Ne, istina je bog.zena wrote:p.s. Bog je Istina.
PISMO ALLAHU
- danas
zao mi je, bijes je ovdje zaista pogresna emocija...zena wrote:
...ne svidja ti se tekst koji je postavio MS...ok...ni meni..ali cemu toliko bijesa...i ruznih rijeci...
da li mozda treba da se radujemo sto je krepao cuko i sto pogibe dijete ni krivo ni duzno...!?!?!
ali vi ipak ne treba da se uzbujujete oko nasih (hajde evo, mojih) "zlobnih" komentara, jer na kraju krajeva, ko sam ja da kritikujem djela velicanstvenog, svemoguceg, i UISTINU sveznajuceg i milostivog allaha... zar ne? (ovo i za tebe vazi r_faruk; kakva su to pitanja? cuj, sto da umre dijete od 12 godina? pa, tako je allah htio! i nijedne vise!)
-
Kwaheri
...mozda je do mene...ili se nismo razumjeli...prica mi se nije svidjela...i nekako mi je..."tendenciozno nestvrana"..."propagandisticka"...nigdje nisam rekla da treba da se raduje, a kad spomenuh bijes...mislih na to u kojem je pravcu upucen...ali si u pravu...bijes je jedina prava reakcija...danas wrote:zao mi je, bijes je ovdje zaista pogresna emocija...zena wrote:
...ne svidja ti se tekst koji je postavio MS...ok...ni meni..ali cemu toliko bijesa...i ruznih rijeci...
da li mozda treba da se radujemo sto je krepao cuko i sto pogibe dijete ni krivo ni duzno...!?!?!
ali vi ipak ne treba da se uzbujujete oko nasih (hajde evo, mojih) "zlobnih" komentara, jer na kraju krajeva, ko sam ja da kritikujem djela velicanstvenog, svemoguceg, i UISTINU sveznajuceg i milostivog allaha... zar ne? (ovo i za tebe vazi r_faruk; kakva su to pitanja? cuj, sto da umre dijete od 12 godina? pa, tako je allah htio! i nijedne vise!)
- Murat Sabanovic
phananah wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Allahu dragi daj molim te da Murat umjesto ovih kvacica stavi prava slova da i ja mogu procitati to Merimino pismo, ovako samo nesto skontah
vidim neki placu neki se smiju a ja samo procitah da je jadan cuko umro, pa mi ga zao
je li se to obracas allahu to jest jednom i jedinom bogu ili tvom budi,
jezik ti je brz...
priznajam da tekst nije bas skroz citljiv ali hanija da si malo strpljenija bila s kontala bi da si iza oni sto ti kazes cudnih znakova kriju slova:meko tvrdo c, dz d
ali eto kazes da nisi ni procitala a zapalacala si jezikom.
jadno
- Murat Sabanovic
ok tekst se moze nekome svidjati a nekome ne , ali mislim da se ne trebaju glupi komentari pisati.
-
hananah
Sta je ba Murate, eto procitala sam pricu i bolje da nisam zeludac mi se okrece, kakav je to bog koji oduzima zivote neduznog djeteta i neduznog psa i koji je to bog koji ispunjava zlobne zelje, bjezi ba, veze ova prica nema sa miloscu bozjom ni sa bogom, nego sa zlobom sejtana 
Draze mi je bilo da bacim poentu na kvacice nego da dam komentar koji sam dala no sto Murat trazio Murat dobio
Draze mi je bilo da bacim poentu na kvacice nego da dam komentar koji sam dala no sto Murat trazio Murat dobio
-
No_Comment
Nigdje veze s vezom...cuj pismo Allahu...pa zar Allah ne predstavlja neshto uzvisheno za samo ljudsko poimanje...
!
!
