Laptop - šta kupiti?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ExNihilo

#26 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by ExNihilo »

nivla wrote:
ExNihilo wrote:
nivla wrote:moze kupiti laptop sa samo intel grafickom koji je lagan 13-15 “ za 1200km kesa, ako je kredit to je vec 1400-1500
danasnji prodavaci opreme ce joj govoriti da kupi sa dodatnom amd ili nvidia karticom laptop cija je trajnost u prosjeku manja, pogledati imtec.ba, plus.ba, laptopi.ba sta se nudi(izbjeci rethink modele jer nisu novi), eventualno neku akciju na ekupi, i5 7.-8. generacije intel procesora, 16gb ddr4 i ssd 250 gb se moze uzeti za 1200 km, sa full hd monitorom
u domodu ne bih uzimao jer pored vrhunskih laptopa, za 1000-1200 im je uglavnom neki fush i skuplji su od ostalih radnji
ja bih izbjegao acer aspire seriju jer su im one plastike najlosije u odnosu na konkunrentskr kompanije, neki ideapad i probook sa najmanje dvije godine garancije
Hajd pliz nađi osmu generaciju sa 16 GB DDR4 i SSD za 1200 KM. :D
hp laptop neka lijeva oznaka full hd sa 8gb rama i 256gb ssda me dodje 1125 km dodaj jos 8gb rama i eto ti 1200
mana sto je garancija samo 12 mjeseci,
HP 14-ck0002nm i5-8250U 8GB 256GB-SSD 14",to je onako na prvu za gotovinu sa fiskalnim racunom, masa samo 1,47kg, na laptopi.ba je 1179, za bajram ce u plusu biti 1125, kad odes ljudima s kesom mozes zamoliti da ti daju 15% radije ce ti dati nego da im stoji
cak i sa 8gb ce sasvim ok biti
Aha.

Znači nema. :D
Sanjarko

#27 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

wewa wrote:ja vec dugi niz godina kupujem refurbished uredjaje, konkretno desktop masine, ali kad ova bude za krepat', planiram takav laptop.

za prosjecnog korisnika, pa i nas koji zaradjujemo za zivot radeci iskljucivo na racunaru, sasvim su dobri reparirani kompjuteri a kostaju djelic cijene novog.
Pa ja ako mi ovaj rikne, razmisljam isto tako da refabrikovani uzmem. Sad vidjet cu sta jer vazi ona protegni se koliko mozes.
nivla

#28 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

ja ti kazem da mozes za kes u svakoj prodavnici imtec/plus izgurati bar 15%
na laptopi.ba imas ove rethink modele sa 8. generacijom za 1000km sa 12 mjeseci garancije, a na ekupi sa ovim karticama unicredita/rajfajzena mozes isto dodatnih 10% ubosti tako da ima laptop, acer aspire imam losa iskustva iz ranijih dana ali njih sigurno mozes naci za 1200 km da imaju i full hd i 16gb rama sa nadogradnjom
wewa

#29 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by wewa »

Tomahawk11 wrote:
wewa wrote:ja vec dugi niz godina kupujem refurbished uredjaje, konkretno desktop masine, ali kad ova bude za krepat', planiram takav laptop.

za prosjecnog korisnika, pa i nas koji zaradjujemo za zivot radeci iskljucivo na racunaru, sasvim su dobri reparirani kompjuteri a kostaju djelic cijene novog.
Jedan mi je trajao 2 godine, drugi mjesec i po.
Prije toga uzeo nov, trajao 7 godina.
Evo i ovaj sad traje već 5 godina.
nama je prvi trajao skoro 3 godine (kupljen za 200 KM), a ovaj evo pune 4 i jos sluzi svrsi (platili 250 KM).
Tomahawk11
Globalni moderator

#30 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Tomahawk11 »

Fino :thumbup:
Ja se opekao, pa i na jogurt pušem :D
nivla

#31 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

ja bih rizikovao, probao jos malo spustiti cijenu i ovo uzeo https://www.olx.ba/artikal/30685775/lap ... ch-screen/
na crno je pa ko voli nek izvoli, garancije nema ali se moze provjeriti koliko je radio ako se sumnja (ssd ima zapisano koliko je radio, baterija ima koliko je ciklusa punjenja prosla)
Ostri_Mac

#32 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Ostri_Mac »

A koliko bi bio lenovo t440p, 8GB RAM, haman nov SSD 128GB, 2x baterija i docking stanica. Lpt je cca 4.5god, izuzetno ocuvan, dock je jos i mladji...leti na win10/licenciran...

Pozdrav!
probook

#33 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by probook »

I3 procesor ili i5 (mozda i amd ryzen jos bolje), barem 4 GB rama, SSD disk 256 gb obavezno, 15.6" full hd ekran, pozeljno da ima odvojenu graficku karticu.

