nivla wrote:ja jos nisam vidio slucaj da je na laptopu crko samo procesor, kad procesor crkne svakako danas mijenjas citavu plocu jer je od 5. generacije intel procesora isti zalemljen na plocu ako se radi o uobicajenom laptopu ( ne govorim ovdje o laptopima specificne namjene kod kojih moze biti i procesor namijenjen za upotrebu u desktopu), ako se radi samo o procesoru zamjena je moguca, ali ja ne znam da to ko kod nas radi kako treba, laptop sa samo intel grafikom ima duze trajanje baterije, manje se zagrijava i ako gaming nije primarno za sta ce se koristiti u startu je osudjen da duze traje
ove amd/nvidia graficke kartice zaista imaju bolje performanse ali znacajno uticu na smanjenje zivotnog vijeka laptopa zbog veceg zagrijavanja
ne bih da ova rasprava ode u takmicenje oko toga ko bolje sta poznaje, ali danas kupiti laptop koji nema solidan procesor i barem 8GB rama te ssd je bacanje para, da ne govorim da tu mora biti i full hd monitor
postavljac teme ako nije vec odustao zbog ove nepotrebne rasprave treba da uzme laptop koji ima:
- i3 ili i5 procesor sedme ili osme generacije
- FULL HD monitor
- preporuceno da ima samo intel graficku, ali ako ispadne povoljno moze i ove amd/nvidia
- obavezno SSD kapaciteta 256GB, preporuceno 500, obicni disk ne mora imati
- sto duzu garanciju od najmanje dvije godine, ako treba i doplatiti
- minimalno 8GB ram memorije koja se po potrebi moze prosiriti(postoji slobodan slot za dogradnju), sto nije slucaj sa skroz jeftinim laptopima jer je tamo ram zalemljen na plocu i nema dodatnog slota, cesto se ram moze pokvariti, kad je u slotu izvadis i ubacis drugi, kad je zalemljen zamijenis plocu
laptop se nekad kupovao od strane ljudi kojim treba mobilni pc, danas ih ljudi kupuju jer je to trend, ako ce djevojcica koristiti laptop samo u kuci i nece ga nosati, bolje da se za ove pare nabavi racunar za kojim je ugodnije i raditi jer podrazumijeva sto i stolicu a ne drzanje laptopa po krilu, seciji i slicne akrobacije
Referiram se na tvoj prvi post na ovu temu.
nivla wrote:
integrisana (intel) kad pusti dusu to znaci da ti je crko procesor, kad ode ova odvojena fino rasprodaj laptop u dijelove jer se to ne moze popraviti da valja i cak ni nova ploca nece rijesiti problem dugorocno jer nije otislo sto je ploca losa nego sto sistem hladjenja graficke kartice nije dobar pa se i na novoj ploci opet desi ista stvar
sto se tice ove santa domenica ja bih u bosni izbjegao paviljon hp posebno sto za iste pare moze dobiti laptop sa i5 procesorom i vecim ssd diskom
Znači, imao sam sličan slučaj. Procesor i5-3340M. Grafika otišla. Zamijenio ploču i oživio laptop. Međutim, i dalje povremeno daje BSOD. Dakle, moguće da je riječ o tome što si rekao, da je problem u tome što je procesor = grafika. Međutim, nejasno mi je zašto je onda promjena ploče (makar privremeno) dala rezultate.