-
hananah
Eh ovako da pojasnim svoju analizu price. Koliko znam o Islamu a znam dosta kletve su zabranjene, a Merimina majka se ocigledno sluzila kletvama, a zna se da kletve idu do neba i ako su neosnovane (cuj cuko smetao, haj ga ubi
) onda se odbijaju od nebo i vracaju se onome ko kune. Znaci, Merimina majka je kaznjena. Ili je jednostavno Merimina majka pravila sihre i opet je kaznjena. Za mene poenta price nije da je Alah uslisio molbe male djevojcice nego da ne valja nikoga kleti.
-
Kanton
Ovo me pismo natjeralo da se registrujem, nadam se da i to nije bila zelja malecke. Ako je sve ovo istina zelim da kazem da mi je zao i da shvatam ako je ovo izislo iz necije povrijedjene glave/duse, kako kome vise odgovara.
Ali mislim da je rijec o jos jednoj literarnoj frustraciji, onaniji obudovjele skribomajske duse i da me zestoko iznerviralo.
Patetika, pogotovo ona koja ima didakticnu i ubjedjivcku, propagandisticku svrhu me uvijek tjerala na povracanje i odvracala me od onog sto propagira.
Ukratko, smece! Stidi se svojih godina, pretpostavljam da ih imas prilicno!
Ali mislim da je rijec o jos jednoj literarnoj frustraciji, onaniji obudovjele skribomajske duse i da me zestoko iznerviralo.
Patetika, pogotovo ona koja ima didakticnu i ubjedjivcku, propagandisticku svrhu me uvijek tjerala na povracanje i odvracala me od onog sto propagira.
Ukratko, smece! Stidi se svojih godina, pretpostavljam da ih imas prilicno!
- Murat Sabanovic
i dalje palacas jezikomhananah wrote:Sta je ba Murate, eto procitala sam pricu i bolje da nisam zeludac mi se okrece, kakav je to bog koji oduzima zivote neduznog djeteta i neduznog psa i koji je to bog koji ispunjava zlobne zelje, bjezi ba, veze ova prica nema sa miloscu bozjom ni sa bogom, nego sa zlobom sejtana
bog daje ,bog uzima zivote.
-
hananah
Ali ne po narudjbi Murate, pogotovo ne po narudjbi ljudi koji zele zlo komsiluku kao sto je to zeljela Merimina majka 
Nadam se da ipak razumijes sto zelim reci, mada to neces da priznas, procitaj ti pricu jos jednom i vidjet ces da sam u pravu.
btw. ne uzima Alah sve zivote, jer ako je tako onda ispade da je on kriv za genocid u Srebrenici, razmisli malo, i citaj pricu izmedju redova
Nadam se da ipak razumijes sto zelim reci, mada to neces da priznas, procitaj ti pricu jos jednom i vidjet ces da sam u pravu.
btw. ne uzima Alah sve zivote, jer ako je tako onda ispade da je on kriv za genocid u Srebrenici, razmisli malo, i citaj pricu izmedju redova
- Murat Sabanovic
mislim da ima puno treba o srebrenici
pa hano ti pricu nisi procitala, ti nista nisi skontala
gdje procita majcine kletve matere ti
sve potice od merima koja na kraju zrtvuje svoj zivot da bi spasila zivot svoga oca.
pa hano ti pricu nisi procitala, ti nista nisi skontala
gdje procita majcine kletve matere ti
sve potice od merima koja na kraju zrtvuje svoj zivot da bi spasila zivot svoga oca.
-
hananah
Jesam procitala pricu, u tome je i poenta, Alah je kaznio Meriminu majku zato sto je "pisala" pisma onakve sadrzine kakve je pisala.
p.s. jadina stvar koja mi smeta jeste to "matere ti", pusti mamu, reci da sam jezikara i laprdara, reci da sam zla i opaka ali roditelje na stranu molim te
p.s. jadina stvar koja mi smeta jeste to "matere ti", pusti mamu, reci da sam jezikara i laprdara, reci da sam zla i opaka ali roditelje na stranu molim te
- Murat Sabanovic
procitaj opet pricu jer je nisi onda skontalahananah wrote:Jesam procitala pricu, u tome je i poenta, Alah je kaznio Meriminu majku zato sto je "pisala" pisma onakve sadrzine kakve je pisala.
