POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Industrialyzer

#26 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Industrialyzer »

Throttle wrote:Sto si nervozan zadnjih mjesec dva Nedime :mrgreen:
Mnogo je ljut :lol: ja nedavno postavio neki oglas jer kupujem auto, frajer me napade: Uzmi lesha iz uvoza, pregazenog, neka te klepaju po usima ovo ono, jebote ko da cu od njega pare uzeti za auto. Ali hajde, upravu je on za to sto govori fakat, samo je mnogo nervozan :lol: I jos mi govori da dobra auta brzo odu, a on mi preporucio nekog i30, eno ga dva mjeseca na piku, niko nece ni zamjenu :lol:
Num_Lok

#27 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Num_Lok »

Ja sam druga ruka i nije mi bio na ruku ovlasteni servis odnosno mislim da za chevrolet vise ne postoji u BiH.
Nekad su to bili Berlijeta i Boras, a vjerovatno su ostali majstori koji znaju raditi i sa Chevroletima dok su bili ovlasteni.

Dzambu sam zvao i reko mi je da se nebi bavio Chevroletom tako da nista od toga.

Da li me majstori uzimaju ili ne, ne mogu to znati jer nisam ja strucnjak za auta...evo iz iskustva drugh vidi se da ni sa ovlastenima nema puno fajde.

Bregasta ili senzor bregaste, ne sjecam se sad...vjerovatno si ti upravu.

Zupcasti (prvi put) - 240 KM (190 set zupcastog i ruke 50)
Bregasta osovina - 780 KM (nova)
Remenica - 200 KM (polovna)
Ulje - 100 KM
Sitni dijelovi - 100 KM
Zupcasti (dr put) - 240 KM
Ruke za sve - 250 KM

...i opet se pali lampica...
NediM17

#28 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by NediM17 »

Pa ni hvala da mi kazes. :lol:
Poslije si se i sam uvjerio da je leshina.
Ovo za industrijalca.
Last edited by NediM17 on 05/07/2019 14:21, edited 1 time in total.
Optimist

#29 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Optimist »

Nedim je bio potpuno u pravu za leseve koje si postavljao ovdje. Isto tako je u pravu kad kaze da dobra auta i ne zavrse na piku, prodaju se medju rajom i prijateljima. A ti i dalje listaj pik i nadaj se da ces ubosti Leona ili nekog nijemca sto mladjeg sa "stvarnih" 147.000km na satu i za ispod 10 milja maraka.
Num_Lok

#30 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Num_Lok »

Ja sve vise imam osjecaj da je bolji golf 5 sa 300.000 nego Chevrolet nov, nazalost...

Stari je bio upravu... :D :-) :(
Throttle

#31 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Throttle »

Drugi put si mogao samo remen nabacit, nije bilo potrebe mijenjat spaner, roler i eventualno vodenu ako si mijenjao, remen se napije ulja i onda je za bacit, ostalo moze proci jer je-koliko sam upratio, samo 4000 auto preslo
Druga stvar, nesto si spominjao da je varena bregasta :? il je taj konkretni primjerak baš bio leš krpljeni il te neko malo vukao za nos
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#32 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by konektovan »

Imaš 50 + godina, vozis kiju 1.4, ćunu mozes vidjeti još samo uz pomoć ogledala, i kako da ne budes neurozan...?! :mrgreen:
Num_Lok

#33 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Num_Lok »

Throttle wrote:Drugi put si mogao samo remen nabacit, nije bilo potrebe mijenjat spaner, roler i eventualno vodenu ako si mijenjao, remen se napije ulja i onda je za bacit, ostalo moze proci jer je-koliko sam upratio, samo 4000 auto preslo
Druga stvar, nesto si spominjao da je varena bregasta :? il je taj konkretni primjerak baš bio leš krpljeni il te neko malo vukao za nos
Da, ja sam presao oko 4000 km nakon kupovine Chevroleta.

