Policija, saobratjajna, gdje-shta-kada?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sekiracija

Post by sekiracija »

:lol: :lol: :lol:
mr`mirza

Post by mr`mirza »

nineac wrote: Problem je što kada policija zaustavi auto ne gleda kolika je dubina šare na gumama, ne gleda opće stanje auta, pa da ga možda uputi na vanredni tehnički, pa pojas, pa onda da kao nadležni organ upozori vozače da bi možda pametno bilo da i danju pale svjetla (POLICIJI ZAPADNOHERCEGOVAČKOG KANTONA SVAKA ČAST, MOMCI SAMO NAPRIJED)!
Samo da znate da je u Hercegovacko-Neretvanskom Kantonu usvojen zakon o voznji pod upaljenim svijetlima i danju. To sto upozoravaju je zakonski rok od usvajanja zakona. Za mozda mjesec dana ce poceti pucati kazne, pa vi vidite.

Sto se tice radarskih kontrola najvise ih ima blizu restorana i kafica, razlog je svima dobro poznat 8-)

P.S:

Sto se tice onih papirica od radara, najbolje je da trazite papir o bazdarenju radara (koje se radi svaka 3 mjeseca) - pa ce te vidjeti izraz na licu policionera :shock:
kijametdedo

Post by kijametdedo »

evo moj mali doprinos u borbi protiv redarstvenika... :D

kanton sarajevo:

sva vozila sa tablicama koje pocinju sa 345-E su policijska. najcesce se radi o saobracajnoj policiji, koja obicno koristi bijele golfove trice i cetvorke, kao i bijele felicije, naravno bez ikakvih oznaka. takodjer u upotrebi su i volkswagen caravelle kombiji (predzadnji model), bijele boje.
generalno, sva VW vozila koja koristi kantonalna policija mogu se prepoznati po naljepnici na zadnjoj sajbi "P.A.D." sto se odnosi na nekadasnjeg ekskluzivnog zastupnika ove firme za BiH, autokuca p.a.d. nosse.
tablice 345-E-... nisu rezervisane iskljucivo za kantonalnu saobracajnu policiju, vec ih koristi i PU centar i stari grad, uglavnom za potrebe ostalih policijskih radnji. u ovom slucaju, obicno se radi o halama (drotovi u civilu) iz odjela za narkotike i iz odjela krim policije.
primjetio sam i cestu kombinaciju 849-K-... i 845-K na vozilima federalnog MUP-a. ova vozila najcesce cuvaju ambasade, tako da pretpostavljam da ih koriste drotovi iz odjela za zastitu lica i objekata.

medjutim, imajuci na umu da policija ima na raspolaganju teoretski neogranicen broj kombinacija tablica, te cinjenicu da skoro svakodnevno mijenjaju tablice na vozilima, nista vam ne garantuje da necete naletiti na neko malo neofirnije auto od bijele trice.

takodjer, tablice 345-E mozete naci na mnogim vozilima za koja nikada ne biste pomislila da su policijska. ja sam ih nalazio cak i po makarskoj rivijeri na izraubovanima dvojkama, ali i na novim audijima.

dakle, oprez, kolovoz je klizav... :lol:

p.s.
u nocnim satima u periodu izmedju 11.30 i 12.00 dolazi do smjene, tako da u ta doba obicno nema toliko radarskih kontrola na glavnoj relaciji marijin dvor-ilidza. neposredno prije i poslije ovog vremenskog perioda, gusta kontrola je na pofalicima, kod RTV doma, na stupskoj petlji, na prosirenju poslije benzinske pumpe BM...

sretno!
nineac

Post by nineac »

