Osiguravajuce kuce/Osiguranja
- Dozer
#1 Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Eh... znamo da svaka osiguravajuca kuca gleda da isplati sto manje, a naplati sto vise po svakom.osnovu.
Ali, gubljenje klijenata je svakoj problem.
Godinama sam bio kod Uniqe, i s redovnim i s kasko osiguranjem.
I sve bilo OK do nedavno. Izgleda da su poceli primjenivati sve moguce kako bi izbjegli isplate stete.
Prijavio sam nedavno akumuliranu stetu na vozilu, uredno otisao do njih, covjek sve uslikao, ukljucujuci i predracun ovlastenog servisa. Pitao imam li zapisnik policije, koji nisam imao, i pitao sam treba li, na sta je odgovor bio - ma ok, moze ovo i bez toga. Prilozim naknadno Euro formular, za koji u ugovoru za Kasko stoji da takodjer moze.
I dobijem odbijenicu, uz navodjenje razloga "nepostojanje policijskog zapisnika", i potpuno ignorisanje Euro formulara. Da sve bude gore, zvao sam i policiju isti dan, da prijavim za svaki slucaj, i ljudi mi rekli da ta vrsta stete moze i na Euro formular.
Epilog je da s istekom trenutnih osiguranja koja imam kod njih prelazim negdje drugo i s redovnim i s kasko osiguranjima, a tu se radi o svim privatnim i sluzbenim vozilima, kao i vozilima clanova porodice koje sam upucivao na Uniqu, sto je za sad 8 vozila.
Imaju genijalce tamo, ocito, koji nisu bili u stanju uraditi prostu analizu klijenta od pocetka svog rada, i na plus i minus skontati da odbijanje cca. 2.000 jedne odstete i nakon 3 godine uplata za to vozilo, vrijedi manje od cca. 12-13.000 godisnje za sve ostalo.
Ali, svako placa svoje greske. Kako ja, tako ce i oni.
I sve bilo OK do nedavno. Izgleda da su poceli primjenivati sve moguce kako bi izbjegli isplate stete.
Prijavio sam nedavno akumuliranu stetu na vozilu, uredno otisao do njih, covjek sve uslikao, ukljucujuci i predracun ovlastenog servisa. Pitao imam li zapisnik policije, koji nisam imao, i pitao sam treba li, na sta je odgovor bio - ma ok, moze ovo i bez toga. Prilozim naknadno Euro formular, za koji u ugovoru za Kasko stoji da takodjer moze.
I dobijem odbijenicu, uz navodjenje razloga "nepostojanje policijskog zapisnika", i potpuno ignorisanje Euro formulara. Da sve bude gore, zvao sam i policiju isti dan, da prijavim za svaki slucaj, i ljudi mi rekli da ta vrsta stete moze i na Euro formular.
Epilog je da s istekom trenutnih osiguranja koja imam kod njih prelazim negdje drugo i s redovnim i s kasko osiguranjima, a tu se radi o svim privatnim i sluzbenim vozilima, kao i vozilima clanova porodice koje sam upucivao na Uniqu, sto je za sad 8 vozila.
Imaju genijalce tamo, ocito, koji nisu bili u stanju uraditi prostu analizu klijenta od pocetka svog rada, i na plus i minus skontati da odbijanje cca. 2.000 jedne odstete i nakon 3 godine uplata za to vozilo, vrijedi manje od cca. 12-13.000 godisnje za sve ostalo.
Last edited by Dozer on 20/07/2024 11:17, edited 1 time in total.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
O cemu sad treba da pisemo...? 
-
kB27
#3 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Nista, covjek radi kampanju iz licnih razloga. Trebamo podrzati, red je. 
Ako su ti po uslovima osiguranja duzni nesto isplatiti a ne zele, uzmes advokata i das mu 10-15% umjesto da odustanes i promijenis osiguranje. Pa poslije promijenis osiguranje.
Ako su ti po uslovima osiguranja duzni nesto isplatiti a ne zele, uzmes advokata i das mu 10-15% umjesto da odustanes i promijenis osiguranje. Pa poslije promijenis osiguranje.
