Otici ili ostati?
- mousstapha
#26 Re: Otici ili ostati?
Joj nije ba Njemacka preko svijeta. Sta je poenta toliko dramiti. Otidji, ostani, vrati se, padni, ustani... Racunaj da te svako zivotno iskustvo cini bogatijim.
- HAVANA
#27 Re: Otici ili ostati?
mousstapha wrote:Joj nije ba Njemacka preko svijeta. Sta je poenta toliko dramiti. Otidji, ostani, vrati se, padni, ustani... Racunaj da te svako zivotno iskustvo cini bogatijim.
-
The 51st State
#28 Re: Otici ili ostati?
ovo je vec fashion guru style oko odlazaka.
-
LongDong
#29 Re: Otici ili ostati?
jedan malo stariji tekst vezan oko ove dileme... jest da je naslovljen na srbiju ali isti je to kurac odnosno primjenljiv i na nas
http://www.tarzanija.com/55-razloga-zas ... -iz-srbije
http://www.tarzanija.com/55-razloga-zas ... -iz-srbije
- ExNihilo
#30 Re: Otici ili ostati?
Najbolji komentar na xy tema ove tematike.mousstapha wrote:Joj nije ba Njemacka preko svijeta. Sta je poenta toliko dramiti. Otidji, ostani, vrati se, padni, ustani... Racunaj da te svako zivotno iskustvo cini bogatijim.
I ispravka za pokretača teme: približavaš se 4. deceniji života, ne trećoj.
- irac300
#31 Re: Otici ili ostati?
Definitivno mi nekada nije jasno, da li su ovo troll teme ili neko stvarno ovako naivno pita i očekuje savjete od forumaša? Pa jbt, ako si iskren, sam si sebi dao odgovor. Idi, ovdje nemaš ništa, niti ćeš ikada moći ostvariti sa tom strukom i vještinama koje poznaješ.
- insomnia78
#32 Re: Otici ili ostati?
Kljucna rijec. Dobarmoonca wrote:Ako volis kuvanje……… dolazi u Ameriku……… plata pocetnika oko $ 12 na sat. Dobar kuvar moze dobiti i platu od $ 4.000 +....
Ima da se nasjeckas luka na minimalcu dok ne doguras do kuhara
- Logovan
#33 Re: Otici ili ostati?
Ostani, kad već pitaš.
- krofnaa*
#34 Re: Otici ili ostati?
Hmm teška odluka. Ja se sad kajem što nisam otišao.
Radim u BiH za solidnu platu, nije velka ali mogu preživit, ništa ne fali ni u frižderu, jednom godišnje možemo na odmor, štedim za kupovinu stana.
Međutim sve to pada u vodu jer Ja i ostali narod u BiH - živimo kao posljednji bijednici, te nigdje nema života kao u njemačkoj (bar u očima dijaspore)
Da sam otišo u njemačku, sad bi moro plaćat kiriju u iznosu dvije trećine svoje plate, ratu za bmw, kupio bi si ajfon na pretplatu na 2 godine, ostalo bi štedio da mogu doći u bosnu jednom godišnje i gledat ljude sa visine, te mahom diskreditovati ostvarene i izgrađene živote svojih prijatelja i poznanika sa jednim jedinim argumentom - da je u njemačkoj sve bolje, uređenije i ljepše nego u bosni.
Radim u BiH za solidnu platu, nije velka ali mogu preživit, ništa ne fali ni u frižderu, jednom godišnje možemo na odmor, štedim za kupovinu stana.
Međutim sve to pada u vodu jer Ja i ostali narod u BiH - živimo kao posljednji bijednici, te nigdje nema života kao u njemačkoj (bar u očima dijaspore)
Da sam otišo u njemačku, sad bi moro plaćat kiriju u iznosu dvije trećine svoje plate, ratu za bmw, kupio bi si ajfon na pretplatu na 2 godine, ostalo bi štedio da mogu doći u bosnu jednom godišnje i gledat ljude sa visine, te mahom diskreditovati ostvarene i izgrađene živote svojih prijatelja i poznanika sa jednim jedinim argumentom - da je u njemačkoj sve bolje, uređenije i ljepše nego u bosni.
-
izgubljena dusa
#35 Re: Otici ili ostati?
Oni koji su otisli - uvijek se mogu vratiti. Ovi koji su ostali – vecinom zivotare.