W jaro dok je murija pendrečila mogo si spavati na klupi u po parka! hajd sad to uradi :lol:
Dobro si weasel, rade kao i svaka STR, a imaju najneispravnija auta i najmanje poštuju propise! I još nešto, svaki policajac je dobar prijatelj sa svim kriminalcima, a kada ih pitaš odkud ih znaju, kažu išli u školu zajedno!
Stoga, vozači zapamtite jedno! Vi ste odgovorni i snosite posljedice zato što:
1. Neko prevozi tone heroina i kokaina kroz BiH
2. neko tu istu drogu dila u BiH
3. Neko opljačka banku ili poštu
4. Neko ubije nekoga
5. neko siluje nekoga
6. Neko baci bombu na povratnike
7. Neko zapali nekome stan
8. Žena prevari policajca
9. Policajac nedobije platu
10. Zato što on nije raspoložen
11. Zato što niste onakvi kakvi bi po njegovom mišljenju trebali biti
12. Zato što taj dan kiša pada
i konačno,
13. zato što ste prekršaj načinili!

Haj sad ćemo jedno anketu otvoriti!
tjevaptjitj

Post by tjevaptjitj »

danas murija vise voli tjevapchitje pa se lakse prodaju...

onim prije spomeni tjevapchitje,oni uzmu i tjevapchitje i ispenreche...osim ako nisi guzonjin sin,onda ne trebaju ni tjevapchitji vec pozdravljaju sa stegnutom pesnicom ko boschko buha... :lol:
RPM

Post by RPM »

... meni su drugovi plavi rasip, najvise volim ono kad te zaustavi pa kaze: "dobro vece gospodine, moze MALO vasa dokumenta"... :D ... sta im znaci ono MALO ... :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Dakle, kad smo kod radio stanica, malo chas javishe da je jucher (10.05.2004.) na teritoriji Kantona Sarajevo naplatjeno trichavih 247 mandatnih kazni, da je podnesheno 70-tak prekrshajnih prijava, 5 vozachkih dozvola je oduzeto, itd..

mr.mirza
radari se bazhdare svakih shest mjeseci u rs i u fbih

jeko,
gdje su te gradske metropole? :lol: :lol: ima Bosne i van Sarajeva, a i Hercegovine.
tjevaptjitj

Post by tjevaptjitj »

I u Hrvatskoj murija voli tjevapchitje 8-)

I carina i granicari i kod nas i u Hrvatskoj vole tjevapchitje...Sve duple porcije moram da platjam :(

Hrvatska carina je simpa :-) .kazhesh im da si u tranzitu onda oni netje carinu nego nose kasicu gica prasica :-) .Kazhu ubaci neshto da imamo za tjevachitje :) :-)
havetinja

Post by havetinja »

meso ne placam supcima, nikad...iz principa.
Last edited by havetinja on 11/05/2004 11:56, edited 1 time in total.
Deluxe

Post by Deluxe »

Ne vidim čemu protest. :? Pa i ne treba da znaš gdje je radar. U tom slučaju bi svako normalan usporio , a ovako ako voziš kako treba, onda te briga taman da je radar svakih 100m, a ako ne... zna se.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Deluxe,
izvini ali treba da znash gdje je radar, i gdje je kamera, jer je to javna stvar. Npr. susjedna Hrvatska radi na instaliranju opreme za video nadzor autocesta, i uredno su dali spisak svih lokacija gdje su postavljene inicijalne kamere, prije nego su i instalirane.

Ako koga zanima, puni spisak (koji nemam trenutno uz sebe) mogu postaviti naknadno.
RPM

Post by RPM »

... jednom fasovah preticanje kolone vozila, na puno liniji ... :D ... pred tunelom... :D ... nisam vidio drota maskiro se u liniju ... tata tajkun poslje sve sredio ... :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Evo josh jedna lokacija, ako je vetj ne navedoh: kad ulazite u BiH preko Slavonskog Broda, odnosno Bosanskog Broda, nakon granice ide selo Polje, pa selo Bosanski Luzhani, tu se zavrshava teritorija opshtine B.Brod, a pochinje opshtina Derventa, sa desne strane nakon crkve (u Bos. Luzhanima) nekih 200m u zhbunju (a gdje drugo ;)) je radar saobratjajne policije RS-a.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Bogami, danashnji izvjehstaj kazhe da je policija pochela da prati ovu nashu temu :D i da je naplatila dvije vishe mandatne kazne, chitavih 249mandatnih, iskljuchila 3 auta iz saobratjaja, i napisala 138 prekrshajnih prijava.