Last edited by kB27 on 20/07/2024 11:19, edited 1 time in total.
- Dozer
#4 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
...dupli
Last edited by Dozer on 20/07/2024 11:19, edited 1 time in total.
- Dozer
#5 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Pobjeze mi prije kompletnog teksta, sta pjenite odmah 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#6 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Ma druze dozeru, svi su oni isti...
- Dozer
#7 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Nema potrebe. Nije neka cifra u pitanju da bih se toliko peglao.
Jednostavno cu pred kraj svakog Kaska prijaviti stetu, svaku uz policijski zapisnik i predracun ovlastenog servisa, naplatiti, i onda preci negdje drugo.
To je "bolnije", iako je sve to za njih sica.
-
kB27
#8 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Pa bas se ne peglas, samo das punomoc. Ali ok, ne znam ko je sagovornik sa druge strane pa je mozda to nekome peglanje za 1800KM.
-
Naslovnica
#9 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Mislim da su sve te osiguravajuće kuće u 5 deka, isto kao i banke.
Zato se previše ne opterećujem šbbkbb, jbjga.
Jes i da vozam trulju, pa možda malo drugačije rezonujem...
Godinama osiguravao kod Central osiguranja (žena me natjerala, kolegica tadi, ovo-ono). Prije godinu-dvije ih je izgleda poklopilo ASA osiguranje. Odem na tehnički, sve isto samo osiguranje ASA.
Zato se previše ne opterećujem šbbkbb, jbjga.
Jes i da vozam trulju, pa možda malo drugačije rezonujem...
Godinama osiguravao kod Central osiguranja (žena me natjerala, kolegica tadi, ovo-ono). Prije godinu-dvije ih je izgleda poklopilo ASA osiguranje. Odem na tehnički, sve isto samo osiguranje ASA.
- Dozer
#10 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Naravno. Ali, ako ti je neko klijent od osnivanja, nije ti svake godine prijavljivao kojekakve stete, onda udjes malo u istoriju klijenta i procijenis sta ti je isplativije.
-
oXavier
#11 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Kako misliš akumuliranu štetu, nije mi jasno kakav evropski obrazac, to imao udes pa ti kriv ili?Dozer wrote: ↑20/07/2024 11:15 Eh... znamo da svaka osiguravajuca kuca gleda da isplati sto manje, a naplati sto vise po svakom.osnovu.
- Dozer
#12 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Sitna ostecenja karoserije nastala.od tudjih vrata, kamencica i ptica.
Ali ih ima skoro na svakoj povrsini.
I za to traze policijski zapisnik, a u polociji kazu da to moraju voditi pod stetu od NN lica, i to je onda pokretanje krivicnog postupka, ne prekrsajnog, pa to onda ide na Euro formular koji osiguranje mora prihvatiti.
Ispalo je da ne mora, nego ga cak ignorise.
Ali ih ima skoro na svakoj povrsini.
I za to traze policijski zapisnik, a u polociji kazu da to moraju voditi pod stetu od NN lica, i to je onda pokretanje krivicnog postupka, ne prekrsajnog, pa to onda ide na Euro formular koji osiguranje mora prihvatiti.
Ispalo je da ne mora, nego ga cak ignorise.
Last edited by Dozer on 20/07/2024 12:50, edited 2 times in total.
-
oXavier
#13 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
I kakav si tu evropski prilozio? Ako sam dobro shvatio prijavio si štetu po cijelom vozilu napravio neki fiktivni evropski, mada ne znam ko bi tu bio drugi učesnik i čudiš se što su te odbili
- semsasuljakovic
#14 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Nije ni meni jasno. Kakav europski za štetu za koju se krivac ne zna? Na kraju krajeva, i policiju da si zvao za "akumuliranu štetu" ljudi bi pocrkali od smijeha.
Druga stvar je ako je kasko osiguran, onda ti ne treba ništa.
-
Peryton_
#15 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Ni ja nisam skontao. Ja prije 2 mjeseca prijavio isto tako stetu tj udubljenje na vratima. Zvao policiju, pitali znas li ko je, ne znam bla bla. Je li kasko, jest. Dobio zapisnik za dva dana.