Obidji radnje, uzmi ponude i napisi ovde.
dadoka84

#34 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by dadoka84 »

I ja glasam za konfiguraciju iznad. Posebno ovo odvojena graficka kartica. U slučaju da integrisana pusti dušu mnogo je lakše nego tražiti cijelu matičnu ploču. Nažalost imam jedan takav laptop kući. Nosio u servis, međutim nije mu bilo spasa.
REDDEVILS

#35 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by REDDEVILS »

Sancta Domenica
https://www.sancta-domenica.ba/notebook ... x11ea.aspx
Image
Image
Image
U sancta Domenici daju i popust na gotovinsko placanje :)
nivla

#36 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

dadoka84 wrote:I ja glasam za konfiguraciju iznad. Posebno ovo odvojena graficka kartica. U slučaju da integrisana pusti dušu mnogo je lakše nego tražiti cijelu matičnu ploču. Nažalost imam jedan takav laptop kući. Nosio u servis, međutim nije mu bilo spasa.
integrisana (intel) kad pusti dusu to znaci da ti je crko procesor, kad ode ova odvojena fino rasprodaj laptop u dijelove jer se to ne moze popraviti da valja i cak ni nova ploca nece rijesiti problem dugorocno jer nije otislo sto je ploca losa nego sto sistem hladjenja graficke kartice nije dobar pa se i na novoj ploci opet desi ista stvar
sto se tice ove santa domenica ja bih u bosni izbjegao paviljon hp posebno sto za iste pare moze dobiti laptop sa i5 procesorom i vecim ssd diskom
dadoka84

#37 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by dadoka84 »

Na starijim je grafika isla na ploci a ne u procesoru. Zna se desiti da se prasina uvuce i zablokira rebra hladnjaka i eto ga belaj. Za novije jeste tako.
ExNihilo

#38 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by ExNihilo »

Na kojoj generaciji je grafika prešla na procu?
nivla

#39 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

ExNihilo wrote:Na kojoj generaciji je grafika prešla na procu?
https://ark.intel.com/content/www/us/en ... 0-ghz.html
da ne trazim dalje, intelovi procesori u laptopima vec dugo imaju integrisanu graficku karticu koja se zove intel hd, uhd i slicni nazivi i koja je najbolje rjesenje za jeftini laptop jer je mogucnost da se pokvari ravna mogucnosti da pregori procesor(skoro nikad), istina je da izlazi izvedeni za graficku mogu pregoriti, ali sama graficka crkava zajedno sa procesorom, takodjer je moguce da je uhd grafika iskljucena od strane nekih proizvodjaca laptopa(toshiba je to nekad radila na nekim modelima)
kod jeftinih laptopa sa dodatnom amd/nvidia grafickom uglavnom se stedi na hladjenju pa se desava da iako je ostatak maticne ploce ispravan graficka strada i popravak se ne isplati
ExNihilo

#40 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by ExNihilo »

nivla wrote:
ExNihilo wrote:Na kojoj generaciji je grafika prešla na procu?
da ne trazim dalje, intelovi procesori u laptopima vec dugo imaju integrisanu graficku karticu koja se zove intel hd, uhd i slicni nazivi i koja je najbolje rjesenje za jeftini laptop jer je mogucnost da se pokvari ravna mogucnosti da pregori procesor(skoro nikad), istina je da izlazi izvedeni za graficku mogu pregoriti, ali sama graficka crkava zajedno sa procesorom, takodjer je moguce da je uhd grafika iskljucena od strane nekih proizvodjaca laptopa(toshiba je to nekad radila na nekim modelima)
kod jeftinih laptopa sa dodatnom amd/nvidia grafickom uglavnom se stedi na hladjenju pa se desava da iako je ostatak maticne ploce ispravan graficka strada i popravak se ne isplati
Dobro, ali ako smrt grafičke istovremeno znači smrt procesora, kako onda zamjena ploče može (makar privremeno) riješiti problem?
S4mpion

#41 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by S4mpion »

Prije nekih mjesec dana sam iskoristio akciju u imtec-u i izletio 1160KM za nov laptop ASUS i mislim da je to konfiguracija preko koje nema dalje za te pare:

Display 15.6, standardni display, najbolja opcija
Rezolucija: FullHD(1920x1080)
Procesor: Intel core I7 4.0 GHZ 4 cores / 8 threads - znači raketa, dobar i za zahtjevnije korisnike
RAM 8GB DDR4 i više nego dovoljno
Grafika: nVIDIA GeForce MX110 2GB GDDR5 i Intel UHD620 - i više nego dovoljno
SSD: 256GB - sasvim solidno, a može se kasnije i dokupit' eksterna memorija
Garancija: 24 mjeseca

Meni, lično, je jako bitno da laptop ima garanciju kad sam već za njeg dao toliku lovu, a što se polovnih laptopa tiče, nisam optimističan po pitanju trajanja, mačak u vreći. Prošli laptop sam prije 7 godina uzeo u istoj radnji i još uvijek je funkcionalan.