Nek neko kazhe da policija nema para, prosjek dnevni ispadne oko 250mandatnih kazni, nek je po deset maraka (7500KM mjesechno samo u Sarajevu!!), a nije...
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Policija je zaustavila nekog zbog prekoracenja brzine i naplatila mu mandtanu kaznu.

Mozda je zaustavila sljedece vozilo i nakon alkotestiranja utvrdila da vozac ima 2-3 promila alkohola, iskljucila ga iz saobracaja i tako mozda sprijecila da nekog ubije.

Mozda su u sljedecem zaustavljenom vozilu putnici legitimisani i medju njima nadjena osoba za kojim je raspisana potjernica.

Mozda je prilikom kontrole sljedeceg auta utvrdjeno da je auto ukradeno.

Mozda je prilikom kontrole dodatne opreme u sljedecem zaustavljenom autu nadjen Pistolj, puska, bomba ili u najmanju ruku bejzbol palica.

ITD ITD. Zar stvarno mozete pomisliti da je jedini zadatak ljudi koji Vas zaustavili to da vam naplate pisljivih 10-30 KM, koje su vam vjerovatno opravdano naplatili..

Ovim vasim pisanjem pomazete i ljudima koji sutra mogu ugroziti vas zivot, vasu imovinu kao i zivote vase porodice da lakse izbjegnu pravdi.

Sta bi bilo da nema policije ni ovom obliku.

Policija je dala dovoljno materijala tuzilastvu i sudovima da sve glavne kabadahije i kriminalce smjeste u zatvor. Npr. Svi glavni mafijasi u Sarajevu imaju 4-5 krivicnih prijava koje bi ih kada bi im se sudilo i presudilo smjestile u zatvor do kraja zivota. Na zalost zamislite kako se osjeca policajac koji je ucestvovao u istrazi protiv nekog koga sud nije osudio i ovaj prolazi pored njega u skupom Dzipu dok se policajac smrzava na ulici na –20, i jos moli boga da ga ne zgazi ili potegne na njega pistolj.

Koliko ja znam novac koji prikupi policija i sudovi za prekrsaje ide u kantonalne budzete iz kojih se financiraju svi kantonalni organi uprave (ministarstva, ministri, njihove kurve sekretarice, vozaci, kupovina sluzbena auta, putovanja, zatim skolstvo, socijalni programi javne kuhinje, bolnice, infrastruktura i sl.). Tako da ljudi koji uglavnom krvavo zarade svoju platu bas i nemaju neke direktne koristi od vasih 30 maraka.
nineac

Post by nineac »

valetru jesili ti siguran da živiš u BiH? De ti jaro preskoči ovu temu, a ako si već emotivno vezan za ovu temu malo rouči šta je opis poslova policije, a onda vidi šta praktično rade!
Da , a koliko ti je godina?
Nemam stvarno snage da ti napišem šta sve policija treba da radi i kako da s eponaša da bi ispunila svoje zadatke!
Moja šteta što moram s njima da surađujem! Pošto se malo više razumijem u propise saobraćajne, automobilizam itd, znam kako oni tu zakonski moraju djelovati, stoga, uči i nauči!
Eto u ZE trenutno niti jedno policijsko auto nema ispravnu signalizaciju, dok neki nemju uopće signalizacije, i oni trebaju biti primjer ostalim vozačima?
By the way, auta su im stara 6mjeseci!
Fair Life

Post by Fair Life »

valterbranisarajevo wrote:...
Ovim vasim pisanjem pomazete i ljudima koji sutra mogu ugroziti vas zivot, vasu imovinu kao i zivote vase porodice da lakse izbjegnu pravdi.