-
kB27
#16 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
I ja prije par mjeseci prijavio policiji kljucem izgrebana vrata i izbusenu gumu na bocnom zidu. Uredno parkiran na parking mjestu za stanare. Prvo pitanje kada su dosli - je li kasko. Nije. Zasto onda prijavljujete? Zelim da se evidentira. U redu. Bez rijeci popisana i fotografisana steta. Hvala i dovidjenja.
Razlog je licne prirode bez licne koristi - zelim da se evidentira zato sto se slicna stvar desava vec mjesecima mnogim komsijama, pa eto dosao i na mene na red. Ako se ikad pronadje krivac, neka ima evidentirano da je i meni nanio stetu.
I osiguranje, i policija, i bilo ko moze pokusati uraditi sve sto je u njegovoj moci da se nesto odvije u njegovom interesu - bilo to da se ne muce izlaziti na teren ili ne isplate naknadu po osnovu stete. A moje i tvoje je da znamo svoja prava i trazimo njihovu realizaciju na adekvatan nacin ukoliko druga strana to osporava.
Razlog je licne prirode bez licne koristi - zelim da se evidentira zato sto se slicna stvar desava vec mjesecima mnogim komsijama, pa eto dosao i na mene na red. Ako se ikad pronadje krivac, neka ima evidentirano da je i meni nanio stetu.
I osiguranje, i policija, i bilo ko moze pokusati uraditi sve sto je u njegovoj moci da se nesto odvije u njegovom interesu - bilo to da se ne muce izlaziti na teren ili ne isplate naknadu po osnovu stete. A moje i tvoje je da znamo svoja prava i trazimo njihovu realizaciju na adekvatan nacin ukoliko druga strana to osporava.
- Dozer
#17 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
I pricam o Kasko osiguranju.semsasuljakovic wrote: ↑20/07/2024 11:36 Nije ni meni jasno. Kakav europski za štetu za koju se krivac ne zna? Na kraju krajeva, i policiju da si zvao za "akumuliranu štetu" ljudi bi pocrkali od smijeha.
U ugovoru lijepo pise policijski zapisnik ili euro formular.
- semsasuljakovic
#18 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Možda se Euro formular odnosi na situaciju kad si ti kriv?Dozer wrote: ↑20/07/2024 12:50I pricam o Kasko osiguranju.semsasuljakovic wrote: ↑20/07/2024 11:36 Nije ni meni jasno. Kakav europski za štetu za koju se krivac ne zna? Na kraju krajeva, i policiju da si zvao za "akumuliranu štetu" ljudi bi pocrkali od smijeha.
U ugovoru lijepo pise policijski zapisnik ili euro formular.
Prvi put čujem da se Euro formular uopšte može popuniti kad je samo jedna strana "učesnik" u nesreći.
- Dozer
#19 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Euro formular, koliko ja znam, sluzi za slucajeve kada se desi manja materijalna steta, vozilo ili vozila su pokretni, i nema ljudskih zrtava u smislu povrijedenih ili smrti.
Sluzi prvensteno da se opise situacija nastanka ostecenja na vozilu, kao i mjesto ili mjesta ostecenja na vozilu.
Dodatno sluzi za eventualno utvrdjivanje/priznavanje krivice jednog od vozaca, ukoliko je to moguce.
A sve zajedno sluzi osiguranju da isplati stetu ostecenoj strani ili po redovnoj polisi osiguranja ili po kasko polisi osiguranja.
Ukoliko je u pitanju redovna polisa, tada osiguranje koje isplacuje odstetu od svog klijenta to moze naplatiti, ili pri sljedecoj registraciji ili registracijama vozila, zavisno od visine iznosa odstete, umanjiti bonus popusta do isplate isplacenog iznosa odstete.
U slucaju full kasko osiguranja, osiguranje bi trebalo isplatiti nastalu stetu na osiguranom vozilu bez obzira ko je kriv, kao i da li postoji poznato trece lice koje je nacinilo prijavljenu stetu.