Zavareno je bilo tzv krilce na bregastoj koje ulazi u remenicu, dužine maksimalno 1 cm. Vjerovatno je to puno obzirom da se radi o milimetarskoj preciznosti.
NediM17

#34 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by NediM17 »

konektovan wrote:Imaš 50 + godina, vozis kiju 1.4, ćunu mozes vidjeti još samo uz pomoć ogledala, i kako da ne budes neurozan...?! :mrgreen:
Istocnjak, presao si granicu dobrog ukusa, malo ohladi. ;-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#35 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by konektovan »

NediM17 wrote:
konektovan wrote:Imaš 50 + godina, vozis kiju 1.4, ćunu mozes vidjeti još samo uz pomoć ogledala, i kako da ne budes neurozan...?! :mrgreen:
Istocnjak, presao si granicu dobrog ukusa, malo ohladi. ;-)
Pa kad ti druge "handris" onda nema granica ukusa, ali evo ja se malo našalim i odmah sam u ilegali...
Emir92

#36 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Emir92 »

Num_Lok wrote:Ja sam druga ruka i nije mi bio na ruku ovlasteni servis odnosno mislim da za chevrolet vise ne postoji u BiH.
Nekad su to bili Berlijeta i Boras, a vjerovatno su ostali majstori koji znaju raditi i sa Chevroletima dok su bili ovlasteni.

Dzambu sam zvao i reko mi je da se nebi bavio Chevroletom tako da nista od toga.

Da li me majstori uzimaju ili ne, ne mogu to znati jer nisam ja strucnjak za auta...evo iz iskustva drugh vidi se da ni sa ovlastenima nema puno fajde.

Ulje - 100 KM
Sitni dijelovi - 100 KM
Ruke za sve - 250 KM

Mislim da je to isti motor sto je isao i u Astru, neko ko radi samo Opele vjerovatno ce biti najbolje rjesenje.
Mada po tvojoj prici Boga pitaj u kakvom je stanju unutrasnjost motora, najbezolnije ti je naci novi motor i ubaciti u njeg.
Num_Lok

#37 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Num_Lok »

Emir92 wrote:
Num_Lok wrote:Ja sam druga ruka i nije mi bio na ruku ovlasteni servis odnosno mislim da za chevrolet vise ne postoji u BiH.

Ulje - 100 KM
Sitni dijelovi - 100 KM
Ruke za sve - 250 KM

Mislim da je to isti motor sto je isao i u Astru, neko ko radi samo Opele vjerovatno ce biti najbolje rjesenje.
Mada po tvojoj prici Boga pitaj u kakvom je stanju unutrasnjost motora, najbezolnije ti je naci novi motor i ubaciti u njeg.
...i ja sam "popio" pricu da je to ustvaru jeftinija varijanta opela. Prvo da je radjen na platformi insignije, pa da je 90 posto dijelova opela itd. Nazvali smo najmanje 50 auto otpada radi dijelova i nijedna od opel astre ili insignije nije pasala.
Raja iz Njemacke mi je bila javila da su njima tamo rakli u servisu da moze bregasta od nekog modela insignije i ja se bio obradovo jer je kostala oko 170 eura, međutim na kraju nakon svih provjera nije odgovarala :( jbg...

Ne znam koliko bi auto vrijedilo bez motora da ga prodam?

Kupio bih motor odmah na pocetku da smo znali da ce ispast sve ovako, međutim nije bila takva procjena...i ja bih sada kupio motor...:D
Throttle

#38 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Throttle »

Nije Opel imao 91kW 1,6 , bili su do 85kW
90 i 92kW su 1,8 motori u Vektra C/Corsa C/Astra H a opet nijedan nije 91
E sad u cemu je razlika ne znam
NediM17

#39 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by NediM17 »

Ma taj motor je neki frankenstein, ko lafo opel a sta god zatreba nidje veze s opelom.
Pa koliko sam shvatio ti si ga sad mehanicki uljudio, vidi koji je kod te greske, mozda je neka sitnica, npr.lambda sonda.
530i

#40 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by 530i »

sime_cipol wrote:Ja imam osjećaj da ga ljudi klepaju po usima. Nazalost :roll:
Polupismeni me'aničari nađu čovjeka kome je neko podvalio očigledno problematičan i neispravan auto i onda igranka kreće.

