Njemačka 2020-te....
-
swanfilter
#26 Re: Njemačka 2020-te....
I, koliko to bude neto? 1300€?
- denimb
#27 Re: Njemačka 2020-te....
Joj ti na svakoj ovakvoj temi o brexitu i poljacima na socijali...vec te uhvatila paranoja britanacaEdin H. wrote:Pitanje je vrhunskovjesticanametli wrote:Dobro pitanje....znal ko![]()
Zato su izmedju ostalog izglasali Brexit u Engleskoj, dodje Poljak, radi godinu dana u praonici auta recimo, nakon godinu dana moli gazdu da mu da pismo da nije do njega sto nema vise posla i da nije svojom krivicom izgubio posao, o onda jjjuuuurrriss - dovede zenu, djecu, traze stan, nakace se na socijalu, traume i tako to
- Edin H.
#28 Re: Njemačka 2020-te....
denimb wrote:Joj ti na svakoj ovakvoj temi o brexitu i poljacima na socijali...vec te uhvatila paranoja britanacaEdin H. wrote:Pitanje je vrhunskovjesticanametli wrote:Dobro pitanje....znal ko![]()
Zato su izmedju ostalog izglasali Brexit u Engleskoj, dodje Poljak, radi godinu dana u praonici auta recimo, nakon godinu dana moli gazdu da mu da pismo da nije do njega sto nema vise posla i da nije svojom krivicom izgubio posao, o onda jjjuuuurrriss - dovede zenu, djecu, traze stan, nakace se na socijalu, traume i tako to
Realno tesko je prezivjeti na Zapadu ako nisi visokokvalifikovan i ne mozes se pogurati socijalom, na koju u principu imas pravo, jel placas porez.
Mislim da su Njemci skontali fintu da iskoriste radnu snagu, a ne pruze nista zauzvrat kada je potrebno.
-
moonca
#29 Re: Njemačka 2020-te....
aj....Edo --- jes ti racunica...Edin H. wrote: Niza nadnica, manja zarada, ali manji i porez, pa vise dobije na ruke.
- denimb
#30 Re: Njemačka 2020-te....
Ma nisam vala visokokvalificiran i ne razmisljam toliko o odlasku, jer imam ok zivot ovdje sto se financija tice, mene samo ubija zivot ovdje...svi mi otisli ili se ozenili, udali a to je kod nas kao da su i "otisli"...prazan grad ubija u pojam...zato ponekad razmisljam o odlasku...![]()
Realno tesko je prezivjeti na Zapadu ako nisi visokokvalifikovan i ne mozes se pogurati socijalom, na koju u principu imas pravo, jel placas porez.
Mislim da su Njemci skontali fintu da iskoriste radnu snagu, a ne pruze nista zauzvrat kada je potrebno.
Padnes u neku kolotecinu, sposoban da radis a ne ide ti se na posao zbog tmurne atmosfere u gradu, na poslu, bilo gdje...e to me tjera da razmisljam o odlasku...
- Edin H.
#31 Re: Njemačka 2020-te....
moonca wrote:aj....Edo --- jes ti racunica...Edin H. wrote: Niza nadnica, manja zarada, ali manji i porez, pa vise dobije na ruke.
Donekle tacna
- Edin H.
#32 Re: Njemačka 2020-te....
denimb wrote: Ma nisam vala visokokvalificiran i ne razmisljam toliko o odlasku, jer imam ok zivot ovdje sto se financija tice, mene samo ubija zivot ovdje...svi mi otisli ili se ozenili, udali a to je kod nas kao da su i "otisli"...prazan grad ubija u pojam...zato ponekad razmisljam o odlasku...
Padnes u neku kolotecinu, sposoban da radis a ne ide ti se na posao zbog tmurne atmosfere u gradu, na poslu, bilo gdje...e to me tjera da razmisljam o odlasku...
Dobro to malo ide i sa godinama.
- denimb
#33 Re: Njemačka 2020-te....