Sta bi bilo da nema policije ni ovom obliku.
Image
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Evo i josh jedna od najnovijih lokacija:

Na putu od Turbeta prema Travniku, nakon shto prodjete benzinsku pumpu IGO BENZ, 200m naprijed, sa desne strane na proshirenju u zadnje vrijeme stoji policija, i vrlo revnosno naplatjuje kazne, sa obje strane.
kijametdedo

Post by kijametdedo »

valtere, ljudi koji se bave navedenim kriminogenim radnjama znaju sve vec navedeno, vjeruj mi...

za pocetak, dosta njih ima dousnike i raju u policiji.

ako sam ja, kao neko ko nema nikakav kriminalni dosje uspio skuziti sve ove detalje cisto pazljivo posmatrajuci svakodnevne navike i ponasanje policije u kantonu sarajevo, zamisli sta je skuzio neko kome zivot zavisi od izbjegavanja policije?

ne budi smijesan...
valterbranisarajevo

Narode ja sam zelio samo ukazati da policajac koji vas je zaustavio nije na tom mjestu samo iz razloga da ti naplati mandatnu kaznu zbog prekoracenja brzine. Ne slazete se sa mojim konstatacijama , ali niko nije konkretno opovrgnuo onih par tacaka koje sam naveo. Znaci policija ne iskljucuje iz saobracaja pijane vozace, ne nalazi u autima drogu i oruzje. Crne hronike u novinama daju malo drugacije podatke. Doduse ne onakve kakve bi mi svi zelili ali....

Nisam emotivno vezan za ovu temu, a imam dovoljno godina da sam zaoamtio kako je funkcionisala «Titina» milicija čiji rad nam sada iz ove perspektive izgleda kao savrsenstvo. Ali, mora se uzeti u obzir da je stara milicija bila dio sistema koji je funkcionisao gotovo savrseno. Bila je uvezana sa jakim pravosudjem, socijalnim i zdravstvenim sistemom.

A sada vjerovatno ste citali u novinama o «dogodovstinama» malog Vernesa. Za one koji ne znaju to je dijete iz doma za djecu bez roditelja, koje je poznato kao po kradji automobila, provalama u stanove i slicno. Ja sam negdje cuo podatak da je njemu napisano izmedju 300-400 kaznenih prijava. naravno on u zatvoru nije proveo ni jedan dan iz jednostavnog razloga sto u BiH ne postoji maloljetnicki zatvor. Sta tu moze uraditi policija, da mozda sama izgradi zatvor. I u ovom slucaju policija je dio sistema ali taj sistem vise ne funkcionise savrseno. Mislim da je ona ipak najorganizovaniji dio tog sistema koji je uz to izlozen stalnoj kontroli i nadzoru medjunarodne policije, sto opet ima svoje pozitivne i negativne strane.

Sva negativna energija i propusti iz oblasti saobracaja se pripisuju policiji a prelazi se preko cinjenice da na svim nivoima vlasti postoje ministarstva za saobracaj koja bi na sebi trebala iznijeti lavovski dio posla u toj oblasti. Sta oni rade – nista...

Slazem se da se dio negativne energije prenio i na policiju (mito korupcija i sl.) ali ne u tolikoj mjeri kako se ovdje pokusava prikazati.

Malo sam skrenuo sa teme ali probleme treba traziti u samim temeljima.

Sada jedno pitanje. Koliki je po vasem misljenju postotak gradjana koji su ljuti na policiju zato sto im je naplatila kaznu zbog prekrsaja, platio nekom 20-30 KM da ne mora voziti auto na tehnicki, i mozda vozi vozilo koje moze svaki cas izazvati nesrecu u kojoj moze stradati njegov vlasnik, ali i neki nevini gradjanin. Moje misljenje je da je postotak ogroman i sigurno iznosi 60-70%. To je vjerovatno OK i o tome se ne treba raspravljati.