Jaran ima dell i čuo sam da je i taj brend jako dobar.

I... koliko god laptop bio dobar, po meni, to nisu uređaji namijenjeni za neke ozbiljnije igrice i sl.
ExNihilo

#42 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by ExNihilo »

S4mpion wrote:Prije nekih mjesec dana sam iskoristio akciju u imtec-u i izletio 1160KM za nov laptop ASUS i mislim da je to konfiguracija preko koje nema dalje za te pare:

Procesor: Intel core I7 4.0 GHZ 4 cores / 8 threads - znači raketa, dobar i za zahtjevnije korisnike

Meni, lično, je jako bitno da laptop ima garanciju kad sam već za njeg dao toliku lovu, a što se polovnih laptopa tiče, nisam optimističan po pitanju trajanja, mačak u vreći. Prošli laptop sam prije 7 godina uzeo u istoj radnji i još uvijek je funkcionalan.

I... koliko god laptop bio dobar, po meni, to nisu uređaji namijenjeni za neke ozbiljnije igrice i sl.
Koja i7?
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#43 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by liaar »

Provjeri ti za taj ASUS model verziju biosa, i ažuriraj čim prije, dolaze DOA iz fabrike zbog lošeg BIOS-a.
Također, laptopi za igrice su postojeća stvar, samo to taj tvoj nije. Gamerski laptopi su projektovani tako da se perfektno hlade, da ne bi došlo do pregrijavanja.
S4mpion

#44 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by S4mpion »

ExNihilo wrote:
S4mpion wrote:Prije nekih mjesec dana sam iskoristio akciju u imtec-u i izletio 1160KM za nov laptop ASUS i mislim da je to konfiguracija preko koje nema dalje za te pare:

Koja i7?
Intel® Core i7-8550U 4.0GHz Turbo 8MB cache
Tomahawk11
Globalni moderator

#45 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Tomahawk11 »

Opet kažem, bitno je zašta treba taj laptop.
Vidim da je u toku neko takmičenje poznavanja laptop konfiguracija, šta se može uzeti za te pare...
Ako ću ja na tom laptopu surfati, gledati filmove, nekad nešto u Wordu/Excelu, šta će mi laptop od 1200 KM?!
S4mpion

#46 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by S4mpion »

U ovom slučaju je bitno da bude što bolji za te pare, ako je djevojčici već 15 godina.

Ona ga možda neće koristiti u punom kapacitetu naredne 2-3 godine, ali upiše li faks, odluči li se na programiranje i neke simulacije, itekako će joj zatrebat' moćna mašina koja sve to može izdržat'.

Ja npr. gledam narednih 6-7 godina.
nivla

#47 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

ja jos nisam vidio slucaj da je na laptopu crko samo procesor, kad procesor crkne svakako danas mijenjas citavu plocu jer je od 5. generacije intel procesora isti zalemljen na plocu ako se radi o uobicajenom laptopu ( ne govorim ovdje o laptopima specificne namjene kod kojih moze biti i procesor namijenjen za upotrebu u desktopu), ako se radi samo o procesoru zamjena je moguca, ali ja ne znam da to ko kod nas radi kako treba, laptop sa samo intel grafikom ima duze trajanje baterije, manje se zagrijava i ako gaming nije primarno za sta ce se koristiti u startu je osudjen da duze traje
ove amd/nvidia graficke kartice zaista imaju bolje performanse ali znacajno uticu na smanjenje zivotnog vijeka laptopa zbog veceg zagrijavanja
ne bih da ova rasprava ode u takmicenje oko toga ko bolje sta poznaje, ali danas kupiti laptop koji nema solidan procesor i barem 8GB rama te ssd je bacanje para, da ne govorim da tu mora biti i full hd monitor
postavljac teme ako nije vec odustao zbog ove nepotrebne rasprave treba da uzme laptop koji ima:
- i3 ili i5 procesor sedme ili osme generacije
- FULL HD monitor
- preporuceno da ima samo intel graficku, ali ako ispadne povoljno moze i ove amd/nvidia
- obavezno SSD kapaciteta 256GB, preporuceno 500, obicni disk ne mora imati
- sto duzu garanciju od najmanje dvije godine, ako treba i doplatiti
- minimalno 8GB ram memorije koja se po potrebi moze prosiriti(postoji slobodan slot za dogradnju), sto nije slucaj sa skroz jeftinim laptopima jer je tamo ram zalemljen na plocu i nema dodatnog slota, cesto se ram moze pokvariti, kad je u slotu izvadis i ubacis drugi, kad je zalemljen zamijenis plocu

laptop se nekad kupovao od strane ljudi kojim treba mobilni pc, danas ih ljudi kupuju jer je to trend, ako ce djevojcica koristiti laptop samo u kuci i nece ga nosati, bolje da se za ove pare nabavi racunar za kojim je ugodnije i raditi jer podrazumijeva sto i stolicu a ne drzanje laptopa po krilu, seciji i slicne akrobacije
ExNihilo