A znam i ja to kontam do godina je, radim u firmi gdje sam primljen bukvalno kao cistac prije 12 godina...sada imam primanja veca od nekih inzinjera u istoj toj firmi, jbg zanimao me posao ucio i kod kuce i na poslu, borio se...stvarno nemam razloga da se zalim, ono uvijek moze bolje ali jbg...Edin H. wrote:denimb wrote: Ma nisam vala visokokvalificiran i ne razmisljam toliko o odlasku, jer imam ok zivot ovdje sto se financija tice, mene samo ubija zivot ovdje...svi mi otisli ili se ozenili, udali a to je kod nas kao da su i "otisli"...prazan grad ubija u pojam...zato ponekad razmisljam o odlasku...
Padnes u neku kolotecinu, sposoban da radis a ne ide ti se na posao zbog tmurne atmosfere u gradu, na poslu, bilo gdje...e to me tjera da razmisljam o odlasku...![]()
![]()
Dobro to malo ide i sa godinama.
Samo kad zivis ovdje, u ovako ucmaloj sredini, stvarno je nekad sjeb.
-
moonca
#34 Re: Njemačka 2020-te....
..Jesi li ti u Bosni?Edin H. wrote: Donekle tacna
- Edin H.
#35 Re: Njemačka 2020-te....
Bio sam neki danmoonca wrote:..Jesi li ti u Bosni?Edin H. wrote: Donekle tacna
- Edin H.
#36 Re: Njemačka 2020-te....
Vala svaka cast na tome sto si napravio.denimb wrote:
A znam i ja to kontam do godina je, radim u firmi gdje sam primljen bukvalno kao cistac prije 12 godina...sada imam primanja veca od nekih inzinjera u istoj toj firmi, jbg zanimao me posao ucio i kod kuce i na poslu, borio se...stvarno nemam razloga da se zalim, ono uvijek moze bolje ali jbg...
Samo kad zivis ovdje, u ovako ucmaloj sredini, stvarno je nekad sjeb.
- vjesticanametli
#37 Re: Njemačka 2020-te....
Edine mislim da mi koji smo sada dosli dosli mozemo uzeti tu socijalu ali viza nece biti produzena...u biti nemas pravo ni na kakvu pomoc od drzave do neogranicenog boravka...cini mi se 5 god....dobro su to smislili.... info sam i ja cula pa ako neko zna vise nek pise
Ug za 3 god socijala
Ug za 3 god socijala
- mO k3
#38 Re: Njemačka 2020-te....
Dojdes radis dobijes vizu na pola godine , pa ti produze na 2 godine ako se ne varam nakon toga dadnes otkaz ili izgubis posao prijavis se na biro rada dobices pomoc onda ides da produzis vizu a nemas posao bice tesko da ti produze ....vjesticanametli wrote:Edine mislim da mi koji smo sada dosli dosli mozemo uzeti tu socijalu ali viza nece biti produzena...u biti nemas pravo ni na kakvu pomoc od drzave do neogranicenog boravka...cini mi se 5 god....dobro su to smislili.... info sam i ja cula pa ako neko zna vise nek pise
Ug za 3 god socijala
- vjesticanametli
#39 Re: Njemačka 2020-te....
Trazis posao aktivno sam...njemackabje to brutalno odradila nix nes dobit....mozes ti na biro ali 
-
mali jomu
#40 Re: Njemačka 2020-te....
Zanatlije...... sve i jedan svih smjerova ce zgrnut dobre pare kad ovo krene, placu za svim gradjevinarima...., pa za svim vodoinstalaterima, pa za svim keramicarima, pa za svim stolarima, pa elektricarima, pa postavljacima prozora, vrata....... placu za svim radnicima u vezi bilo kakve gradjevine u svim poslovima
pa placu za svim radnicima u fabrikama svih poslova..... od vozaca do kuhinje i dalje viskoko skolovanih
pa placu za svim radnicima u javnim ustanovama svih poslova..... od kuhinje, recepcije...... do strazara i svih visoko skolovanih
svugdje traze sve vrste radnika koji hoce da rade...... bez obzira na skolu
e jebiga.... ne traze direktore
za socijalu nemam pojma..... ali i to su sredili, Njemacka je to
u glavnom dobra prilika za zaraditi dobrih para, mozda i za mene pa nazad na cevape, sokice limunice
pa placu za svim radnicima u fabrikama svih poslova..... od vozaca do kuhinje i dalje viskoko skolovanih
pa placu za svim radnicima u javnim ustanovama svih poslova..... od kuhinje, recepcije...... do strazara i svih visoko skolovanih
svugdje traze sve vrste radnika koji hoce da rade...... bez obzira na skolu
e jebiga.... ne traze direktore
za socijalu nemam pojma..... ali i to su sredili, Njemacka je to
u glavnom dobra prilika za zaraditi dobrih para, mozda i za mene pa nazad na cevape, sokice limunice
- King Theoden
#41 Re: Njemačka 2020-te....