Da li je iko od Vas nekada platio?

Dakle zakljucak:

Kazna za prekorecenje brzine 20-30 KM Mito za izbjegavanje tehnickog 20 – 30 KM

U krajnjem slucaju kakav narod, takva drzava a samim tim i policija.
nineac

Post by nineac »

Vidiš stvar je u sistemu, i to i ptice na grani znaju! međutim sda da izgradiš sistem perfektan, korupcija je ušla u krv drotovima!
To sa tehničkim, ma to je užas!
Eto ja nas vom autu imam i trkaćih komponenti (kočnice) i auto je 100% ispravno! Ali čim me vide, odma kontaju, e ovj je "lud" mjeri brzinu!
E onda ja prekoračim brzinu 7km/h i kažu "ooooooooo gospodine, pa gdje vam se žuri, pa glava može stradati, pa ovo, pa ono" i onda daš im 10KM i eto! A onda prođe pored njih auto, jedva se drži na točkovima, i oni ništa, šta će, kontaju nema para, hajd ko ga j...! A ustavri, čovjek možda ima para, ali je balkanac i konta: "vozam golfa, ništa mi nemože biti" :lol:
I oni ga puste, i sljedeća krivina, iskliže sa ceste i ubije nekoga!
Stoga, da kada policija stane na cestu tu je radi auta!
Znatel kako se kriminalci ganjaju na zapadu?
Priđete momku od 20 godina koji voza A8 ili BMW 7 i pitate ga kako je zaradio za auto, ako nemože objasniti uhapsite ga na 24 sata dok se ne utvrdi otkud mu pare! Pošto kod nas 99% takvih koji vozaju ta auta su kriminalci, eto rješenja, to sa zaustaveljanjem je šuplja priča!
valterbranisarajevo