Ne kazem svi, ali vecina – da.
Odluka jeste teska, ali se isplati....ako nista drugo – zivot je jednostavniji u uredjenom drustvu.
Eh....u moje ime su drugi odlucivali....odabrase ovu prokletu bjednu zemlju „za moje dobro“
Jedino su me dobro ukopali, nisam se uspjela izvuci iz ovog prokletog blata
Oprostila im nisam, i nemam namjeru opristiti...taj dio price je gotov za zauvijek
Ni u mom frizderu ne nedostaje hrane, ali – da li je to malo hrane u frizderu = smisao zivota?
Da ne kazem da me za 10-ak godina ceka penzija obracunata po fadilovoj fer osnovici cca 350 KM. Pa ti vidi sta se moze od tog iznosa u ovakvoj zemlji. Nece biti ni za frizdera
A sa godinama stizu i bolesti, pa ce mi trebati dva kofera. Jedan za lijekove, medic. materijal i sl., a drugi za posteljinu i jastuk....mozda i pomocni lezaj....jer je menaĐerica stedila, pa niti ima lijekova, niti ljekara.
Ne kazem svi, ali vecina – da.
Odluka jeste teska, ali se isplati....ako nista drugo – zivot je jednostavniji u uredjenom drustvu.
Eh....u moje ime su drugi odlucivali....odabrase ovu prokletu bjednu zemlju „za moje dobro“
Jedino su me dobro ukopali, nisam se uspjela izvuci iz ovog prokletog blata
Oprostila im nisam, i nemam namjeru opristiti...taj dio price je gotov za zauvijek
Ni u mom frizderu ne nedostaje hrane, ali – da li je to malo hrane u frizderu = smisao zivota?
Da ne kazem da me za 10-ak godina ceka penzija obracunata po fadilovoj fer osnovici cca 350 KM. Pa ti vidi sta se moze od tog iznosa u ovakvoj zemlji. Nece biti ni za frizdera
A sa godinama stizu i bolesti, pa ce mi trebati dva kofera. Jedan za lijekove, medic. materijal i sl., a drugi za posteljinu i jastuk....mozda i pomocni lezaj....jer je menaĐerica stedila, pa niti ima lijekova, niti ljekara.
-
Nivelacija
#36 Re: Otici ili ostati?
Ne znam zbog cega svi koji hoce da idu imaju to potrebu naglasavati, imam osjecaj kao ono ja sad odoh u Evropu visa klasa sam sada..vi truhnite u Bosni..
Jedan poznanik ide vec 3 mjeseca svaki dan samo potencira kako ide u Njemacku, sva prica pocinje i zavrsava eto ode i ja u Njemacku..
Jbg i ja bi isao da mi nije lijepo u mojoj drzavi tako da nemam potrebe..

Jedan poznanik ide vec 3 mjeseca svaki dan samo potencira kako ide u Njemacku, sva prica pocinje i zavrsava eto ode i ja u Njemacku..
Jbg i ja bi isao da mi nije lijepo u mojoj drzavi tako da nemam potrebe..
- mousstapha
#37 Re: Otici ili ostati?
Pretpostavljam da covjek mnogo istrazuje, cita, svaki dan je okupiran necim sto ima veze sa odlaskom. S te strane razumijem ga da je tesko promijeniti temu i razgovarati o necem drugom. Covjek bas mora biti svjestan da drugima moze ici na zivce sa tom temom.
Ima ove neke raje koja jako dugo ceka termin u ambasadi pa kad ih vidis imas osjecaj da su bezvoljni, depresivni. Zato je s jedne strane pozitivno kad ljudi to na kraju realiziju, jer nema ni neke prevelike koristi od covjeka koji misli da je u zatvoru samim tim sto nije u mogucnosti da ode u Njemacku.
Ima ove neke raje koja jako dugo ceka termin u ambasadi pa kad ih vidis imas osjecaj da su bezvoljni, depresivni. Zato je s jedne strane pozitivno kad ljudi to na kraju realiziju, jer nema ni neke prevelike koristi od covjeka koji misli da je u zatvoru samim tim sto nije u mogucnosti da ode u Njemacku.
-
Nadzorna_ploca
#38 Re: Otici ili ostati?