E onda neću ni ićmali jomu wrote:ne traze direktore
E neš ni ti na socijaluvjesticanametli wrote:Edine mislim da mi koji smo sada dosli dosli mozemo uzeti tu socijalu ali viza nece biti produzena...u biti nemas pravo ni na kakvu pomoc od drzave do neogranicenog boravka...cini mi se 5 god....dobro su to smislili.... info sam i ja cula pa ako neko zna vise nek pise
Ug za 3 god socijala
Neš ti nama rejting uhakat
- vjesticanametli
#42 Re: Njemačka 2020-te....
Daaa hocuuuu i macka ce primat harc fija

- MarlboroGold
#43 Re: Njemačka 2020-te....
Samo ganjajte da je švabo poslodavac... da ne bude neki balkanac. Radio sam kao varioc jedno vrijeme (imam TUV certifikat) i super je išlo. Švabe šefovi su to znali cijeniti, a pogotovo ako znaš jezik. Samnom su radili neki afganistanci... ništa nisu kontali šta im se govorilo da rade, pa sam njima kasnije postao šef. Sad je takvih puno više. Neće ljudi da se trude u vezi posla i jezika za razliku od naših ljudi i samo gledaju da se nakače na socijalu. Na kraju sam se ipak vratio u BiH kako bi se bavio IT-em.
S druge strane jedan drug se mučio 2 godine sa našim poslodavcem, a u pitanju je bila neka firma u vezi kablovske televizije ili tak nešto u Karlsruhe... bukvalno ga je slomio kao da nije nikad ni napustio BiH. Pamet u glavu...
S druge strane jedan drug se mučio 2 godine sa našim poslodavcem, a u pitanju je bila neka firma u vezi kablovske televizije ili tak nešto u Karlsruhe... bukvalno ga je slomio kao da nije nikad ni napustio BiH. Pamet u glavu...
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#44 Re: Njemačka 2020-te....
koji ce vam kurac socijala u njemackoj kada mozes raditi i zaradjivati
nema ni u bosni socijale
nema ni u bosni socijale
-
Melbourne_Australia
#45 Re: Njemačka 2020-te....
Najace mi je kad neki kokuz i pun frustracije napise
Treba ici iz ove vukojebine
Ode u Dojcalnd i zivi u selu od par hiljada ljudi, jer mu je skupo stan placati u vecem gradu, vrhunac mu bude da ode gore u shopping centar u nekom drugom gradu i samo ceka ljeto da dodje ponovo u tu "vukojebinu"
kakvi luzeri,
-
swanfilter
#46 Re: Njemačka 2020-te....
Porediti njemacko selo i bosansku vukojebinu je isto tako nigdje veze ...
- mousstapha
#47 Re: Njemačka 2020-te....
Opet melburn pisa po sirotinji 
-
Melbourne_Australia
#48 Re: Njemačka 2020-te....
Druze, ma nije fakatmousstapha wrote:Opet melburn pisa po sirotinji
-
mali jomu
#49 Re: Njemačka 2020-te....
Melbourne_Australia wrote: Druze, ma nije fakatJa razumijem i postujem ljude koji zele da idu i odu....Imas dosta ljudi koji su otisli ali nisu puni kompleksa i nisu puni frustracija da pljuju po svemu onome na sta se opet rado vracaju......Odes i uzivas u boljem zivotu, ali zapamti taj kome je bolje, ne pljuje na sve zivo u BIH...Samo ovi fake luzeri to rade....
vazda je neko tamo drugi kriv....... za sve
-
mali jomu
#50 Re: Njemačka 2020-te....
de ba to malo bolje, ako pocnete kontat da je neko drugi za vas nesto kriv, nema od vas nista, sjebali ste se...... hajde ba mrdaj i pici