#48 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by ExNihilo »

nivla wrote:ja jos nisam vidio slucaj da je na laptopu crko samo procesor, kad procesor crkne svakako danas mijenjas citavu plocu jer je od 5. generacije intel procesora isti zalemljen na plocu ako se radi o uobicajenom laptopu ( ne govorim ovdje o laptopima specificne namjene kod kojih moze biti i procesor namijenjen za upotrebu u desktopu), ako se radi samo o procesoru zamjena je moguca, ali ja ne znam da to ko kod nas radi kako treba, laptop sa samo intel grafikom ima duze trajanje baterije, manje se zagrijava i ako gaming nije primarno za sta ce se koristiti u startu je osudjen da duze traje
ove amd/nvidia graficke kartice zaista imaju bolje performanse ali znacajno uticu na smanjenje zivotnog vijeka laptopa zbog veceg zagrijavanja
ne bih da ova rasprava ode u takmicenje oko toga ko bolje sta poznaje, ali danas kupiti laptop koji nema solidan procesor i barem 8GB rama te ssd je bacanje para, da ne govorim da tu mora biti i full hd monitor
postavljac teme ako nije vec odustao zbog ove nepotrebne rasprave treba da uzme laptop koji ima:
- i3 ili i5 procesor sedme ili osme generacije
- FULL HD monitor
- preporuceno da ima samo intel graficku, ali ako ispadne povoljno moze i ove amd/nvidia
- obavezno SSD kapaciteta 256GB, preporuceno 500, obicni disk ne mora imati
- sto duzu garanciju od najmanje dvije godine, ako treba i doplatiti
- minimalno 8GB ram memorije koja se po potrebi moze prosiriti(postoji slobodan slot za dogradnju), sto nije slucaj sa skroz jeftinim laptopima jer je tamo ram zalemljen na plocu i nema dodatnog slota, cesto se ram moze pokvariti, kad je u slotu izvadis i ubacis drugi, kad je zalemljen zamijenis plocu

laptop se nekad kupovao od strane ljudi kojim treba mobilni pc, danas ih ljudi kupuju jer je to trend, ako ce djevojcica koristiti laptop samo u kuci i nece ga nosati, bolje da se za ove pare nabavi racunar za kojim je ugodnije i raditi jer podrazumijeva sto i stolicu a ne drzanje laptopa po krilu, seciji i slicne akrobacije
Referiram se na tvoj prvi post na ovu temu.
nivla wrote: integrisana (intel) kad pusti dusu to znaci da ti je crko procesor, kad ode ova odvojena fino rasprodaj laptop u dijelove jer se to ne moze popraviti da valja i cak ni nova ploca nece rijesiti problem dugorocno jer nije otislo sto je ploca losa nego sto sistem hladjenja graficke kartice nije dobar pa se i na novoj ploci opet desi ista stvar
sto se tice ove santa domenica ja bih u bosni izbjegao paviljon hp posebno sto za iste pare moze dobiti laptop sa i5 procesorom i vecim ssd diskom
Znači, imao sam sličan slučaj. Procesor i5-3340M. Grafika otišla. Zamijenio ploču i oživio laptop. Međutim, i dalje povremeno daje BSOD. Dakle, moguće da je riječ o tome što si rekao, da je problem u tome što je procesor = grafika. Međutim, nejasno mi je zašto je onda promjena ploče (makar privremeno) dala rezultate.
nivla

#49 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

koji bsod izbaci
ako je lose hladjenje moguce da se graficka pregrije i izbaci bsod, ne bi bilo lose uraditi memtest jer graficka koristi sistemski ram, bez detaljne dijagnostike ti ne mogu reci sta je uzrok, ako sumnjas na graficku u procesoru najbolje bi bilo naci slican ili isti procesor i probati kako se ponasa
ExNihilo

#50 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by ExNihilo »

nivla wrote:koji bsod izbaci
ako je lose hladjenje moguce da se graficka pregrije i izbaci bsod, ne bi bilo lose uraditi memtest jer graficka koristi sistemski ram, bez detaljne dijagnostike ti ne mogu reci sta je uzrok, ako sumnjas na graficku u procesoru najbolje bi bilo naci slican ili isti procesor i probati kako se ponasa
Memtest urađen i sve je uredno sa memorijom.
Post Reply