Od čega i kako da bregasta bude oštećena na 80.000km, nije baš to normalna pojava. Dijagnostika ne može mehaničke kvarove uopšte da prikaže, ovo što je navedeno da je zupčasti za promjenu i bregasta. Poslije čovjek piše da je mijenjao i radilicu....šta reći.
NediM17

#41 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by NediM17 »

Ned071 wrote:toliko je dobra bila da si kupio benzinjaru na kojoj se nema sta pokvarit... socijala auta ko i vlasnik im... al jaka tojota u pm. nov auto a krš... u garanciji se rasuo motor... jedan kvar u garanciji tri puta skuplji od svega sto sam ja ulozio u pet godina odrzavanja i vozanja polovne astre... bjezi ba
E da znas sto ne znas, ali krhko je znanje. A toyota fakat ne moze s opelom, priznajem. Toliko je dobar da ga je svabo prodo francuzima. Opel je inace poznat po dobrim dizelima. :zid:
Mene kostalo dan bez auta.
Last edited by NediM17 on 05/07/2019 16:30, edited 1 time in total.
Num_Lok

#42 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Num_Lok »

530i wrote:
Polupismeni me'aničari nađu čovjeka kome je neko podvalio očigledno problematičan i neispravan auto i onda igranka kreće.

Od čega i kako da bregasta bude oštećena na 80.000km, nije baš to normalna pojava. Dijagnostika ne može mehaničke kvarove uopšte da prikaže, ovo što je navedeno da je zupčasti za promjenu i bregasta. Poslije čovjek piše da je mijenjao i radilicu....šta reći.
Moze se reci da je "uljudjen"...:)
Tragacu jos dalje sta bi moglo biti. Dijagnostika je kod 3 razlicita majstora javljala da je neki problem povezan sa zupcastimi ili bregastom.
Auto ide super, bez problema ikakvih...samo sto he lampica upaljena i nervira me,.jer ne znam koliko se mogu pouzdat u auto.
Ne znam koliko bi ga procijenio za prodaju...
Ovdje sam postavio temu da vidim jel neko mozda imao slicno iskustvo...ili da vidim isplati li se mijenjat motor...ili jednostavno kome bih mogao prodat ovakvo auto i ispod cijene, koga zanima ovakvo auto? Ko bi se bakco s njim? A mozda bi neko rijesio problem i imao solidno auto za male pare...
Potrosnja mu je 7,5 l otvorena voznja, a loko oko 9-10 l.
NediM17

#43 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by NediM17 »

Da imas tacan kod greske pa da dalje razglabamo...

Ako je sve ok, i baca gresku na senzoru radilice ili bregaste moguce da motor nije u fazi, nego je mozda smaknut jedan zub.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#44 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by sime_cipol »

530i wrote:

Ja bih rekao, neadekvatno ulje, koje se i nije pazilo kad se mijenja. Bregasta prva stradala (kao da gledam na usisu) i zajebavala covjeka.
Nadri majstori se docepali i sad ga vuku za usi.
Da je to kakav svemirski motor pa bi covjek rekao, nego staro kljuse koji bi svaki malo pismeniji majstor trebao znati napraviti.
Last edited by sime_cipol on 05/07/2019 16:33, edited 1 time in total.
Bakir1

#45 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Bakir1 »

Nemoj dramiti nemas potrebe...
Ako je sve ok sa autom izuzev greske, ako ne trosi ulje, ne gubi snagu i generalno nema problema vozi i uzivaj, pa do kada traje.
U medjuvremenu potrudi se da odes do nekog bivseg ovlastenog koji ima orginalnu dijagnostiku pa neka procitaju kod greske kako spada. Nekad genericke dijagnostike ne mogu na 10% onoga sto moze originalna.
530i

#46 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by 530i »

Dakle greška šta i kako...to se promijeni. Motor ako ispravno radi nema potrebe mijenjati, ako je kompresija OK i ostalo popravljeno šta jest i kako jest. Chevroleti inače su solidni potrošači, tako da je ta potrošnja manje više ok.
Bakir1

#47 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Bakir1 »

Koji je kod motora?
NediM17

#48 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by NediM17 »

@sime
Nisi pazljivo citao, nisu otisli bregovi nego pukla na mjestu gdje dodje remenica, los materijal. Znam za kalosa kojem je pukla na istom mjestu, zavareno i eno drlja jos uvijek. Doduse taj je imap preko 200.000 km.
Num_Lok

#49 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Num_Lok »

Bakir1 wrote:Koji je kod motora?
F16D4234712KA je broj motora
Bakir1

#50 Re: POMOĆ: Chevrolet cruze 1.6 - problemi, savjeti ?

Post by Bakir1 »

Koliko vidim to je 16v motor?
https://www.google.com/search?q=nockenw ... 1&dpr=2.63
Nadji nekog pismenog majstora ;-)
Post Reply