Ok u stvari mene je zabolilo ono sto je prokletstvo na nasim prostorima – generalizacija. ne valjaju svi Srbi, Bosnjaci, Hrvati, Zenicaci, Tuzlaci, Romi pa tako ni svi policajci. Hiljadu njih posteno radi svoj posao, pa nije posteno da zbog par bilmeza sve trpati u isti kos. A i taj neki koji je trazio mito... za to je opet kriv narod. Vjerovatno mu je prije tebe njih stotinu samo ponudilo 50-ak KM da mu ne uzme dozvolu zato sto je bio pijan ili tablice zato sto mu je vozilo neispravno. I jebi ga i on je u sustini covjek mozda na pocetku odbija, kasnije se polakomi, osladi mu se i onda tome nema kraja. Koliko ja znam policajac u RS ima platu oko 300 KM. A radi stoji na cesti na plus 40 i minus 30, Radi nocne smjene dok mi spavamo, dok proslavljamo 1.maj i ostale praznike.
Problem kod naseg naroda je da je on vlast navikao na mito i korupciju, placa i podmazuje gdje treba i gdje ne treba. Mogu nekako shvatiti da das 200-300 maraka doktoru koji ce te rezati, ali ne mogu da shvatim npr. da nekom platis 20-30 KM da umjesto tebe ceka red na sudu za neku potvrdu. Ako sam prekrsio zakon onda trebam da snosim posljedice, ako smatram da sam zakinut onda postoje metode da zastitim svoja prava. Neko ko se vjerovatno razumije u propise je ovdje dao par savjeta koji su po meni OK.kao npr trazi policajcu da ti pokaze certifikat o ispravnosti radara, ili ga upozori da nije da nije istakao upozorenje radarska kontorola. To je OK, ali nije OK govoriti ovdje je radar, ovo civilno vozilo sa tom registracijom je u stvari policijsko itd.
Primjetio sam da vecina ljudi koja ucestvuju u ovoj temi komentarise i politicke teme u nasoj drzavi. Svi se u glavnom slazu da treba mijenjati vlast i sl. Na zalost moze se promijeniti hiljadu vlasti, ali ako se ne promijeni svijest naroda uvijek cemo biti u blatu.. U svim bogatim i razvijenim drzavama je osnova da postujes svoju drzavu i njezine temelje a to su zakoni. Kod nas si glavni hadzija kada se pred rajom pohvalis da si izbjegao kakvu zakonsku obavezu, pa makar to bilo i sluzenje vojske. Ako ne platis neki porez ili taksu mislis da si zaj.... vlast. Ma nisi, zaje.... si sebe. Vlast ce se vec nekako namiriti, ali tvoj otac sljedeci mjesec nece dobiti penziju, koja se djelimicno isplacuje i iz kazne ili takse koju si platio.
Primjera ima bezbroj evo nekih iz ove oblasti.
Koliko znate ljudi, ako niste vi, koji su za mizerne pare kupili invalidske povlastice za uvoz auta, koje su jadnici koji su ih posjedovali prodali za sitnu lovu da bi prezivjeli. Koliko ljudi i dan danas vozi ta vozila ciji su vlasnici jadni invalidi koji auto nikada nisu ni vidjeli, a pravi vozac nije drzavi platio ni jedan pfening poreza.
Koliko se vozila vozi na punomoc da se ne bi drzavi platio prijevod i izdavanje novih tablica.
Koliko se vozila vozi na loz ulje..
Sigurno je 70% vozaca kojima je vatra sto su morali platiti neku kaznu na neki od gore navedenih nacina prevario drzavu.
Znaci ako je zakon ove drzave da se npr na ovom nasem autoputu Vogosca – Ilijas vozi 110 onda to treba postovati. U krajnjem slucaju to nije izmisljeno bez veze – Mercedes moze bez problema voziti 150, ali sta ako se na to odluci vozac Juge, pa on je tim potezom jednom nogom u grobu. Druga je stvar, samo mi to nikada necemo nauciti, da postoje legalne metode da svaki gradjanin da primjedbu na zakonsku odredbu koja mu se ne svidja. Pa zato postoje predstavnici stranke za koju si glasao a koji se nalaze u organima vlasti.
Jos mozemo reci da je nas zakon o saobracaju prilicno blag. Kakve su kazne na zapadu? Kod nas se za voznju u pijanom stanju izrice zabrana od oko tri mjeseca, u nekim zapadnim zemljama moras ponovo polagati vozacki...
Znaci trebali bi promijeniti svijest da bi nam bilo bolje, na zalost to ce kod nas biti tesko, nismo mi navikli na da sami izvrsavamo svoje obaveze prema drzavi, a ona sama nema mehanizama da izazove strahopostovanje prema sebi kakve je imala ona bivsa.
Na kraju kada mu policajac napise kaznu gradjanin nece iskoristiti svoje pravo da se npr zali ako je nezadovoljan nego ce mu zaprijetiti da ce ga prijaviti IPTF-u ili da ce neki rodjak ili prijatelj sve to zavrsiti a ovaj ostati bez posla.
scott

Post by scott »

Ma niko Policiju ne kontrolise,mogu raditi sta im je ceif :(
Treba njima nekoliko civilnih kontrola sa domacim i stranim tablicama, smirili bi se oni sa sedmicu dana :oops: :oops:
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Uochi vikenda, da podsjetim vrle nam kolege/forumashe/vozache na civilnu saobratjajnu policiju, Golf 3, bijeli, a tablice? Evo dva broja, za pochetak:

615-T-845 (zona Marijin Dvor do Nedzharitja)

i

267-T-873 (zona Ilidzha do Blazhuja)
mehopuzic

Post by mehopuzic »

3 bijele golf trojke... zelena opel omega ima crvenu TURBO naljepnicu nazad lijevo, porsche neki stari, crvena golf dvojka... ima jos jedan samo sad nemogu da se sjetim... :)
Post Reply