Lijepo mu kazes pasha smorio si, promjeni nam temu i nemoj nas gusiti. Niko ne voli napadne ljude koji samo tesu svoje. Ili mu to reci ili nastavi tako ko do sad. 
-
vjecnikomentator
#39 Re: Otici ili ostati?
Je l' istina da se od 1.1.2019 može u Njemačku ići i raditi bez radne vize po koju moraš ići u Sarajevo?
Čuo sam nešto da možeš biti od 1.1.2019 tamo 6 mjeseci, nađeš posao i oni ti tamo produžavaju vizu? Može neko reći kako to ide? Hvala... Kontao sam do Njemačke aBd.
Čuo sam nešto da možeš biti od 1.1.2019 tamo 6 mjeseci, nađeš posao i oni ti tamo produžavaju vizu? Može neko reći kako to ide? Hvala... Kontao sam do Njemačke aBd.
-
vjecnikomentator
#41 Re: Otici ili ostati?
"Nema sreće za mene, otkad za sebe znam, kao kockar gubim sve, dok udarim dlanom od dna" - prosječan stanovnik BiH.
Ko god ima mogućnosti da ide van BiH neka ide, jer bolje živjeti život dostojan čovjeka, nego živjeti ovdje (posebno ako živiš u RS) gdje si građanin druge klase.
Kod mene u porodici svi misle ići na Zapad, na bilo koji način, iako imamo može se reći prosječno-dobar život.
Ko god ima mogućnosti da ide van BiH neka ide, jer bolje živjeti život dostojan čovjeka, nego živjeti ovdje (posebno ako živiš u RS) gdje si građanin druge klase.
Kod mene u porodici svi misle ići na Zapad, na bilo koji način, iako imamo može se reći prosječno-dobar život.
- HAVANA
#43 Re: Otici ili ostati?
Pozdrav drugovi i drugarice.48 mi je godina i pred velikim sam odlukama.Ja bi na more Kako,kuda...?Zena bi na ostrvo, a ja bi na poluostrvo? Savjet,ideja...? Znam da je malo neuobicajeno pitanje na forumu o odlasku iz bih ali ne vidim drugo rjesenje.Zelim da pecam,pijem i pusim travu na plazi,dosta mi je ovog svega.Selam.
-
Messier
#45 Re: Otici ili ostati?
Tebi jos samo clanska faliHAVANA wrote:Pozdrav drugovi i drugarice.48 mi je godina i pred velikim sam odlukama.Ja bi na more Kako,kuda...?Zena bi na ostrvo, a ja bi na poluostrvo? Savjet,ideja...? Znam da je malo neuobicajeno pitanje na forumu o odlasku iz bih ali ne vidim drugo rjesenje.Zelim da pecam,pijem i pusim travu na plazi,dosta mi je ovog svega.Selam.
Stranacka neka
- Edin H.
#46 Re: Otici ili ostati?
Ve alejkumu-s-selamHAVANA wrote:Selam.
-
vjecnikomentator
#47 Re: Otici ili ostati?
MOZE NEKO ODGOVORITI? HVALA!vjecnikomentator wrote:Je l' istina da se od 1.1.2019 može u Njemačku ići i raditi bez radne vize po koju moraš ići u Sarajevo?
- Ramzess Veliki
#49 Re: Otici ili ostati?
Poslusaj zenu, na ostrvima se uzgaja dobra vutra.HAVANA wrote:Pozdrav drugovi i drugarice.48 mi je godina i pred velikim sam odlukama.Ja bi na more Kako,kuda...?Zena bi na ostrvo, a ja bi na poluostrvo? Savjet,ideja...? Znam da je malo neuobicajeno pitanje na forumu o odlasku iz bih ali ne vidim drugo rjesenje.Zelim da pecam,pijem i pusim travu na plazi,dosta mi je ovog svega.Selam.
- mousstapha
#50 Re: Otici ili ostati?
Nije istina, najkrace receno.vjecnikomentator wrote:Je l' istina da se od 1.1.2019 može u Njemačku ići i raditi bez radne vize po koju moraš ići u Sarajevo?
Ono sto postoji je rasprava o novom zakonu za imigrante, koji obuhvata mnogo sira pitanja od onih bitnih bosancima koji bi dosli radi posla. Postoje indicije da ce taj zakon jos vise olaksati dolazak radne snage iz BiH, ali kada tacno i na koji nacin jos uvijek nije poznato.