa ćemo sve to prijaviti, kontajući da će to proći ko jedna šteta ako urade jednu prijavu, a vidljivo je kao u ovom slučaju da je to akumulirana šteta iz više štetnih događaja. Ta priča se proširila i osiguranja su apsolutno toga svjesna, neki su se čak u uslovima ogradili kao npr. ASA da imaju pravo razdvojiti štete ako je očigledno da nisu nastale odjednom.
Spoiler
Show
Ukoliko se kroz obradu odštetnog zahtjeva ustanovi da oštećenja na vozilu nisu predmet jednog osiguranog slučaja, osiguravač zadržava pravo da izvrši obračun malusa prema broju osiguranih slučajeva.

Što neko napisa, možeš prijaviti neku ogrebotinu i reći da je nastala lupam prekjuče umjesto prije 2 mjeseca, ali ne možeš prijaviit štete po cijelom vozilu kao jednu niti policiji niti osiguranju. To je pitanje tolerancije osiguranja koliko je spremno da ti izađe u susret kao klijentu, možda da ti priznaju oštećenje ili neka oštećenja na istoj strani, ali po kompletnom vozilu teško. Ja mislim čak da bi ti i priznali štetu da je bila na 1-2 površine na istoj strani i bez policjskog zapisnika kao štetu na parkingu, međutim smatram da su iskorisitli uslove osiguranja da te odbiju jer si pretjerao, kažeš šteta po skoro svakoj površini cca 2000 KM, to je pofina godišnja premija kaska za vozilo novonabavne vrijednosti cca 60-70.000. Zamisli sad da svako tako zaključi kasko, vozilo mu osigurano, miran od krađe i nezgode, i dođe na kraju godine i vrati sve što je platio kroz premiju na račun ogrebotina, na šta bi to ličilo.
ZoomZoomKiwi

#43 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by ZoomZoomKiwi »

Izvrsno napisano.
swanfilter

#44 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by swanfilter »

Kada sam ja imao nesrecu, policija je dosla na lice mjesta. Napravljen je zapisnik. Moja izjava naknadno u hitnoj pomoci uzeta. Puhao. Znaci, sve standardno.

Naknadno odlazim u stanicu traziti zapisnik i tada mi rekose da se zapisnik vise ne izdaje. Samo jos po sluzbenoj duznosti advokat moze dobiti zapisnik.
Dozer

#45 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja

Post by Dozer »

Iz svega navedenog, odnosno raznih iskustava, izgleda da niko zapravo ne zna precizno kako sve funkcionise. Ni policija, ni agenti osiguranja, a ponajmanje mi ostali.

Po svoj prilici, sve je upravo od slucaja do slucaja, pa ce nekome negdje i nekad proci i ovo i ono, dok drugome to sve isto nece proci.

U sustini, komedija kao i u svemu drugom u ovoj nazovi drzavi......
Post Reply