a to za mater ako sam te uvrijedio pardon
- MoHiKaNaC
hm...
komentari se krecu od jako neumjesnih do jako uvredljivih....nekako bi bilo bolje da se komentarise prica...poruka koje se salje kroz pricu....da li se u toj prici ogleda Islam ili ne....a ne tako odjednom zlonamjerno...nema potrebe...
haugh!
komentari se krecu od jako neumjesnih do jako uvredljivih....nekako bi bilo bolje da se komentarise prica...poruka koje se salje kroz pricu....da li se u toj prici ogleda Islam ili ne....a ne tako odjednom zlonamjerno...nema potrebe...
haugh!
-
hananah
Ok je Murate, nego ja bas nisam pristalica toga da se roditelji pominju u bilo kojem kontekstu. Nikad ne znas kome je roditelj ziv a kome nije 
A sto se tice price, pa svi smo imali puno lektira, i nismo svi svaku knjigu ili pricu shvatali na isti nacin, zato i postoje razlicita misljenja, da bi se mogla razmjenjivati. Ja sam pricu shvatila na taj nacin, i nista mi ne znaci jedino pismo Alahu koje je mala Merima napisala. Jer ona je ipak mala djevojcica, nevinasce i andjelak pravi a bog takve zala postedi, na zalost, njena majka je totalno negativan lik i zato je i kaznjena. Pricu shvatam kao bozju kaznu i to sam vec objasnila. Nastavite bez mene
i dalje cu citati i ako me bas neko argumentima pobije onda se javim
i priznam da sam bila u krivu 
A sto se tice price, pa svi smo imali puno lektira, i nismo svi svaku knjigu ili pricu shvatali na isti nacin, zato i postoje razlicita misljenja, da bi se mogla razmjenjivati. Ja sam pricu shvatila na taj nacin, i nista mi ne znaci jedino pismo Alahu koje je mala Merima napisala. Jer ona je ipak mala djevojcica, nevinasce i andjelak pravi a bog takve zala postedi, na zalost, njena majka je totalno negativan lik i zato je i kaznjena. Pricu shvatam kao bozju kaznu i to sam vec objasnila. Nastavite bez mene
- danas
ma bice da su kvacice bile zeznute pa nisi skontala hananah, merima je pisala sva ta pisma. samo je ovo zadnje bilo skriveno i nasli su ga satro poslije njene smrti, a ova ranije je njena majka nasla i procitala. sve je merima molila allaha; i da umre cuko, i da imaju macici i ruze, i da glupava sluskinja (!?!?) postane pametnija...
a sad ozbiljno -- ovo je ljudi sramota, kako vas nije blam ovakve stvari postirati. vidjala sam ovakve nebulozne price u raznim izdanjima; od merime i allaha, pa do ane i isusa i pisma skrivenog iza raspeca... (usput: samo zamijenite merima sa "ana" i allah sa "isus" i levhu sa "raspecem" i recite mi kako vam se prica dopada? ma, odmah ste pozeljeli da predjete u hriscanstvo, tako vas se dojmila, zar ne?)
sta ste mislili da ce ova prica znaciti; sta mislite da ona docarava i opisuje; koja je njena poruka? ja da sam vjernica, mene bi bilo sramota i ove price, a jos vise bi me bilo sramota boga kako je opisan u njoj. ja bih se zapitala kakav je to bog -- jer iz ove price ne izgleda niti milosrdan niti previse "uman" kad ovako automatski ostvaruje sve merimine "zelje"... mislite li da su muslimanska djeca ovom pricom opisana u lijepom svjetlu -- bogami, meni se cine kao vrlo zlobna (zele da jadni cuko umre) i ne previse pametna (daj da ja umrem a babo nek zivi, umjesto da se pomoli za ocevo ozdravjeljenje?). ma dajte...