E, radi ovoga Uniqa kod mene vise nema.pristup za bilo koju vrstu osiguranja. Sta ce mi full kasko ukoliko ne priznaju prijavljenu stetu od NN lica?
Pri cemu se prave blesavi i pozivaju se samo na 1 dio ugovora, a drugi potpuno ignorisu.
Sluzi prvensteno da se opise situacija nastanka ostecenja na vozilu, kao i mjesto ili mjesta ostecenja na vozilu.
Dodatno sluzi za eventualno utvrdjivanje/priznavanje krivice jednog od vozaca, ukoliko je to moguce.
A sve zajedno sluzi osiguranju da isplati stetu ostecenoj strani ili po redovnoj polisi osiguranja ili po kasko polisi osiguranja.
Ukoliko je u pitanju redovna polisa, tada osiguranje koje isplacuje odstetu od svog klijenta to moze naplatiti, ili pri sljedecoj registraciji ili registracijama vozila, zavisno od visine iznosa odstete, umanjiti bonus popusta do isplate isplacenog iznosa odstete.
U slucaju full kasko osiguranja, osiguranje bi trebalo isplatiti nastalu stetu na osiguranom vozilu bez obzira ko je kriv, kao i da li postoji poznato trece lice koje je nacinilo prijavljenu stetu.
E, radi ovoga Uniqa kod mene vise nema.pristup za bilo koju vrstu osiguranja. Sta ce mi full kasko ukoliko ne priznaju prijavljenu stetu od NN lica?
Pri cemu se prave blesavi i pozivaju se samo na 1 dio ugovora, a drugi potpuno ignorisu.
- ZoomZoomKiwi
#20 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Priznaju, kako ne priznaju?
Ja sam imao štetu od NN lica i zvao policiju i sačinjen je zapisnik baš zato jer je NN lice.
Ali, šteta je nastala taj dan kada sam i zvao i Uniqu i policiju. Šteta je bila samo na prednjem kraju vozila, ne svuda okolo. Šteta je nastala odjednom i nije akumulirana tokom godine.
Kasko osiguranje ne služi za isplatu akumulirane štete, niti bi ti to ijedno osiguranje priznalo odmah da znaš. Pa nije niko lud.
Znači za svaku pojedinačnu štetu si trebao, u momentu nastanka štete odnosno registrovanja iste kontaktirati osiguranje i onda eventualno policiju ako se ne zna počinilac. Jer da bi Euro izvještaj o nezgodi bio validan moraju ga potpisati obje strane. Ako je jedna strana NN lice tada organi reda naprave Zapisnik o činjeničnom stanju. Inače bi se Euro izvještaj o nezgodi mogao zloupotrijebiti na milion načina.
Ne poznaješ materiju dovoljno, ili te agent nije dobro uputio ali svakako nema potrebe da pljuješ tek tako, jer u ovom slučaju definitivno nisi u pravu.
Ja sam imao štetu od NN lica i zvao policiju i sačinjen je zapisnik baš zato jer je NN lice.
Ali, šteta je nastala taj dan kada sam i zvao i Uniqu i policiju. Šteta je bila samo na prednjem kraju vozila, ne svuda okolo. Šteta je nastala odjednom i nije akumulirana tokom godine.
Kasko osiguranje ne služi za isplatu akumulirane štete, niti bi ti to ijedno osiguranje priznalo odmah da znaš. Pa nije niko lud.
Znači za svaku pojedinačnu štetu si trebao, u momentu nastanka štete odnosno registrovanja iste kontaktirati osiguranje i onda eventualno policiju ako se ne zna počinilac. Jer da bi Euro izvještaj o nezgodi bio validan moraju ga potpisati obje strane. Ako je jedna strana NN lice tada organi reda naprave Zapisnik o činjeničnom stanju. Inače bi se Euro izvještaj o nezgodi mogao zloupotrijebiti na milion načina.
Ne poznaješ materiju dovoljno, ili te agent nije dobro uputio ali svakako nema potrebe da pljuješ tek tako, jer u ovom slučaju definitivno nisi u pravu.
- ZoomZoomKiwi
#21 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Da, ali istinitost Europskog izvještaja o nezgodi garantuje potpis oba učesnika. Inače bi ti mogao napisati šta hoćeš i okriviti bilo koga pa čak i NN i to odnijeti na osiguranje.Dozer wrote: ↑20/07/2024 15:47 Euro formular, koliko ja znam, sluzi za slucajeve kada se desi manja materijalna steta, vozilo ili vozila su pokretni, i nema ljudskih zrtava u smislu povrijedenih ili smrti.
Ponavljam, mene je neko složio na parkingu i izvalio mi komplet prednji branik na Volvu.
Ja nazvao policiju i odmah i agenta iz Uniqe.
Sve riješio u ovlaštenom bez ikakvih problema.
Kasko ne služi da se svaka mala ogrebotina na autu popravi. I tačno se zna za koje štete se isplati potegnuti kasko.
Te male akumulirane štete si sve mogao ponaosob prijaviti pri nastanku, ali to se naravno ne bi isplatilo.
Ne postoji, ponavljam, ne postoji osiguravajuća kuća koja će isplatiti štetu za akumulirana oštećenja od nekad prije. Bez obzira na vrstu polise i Ugovora.
Znači samo u momentu nastanka štete odmah uslikati i zvati dalje ako ima potebe.
Moj je savjet svakako uvijek zvati policiju, bez obzira na to da li je Euro izvještaj moguće ili ne sastaviti.
Policija makar upiše u dnevni izvještaj da je bila obavještena o nezgodi i to samo po sebi zna nekad valjati.
I policija će se pobrinuti da Euro izvještaj bude propisno popunjen i da se, ukoliko nije kristalno jasno, lakše utvrdi krivica.
- Dozer
#22 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Svw to ima logike s tacke gledista osiguravajuce kuce. S tacke klijenta kasko treba da pokriva svaku stetu na vozilu, bez obzira da li je od NN lica ili ptice ili munje ili grada.
U slucaju sudara, to pokriva redovno oaiguranje i ne treba ti kasko ako nisi kriv. Kasko ce pokriti ako si ri kriv, jer to ne pokriva redovno osiguranje.
I, da, postoji termin "akumulirana steta" i kasko to pokriva. Jednom sam to tako.vec prijavljivao, i naplatio.
U slucaju sudara, to pokriva redovno oaiguranje i ne treba ti kasko ako nisi kriv. Kasko ce pokriti ako si ri kriv, jer to ne pokriva redovno osiguranje.
I, da, postoji termin "akumulirana steta" i kasko to pokriva. Jednom sam to tako.vec prijavljivao, i naplatio.
-
elcaliente
#23 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Referisem se na zadnji pasus.Dozer wrote: ↑20/07/2024 11:15 Eh... znamo da svaka osiguravajuca kuca gleda da isplati sto manje, a naplati sto vise po svakom.osnovu.
Nisu osiguranja prodavnice mjestovite robe pa da tako racunaju pojedinacno po klijentu.
Osiguravajuca drustva su zajednica osiguranika, budzetni planovi se prave za citavu grupu i tri godine unaprijed.
Inace bi kod prve vece katastrofe bankrotirali.
Nije mi jasno kako ce cekajuci akumulaciju steta dokazati osiguranju kada je ta steta nastala?
- Dozer
#24 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Zasto je bitno dokazati vrijeme nastanka stete za kasko?
Ako je steta tu, vidljiva, kakve veze ima kad je nastala?
Postoji kasko da pokrije tu stetu.
A znam.ja vrlo dobro sra je d.d. i kako fercera. Samo kazem da ce u ovom slucaju taj budzet biti kraci za 12-13K godisnje.
A znam.ja vrlo dobro sra je d.d. i kako fercera. Samo kazem da ce u ovom slucaju taj budzet biti kraci za 12-13K godisnje.
- semsasuljakovic
#25 Re: Osiguravajuce kuce/Osiguranja
Po toj logici, uplatiš kasko i lagano popraviš štetu koja je nastala prije 3-4 godine kad nisi ni imao kasko.Dozer wrote: ↑20/07/2024 18:48 Zasto je bitno dokazati vrijeme nastanka stete za kasko?