i kao sto se zapitah u prvom postu -- sto ko ne napisa kakvo pismo allahu za narod u srebrenici da ne pogine ni kriv ni duzan? nije se sjetio reis ili je zaboravio da metne pismo iza levhe?
i za kraj: ne brinite za moja sposobnosti kritikovanja -- isto bih reagovala da je neka ovakva glupost stigla od lagumdzije (ne znam sto ste se njega uhvatili, niti zasto bi iko iz SDP-a pisao ovakve propagandne gluposti. plus valjda su pametni toliko da u svojoj propagandi ne bi ubili dijete od 10-12 godina, ni krivo ni duzno). zasto je vama problem kada se glupost zove pravim imenom?
a sad ozbiljno -- ovo je ljudi sramota, kako vas nije blam ovakve stvari postirati. vidjala sam ovakve nebulozne price u raznim izdanjima; od merime i allaha, pa do ane i isusa i pisma skrivenog iza raspeca... (usput: samo zamijenite merima sa "ana" i allah sa "isus" i levhu sa "raspecem" i recite mi kako vam se prica dopada? ma, odmah ste pozeljeli da predjete u hriscanstvo, tako vas se dojmila, zar ne?)
sta ste mislili da ce ova prica znaciti; sta mislite da ona docarava i opisuje; koja je njena poruka? ja da sam vjernica, mene bi bilo sramota i ove price, a jos vise bi me bilo sramota boga kako je opisan u njoj. ja bih se zapitala kakav je to bog -- jer iz ove price ne izgleda niti milosrdan niti previse "uman" kad ovako automatski ostvaruje sve merimine "zelje"... mislite li da su muslimanska djeca ovom pricom opisana u lijepom svjetlu -- bogami, meni se cine kao vrlo zlobna (zele da jadni cuko umre) i ne previse pametna (daj da ja umrem a babo nek zivi, umjesto da se pomoli za ocevo ozdravjeljenje?). ma dajte...
i kao sto se zapitah u prvom postu -- sto ko ne napisa kakvo pismo allahu za narod u srebrenici da ne pogine ni kriv ni duzan? nije se sjetio reis ili je zaboravio da metne pismo iza levhe?
i za kraj: ne brinite za moja sposobnosti kritikovanja -- isto bih reagovala da je neka ovakva glupost stigla od lagumdzije (ne znam sto ste se njega uhvatili, niti zasto bi iko iz SDP-a pisao ovakve propagandne gluposti. plus valjda su pametni toliko da u svojoj propagandi ne bi ubili dijete od 10-12 godina, ni krivo ni duzno). zasto je vama problem kada se glupost zove pravim imenom?
-
hananah
Fala Danas na pojasnjenju, i zaista se slazem sa tvojom analizom. U biti ispade "ko drugom jamu kopa sam u nju pada", i gdje je tu bozje milosrdje
Tako da mi se sada, nakon tvoga pojasnjenja, prica jos manje dopada, jer ispade da je bog kaznio malu djevojcicu za sva njena, mogu komotno reci, pisma uglavnom ruzna sadrzaja (zeljeti nekome smrt pa makar i cuki je ruzno)
U ovakvog boga kako je opisan u pismu ne vjerujem i ne zelim da vjerujem, jer bog je ljubav a ne ovo kako je opisano u prici 
- danas
necu ulaziti u umne komentare i direktne uvrede koji veze nemaju sa postom...r3z wrote:...
...nema vlaha dok ga nerodi muslimanka (stara srpska)...e vala bash nema...ne mrzi srbin Muju koliko ga mrzi Suljo koji bi da je ko srbin...
ali eto, reci mi ti -- sta me je tacno trebalo dojmiti iz ove price i ponukati me da vidim i priznam allahovu velicinu i milost?
-
No_Comment
Jasno je na shta mislishr3z wrote:...
...nema vlaha dok ga nerodi muslimanka (stara srpska)...e vala bash nema...ne mrzi srbin Muju koliko ga mrzi Suljo koji bi da je ko srbin...